Skrik Edvard Munch Analyse

Men det som skaper mest følelser i bilde er hovedpersonen som skriker. Jeg greier ikke å la være å bli påvirket av de følelsene som denne personen skaper. Gjennom ansiktsutrykket så får jeg en følelse av angst og skrekk. Alt rundt, som bruken av fargene osv forsterker denne følelsen som personen gir meg. Komposisjonen gjør at personen og det den utrykker blir hovedfokuset i bildet, mens det rundt kommer etter og hjelper personen til å fremheve følelsen av angst og skrekk. Viss en studerer personen veldig nøye, så kan en se at han ser ned i venstre hjørne av bilde. Kanskje er det noe som skaper denne frykten og angsten, som ikke er med i bilde? Kanskje er det noe personen ser, som ikke vi ser? Denne tanken skaper vertfall en nysgjerrighet hos meg, og gjør bilde enda mer interessant, nettopp fordi Munch har valgt å ikke la det som skremmer personen være en del av bilde. Etter å ha sett mange av Munchs malerier så vet jeg med sikkerhet at han kan male mye finer og mer realistisk enn dette, om han vil.

  1. Video
  2. Books
  3. Skrik munch
  4. Edvard munch skrik
  5. "Skrik" (Edvard Munch)

Video

Bakgrunnen til høyre for broen preges av ekspresjonismens fargevalg. Sterke rød-, gul-, blå- og grønnfargede, bølgende streker gir en bakgrunn som virker truende og skaper angst og uro. Det er viktig å legge merke til ulikhetene i penselstrøkene på høyre og venstre side av maleriet. Rekkverket langs veien fungerer som er markert skille. Vi ser kraftig bølgende, truende farger på høyresiden, og rettlinjede, mer nøytralt fargede strøk langs veien på venstresiden. På veien er det tre personer. To står tilsynelatende upåvirket i bakgrunnen, mens en skrekkslagen hovedperson i forgrunnen tydelig er preget av bunnløs angst og fortvilelse. Man kan tenke seg at inntrykkene av angst og skrekk og gru som bølger kvelende opp fra byen, fjorden og himmelen til høyre, fortoner seg som et bunnløst skrik for forgrunnspersonen. I maleriet ser vi altså klare uttrykk for kunstnerens sinnsbevegelser slik de fortoner seg for ham der og da. Maleriet gir også et bilde av at den virkelighetsoppfattelsen forgrunnsskikkelsen gir uttrykk for, er relativ.

Books

Gjerdet: Skiller de 'skrikende' bølgene på høyresiden fra rette linjer i nøytrale farger på venstresiden Kun en person på veien hører skriket og reagerer på det. De to andre personene virker uanfektet "Skrik" gir rom for uendelig mange tolkninger. Her er noen forslag: Eksistensiell angst: Angst knyttet til tilværelsen generelt Angstproblematikk: Tusenvis av nordmenn rammes av mer eller mindre uforklarlig angst en eller flere ganger i livet. Fremmedgjøring: Man føler seg utenfor i samfunnet, noe som skaper angst, uro og usikkerhet Manglende evne til å fortrenge all ondskap som skjer i verden. Redselen for det/den/de onde blir overveldende Mobbing: Neppe Munchs hensikt, men dessverre høyst realistisk for mange Redsel for samfunnsutviklingen. Vi skaper et menneskefiendtlig samfunn som i tillegg virker selvødeleggende etc. Jon K. Møller

Skrik munch

Små fargestreker av gul og rød i det blåe gjør at den blåe fargen ikke blir for dominant, men skaper en fin balanse. Lyset i bilde kommer bra solen, som kaster lys over landskapet og broen, noe som vi ser spesielt på rekkverket på broen. Munch har formet landskapet på en veldig myk måte, med naturlige linjer. Hver linje snegler seg rundt en ny linje, og gjør at selve landskapet får bevegelse. Broen er mer konstruert og mekanisk, og bryter derfor med de myke linjene i landskapet. Dette strammer opp bildet og hindrer det til å bli rotete. Munch har vert klok når han har utarbeidet denne komposisjonen, og har blandet det stramme og mekaniske, med det naturalistiske og myke. Sammen med fargene så skaper dette en spennende komposisjon og et interessant bilde. Dette bildet er malt i ekspresjonistisk malerstil, en malerstil som har som poeng å fremme følelser gjennom malerier. Konnotativ analyse av "Skrik" Gjennom landskapets utforming så får jeg en følelse av kaos og forvirring, med de myke linjene som bølger seg rundt og gjør skille mellom vann og land uklart.

Edvard munch skrik

  • Norges kvinnelandslag i håndball live
  • Hovne kjønnslepper etter samleie
  • Øvelser for kne med meniskskade city
  • Vil tillate røyking av heroin - Oslo
  • Skrik munch

"Skrik" (Edvard Munch)

Dette fikk meg til å tro at personen som skriker, er Munch selv, og at denne scenen i maleriet er en scene fra en virkelig hendelse i Munch's liv, som vi vet er fakta i mange av hans andre malerier. Kanskje dette maleriet er et maleri av en episode der han selv har følt angst, og for å greie å komme over denne episoden så valgte han å male det? Dette er mine tanker og min tolkning, kanskje noen har en annen oppfatning?

I den grad man kan tolke personene i bakgrunnen, virker de ganske så upåvirket av de samme naturinntrykkene som får forgrunnsfiguren til å drukne i bunnløs angst. For ekspresjonistene var tolkningen av virkeligheten individuell. De ulike sinn reagerte ulikt på de samme inntrykkene. De fleste vil nok konkludere med at maleriet uttrykker angst, skrekk, voldsom uro, forvirring og kaos. Det er ikke et menneske, men menneskenes angst, Munch skildrer. Med slike kunstneriske uttrykk for hva som foregår i underbevisstheten, det vil si i sjel og sinn, ble Munch en sentral representant for ekspresjonismen. Maleriet illustrerer også grunnleggende sider ved den ny-romantiske bølgen på 1890-tallet, som det var en del av. Noen av symbolene i maleriet kan være: Ansiktsuttrykket: Redsel og angst Hendene: Vil stenge det forferdelige ute Munnen: Uttrykker et enormt skrik, kanskje en avspeiling av skrik utenfra som skaper angsten? Bakgrunnen: Til høyre for gjerdet gjaller ekkoene fra skrikene nedenfra i form av bølgende linjer i kraftige, skremmende farger.

Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024