Fond Eller Aksjer, Er Det Lurt å KjøPe Aksjer Og Aksjefond Nå? - Skagen Fondene

Det er mange kompliserte begrep innen finans og økonomi, og det kan være vanskelig å forstå hva de ulike begrepene faktisk betyr. Noe vi ser mange lurer på er hva forskjellen på aksjer og fond egentlig er. Det er vi her for å gjøre klart for deg! Hva er en aksje? En aksje er en eierandel i et selskap. Når du kjøper en aksje får du altså en liten eierandel i et selskap. Regnestykket er dermed ganske enkelt. Hvis selskapet du eier en liten andel av gjør det bra, blir selskapet mer verdt og det blir også eierandelene dine. Det samme gjelder hvis selskapet synker i verdi. Hvor mye et selskap svinger i verdi er det som utgjør risikoen for aksjen - jo større svingninger, jo høyere risiko. Hva er et fond? Et fond kan ses som et spleiselag hvor flere går inn med en pott hver. Et fond kan investere i ulike geografiske områder, sektorer, ha forskjellige typer investeringer og risikonivå. Den samlede potten blir da investert i det formålet som er bestemt for det akkurat det fondet. De to vanligste typene fond er aksjefond og rentefond.

Dave eller

For å forvalte penger på vegne av andre må man ha tillit. Det er stort sett mennesker med gode resultater fra lange, relevante studier og som har arbeidet lenge som får denne tilliten, og som får ansvaret for en portefølje. Ulike forvaltere i ulike forvaltningsmiljøer er ofte spesialister på ulike bransjer som de følger nøye. De kan møte ledelsen i selskaper, eksterne analytikere og andre eksperter. I tillegg har de interne støttefunksjoner bl. a. innenfor informasjonsinnhenting, risiko og transaksjonshåndtering. Som individuell investor stiller man ofte med et handikap sammenlignet med et slikt apparat. Man har rett og slett mye dårligere forutsetninger for å oppnå like gode resultater. For å kunne sette sammen en portefølje som utnytter fordelene med diversifisering, trenger man kunnskap. I tillegg må porteføljen være tilstrekkelig stor, ellers vil det være lite hensiktsmessig eller umulig å diversifisere godt nok. En diversifisert portefølje bør også rebalanseres regelmessig, for på den måten å utnytte de naturlige markedsbevegelsene.

De har som regel lavere forvaltningskapital, og vil derfor måtte betale minimumskurtasje når de handler. Store institusjonelle investorer har ofte helt andre forutsetninger for å handle, og handler ofte i så store volum av transaksjonskostnadene presses ned til et minimum. Det betyr at et fond vil kunne gjennomføre handler i nøyaktig de samme aksjene som en småinvestor, men oppnå høyere avkastning, alt annet like. Samtidig handler småinvestorer i snitt oftere enn institusjonelle investorer, og pådrar seg av den grunn høyere transaksjonskostnader. Resultatene her er entydige, trading ødelegger verdi. Det er videre noen atferdpsykologiske effekter som gjør seg gjeldende. Profesjonelle forvaltere er oppmerksomme på at hjernen vår har noen svakheter når det gjelder rasjonalitet, og de har erfaring og kunnskap nok til å ikke handle på impuls. Les også: Aktiv, passiv eller begge deler? Er 100% aksjer alltid best for en langsiktig portefølje? Ressurser, informasjon og porteføljekonstruksjon En annen fordel profesjonelle forvaltere har, er ressurser.

Heldigvis er det få som har så grundig uflaks som Frida. Men det er også ytterst få forunt å være så heldig som Per. Jenny, derimot, er i godt selskap. For å si det på ikke fullt så godt norsk: "Time IN the market" slår som regel "Timing the market" ned i støvlene. Og det beste av alt: En spareavtale i aksjefond er enkel og tilgjengelig for alle. Regneeksempelet bruker aksjefondet SKAGEN Global som utgangspunkt for sparing i aksjemarkedet, med oppstart 7. august 1997. Alle sluttverdier er per 31. mars 2020. Fondets referanseindeks er MSCI AC, før 1. januar 2010 var det MSCI World Index. For beregning av rente på bankkonto har vi brukt løpende tremåneders NIBOR, som er et bilde på hva et typisk høyrentetilbud i de største bankene kunne vært. Gjennomsnittlig årlig avkastning i perioden: SKAGEN Global 7, 27 prosent, referanseindeks 4, 41 prosent og tremåneders NIBOR (bank) 1, 31 prosent. For koronapandemien vi har tatt utgangspunkt i høyeste kurs før pandemien trakk kursene nedover, og laveste kurs så langt (pr 31. mars er dette 19. mars).

Etter hvert er det ikke rent få eksperter som villig deler sine anbefalinger om når man skal kjøpe aksjer og fond. Så, hvordan går det med dem? Fridas fryktelige timing Frida er ikke spesielt heldig med timingen, for å si det forsiktig. Gjennom årene viser det seg at hun gjennomgående treffer på verst tenkelige tidspunkt: Det starter med at hun kjøper aksjefond på det høyeste nivået før dot com-boblen sprekker, og er like uheldig senere når finanskrise, eurokrise, 2015-2016-nedturen og koronapandemien slår til. Men én ting skal hun ha: Hun holder fast ved sin langsiktige investeringsstrategi og selger aldri. Pengene skal hun nemlig ikke bruke på mange år enda. Og det gjør hun lurt i. Gjennom årene har hun til sammen spart opp 273. 000 kroner ved sine månedlige innskudd. Dersom hun hadde latt de bli stående i banken gjennom hele perioden, ville verdien i dag være verdt 366. 000 kroner. Ved å følge sin investeringsstrategi sitter hun nå i stedet igjen med 762. Ikke verst, med tanke på Fridas gjennomgående fryktelig dårlige timing.

Eller

Her finner du gode kilder til informasjon.

Pers perfekte timing Per derimot er tydeligvis født i et helt annet stjernetegn, om man tror på sånt. Han befinner seg helt på den andre enden av flaksskalaen. Hans investeringsstrategi var i utgangspunktet identisk med Frida sin. Men der hun bommet maksimalt, traff han innertier hver eneste gang. Hver gang aksjemarkedene bunnet ut og var på sitt absolutte laveste nivå, flyttet han sine oppsparte midler fra bank og over i aksjefondet. Resultatet er imponerende. Med Pers perfekte timing har de oppsparte 273. 000 kronene vokst til hele 1. 469. 000 kroner. Jennys jevnlige sparing Jenny kunne ikke bry seg mindre om finansaviser og guruer, og hvordan aksjemarkedene svingte fra dag til dag. Skulle renta opp eller ned, mon tro? Og hva med oljeprisen? – Ikke peiling, sa hun, og takke meg til å ta stilling til det. Ikke slik å forstå at hun var likegyldig til det som skjedde rundt henne, hun var opptatt av både samfunnsutvikling og hendelser i verden rundt oss. Men hun hadde absolutt ingen interesse av å følge med fra dag til dag for å finne det perfekte tidspunktet å investere i aksjer og fond på.

  • Fond eller aksjer images
  • Gjensidige nettbank innlogging
  • Eidsvoll kommune kart
  • Fond eller aksjer death
  • Fond eller aksjer funeral home
  • Aksjefond eller aksjer
  • Sår i ansiktet
  • Dexter sesong 4

Plukke aksjer selv, eller overlate jobben til andre? Sist oppdatert Feb 18, 2020 For alle investorer som investerer på lang sikt, vil aksjer som oftest være en stor del av porteføljen. Mange velger å sette bort alt som har med investeringer å gjøre. Andre følger finansmarkedene med stor interesse, og ønsker å være mer eller mindre aktive i forvaltningen av sine sparepenger. Ofte ser vi at såkalte småinvestorer handler enkeltaksjer. Det kan være spennende, lærerikt og morsomt å handle aksjer selv, men hvordan påvirkes porteføljen på lang sikt? Det korte svaret på det spørsmålet, er at de som livnærer seg på dette og som har en utdannelse i bunn ofte er bedre rustet til å forvalte penger. Det finnes rikelig med forskning, og konklusjonen er ofte at avkastningen til småinvestorer i snitt er relativt dårlig. Hva kan årsakene til dette være? Og hva kan man som investor gjøre om man likevel ønsker å handle aksjer selv? Transaksjonskostnader og psykologi En av forklaringene på forskjellen i avkastning er at småinvestorer ofte pådrar seg høyere transaksjonskostnader.

Hvordan 'time' aksjemarkedet? Joda, du kan klare å 'time' markedet. Kjøpe aksjer eller aksjefond på den desidert beste børsdagen i rufsete tider. Plukke med deg fondsandeler til sterkt rabattert pris. Det kan jo gå, og klart det er fristende å prøve! Treffer du akkurat på bunn, vil vi si du er heldig. Klarer du det gjentatte ganger over tid, hver gang det skjer noe som sender aksjekursene ned, vil vi påstå du er fullstappa med flaks. En slags fetter Anton ganger hundre. Men hva om du prøver å time markedet, og ikke greier det? Tenk om du er litt mer lik uheldige Donald? Da risikerer du å sitte på gjerdet den dagen toget går, og aldri greie å hive deg på igjen – i påvente av at det skal ned igjen. Eller, du kjøper når alt ser rosenrødt ut, alle økonomiske indikatorer peker på fortsatt opptur – bare for å oppdage at framtidsutsiktene endres dramatisk allerede neste dag som følge av en uforutsett hendelse. Som finanskrisen. Eller en global pandemi. Timing av aksjemarkedet - tre ulike resultat Vi har regnet litt på det, for å se hvilket resultat du hadde hatt i dag – alt etter hvilken investeringsstrategi du hadde fulgt.

De selskapene som gjør det bra gjør opp for de som ikke gjør det så bra og fondet vil dermed svinge mindre i verdi. Hvis man usikker på hvordan man takler det at pegene sine svinger i verdi kan man spare litt i aksjefond og litt i rentefond, da rentefond har enda lavere risiko, og kan bidra til sparepengene dine ikke svinger like mye i verdi. Fondssparing med Kron Hvis du ønsker å spare i fond, men ikke helt vet hvordan du skal komme i gang eller vil at noen andre skal ta seg av de gode valgene er Kron et supert alternativ. Du kan velge hvilken sektor du ønsker å plassere pengene dine i, som for eksempel miljø eller teknologi og så tar Kron seg av resten. Vi sørger hele tiden for at du har de beste fondene og at du har en spareplan som hele tiden passer deg og dine behov. Prøv deg frem med en spareplan for å se om Kron er noe for deg!

investere i fond eller aksjer
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024