Gamle Norske Jentenavn

- Lars er eksempel på et navn som har klart seg tvers gjennom alle strømninger, også sist på 1900-tallet da de fleste av tradisjonsnavnene ble lite brukt, sier Utne. Rett før krigen var det 200 guttebarn i året som fikk navnet Lars. Så fikk navnet økt popularitet frem mot 1970, da hele 700 barn fikk dette navnet i året. - Frem til vår tid har navnet sunket igjen, og er nede i 200 i året nå. Men selv 200 er ganske mye, forteller navnestatistiker Ouren. Vil aldri bli helt borte De klassiske, norske navnene holdt seg stabile gjennom hundreårene helt frem til rundt år 1900, hvor de de fleste i en periode gikk ut av bruk, forteller navneforskeren. - Da ble de utkonkurrert av navn fra den norrøne sagalitteraturen, som Einar, Olav, Ingeborg, Ragnhild og Gerd. Men de gamle tradisjonsnavnene kom tilbake fra rundt midten av 1900-tallet. Kari slo veldig godt an i 1920-30 årene og frem til 70-tallet. Det gjorde også navn som Eli, Per, Pål og Jon. Nils er et unntak, det har bare gått nedover. Fordi disse navnene har så lange tradisjoner, vil de aldri gå helt ut av bruk, selv om kurven kan være dalende.

Liste over kvinnenavn med norsk opprinnelse – Wikipedia

  • Gamle norske navn
  • Gamle norske jentenavn love
  • Gamle norske jentenavn kitchen
  • Gamle norske jentenavn got talent
  • Tradisjonsrike navn - Navn
  • Jentenavn - Birger Sivertsen - Google Bøker
  • Gamle norske jentenavn

Se listen over norske og nordiske navn du godt kan velge nå. HVA SKAL BARNET HETE? Det finnes mange norske navn å velge mellom. Foto: Shutterstock / NTB scanpix familieogoppvekst Publisert: 27 september 2018 09:26 Sist oppdatert: 15 oktober 2018 09:52 Ønsker du å stå imot trenden med internasjonale navn og heller velge et som har vært brukt i Norge i kanskje 1000 år eller mer? Lenger ned i saken finner du gode forslag – uansett hva som er bakgrunnen for at du leter etter norske og nordiske navn. – Dette er navn med opprinnelse i vikingtiden og middelalderen. Vi deler navnene i to hovedgrupper: dialektformer og modernisering/gjenbruk av gamle navn, forklarer navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne. EKSPERT PÅ NAVN: Navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne. Foto: Privat Litt navnehistorie... Navnene som var i bruk i vikingtiden, hadde gammelnorsk og/eller norrønt opphav. Da norsk talemål begynte å endre seg etter middelalderen, endret også navnene seg. For eksempel ble Arne til Ådne og Åne, Torgeir til Terje og Tarjei.

- Jeg tenker at det grovt sett finnes to typer foreldre. Du har de som vil være som "vanlige" folk og som følger det som er normalt. De gir barnet et navn som ikke skiller seg ut og som er i bruk i samtiden, for eksempel Sara, Sofie, Markus, Emma og Ida. Dette er helt greie navn som de fleste av oss oppfatter som pene. Foreldrene prøver ikke å skille seg ut ved å gi barnet et sært navn, forklarer Utne. - Den andre typen legger vekt på at navnet skal vise at barnet en spesiell identitet eller særpreg. Da er navnet nøye gjennomtenkt, gjerne noe uvanlig, som ikke alle andre har. For å få til dette, kan foreldrene velge å gå bakover i historien. De vil se etter sjeldnere navn som har vært vanlig i slekta eller i bygda de kommer fra, og velge gamle jentenavn som Bertine, Tale og Mali, eller guttenavn som Konrad, Didrik og Even. Dette er ikke blant de vanligste navnene, men er navn med en norsk tradisjon. Dette har vært veldig vanlig de siste ti-tjue årene, forklarer Utne. Inspirert av populærkultur og massemedia Andre blir inspirert av originale, utenlandske navn fra filmer, musikk eller bøker, som Liam og Jessica, eller Maximilian, som er på full fart inn og som ligger på topp i Tyskland nå, ifølge navneforskeren.

Men det finnes mange å ta av, og foreldre gjenoppdager stadig nye navn. – Få av navnene under er mye brukt. De er greie å velge for foreldre som vil ha navn som er litt vanlige eller litt sjeldne. De er hverken i toppen eller bunnen av listene. Det finnes mange flere mytologiske navn for dem som vil lete litt, sier Utne. Navnene på vei opp er først og fremst Odin og Thor. På vei ned finner vi Trym, Brage og Frøya. Navn som har holdt seg mer stabilt, er Alf, Ask, Balder, Loke og Tor for gutter og Edda, Embla, Freja, Freyja, Frøy, Idun og Idunn for jenter. Noen dyrenavn er så velkjente at vi ikke lenger knytter navnet så sterkt til dyret, for eksempel Bjørn. Andre dyrenavn har ikke vært like mye brukt: – Hauk, Ravn og Varg blir tatt i bruk på ny nå, sier Utne. Les også: Oldefarsnavn er de nye trendy navnene Velg et oldemorsnavn til babyen din De eldste og yngste navnene MANGE ALTERNATIVER: Brynjar, Jarle, Bjørg eller Åshild? Valgmulighetene er mange dersom du ønsker et norsk navn.

50 mest populære navn i 1900 - 1909 Navn som kan skrives på ulike måter er slått sammen. For eksempel Kristian for Kristian/Christian Gutter Jenter Nr.

gamle norske jentenavn eldre norske jentenavn gamle norske jentenavn tools
Sunday, 25 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024