Fekal Transplantasjon Norge

Hun understreker imidlertid at mye forskning gjenstår på dette feltet. For det første er studiene bare gjennomført på pasienter med en variant med IBS som gir diare. Dette er fordi en slik behandling allerede har vært brukt med hell hos pasienter med en spesiell form for tarminfeksjon som kan oppstå etter bruk av antibiotika, Clostridum difficile enterecolitt. Denne har også diare som sine hovedsymptomer. Kan ikke utelukke placeboeffekt Studien som ble gjennomført var i tillegg ganske liten. Forskerne kan heller ikke utelukke en placeboeffekt på symptomer: – Men endringer i tarmbakteriene er reelle objektive funn, understreker Lied. Nå er forskerne imidlertid i ferd med å avslutte en større, randomisert kontrollstudie. Her får pasientene en av tre behandlinger hvorav en er placebo. Verken behandleren, eller pasienten, vet hvilken behandling pasienten får. På denne måten kan man utelukke at pasienten føler seg bedre fordi vedkommende vet han får behandling som forskeren håper har en effekt.

  1. Forskningsjubel for tarmprosjekt for ME-syke - Pingvinavisa
  2. Fekal transplantasjon norme iso
  3. Flam norge
  4. Norge
  5. Aleris norge

Forskningsjubel for tarmprosjekt for ME-syke - Pingvinavisa

Reduksjon på minst 50 poeng regnes klinisk relevant. Placebo var i denne sammenhengen egen avføring. For sekundærendpunktet hadde 56 prosent bedring i gruppen som fikk aktiv behandling mot 36 prosent i placebogruppen etter 12 måneder. Det ble ikke rapportert alvorlige bivirkninger. Flere studier trengs Førsteforfatter Peter Holger Johnsen, lege i spesialisering (LIS) ved Medisinsk avdeling på UNN Harstad, la frem resultatene under det fjerde nasjonale møtet i nevrogastroenterologi tidligere i år. – Vi er svært fornøyd med å ha gjennomført en studie som viser en positiv effektivt på mageplagene, og preliminære resultater viste også en positiv effekt på utmattelse og livskvalitet. Dette seiler opp som en lovende behandling det bør forskes mer på, sier Johnsen til Dagens Medisin. Likevel er han skeptisk til å la FMT bli et behandlingstilbud utenom studier. – Vi har randomiserte kontrollerte studier som viser effekt ved IBS, men størrelsesordenen på effekten er svært usikker. Én studie kan ikke gi sikre konklusjoner, og det er viktige sikkerhetsaspekt.

Disse skal bidra til det nye tarmprosjektet ved UNN Harstad, rettet mot CFS/ME-rammede. Fra høyre: LIS-lege og stipendiat Peter Holger Johnsen, fastlege Frank Hilpüsch, overlege og stipendiat ved fysikalskmedisinsk Guri Heiberg og overlege Per Christian Valle. Ikke til stede på bildet, prosjektleder Rasmus Goll. Foto: Tina Eilertsen, Harstad Tidende I et samarbeid mellom medisinsk og fysikalskmedisinsk avdeling UNN Harstad skal det nå gjennomføres en ny stor studie rettet mot CFS/ME-syke (kronisk utmattelsessyndrom). Forskningsrådet har på bakgrunn av innspill fra over 700 ME-pasienter, pårørende og behandlere innvilget 30 millioner kroner til fire nasjonale studier. Totalt var det 19 søkere til det nye forskningsprosjektet. – ME kjennetegnes av rask trettbarhet i muskulatur og sentralnervesystemet. Årsaken er ukjent, og dermed er det også uenighet i hvordan man skal tilnærme seg sykdommen behandlingsmessig. Vi tror ME kan være forårsaket av en forstyrrelse i den naturlige tarmfloraen som har vist seg å ha en annen sammensetting sammenlignet med friske.

Fekal transplantasjon norme iso

Tarmflorabehandling på norsk Så hva er en god norsk betegnelse for behandling rettet mot tarmfloraen? Vi mener tarmflorabehandling eller tarmfloraterapi er bedre begreper enn dagens faecal microbiota transplantation. Både tarmflorabehandling og tarmfloraterapi kan omfatte behandlingsformer som er utviklet i laboratoriet, samtidig som de kan benyttes på dagens behandling med avføring fra utvalgte donorer. Begrepene får frem tarmfloraen som det terapeutiske angrepspunktet og kan benyttes uavhengig av hvilke(n) mikrobe(r) eller substans(er) som viser seg å utgjøre behandlingseffekten. Det gjør tarmflorabehandling og tarmfloraterapi mer fremtidsrettet enn en direkte oversettelse av samlebetegnelsen faecal microbiota transplantation.

Såkalt fekal transplantasjon kan bedre hverdagen til denne pasientgruppen. Forskningen på dette feltet er fortsatt i startgropen, og ved Universitetet i Bergen har de for første gang undersøkt sammensetningen av tarmbakteriene til pasientene som har fått behandlingen: – I tidligere studier har man sett på om symptomene bedrer seg, men vi har også sett på om det er en signifikant endring i bakteriesammensetningen hos pasientene som gjennomfører en fekal transplantasjon, sier bidragsyter til studien, Gülen Arslan Lied, professor ved Senter for ernæring ved UiB. Flere opplevde bedring Forskerne i denne studien gjennomførte fekal transplantasjon gjennom gastroskopi. Det innebærer at pasientene får tilført avføring fra friske personer gjennom en slange ned i halsen som går ned magesekken. Studien inkluderte 13 personer, og alle hadde en variant av IBS som hovedsakelig gir diare: Bakteriene i avføringen deres ble målt før forsøket, og pasientene ble bedt om å evaluere sine symptomer gjennom et spørreskjema.

Flam norge

fekal transplantasjon norme iso 9001
  1. Fekal transplantasjon norme iso 9001
  2. Færre IBS-plager etter fekaltransplantasjon - Forskning - Dagens Medisin
  3. Flam norge

Norge

Overlege Rasmus Goll ved gastromedisin UNN Tromsø er prosjektleder i studien. Per Christian Valle er overlege ved gastromedisin i Harstad. Begge var veiledere for Peter Holger Johnsen i studien om irritabel tarm, og fortsetter som det i ME-studien. Med i gruppen er også seksjonsoverlege og stipendiat ved fysikalskmedisinsk UNN Harstad, Guri Heiberg, samt allmennlege Frank Hilpüsch. Når diagnosen er stilt er det allmennpraktikerne som følger opp pasientene videre. Hilpüsch var også med på irritabel tarmstudien. – Søknaden til forskningsrådet var motivert med at prosjektgruppa har vist gjennomføringsevne med irritabel tarmstudien. Samtidig ønsket vi en tverrfaglig tilnærming slik at vi fikk belyst flere aspekter ved sykdommen. Dette vil sørge for at vi får ivaretatt deltakerne på studien på en så god måte som mulig. I tillegg hjalp det nok for søknaden at vi fikk til en samarbeidsavtale med et internasjonal anerkjent forskningsmiljø fra USA, avslutter Peter Holger Johnsen. Av de totalt 30 millionene som er innvilget fra Forskningsrådet til de fire studiene knyttet til CFS/ME, er fem millioner dedikert prosjektet i Harstad.

Aleris norge

Ny helsekost – avføring i pilleform? – I stedet for å få avføring ført inn med slange, hvorfor ikke benytte kapsler med fersk avføring? Man kan spise 12-13 sånne i løpet av ett døgn tre ganger i året, forklarer Hausken. Hansker, et gastroskop, et eksemplar av en nær slektnings avføring og saltvann er alt som skal til. Johannessen Ved fecal transplantasjon kan plagene komme igjen etter to-tre måneder. Da må man eventuelt gjennomføre denne behandlingen fire ganger i året for å holde symptomene og sykdommen i sjakk. Kan man derimot spise kapsler hjemme et par ganger i året, vil det være mye bedre. – Men dette er helt ny forskning som ikke har kommet så langt på vei enda. Vi holder på, og alle andre universiteter i verden driver med dette nå. Det er veldig spennende! Kan muligens lindre flere sykdommer – Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad og Haukeland universitetssykehus var de som startet opp med dette i Norge for irritabel tarm, sier Hausken. Overlege og professor Trygve Hausken og Odd Helge Gilja.

Noen plages så kraftig at de blir arbeidsuføre. Se video øverst i saken. Sykepleier Per Refsnes og overlege og professor Trygve Hausken demonstrerer prosessen. Foto: Thea Kristin H. Johannessen Overlegene på Haukeland var blant de første som startet opp med såkalt fecal transplantasjon på 90-tallet. Poenget med behandlingen er å tilføre de gode bakteriene man har i tarmen når man er frisk. – Det er et helt nytt konsept, nærmest et paradigmeskifte i hvordan vi oppfatter bakterier i tykktarmen, sier Odd Helge Gilja. Det hele begynte med blodig avføring, som man gjerne får etter å ha gått på mye antibiotika. Antibiotika dreper masse bakterier som kan gi en oppvekst av andre bakterier, for eksempel clostridium difficile som gir blodig diaré. – Dette har vi vist er den beste behandlingen for det, sier Hausken. – Ofte når vi ikke målet med vanlig antibiotika mot denne tilstanden, og dette har vist seg å være en veldig effektiv annenlinjebehandling som i noen tilfeller faktisk har vært livreddende - også her på huset, tilføyer Gilja.

tromso norge

De tre øvrige studiene er tilknyttet Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og SINTEF. Her kan du lese mer om det totale prosjektet, og bakgrunnen for dette. Deltakelse og informasjon Informasjon, mulighet for deltakelse samt oppdatering på fremdriften i studien finner interesserte på vår nye facebookside. LES OGSÅ: Slik jobbes det med CFS/ME ved UNN. Pingvinavisa Nyhetsbrev Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.

Nesten 20 prosent av Norges befolkning sliter med irritabel tarm-syndrom. Men norske leger har utviklet en metode som gir håp for mange. Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. – Bæsj er bra! Overlege og professor ved Haukeland universitetssykehus, Trygve Hausken står bak studien hvor nærmere åtte av ti pasienter med irritabel tarm ble bedre etter én dose frisk avføring. Det var Bergens Tidende som omtalte saken først. Studien er gjennomført og skrevet av Trygve Hausken, overlege Tarek Mazzawi, og overlege og professor Odd Helge Gilja med flere. Metoden går ut på at pasienter får frisk avføring fra nær familie. Avføringen tynnes ut med saltvann, siles og blir deretter ført inn i pasientens tarm. Etterpå skylles det to omganger med vann, og pasienten kjenner verken lukt eller ekkel smak. En folkesykdom Nærmere 20 prosent av Norges befolkning sliter med irritabel tarm-syndrom (IBS). Symptomene har varierende grader av magesmerter, oppblåsthet, diaré eller forstoppelse.

Thursday, 5 January 2023

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024