Brygge Øl Selv

- Alkoavgiftene i Norge er veldig høye, så man kan slippe mye billigere unna ved å brygge selv. Det er mye øl på markedet nå, men brygger du selv kan du lage hva du vil. Se i korte trekk hvordan bryggeprosessen er i videoen øverst i saken. Kristofer Stokke Brenstad, daglig leder og medeier i Gulating Bryggebutikk og Ølutsalg forteller til Nettavisen at ølbrygging er en fantastisk hobby. Foto: Lars Thorvaldsen (Nettavisen) Brenstad forteller at man har et hav av muligheter. Du kan smaksette ølet med omtrent hva du vil. Det er en hobby som gir rom for mye eksperimentering, sier han entusiastisk. - Det beste er at ølbrygging er for absolutt alle, hvem som helst kan gjøre det. De er både for som ønsker å prøve å brygge øl, og det er for de som driver med mikrobiologi og brygger på et høyt nivå. I tillegg er det også for de som ønsker å gjøre det enklest mulig, med for eksempel ekstraktsett. Enkelte tar det hele veien med malting og laboratorietester. Les mer: Nordmenn har aldri før drukket mer øl - De fleste ønsker kun å prøve litt De fleste begynner med brygging i det små med en kjele og et gjæringskar.

Oppskrift

Ølbrygging har tatt helt av de siste årene. Det har også bidratt til fremveksten av mikrobryggeriene vi ser stadig flere steder - slik brygger du øl selv. I ettertid har det imidlertid vist seg å være utfordrende å tjene penger på nisje-øl. Derfor foreslo regjeringen tidligere i år i revidert budsjett kutt i alkoholavgiften for godt over 100 norske småskalabryggerier fra Svalbard i nord til Agder i sør. For Grünerløkka Brygghus vil avgiftskuttet bety 350. 000-400. 000 kroner ekstra i kassen, en tryggere hverdag og kanskje også en mulighet for å kjøpe nytt utstyr, ifølge NTB da nyheten kom. Les mer: Skåler for avgiftskutt for ølgründere Ølbrygging - gjør det selv Brygging er både morsom og lærerikt, skal man tro de som driver med det. Øl man har laget selv er for mange mye bedre enn industriøl. Men det å være nært på ingrediensene - kjenne på malten og lukte på humlen – ja, for mange er selve brygge-prosessen det beste. Men hvorfor burde man brygge selv? Ett aspekt er selvfølgelig prisen, men det er også en fantastisk hobby, skal vi tro Kristofer Stokke Brenstad, daglig leder og medeier i Gulating Bryggebutikk og Ølutsalg i Oslo sentrum.

8. Vask alle flasker, korker, hevert og det andre gjæringskaret med vaskemiddel. 9. Kok opp sukkerlake som skal blandes i ølet for å få ettergjæring på flaskene. 10. Tapp ølet fra det ene gjærkaret til det andre med hevert, pass på å ha på lokket underveis. Bland i sukkerlaken. 11. Tapp ølet på flasker med flaskefylleren (sett denne på kranen på gjærkaret), og kork flaskene. Bruk kraft for å sørge for at korken sitter tett. 12. La ølet stå på 20 grader i 4–5 dager, og sett så kjellerkaldt i 25 dager. SE FORBRUKERINSPEKTØRENE: På NRK1 onsdager klokken 19:45 På
Vørteren koker man som regel i 60 til 90 minutter avhengig av type øl som blir brygget og hva som står i oppskriften. I løpet av denne tiden tilsetter man også humle andre ting for smak eller bitterhet. Hvor mye som skal oppi, og når det skal oppi står i oppskriften. Ingrediensene er viktig. Malten skaper vørteren. Etter koking skal man kjøle ned vørteren så fort som mulig, men dette kan også variere mellom typer øl. Vær oppmerksom på hva som står i oppskriften. Når vørteren er kjølt ned er det på tide og ta det over i et gjæringskar. Sørg for å få mye oksygen i vørteren ved å bruke et dørslag eller lignende når du heller ølet over i karet. Strø så gjær over, sett på lokket og rist gjæringskaret. Lagre deretter ølet etter anvisningene i opp skriften. Fakta To ting er viktig med ølbrygging Det er to ting som er viktig med ølbrygging – det er temperaturkontroll og hygiene. - Etter kokingen er alt som er i kontakt med vørteren nødt til å være sterilt Det er ekstremt viktig. Særlig etter nedkjølingen.

Deretter kokes vørteren og humle tilsettes ved intervaller for å få aroma og bitterhet i smaken. Som med ølsett/ekstrakt finnes det også her ferdige bryggesett som inneholder alt man trenger for å lage et godt øl. Disse er enten basert på tilgjengelige øl man kan kjøpe i butikken, slik som Nøgne Øs hjemmebryggerkit, eller sett sammensatt for forskjellige øltyper slik bryggebutikkene nå tilbyr. «Brew-In-A-Bag» Maltbrygging («all grain») All grain eller maltbrygg er tilsvarende den metoden som bryggeriene brygger på, men i mindre skala, selvfølgelig. Kornet (maltet) knuses, og man varmer opp vann i en kjele. Når vannet har nådd ønsket temperatur, has maltet oppi. Dette kalles mesken. Temperaturen i mesken varierer med hvilken type øl du lager. Deretter kokes vørteren i rundt en time (avhengig av oppskrift), humle tilsettes ved ønskede intervaller og det hele kjøles deretter raskt ned til ønsket gjæringstemperatur. Med andre ord er prinsippene ganske like uansett hvilken bryggemetode du bruker.

Spuntino aker brygge

Vask redskapene godt. Hell ut rensevannet. Om det blir igjen litt vaskeskum fra dette desinfeksjonsmiddelt, trenger du ikke bekymre deg. Dette er helt ufarlig å få i seg, og ødelegger heller ikke smaken på ølet. 3. Når det er igjen 5 minutter av koketiden, tilsetter du finhakket habanero-chili. Jo tøffere du er, jo mer tar du i. 4. Sett brygget til side etter en times kok og la det kjøle seg ned til 20 grader. Her er det smart å bruke isbiter til å legge rundt kjelen. Pass på at termometeret må være sterilt når du måler. 5. Når ølet har kjølt seg ned til 20 grader heller du brygget oppi det rene fatet og tilfører vann, slik at volumet totalt blir 25 liter. Tilsett gjær. 6. Sett brygget til lagring på et sted med temperatur på rundt 20 grader. Her skal det stå i to dager før du tilfører honningen. Pass på å vaske honningkrukken på utsiden med rensemiddel. Ikke glem å vaske hendene! Husk å sette på gjærlåsen på fatet. 7. Når gjærlåsen har stoppet å «ploppe», venter du tre dager, og så er det nesten klart for tapping på flasker.

- Som hjemmebrygger er det vanskelig å oppnå nøyaktig samme resultat flere ganger på rad, men er man flink med notatene vil man kunne få til et tilnærmet likt øl flere ganger på rad, sier Brenstad. Les mer: Advarer unge mot å kjøpe smuglerøl Øl kan være fint å gi bort til jul eller ved andre anledninger. Da er flasker fint å bruke. - Pleier å bli en kjempeoperasjon Brenstad forteller videre at det ikke er uvanlig at det starter i det små, og så utvikler det seg til å bli en kjempeoperasjon over tid. - Man blir veldig engasjert, og det er mye frustrasjon blant frustrerte samboere og kjærester der ute. Det starter gjerne med en bøtte og en pose som ikke tar så stor plass, og plutselig sitter du der med en bryggemaskin, flere gjæringskar, fat og gasstanker, smiler han. - Det er veldig sosialt og givende å brygge øl. Det er beste er å smake på ølet, og vite at dette her har jeg laget, mener jeg. Les mer: Her er alkoholen med færrest kalorier

Flasking Når ølet er ferdig gjæret må man lagre det på flasker eller fat. Det tilsettes ekstra sukker ved flaskingen for at ølet skal danne naturlig karbonering. Det tar 1-2 uker fra du flasker til du kan forvente at ølet er ferdig. Som oftest lønner det seg å vente lenger, slik at ølet får «satt seg». Flasker er det enklest å kjøpe som pant, altså kasser med 0, 33-flasker i dagligvarebutikken. Forskjellige typer flasker kan også kjøpes i bryggebutikkene. Flasking med hevert Fat Mange velger å lagre ølet på såkalte Corneliusfat for enkel tapping av øl, og dette er også den mest bekvemme måten å gjøre det på. Men det krever altså en liten engangsinvestering. Ikke bare til fatene, CO2-beholderen og slanger/tappekran, men også til et eget kjøleskap med utførsel av slanger. Bryggekurs Ønsker du å få instruksjoner og hjelp før du setter igang kan vi anbefale et bryggekurs. Ølbryggekurs arrangeres av blant annet Ølakademiet (Oslo) og Ø (Grimstad) Etter at artikkelen ble skrevet er kommet til.

Selv pelv

selv supply
Potensielt fordi gjæren må få riktige arbeidsforhold for å gjøre (gjære! ) jobben sin. Det innebærer riktig og forholdsvis stabil temperatur, arbeidsro og en vørter som hverken er for sukkerholdig i forhold til gjærens kapasitet eller for stor i forhold til antall tilgjengelige gjærceller. Gjæringskar Renslighet Renslighet er essentielt når man brygger øl. Ved nedkjøling av vørteren er den full av sukkerstoffer, og følgelig et paradis for villgjær og bakterier. Får du dette i ølet ditt kan du bare forberede deg på å helle det i sluket. Et infisert øl får du ikke gitt bort under Vaterlandsbrua engang. Derfor er det viktig at du rengjør og desinfiserer alt du bruker til ølbryggingen og ikke minst som skal komme i kontakt med vørteren. Renslighet er et mantra blant hjemmebryggere, og det med god grunn. Du finner neppe en hjemmebrygger som aldri har hatt infeksjon i en batch eller en flaske eller fler. Selv store, industrielle bryggerier har opplevd dette. Rengjøringsmetoder kan du lese alt om på, og du kan kjøpe forskjellige rengjørings- og desinfeksjonsmidler på de nevnte bryggerbutikkene.

Ølgjær følger med i form av en pose tørrgjær. Fremgangsmåten er enkel: Legg tørrgjæren i en kopp lunkent vann, kok opp vann og hell ølsettet og vannet i et gjæringskar. Ønsker du et sterkere øl kan du bruke to ølsett eller kjøpe et par poser med tørket maltekstrakt. Fyll på med kaldt vann og kjøl ned til du når gjæringstemperatur, ca 20 grader. Tilsett gjæren, sett på lokket og gjærlåsen, og la ølet stå ca 2 uker. Du får rundt 20 liter øl fra et slikt ølsett. På denne måten kan du lage helt OK øl, men for de fleste er dette bare et steg på veien til videre utforsking av ølbryggingens mange muligheter. Brew-In-A-Bag Med denne metoden tar man et steg videre fra å brygge med ølsett, og her bruker man poser med knust malt (korn) som man lar trekke i varmt vann. Man «mesker» altså akkurat som bryggeriene gjør ved å trekke sukkerstoffene ut av malten ved å holde en jevn temperatur på vannet (60-70 grader) i en times tid. Ofte tilsetter man her ekstrakt i tillegg til malten. Dette fordi metoden kan gi mindre kontroll over temperatur, og dermed lavere andel gjærbart sukker, og fordi en gjerne ønsker et større volum enn BIAB-gryten gir.

  1. Garsnes brygge
  2. Brygge øl selv oppskrift
  3. Selv pelv
  4. Hvite prikker i underlivet/på kjønnsleppene 
  5. Selv indbydelser
  6. Brygge øl self catering
  7. Karbonering av øl
  8. Brygge øl selve
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024