Får Man D Vitamin Av Solarium

Om solarium er bra eller ei, har vært et omdiskutert tema blant forskere og ulike foreninger. Men er det faktisk slik at vi kan ta en liten dose kunstig lys for å holde vitamin D-nivåene oppe om vinteren? Sollyset er en viktig kilde til vitamin D, og ved å eksponere huden for små mengder sol kan dekke behovet. Omtrent fem til ti minutter, to til tre ganger i uken, kan det være tilstrekkelig i sommerhalvåret. I vinterhalvåret må vi ty til andre måter for å dekke vitamin D-behovet. Kan solarium være en løsning for å sikre D-vitamininntaket? Moderate doser gir vitamin D Ekspertenes meninger om solarium er skadelig er delte. Vi er klar over at for mye soleksponering ikke er bra for huden, men vi vet også at litt sol er nødvendig for at kroppen selv skal kunne danne vitamin D. Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon, samt opptak og utnyttelse av kalsium og bidrar til å opprettholde normal beinbygning. Grunnet lave D-vitaminverdier hos mange grupper i Norge, mener Johan Moan, at moderate doser solarium gir mye D-vitaminer og at det er gunstig om vinteren.
  1. Vitamin D og kreft – Kreftforeningen
  2. Får man vitamin D fra solarium? | K2 Vitamin
  3. – Flere bør ta solarium – NRK Livsstil – Tips, råd og innsikt

Vitamin D og kreft – Kreftforeningen

Solarium er kreftfremkallende Det finnes mye forskning på sol og ulike krefttyper. Forskningen er ikke entydig, fordi solstrålene har en kompleks påvirkning på kropp og sinn. Det er likevel et faktum at overdreven soling med solbrenthet øker risikoen for hudkreft, mens soling i korte perioder over tid faktisk kan virke forebyggende for andre kreftformer blant annet ved at du gir kroppen viktig tilskudd av D-vitamin. Man må ta mye solarium for å få nok D-vitamin Mange sliter med å få nok D-vitamin om vinteren, men ti minutter i solarium to ganger i uken er nok. Om sommeren får du dekket D-vitaminbehovet ved å få sol i ansikt og på armer ti minutter per dag, – hvis solen viser seg frem. De ukene du ikke har like god tilgang til solen ute kan ti minutter i solarium være et alternativ. Reguleringen av solarium er svakere i Norge enn i andre europeiske land Norges sikkerhetsregler er blant verdens strengeste, og bransjen bruker store ressurser hvert år på kontroller. I Danmark, England og de fleste andre europeiske land har solarier frem til nå vært 3 ganger sterkere enn solariene hos oss i Norge.

Får man vitamin D fra solarium? | K2 Vitamin

  • Barn og hund
  • Kart over finnmarksvidda 2
  • Tariff hotell og restaurant 2014 edition
  • Unge gidder ikke stemme, så hvorfor bry seg om dem? - Dagbladet
  • Søk i skattelister 2010

Det er vanskelig for unge mennesker å vurdere de langsiktige konsekvensene av å bli solbrent. 18-årsgrensa for solarium er ikke noe Norge har funnet på. Mange land har innført denne begrensningen. Enkelte stater i Australia har til og med forbud mot solsenger, forteller hun. Hannevik er uenig i rådet om å ta solarium ti minutter to ganger i uka. – Hvis begrunnelsen er å skaffe seg D-vitamin, bør man først få en vurdering av D-vitaminstatus fra lege og søke råd hos kostholdsekspert eller lege slik at man får tilført vitaminene på en harmløs måte, sier hun. I likhet med Johan Moan og Kreftforeningen understreker også Strålevernet at det aller viktigste er å ikke bli solbrent. – Internasjonalt er det enighet om at alle med hudtype 1 skal være meget forsiktige i sola, og aldri ta solarium. Det gjelder dem som alltid blir rød og lite brun etter soling. Men vårt generelle råd er altså å holde seg unna solarier uansett hvilken hudtype du har, sier Merete Hannevik.

– Flere bør ta solarium – NRK Livsstil – Tips, råd og innsikt

Det gjelder spesielt personer med rødt hår, lys hud og mange fregner. De er mest utsatt for å få hudkreft. – Men sola er ikke skadelig for alle. Sol er tvert imot den fremste kilden til det viktige D-vitaminet, sier han. I løpet av året går nivået av D-vitamin hos mennesker i vår del av verden opp og ned som en jojo. Høyest om sommeren; lavest om vinteren. Det er uheldig fordi D-vitaminet er forløperen til et viktig hormon, ifølge Johan Moan. – Med et fornuftig kosthold får man i seg vitamin D. Tran, fet fisk og kosttilskudd er gode kilder. Men også UVB-strålene fra sommersol og solarium gir mye D-vitamin, og i tillegg andre molekyler som også er viktige for helsa. 20 minutter i sommersol midt på dagen gir like mye D-vitamin som en halv flaske tran, sier han. Les også: – Ettermiddagssolen verre enn mange tror Kritisk til aldersgrense Solarier er laget for å oppnå rask brunfarge. Folkehelseinstituttet mener at staten bør vurdere å forby dem. Helsedirektoratet fraråder bruken. UVA-strålingen er opptil fire ganger sterkere enn i naturlig sol.

– All bruk av stråling skal være berettiget. Solsenger er til kosmetisk bruk. De er laget for å gi brunfarge; ikke for å gi D-vitamin, sier seksjonssjef Merete Hannevik i Strålevernet til – Hvis vitaminmangel er begrunnelsen for å bruke dem, bør det kun gjøres i samråd med lege, sier hun. Hannevik mener det er en misforståelse at den norske sommeren var ekstra solfattig i år. – Selv om vi ikke brukte badetøy like ofte som i fjor, var solforholdene brukbare i store deler av landet, spesielt i august. Og på høyfjellet målte vi rekordhøy UV-indeks på grunn av nysnø sent på året. Det skal ikke så mange minuttene til ute i norsk sommersol for å danne D-vitamin, sier hun. Vil ha gratis solkrem på strendene – Ukritiske til sola Hannevik tror at mange som ferierer i varmere strøk er litt ukritiske til hvor sterk sola faktisk er. – Vi vet at noen ikke er forsiktige nok, og blir solbrent i Syden. Da er det ekstra ille om de tar solarium i tillegg, sier hun. – Når det gjelder unge og solariebruk er informasjon viktig, men ikke tilstrekkelig.

Man blir ikke solbrent i solarium Det er riktig at svært få blir solbrent i solarium, men overdreven soling kan føre til solbrenthet også i solarium. En spørreundersøkelse utført av TNS Gallup 2014, viser at 90% av unge 15-24 år var blitt solbrent i solen, men kun 2% hadde opplevd å bli solbrent i solarium. Det er derfor viktig å ta forhåndsregler og sole deg forsiktig også når du tar solarium. En halvtime i solarium må til for å få farge Du trenger ikke ligge lenge i solarium for å få farge. Det viktigste er å begynne rolig og gradvis øke tiden. Har du lys hud, bør du begynne med seks minutter, og gradvis øke solingstiden i henhold til solariets doseringsplan. Det er bedre å sole seg ofte i korte perioder enn seg sjelden i lange perioder. Jeg må bli solbrent før jeg blir brun Gradvis soling gjør det mulig å bli brun uten å først bli rød. Solbrenthet er et tegn på at huden har tatt skade av UV-stålingen fra solen eller solariet, og øker risikoen for hudkreft senere i livet. En langsom bruning uten å bli rød, gir dessuten friskere og jevnere farge.

Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024