Jan Kjærstad Bøker

Anmeldelse av Jan Kjærstads «Mr. Woolf»: Kreativ røverroman Sier du yes til fortellingen, er hans nye bok en skattkiste. Jan Kjærstad anno 2019 gjør nøyaktig som han vil. Foto: Mette Solberg Fjeldheim/Aschehoug Forlag Informasjonskapsler og personvern Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern. Les mer Ok, jeg skjønner

  1. Anmeldelse: Jan Kjærstad, «Mr. Woolf» (DN+) | DN
  2. E bøker
  3. Jan Kjærstad med ny roman. En original slektskrønike fra det 20. århundrets Norge. (med bilder) | Bøker, Nye bøker, Norge

Anmeldelse: Jan Kjærstad, «Mr. Woolf» (DN+) | DN

  • Fangeleirer i norge store
  • Åpningstider | Vitensenteret i Trondheim
  • Hvordan komme ut av depresjon og angst
  • Bokklubben nye bøker
  • Custommade skjorte
  • Kurt Nilsen gråt etter å ha møtt Willie Nelson
  • Morgengave til henne
  • Sarkasme og ironi video
  • Anmeldelse: Jan Kjærstad, «Mr. Woolf» (DN+) | DN
  • Norrøn mytologi tatovering

» - Vi har ikke fantasikraft til å forestille oss hva som kan skje, selv om vi innbiller oss hele tiden hva som skal skje i framtida - Men kunne vi forutsett 22. juli? - Aldri, det er lærdommen vi sitter med i dag, seks år etter. Det er umulig å verne seg mot terrorisme. I et åpent samfunn som vårt er vi enormt sårbare. For å verne oss, må vi lukke samfunnet og få et diktatur med overvåking på hvert hjørne. Men selv der vil ondskap, eller terror, slippe inn, sier Kjærstad. Ingen kritikk I «Berge» fortelles historien om mordene fra tre ulike synsvinkler: En kvinnelig journalist, en eldre mannlig tingrettsdommer og Berge, en ung mann som har vært kjæreste med et av ofrene. Kjærstad beskriver samfunnets reaksjoner etter hendelsen. Han skriver om det norske folket som samles i en kollektiv sorg og får utløp for opplagrede følelser, nærmest i en slags egenterapi. Løssalgsavisenes opplag skyter i været, og det oppstår et umettelig behov for nye opplysninger. Den kvinnelige journalisten slites mellom å tenke at det er en forferdelig hendelse og en unik karrieremulighet.

Likevel sier Kjærstad at han ikke er ute etter å kritisere verken medias eller samfunnets reaksjoner etter 22. juli. - Det er det som skjer, på godt og vondt. Jeg mener journalisten er en sannferdig skikkelse, med svakheter og styrker. Hun skjønner at dette er fryktelig, men det er samtidig en kjempesjanse, sier han. Om Orderud-drapene og JFK Kjærstad føler ikke at han er i en posisjon til å si at samfunnet burde reagert annerledes. - Min målsetning var å skrive historien som gjør at folk får nye tanker og assosiasjoner, sier Kjærstad. - Du kaster opp verden i lufta, og prøver å vri på den. Det er det skjønnlitteratur skal gjøre, underliggjøre situasjoner som er skrevet i hjel. For Kjærstad er det vesentlig at boka ikke bare handler om 22. Han har hatt både Orderud-drapene, Palme-saken og ikke minst drapet på John F. Kennedy i tankene da han skrev boka. - Jeg er ute etter en fellesnevner, et mønster. I alle traumatiske hendelser er det elementer som går igjen. Det spennende er alt som virvles opp.

» (Oversettelse: Johannes Skancke Martens. ) Nøyaktig det samme kunne ha vært sagt om dagens corona-tilstander, som nok en gang har vist oss hvordan det utenkelige kan bli virkelighet, så å si fra den ene dagen til den andre. Det er i det hele tatt forbausende mye som får meg til å sitte og nikke gjenkjennende. Først snakkes det om utilstrekkelige forholdsregler. Så blir byen lukket og befolkningen isolert. Vi får høre om rasjonering, hamstring, folk som fortvilet forsøker å flykte ut av byen. Det kommer stadig nye forbud. Visse produkter tar slutt. Man frykter for at pesten vil komme til å ruinere turistnæringen. Det råder stor usikkerhet om hvordan pesten skal stanses og hvor lenge den vil vare. Tallet på døde stiger. Man venter på serum, og da det kommer, er det for lite, og neste sending virker ikke like bra fordi pesten nå også angriper lungene. Sykdommen leder hele tiden diagnostikerne på villspor. En av personene sier at myndighetene mangler fantasi, at de aldri er på høyde med pesten.

E bøker

KJÆRSTAD OM CAMUS: – Albert Camus er en forfatter for vår tid. Jeg innbiller meg at mange av dagens leger og helsearbeidere er i slekt med dr. Rieux, hovedpersonen i Camus' «Pesten». Foto: AFP FILES Bøker har sin tid, og om noen bok har sin tid nå, er det «Pesten». Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her. Artikkelen er over 54 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider. JAN KJÆRSTAD, forfatter Som mange andre i disse dager har jeg plukket «Pesten» av Albert Camus ned fra bokhyllen. Det er lenge siden jeg leste den, og jeg husker den som litt for tydelig, men idet jeg åpner romanen, blir jeg overrasket. Bøker har sin tid, og om noen bok har sin tid nå, er det «Pesten». Når vi opplever komplekse fenomener – som individer eller et kollektiv – vil vi på et eller annet tidspunkt forsøke å forme det som en fortelling.

jan kjærstad bøker

Jan Kjærstad med ny roman. En original slektskrønike fra det 20. århundrets Norge. (med bilder) | Bøker, Nye bøker, Norge

Kanskje vi har en oppgave om emnet som ikke vises på denne oversikten? Søk etter stiler som inneholder ordet jan kjærstad Legg inn din oppgave! Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre! Last opp stil

«GLIMRENDE!... Jeg tar sats og utroper med dette Berge til en sikker vinner bokhøsten 2017! » (terningkast 6) Sindre Hovdenakk, VG «Berge» er ein spennande og insisterande roman om tvil, håp og kjærleik (. ) Kjærstad har skrive ei av sine viktigaste romanar. » Marta Norheim, NRK «BERGE er både særdeles tankevekkende og en klassisk pageturner. (... ) Den som ikke blir grepet og rystet av denne beretningen, er enten fullstendig uinteressert i slik litteratur, eller på en eller annen måte emosjonelt avstumpet. Det er både ønskelig og fullt mulig at Kjærstad når sitt gamle tallrike publikum med denne utgivelsen. » (terningkast 5) Espen Grønlie, Dagbladet «Åpner opp 22. juli i spenstig roman. (. ) Kjærstad gjør sinnrike forskyvninger i sted og tid for å skaffe seg kunstnerisk frihet til å skrive satirisk, kritisk og underholdende om et ladet tema. ) Ja, forfatterens beste kvaliteter kommer helt til sin rett i høstens utgivelse: Kjærstad har et viktig anliggende som han utmynter innenfor rammene av en utpreget litterær konstruksjon. )

Noe han aldri ville sagt høyt. Malm er av typen som vokter sine ord. Han er opptatt av rettferdighet, holder faktisk på med en bok om det. Hvorfor vinner makten alltid over rettferdigheten? Noen arresteres for ugjerningene i Nordmarka. Lynsjestemningen råder. Peter Malm har alltid foretrukket et ensomt og anonymt liv. Desto større er overraskelsen idet en sjef han trodde mislikte ham utnevner nettopp Malm til dommer i saken mot den antatte gjerningspersonen. Kan dette være rette vedkommende? Les også: Tilbake til Knert-Mathilde Her dukker også et annet av Jan Kjærstads gjennomgripende temaer opp, i «Berge» som i alle hans andre bøker: Insisteringen på skjønnlitteraturens, musikkens, kunstens kraft. En diskusjon rundt kvalitet og kompleksitet. Peter Malm er en leser. Han lærer av bøkene, og av musikken. Berikes av kunsten. Journalisten, Ine Wang, leser ikke skjønnlitteratur. Hun liker fakta, ikke langtekkelige oppdiktede skrøner. Malm og Wang eier hver sin kopi av Charles Dickens «Bleak House», men oppfatter den diametralt forskjellig.

Les også: Kjærstad: – Jeg ville aldri gjort det igjen Det gjør også romanen tredje person, den drepte Gry Storefjelds ekskjæreste, Nicolai Berge. Det er et typisk kjærstadsk grep, å utsette tre hovedpersoner for samme objekt, slik at deres ulike reaksjoner på dette til sammen sier noe om dem. Men det funker, fordi han i «Berge» ikke har latt seg friste til å bruke grepet for ofte, for tunglabbet. Det samme gjelder forfatterens hang til av og til å henge litt for mye på den ene, skjellsettende episoden som blir et vendepunkt – en epifani – i et menneskeliv. Slike episoder fins i «Berge» også, men færre enn ofte hos Kjærstad. Et liv består alltid av et mylder av episoder, møter og tilfeldigheter som til sammen utgjør en helhet, en helhet som igjen kan ses fra et mylder av ulike vinklinger, påstår Kjærstad, og har jo rett i det. Vi er bunnløse, for å bruke hans ord. «Feilen med oss mennesker er at vår imaginasjon ikke strekker til», tenker en av Jan Kjærstads karakterer i «Berge». Mulig det.
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024