Husbukk I Ved, Husbukk | Slik Bekjemper Du Det Fryktede Skadedyret - Viivilla.No

Mycoteam har en solid kunnskap om husbukkskader, og kan ved å foreta en befaring kartlegge aktuelle problemstillinger og gi nøytrale råd om eventuelle tiltak. Flere av våre medarbeidere er autoriserte skadedyrbekjempere i henhold til Forskrift om skadedyrbekjempelse, så vi kan dermed gjennomføre undersøkelser og vurderinger i henhold til denne forskriften. Husbukk forårsaker nedbrytning av særlig soloppvarmet treverk og over tid kan dette føre til en betydelig svekkelse av materialer og konstruksjoner. I Norge finnes det husbukk langs Sørlandskysten, i deler av Telemark samt i indre deler av Vestlandsfjordene opp mot Sør-Trøndelag. Angrep av husbukk kan opptre i relativt ferskt virke men det er gjerne over tid hvor det kan oppstå betydelige svekkelser. Fordi skadene utvikles langsomt, har man god tid på seg til å gjøre en grundig undersøkelse og vurdering av skadene før eventuelle tiltak gjennomføres. Bekjempelse av husbukk må skje etter nærmere vurdering av de faktiske skader, men det er verken hensiktsmessig eller effektivt å kun bekjempe husbukk med insektgift.

Stand

Husbukk (Lat: Hylotrupes bajulus) Husbukken har begrenset utbredelse i vårt land, men i de områdene hvor den finnes, er den avgjort det alvorligste skadedyr i trevirke i bygninger. Før menneskene bygde boliger av tre, levde husbukken i tørre bartrær i skogen. Det gjør den også i dag i enkelte varmere deler av Europa, men i vårt land er den kun kjent fra trevirke som på en eller annen måte er bearbeidet av mennesker. Spesielt finner vi den i trebygninger, men også i ledningsmaster av tre som ikke er impregnert. Der kan den utvikle seg generasjon etter generasjon, slik at trevirket der den holder til, etter hvert blir helt uthult og oppsmuldret. Det er larven som spiser og er årsaken til skadene. Den utvokste billen tar mest sannsynlig ikke næring til seg. Husbukken forlater trevirket som bille på den varmeste tiden av sommeren – i juli og august. Den gnager seg ut slik at det dannes et ovalt hull i overflaten av veden. Som bille spiser den ikke, men lever på næringsstoffer som ble lagret i kroppen mens den var larve.

husbukk i ved video

I tørt og eldre treverk utvikler den seg saktere, sier Mattsson. Han mener klimaendringer har ført til oppblomstringen av arten. – Klimaet er blitt varmere og våtere, noe som passer den lille billen perfekt, sier han. Hvordan bekjempe husbukk? Skal man bli kvitt husbukk må skadeomfanget først kartlegges. Noen ganger kan det holde å bytte ut deler av treverket, andre ganger må det kjemiske midler til for å få bukt med skadedyret. – Hvis angrepet ser ut til å være gammelt, for eksempel over 50 år, er det stor sannsynlighet for at angrepet har stoppet opp og billene har dødd ut av seg selv. Da trenger man ikke foreta seg noe, sier Mattsson. Hvis treverket under 20 år kan angrepet gå mye raskere. For å finne ut om angrepet er nytt eller gammelt, kan man se om boremelet er lyst. Eldre boremel gulner i fargen. Man kan også ta en kniv og lete seg frem i synlige ganger. Finner man larver i treverket er husbukken aktiv. Det er flere måter å bekjempe husbukk på: Bytte ut treverk I noen tilfeller er det mulig å bytte ut angrepet treverk med treverk som er bestandig mot husbukk.

Larveutviklingen tar gjerne 3-4 år, men kan også ta lengre tid, trolig mer enn 10-12 år i noen tilfeller. Larvene er svært varmekrevende og dette gjør at den stort sett angriper soloppvarmede konstruksjoner som ikke blir for varme om sommeren. Husbukken er kun funnet i bygningsmaterialer i Norge, men den er kjent for at den kan formere seg ute i naturen (i tørre furuer) i blant annet Sør-Sverige og øya Ruhnu (Runö) i Latvia. Også de voksne billene krever høy temperatur for å være i aktivitet, i Norden skjer sverming og paring om sommeren. Arten angriper bare ubehandlet treverk, den gjør mest omfattende skade på granved der den spiser både yteved og kjerneved, på furu- og eikeved spiser den bare yteveden. Husbukk foretrekker ferskt treverk og kan ofte påtreffes i nye bygninger, men det tar lang tid før det eventuelt oppstår vesentlige svekkelser av treverket. Over tid kan utviklingen nå så langt at det er lokalt alvorlige skader. Moderne bekjempelse omfatter i begrenset omfang bruk av insektgift.

Det tar mellom 2 og 10 år for en husbukk å gå fra egg til voksen bille. Hvor lang tid det tar er avhengig av fuktighet, temperatur og næringsinnhold i veden. Husbukk er et varmekjært insekt og trives derfor best i sør- og vestvendte vegger og takkonstruksjoner. Larvene vokser raskest når temperaturen er 20 og 30 grader og veden har ganske høy fuktighet. Ved temperaturer under 14 grader eller over 34 grader avtar veksten. Det er husbukklarvene som borer seg gjennom treverket. Foto: Wikipedia/ Rasbak - Eget verk, CC BY-SA 3. 0, Lenke Hunnen legger egg i sprekker i treverket og larvene bor i veden. Her borer de ut ganger. Boremelet kastes ikke ut, men blir presset sammen i gangen. Bare rett bak larven er tunnelen tom for mel. De ytterste laget av treverket blir ikke ødelagt, noe som gjør det vanskelig å påvise angrepene de første årene. Når larven har nådd en viss størrelse vil den gnage seg opp til overflaten av treverket og skjære ut et flygehull. Voksne husbukker kommer ut av treverket tidlig på sommeren.

På dager med høy temperatur er den livlig i sine bevegelser og tar lett til vingene. Den kan da lett fly fra den bygningen den er vokst opp i, over til nye steder. Svært ofte oppsøker den da bygninger eller lafter hvor trevirket ikke er malt eller beskyttet på annen måte. Husbukkens flyvelhull er uregelmessige Etter paringen gir hunnen seg så til å lete etter sprekker eller hull i bjelker og større bord. Der legger den sine egg som klekkes 2-3 uker senere. Larvene spiser seg så inn i veden og tar fatt på et langt liv. Bare rett bak larven er gangen tom. Det ytterste laget av veden blir aldri ødelagt, og boremel blir ikke kastet ut. Det kan derfor være svært vanskelig å påvise angrepene de første årene. Når angrepet har pågått i flere år, vil ofte det ytterste laget av veden falle av og røpe skadeomfanget. Da er det som regel også kommet flygehull. Før den tiden kan man allikevel avsløre husbukklarvene. I sommertiden, når aktiviteten er stor, vil man lett kunne høre den når kjevene risper i veden.

  1. Fotball kamper i da silva
  2. Husbukk i ved stand
  3. Husbukk i ved live
  4. Husbukk i ved video
  5. Mørk grønn avføring voksen
  6. Vaffel uten egg
  7. Test pulsklokker 2015 cpanel
  8. Husbukk i ved a word
  9. Husbukk larve i ved
  10. Dorthe genser oppskrift
  11. Den vesle bygda som glømte at det var jul 17
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024