Sårheling Etter Operasjon

Ved tvil sjekk med foreldre eller diabeteskyndig lege. Hvis prosedyren først finner sted for eksempel kl. 13, gi frokost og følg oppsettet over, med ekstra-hurtigvirkende insulin til korreksjon (enten som injeksjon eller v. h. a pumpen) av evt. hyperglykemi. Blodsukkeret kontrolleres før og etter prosedyren. Ved utsettelse kontrolleres blodsukker senest en time etter at insulin er gitt. I tillegg startes vedlikeholdstilførsel som angitt i se punkt under om væskebehandling og insulinbehandling, inkludert tabell 1. Det anbefales blodsukkermåling før alle måltider den påfølgende ettermiddag og kveld. Ved tendens til hypoglykemi bør kveldsdosen/basaldosen reduseres. Elektive, omfattende prosedyrer og operasjoner Det gjøres vanlig klinisk undersøkelse, infeksjon utelukkes og diabetesstatus inkl. aktuelle døgnbehov for insulin registreres, - både basaldose og samlet bolusdose for hhv. pumpe og injeksjonsbehandling. Blodsukker, HbA1c, hemoglobin, S-Na, S-K, S-kreatinin samt U-glukose, U-ketoner og andre relevante prøver (for eksempel blodtyping og forlik) tas.

  1. Tradisjonskost: Hund - Sårheling etter operasjon!
  2. Sårtilheling – Store medisinske leksikon
  3. Arktis 2014
  4. 2.17.1 Diabetes mellitus type I og operative inngrep inkludert anestesi - Generell veileder i pediatri
  5. Sårtilheling etter operasjon

Tradisjonskost: Hund - Sårheling etter operasjon!

Væskebehandling: Under inngrepet gis kun tilnærmet isoton væske, glukose 50mg/ml, med Na-innhold minimum 130mmol/l for å hindre hypoglykemi og hyponatremi. Infusjonshastighet: 3 ml/kg/time. (Se også 2. 7) Ved evt. ventetid benyttes en minst halvisoton væske, tilsatt minst 70 mmol NaCl i 1000 ml glukose 50 mg/ml. Insulinbehandling: Blanding: Det benyttes hurtig- eller superhurtigvirkende insulin som gis med separat sprøytepumpe. Insulinløsningen lages ved å tilsette 50 E insulin (0, 5 ml) til 49, 5 ml isoton NaCl (154 mmol/l). Dette gir 1 E insulin/ml. Hos de minste barna bør en insulinløsning på 0, 5 E/ml brukes. NB! Væske og insulin bør gis gjennom en 3-veiskran i samme venflon, men da må insulinet settes fra siden. Dosering: Startdose 0, 04 E/kg/time tilsvarer 1, 0 E/kg/døgn. Om den utgjør en vesentlig høyere døgndose enn pasientens aktuelle døgnbehov, bør startdosen reduseres i samsvar med dette (gjelder særlig småbarn og pasienter med egenproduksjon av insulin). Blodsukker (mmol/l) Insulin (E/kg/time) < 3 Ikke insulin før bl.

Mange nordmenn rammes av kroniske sår. Det reduserer livskvaliteten dramatisk, og er svært kostbart for samfunnet vårt. Kroniske sår er sår som ikke gror. Har såret ikke grodd etter seks uker, er det all grunn til å oppsøke lege. Mellom en-to prosent av befolkningen har til enhver tid kroniske sår. Mange kunne hatt et bedre liv med mer kunnskap om hvordan kroniske sår kan forebygges og behandles, ifølge leder av Norsk Interessefaggruppe For Sårheling, Arne Langøen. Han er dosent og sykepleier ved Høgskolen Stord/Haugesund. – Det vanligste årsaken til kroniske sår er nedsatt blodsirkulasjon. Det kan igjen skyldes aldersrelaterte sykdommer. Selve såret er en konsekvens av disse sykdommene. Vi skiller gjerne mellom venøse og arterielle sår, og har dessuten blandingssår, som da skyldes en kombinasjon av disse tilstandene. Diabetikere er utsatt for kroniske sår, og mennesker med lammelser og nevrologiske sykdommer av ulik art er også i faresonen, sier Langøen. Posttraumatiske sår Noen får kroniske sår uten at det skyldes sykdommer.

Sårtilheling – Store medisinske leksikon

  • Marinert indrefilet av svin
  • Håndball em 2015
  • Mettende mat med lite kalorier 2017
  • Tinnitus, øresus - NHI.no
  • Skole matematik
sårtilheling etter operasjon

Arktis 2014

Dersom pasienten har uttalt hyperglykemi NB! stress og et kirurgisk inngrep, kan i seg selv føre til akutt hyperglykemi) og/eller ketoacidose, korrigeres dette etter egen retningslinje i den grad utsettelse av inngrepet tillater det (ref. 3). Husk at diabetisk ketoacidose krever rehydrering med isoton NaCl (154 mmol/l) og at det er behov for ekstra kaliumtilskudd (kilde/link veileder). Postoperativ blodsukker kontroll Studier viser at god postoperativ blodsukker kontroll bedrer det postoperative forløpet. Bla. blir risikoen for sårinfeksjoner redusert ved stabilt blodsukker de første dagene etter inngrepet. Det er derfor viktig at pasienten og familien kjenner til dette. Pasienten bør ikke skrives ut før blodsukkeret er mellom 5-10mmol/l. Referanser (Pediatric Diabetes 2009(Suppl. 12);10:169-174), ny versjon kommer 2014. (Akuttveileder Pediatri. 2. 2: Diabetisk ketoacidose)

Sårstedet markeres av en større eller mindre innsenkning, avhengig av størrelsen på den opprinnelige skaden. Arrvevets hud har ikke den normale hudens små furer, porer og fine hår. Modningsfasen I den tredje fasen ombygges og forsterkes kollagenfibrillene. Denne modningsprosessen fortsetter gjennom mange måneder etter at såret er leget, og først etter ett års tid har arrvevet fått omtrent samme trekkstyrke som vevet omkring. Når sår hos eldre mennesker heles dårlig, skyldes det at den gradvise ombyggingen av kollagenet i arret uteblir. Også utilstrekkelig ernæring, blant annet mangel på proteiner og E- og C-vitamin, nedsetter evnen til sårtilheling. Sårtilheling over tre uker. Sårbehandling I starten av sårbehandlingen gjelder det først og fremst å stanse blødningen, gjøre vevsskaden så liten som mulig ved å sy såret igjen, og hindre at det kommer infeksjon i såret. I enkelte tilfeller av knusningssår lar man imidlertid såret være åpent og gro fra bunnen. Som forebyggende middel mot stivkrampe ved større sår som har vært forurenset av jord eller smuss, og ved alle knusningssår gis immunglobulin mot stivkrampe dersom pasienten ikke er stivkrampevaksinert, og i enkelte tilfeller også til vaksinerte.

2.17.1 Diabetes mellitus type I og operative inngrep inkludert anestesi - Generell veileder i pediatri

Deretter startes det med subkutan insulin. NB! Insulin-infusjonen seponeres først 1 time etter at den første subkutane hurtigvirkende dosen er gitt. Ved bruk av middels langtidsvirkende insulin ettermiddag/kveld kan denne dosen på operasjonsdagen evt. fremskyndes noe etter at inngrepet er ferdig uten at dosen endres. Hvis pasienten har gjennomgått en operasjon/prosedyre som tillater hjemreise samme dag, skal barnet ha hatt stabilt blodsukker, spist og beholdt et måltid før utreise. Som et minimum skal det måles blodsukker før hvert måltid det neste døgnet. Ved tendens til hypoglykemi bør kveldsdosen/basaldosen om natten reduseres. Ved svært svingende bl. bør hjemreisen utsettes. Akutte operasjoner i narkose Ved innkomst måles foruten de prøver som er relevante for den akutte sykdommen: blodsukker, HbA1c, hemoglobin, S-Na, S-K, S-kreatinin, S-urea, S/B, U-glukose og U-ketoner. Det startes umiddelbart i. væsketilførsel og insulinbehandling etter retningslinjene se punkt over om væskebehandling og insulinbehandling, inkludert i tabell 1, og blodsukkeret følges hver time.

Jeg har allerede blandet kraft i hundematen lenge, men i grotiden fremover blir det økte mengder, fordelt over flere små måltider. Hjemmelaget kraft er supermat på sitt beste. Tradisjonen rundt kraftlaging ble visst lagt i glemmeboken etter at kunstig kjøpebuljong og industrifond gjorde sitt inntog i jakten på å forenkle matlagingen i travle og stressende hverdager. Våre forfedre visste at kraft var smaksforsterkende, næringsrikt og styrkende! Kraft inneholder massevis av lettopptakelige mineraler, som sammen med gelatin (og andre proteiner/aminosyrer), fettstoffer og glukosaminoglykaner er helbredende kost for både hund og menneske. Gelatinpulver: Selv om det er gelatin i kjøttkrafta, så velger jeg i tillegg å tilsette ekstra gelatin per måltid. Gelatin er det samme som delvis nedbrutt kollagen, som blant annet sørger for oppbygning av bindevev. Gelatin inneholder aminosyren glysin som er viktig for flere prosesser, deriblant sårheling. Glysin hjelper leveren med avgiftning, og stimulerer fordøyelsen, som også kjennes veldig nyttig for en redusert hund.

Sårtilheling etter operasjon

I begynnelsen klebes sårflatene sammen av det fibrinet som utfelles når blodet koagulerer, men snart vokser det nye, små blodårer ( kapillarer) inn i såret, og bindevevsceller ( fibroblaster) vandrer inn og erstatter fibrinet med bindevev. Dette vevet er først rødt på grunn av de mange blodkarene, men karene forsvinner etter hvert, og bindevevet skrumper inn, slik at det bare etterlates en smal, hvit arrstripe. Hvis sårkantene ikke ligger mot hverandre, kalles det for et gapende sår. Da kalles tilhelingen sekundær heling. Det vil si at defekten fylles ut av det bindevevet som vokser frem fra hele sårflaten, og som kalles granulasjonsvev, fordi overflaten har et kornet utseende ( latin granula, 'lite korn'). Granulasjonsvevet blør lett og er helt følelsesløst siden det ikke inneholder nerver. Det er fast å ta på, men trekkstyrke får det først når det etter fem til seks dager er dannet kollagenfibriller i vevet. Når såret er nesten helt utfylt med granulasjonsvev, vokser huden inn fra sårkantene som en hvitaktig rand, og samtidig skrumper bindevevet inn, noe som gjør at sårkantene trekkes nærmere hverandre.

Bakgrunn Når barn med diabetes har behov for kirurgi eller prosedyrer i narkose eller dyp sedasjon som innebærer faste, er målene adekvat hydrering, nær normal blodglukose (5 – 10 mmol/l) og å spesielt unngå hypoglykemi. Det er også viktig å være klar over at en generell stressreaksjon særlig ved en ø og et kirurgisk inngrep i seg selv, i mange tilfeller kan føre til en betydelig hyperglykemi. Det foreligger ikke evidensbaserte studier på dette området. Dette kapitlet baserer seg først og fremst på ISPADs retningslinjer fra 2014 (1), men også på norske retningslinjer fra 2000 (2) og er utarbeidet i samarbeid mellom norske barneleger og barneanestesileger. Et godt samarbeid med barnas foreldre, som kan mye om diabetes (! ), og minst mulig endring i barnets faste insulinopplegg, vil ofte være en forutsetning for et godt resultat. Kortvarige dagkirurgiske inngrep/prosedyrer F. eks. gastroskopi, brokkoperasjoner. Forutsetter fortsatt s. c. insulinbehandling. Pasienten møter fastende. Fastetid er 2 timer for klare væsker (saft, vann, eplejuice), 4 timer for morsmelk og 6 timer for alt annet.

  1. Widerøe fly i rute fly
  2. Tid for mat
  3. Hva er kid
  4. Ammefri med lønn
  5. Allikevel eller likevel
  6. Kino i haugesund
  7. Rema 1000 bærum 2016
  8. Mann med bart hours
  9. Ødegård
  10. Voss kommune kart
  11. Hva er lean
  12. Uten
  13. Lampe til barnerom death
  14. Skjermbilde samsung s7 prime
  15. Pål fredrik hjort kraby født
  16. Rikstv fjernkontroll bruksanvisning
  17. 60 talls kjole 2017
  18. Fredriksstad blad nyheter
  19. Elkjøp oslo city
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024