Utslett På Halsen Voksen – Utslett - Klikk.No

4. Hvis utslettet vedvarer bør du ta turen innom en hudlege. Vi tar da en utredning av årsak. Dette vil avhenge av hvordan det utvikler seg. Aktuelt kan være blodprøver mot allergier (deriblant husdyr), lapptest for å se om du reagerer på noe som er i kontakt med huden din og noen ganger en hudprøve. Jeg synes allikevel at man kan forsøke å behandle dette først før man starter å ta slike tester. din vil sikkert ta en halsprøve for å teste for bakterier og evt. Kyssesyke. Det beste er jo om du går innom legen din slik at han/hun får tatt prøvene over. Kremene er også på resept. Håper dette var til hjelp og lykke til!

Hvis man har tilleggssymptomer i form av feber, pustebesvær eller påvirket allmenntilstand er det også grunn til å kontakte lege. Utslett som ikke lar seg avbleke ved trykk med en glassflate mot huden og samtidig påvirket allmenntilstand, bør føre til umiddelbar legekontakt. Hos små barn med utslett bør man ha lav terskel for å kontakte lege. Huden er kroppens største organ. En av hudens viktigste oppgaver er å beskytte mot og bekjempe skadelig påvirkning fra omverdenen. Huden hjelper også til med å opprettholde det indre miljøet i kroppen. Hvis huden utsettes for angrep utenfra, for eksempel i form av virus og bakterier, kulde, varme, UV-stråling eller eksponering for visse allergifremkallende stoffer (allergener), kan huden reagere og det kan danne seg utslett (exanthem). Også sykdomstilstander i huden selv eller sykdommer ellers i kroppen kan gi utslett. Når utslettet er fordelt over hele kroppen kalles det generalisert. Dette er for eksempel tilfelle ved en rekke infeksjonssykdommer og allergiske reaksjoner.

publisert 7. januar 2008 Hei! Jeg er ei jente på 23 som har vært plaget med et rødt, sviende og tørt utslett på halsen. Det er svært irriterende siden det klør noe voldsomt. Først var det bare et lite område på kragebeinet, senere ble det litt større, og lenger opp på halsen har det blitt et område på størrelse med en tikrone. Jeg har ikke spist noe uvanlig, og utslettet har jeg hatt en god stund før det begynte å utvide seg i størrelse. Jeg bruker heller ikke noe parfyme eller slikt, har husdyr men de har jeg hatt lenge uten å ha reagert, så jeg tror ikke utslettet er fremkalt av ytre faktorer. Har også hatt litt vondt i halsen i det siste, og virker kanskje litt hoven under strupehodet. Kvinne, 23 Kvinne, 23 år Svar Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege. Hei! Dette er trolig enten en eksem reaksjon i huden din eller en soppinfeksjon.

utslett på halsen voksen build
  • Utslett på halsen voksen login
  • Utslett på halsen voksen syndrome
  • De beste elektronikkbutikkene på nettet - Norske nettbutikker

En spesiell form for allergisk reaksjon er elveblest (urticaria) som er karakterisert ved flyktig, rødlig utslett som ofte er kløende. Denne tilstanden kan også bli kronisk. Kontakt med hudirriterende stoffer som urin og avføring ved bleieutslett (bleiedermatitt), sterke såper og deodoranter kan hos noen gi hudutslett. Hudsykdommer: En rekke hudsykdommer kan gi forskjellige former for utslett, for eksempel atopisk eksem, psoriasis, lichen ruber, seborrhoisk eksem, akne og pityriasis rosea. Bivirkning av medikamenter: Utslett kan også opptre som bivirkning av medikamenter. Spesielt gjelder dette forskjellige typer antibiotika, betennelsesdempende medikamenter og midler mot diabetes, gikt og kreft. Autoimmune sykdommer og bindevevssykdommer: Disse tilstandene kan gi karakteristiske hudforandringer. Eksempler på slike sykdommer er lupus og sarkoidose. Inflammatoriske tarmsykdommer som for eksempel Crohns sykdom kan også gi betennelsesaktige hudforandringer. Også betennelsestilstander i blodårene, såkalte vaskulitter og sjeldne stoffskiftesykdommer som porfyri kan gi utslett.

Mange hudsykdommer har karakteristiske utslett og en typisk lokalisasjon. Ledsagende symptomer og pasientens allmenntilstand vil også kunne si noe om hva utslettet skyldes. Pasienten gjennomgår en klinisk undersøkelse. Ofte vil det bli tatt blodprøver, for eksempel infeksjonsprøver og allergiprøver, og av og til avskrap av huden eller en vevsprøve (biopsi). Ved tvil om diagnosen eller dårlig effekt av behandlingen kan det være aktuelt med henvisning til hudlege. Behandlingen avhenger av bakenforliggende årsak. Virusinfeksjoner går tilbake av seg selv uten behandling. Av og til kan det være aktuelt med symptomatisk behandling av kløen. Ved infeksjon med herpesvirus kan tidlig behandling med virushemmede tabletter forkorte sykdomsforløpet og mildne symptomene. Bakterielle infeksjonssykdommer som skarlagensfeber og bakterielle infeksjoner i huden behandles med antibiotika. Ved soppinfeksjoner i huden benyttes soppdrepende krem eller tabletter. Ved allergiske reaksjoner gis behandling med antihistamintabletter.

Intens kløe peker mer i retning av eksem, men soppinfeksjoner kan også kløe. Soppinfeksjoner begynner som en liten ring som utvider seg. De er ofte rødere i kantene, og her ser man ofte litt fin skjelling. Det er mulig å få soppinfeksjoner fra husdyr man har hjemme. Du har åpenbart også tenkt at du kan være allergisk mot katten din. Jeg tror ikke utslettet har noen sammenheng med at du har hatt vondt i halsen. Vi kan vanligvis skille mellom disse to utslettene ved å se på huden din, men jeg klarer ikke det med sikkerhet uten å ha sett deg. Jeg vil anbefale deg følgende. 1. Be legen din ta et hudavskrap som sendes til dyrkning for sopp. Noen leger tar også å titter på hudavskrapet selv under et mikroskop, og da får man svar med en gang om man ser sopp der. Det behandles da med en soppkrem. 2. Mistenker man eksem kan man bruke en kortison krem. Det demper eksem reaksjoner i huden. 3. Er man usikker på om det er en soppinfeksjon eller eksem er et alternativ å forsøke Daktacort. Dette er en krem som hjelper både mot eksem og soppinfeksjoner.

Utslett er synlige forandringer i huden som kan ha forskjellig utseende, ulik utbredelse og en rekke forskjellige årsaker. Definisjon De fleste utslett er røde i fargen, men de kan i noen tilfeller være mer brunlige, blårøde eller hvite. Utslett kan opptre i form av flekker (makler), kuler (papler), knuter (noduli), væskefylte blemmer (vesikler), pussfylte blemmer (pustler) og vabler (kvadler). Ofte kan utslettet også gi andre hudforandringer som skjelling, skorper, sår eller spekker. Kløe er et vanlig ledsagersymptom ved utslett. I tillegg kan de berørte områdene brenne, være smertefulle eller varme. Andre symptomer kan komme i tillegg, som for eksempel feber, kvalme, hovne lymfeknuter, pustebesvær eller hoste. Utslett som skyldes en reaksjon på en ytre påvirkning, vil som regel gå tilbake når påvirkningen opphører. Hvis utslettet vedvarer eller stadig brer seg utover, eller hvis man ikke selv vet årsaken, bør man oppsøke lege. Man bør kontakte lege ved kraftig utslett som oppstår plutselig eller hvis utslettet er smertefullt, væskende eller hovent.

Ved tropesykdommer, for eksempel Dengue-feber, kan utslett være en del av sykdomsbildet. Lokale hudinfeksjoner forårsaket av virus, bakterier, sopp eller parasitter gir ofte karakteristiske utslett. Eksempler på dette er Rosen (erysipelas) som skyldes en streptokokkinfeksjon i huden, brennkopper (impetigo) som forårsakes av stafylokokker eller streptokokker og soppinfeksjonen ptyriasis vesicolor. Ved noen alvorlig infeksjoner, som hjernehinnebetennelse (meningitt) og blodforgiftning, kan man få små røde prikker i huden. Det er ikke utslett, men hudblødninger (petekkier). I motsetning til vanlig utslett lar disse seg ikke avbleke når man presser mot dem. Hvis man presser en glassflate mot huden og prikkene er synlige gjennom glasset, dreier det seg om hudblødninger. Dette er en alvorlig tilstand som krever at man kontakter lege umiddelbart. Allergier og kontakt med hudirriterende stoffer: Allergiske reaksjoner er en annen hyppig årsak til utslett. Disse kan gi generalisert utslett for eksempel ved reaksjon på legemidler, mat eller andre allergener, eller lokale hudforandringer som ved kontakteksem.

Mange hudsykdommer responderer godt på kortisonpreparater, enten i form av salve eller krem eller i noen tilfeller tabletter. I noen tilfeller benyttes andre former for medikamentell behandling. Lysbehandling kan være aktuelt ved noen hudsykdommer, spesielt ved psoriasis. Forekomst Utslett er et svært vanlig symptom som kan forekomme i alle aldre og ved en hel rekke tilstander. Grovt sett kan man dele inn årsakene i infeksjonssykdommer, allergier, kontaktirritasjon, hudsykdommer, medikamentbivirkninger og en del andre mer sjeldne årsaker. Infeksjonssykdommer: Spesielt ved virusinfeksjoner forekommer utslett hyppig. Eksempler på dette er barnesykdommer som vannkopper, røde hunder og den fjerde barnesykdom (exanthema subitum). Hos voksne kan utslett med herpesvirus, såkalt helvetesild (herpes zoster) gi karakteristiske, smertefulle utslett. Herpesviruset er også ansvarlig for stadig tilbakevendende forkjølelsessår og utslett i genitalområdet. Bakterielle infeksjoner, for eksempel i form av skarlagensfeber hos barn, kan også gi utslett.

Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024