Trygve Gulbranssen Trilogi, Trygve Gulbransen Trilogi Organs

Trygve Emanuel Gulbranssen (15. juni 1894 i Kristiania, død 10. oktober 1962 i Eidsberg) var en norsk forfatter, forretningsmann og journalist. Han er kjent for å ha skrevet Bjørndalstrilogien: Bøkene ble godt mottatt både av kritikere og ikke minst av leserne. De er oversatt til mer enn 30 språk og solgt i over 12 millioner eksemplarer. På et tidspunkt før krigen førte trilogien ham opp på fjerdeplass i verdensstatistikken over høyest antall solgte bøker, og med de amerikanske oversettelsene opplevde han som eneste skandinaviske skjønnlitterære forfatter å få bøker oppført i «A list of books chosen for the White House»; en rekke bøker valgt ut av amerikanske forleggere og trykkerier og overrakt Det hvite hus for å gi presidenten et bibliotek med den beste samtidslitteraturen. Dette er fortellingen om folket på Bjørndal gård i en østlandsk skogsbygd på 1700-tallet. Hovedpersonen Gammel-Dag er en monumental skikkelse. Han er stor i sin hårde, egenrådige makt. Vi møter hans kone Therese, hennes søster jomfru Dorthea, sønnene Tore og Dag og den statelige Adelheid Barre.
  1. Trygve bjorkstam
  2. Trygve gulbransen trilogi collection
  3. Og bakom synger skogene-trilogi - Trygve Gulbranssen (9788252570403) » Bokklubben

Trygve bjorkstam

trygve duryea trygve gulbranssen trilogie

Trygve gulbransen trilogi collection

Eksempel: Dialektord s 440: « Nei, det var nok ingen vei uttor …» Uttor er dialekt for "ut av" eller "ut fra". Uvant ordstilling s 112: « At folk slik kom hørte hver dag til…» Det hadde vært mer naturlig å skrive: "At folk kom slik…" Delvis kan Gulbranssens fortellerstil bli noe refererende og oppramsende, og enkelte ganger synes jeg han sammenføyer hastig episoder som burde vært gitt mer tyngde og plass. Som s 49, der det nærmest i forbifarten nevnes at Dags bror, svigerinne og nevø er gått gjennom isen: « Da hesten utpå kveldssiden gikk tilbake den samme vei de var kommet fram, da revnet isen, og hest og slede med alle som var i, gikk igjennom. Dag kaltes hjem fra skogen, og mange mann og hester dro til Lysne vann. De brøt isen og fikk likene opp – det var alt. » Det er sagastil over dette. Til sist vil jeg nevne forfatterens tendens til å bruke mange adjektiv og adverb, og lage sammenstillinger av dette. Det er tydelig at han har ønsket å understreke og forsterke, men det blir litt mye – jeg får en følelse av at han satt og slo i bordet samtidig med at han skrev, for å understreke.

Faktaboks Trygve Gulbranssen Trygve Emanuel Gulbranssen født: 15. juni 1894, Kristiania, (nå Oslo) død: 10. oktober 1962, Eidsberg, Østfold Bilde fra Norsk biografisk leksikon Trygve Gulbranssen var en norsk forfatter. Karriere Gulbranssen hadde handelsskole og industriutdanning samt Kunst- og Haandverksskolen og kulturstudier. Han var representert med en tegning ved Norges Jubilæumsutstilling i 1914. Han begynte sin industrikarriere i 1908, og ble til sist bestyrer ved Hartog Tobakkfabrik i 1918, etablerte i 1920 egen engrosforretning i tobakk, som han solgte i 1940 for å drive Hobøl gård i Eidsberg kommune i Østfold. Idrett Samtidig virket han i mange år som idrettsjournalist i fritiden, blant annet i bladet Idrætsliv som han var medeier i. Han deltok i grunnleggende arbeid for idrettssaken og ivret for skoleidrett og orienteringssport. I 1919–1927 var han visepresident i Norges Friidrettsforbund, i 1920 var han medlem av juryen ved olympiaden i Antwerpen, i 1923 utgav han Idrettens ansvar, og i 1936 fikk han sølvplaketten fra Norges Landsforbund for Idrett.

Og bakom synger skogene-trilogi - Trygve Gulbranssen (9788252570403) » Bokklubben

Bare for å ha nevnt no e... Denne triologien er blitt fremhevet som noe av det beste mange har lest, og jeg ble derfor nokså forundret over at den ikke grep meg i noen særlig grad overhode... Jeg opplevde spesielt språket som noe oppstyltet, selv om jeg også ser at forfatteren har bestrebet seg på å fortelle historien slik den antakelig ville ha blitt fortalt for sånn ca. tre hundre år siden. Like fullt - for meg fungerte dette ikke, uten at jeg helt skjønner hvorfor. Jeg har de to neste bøkene liggende på vent, men har ikke helt bestemt meg for om jeg skal lese videre... Det er sikkert ikke riktig av meg å gi terningkast til en bok som "alle" andre mener er en stor klassiker, men jeg forsøker meg likevel - og da må det bli en firer. Jeg h ører svært gjerne synspunkter fra andre som har en helt annen oppfatning av denne boka enn meg! Utgitt første gang: 1933 Innspilt som lydbok: 2004 Forlag: Lydbokforlaget Oppleser: Bjørn Fougner Spilletid: 11 t 33 min. Trygve Gulbranssen

  • Trygve gulbransen trilogi organs
  • Trygve throntveit
  • Bokstabelig talt: «Og bakom synger skogene. Det blåser fra Dauingfjell. Ingen vei går utenom» av Trygve Gulbranssen
  • Tom Egeland: De dype skogers trilogi ..... 15. desember 2006
  • Trygve gulbransen trilogi piano
Wednesday, 11 January 2023

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024