Vepsearter I Norge - Sommer Job I Norge

Dersom du synes vepsene i Norge er irriterende, bør du være glad for at denne arten ikke flyr rundt i hagene våre. Dypt inne i regnskogen Amazonas fant finske forskere i midten av 2018 noe dypt forstyrrende. En tidligere uoppdaget vepseart med en gigantisk brodd. – Stikkeren til den nye vepsen, kalt Clistopyga crassicaudata, er ikke bare lang, men også bred i forhold til størrelsen på arten. Jeg har studert vepser lenge, men jeg har aldri sett noe som dette før. Stikkeren ser ut som et voldsomt våpen, uttalte professor Ilari E. Sääksjärvi ved Åbo universitet i Sør-Finland i forbindelse med funnet. Og vær advart: Den kan stikke flere ganger, lik andre vepser. Clistopyga crassicaudata. Foto: Kari Kaunisto (Åbo universitet) Ubehagelig endelikt Vepsen bruker brodden sin både for å angripe og for å legge egg. Dens «spesialitet» er å legge egg i edderkopper. Vepsene lamslår edderkoppen med giften sin, før den legger eggene sine i offeret. Deretter spiser larvene den paralyserte edderkoppen.

Toll i norge

  1. Vepsearter i norge 2
  2. Vepsearter i norge know
  3. Toll i norge
  4. Sommer job i norge

Overlegent størst – Aldeles fantastisk og vidunderlig! Dette er en geithams Vespa crabro, nær truet. Norges overlegent største stikkeveps. Ikke observert med sikkerhet mellom 1911 og 2007 i Norge, jeg har sett den bare i Frankrike. Dette er en dronning, sier Magne Flåten, kartleggingskoordinator i. Han gratulerer hytte-eier Knut Skei med funnet. Straff og bøter for å ødelegge bolet OVERRASKET: - Jeg var bare nysgjerrig, og trodde aldri det skulle være så spesielt, sier Knut Skei om insektet han fant ved hytta. Foto: Privat Etter opplevelsen fikk Knut Skei blod på tann. Han ville finne ut mer. – Jeg har søkt litt på nettet og funnet ut at Geithams ble funnet i Eidskog i Hedmark i 2007 etter å ha vært betraktet som utryddet her til lands. Det er også gjort flere funn i Østfold nå i det siste. Det stod at Geithams er fredet i Tyskland, ødeleggelse av dens bol straffes med en bot på 50. 000 euro. Dette er et glupsk rovinsekt, fortsetter Knut Skei. – Den tar bier og ikke minst annen veps, men dronninga jeg fant var svært så fredelig.

Den fryktinngytende vepsen ble funnet mellom Andesfjellene og lavlandet i Amazonas. 30. 000 vepsearter i verden Professor Sääksjärvi tror funnet kan bidra til å konservere den truede regnskogen. – Vakre og spennende arter med merkelige vaner fanger folks oppmerksomhet og belyser viktigheten av å opprettholde sårbare økosystemer. Det er i dag om lag 30. 000 identifiserte vepsearter. I Norge er norsk veps, tysk veps og jordveps blant de vanligste artene. Alle disse tre artene regnet som aggressive med et smertefullt stikk. Den største arten kalles geithams, men er relativt sjelden og finnes bare sørøst i Norge. Nest vondest i verden: Et møte med en tarantell-veps Artikkelen er først publisert på. Les også: Ny studie: Beskytter fallskjermer egentlig mot fall fra høyde? Møt sorte hulls ukjente (og teoretiske) tvillingbrødre: Hvite hull Pass opp! Du kan spise deg sykere i influensasesongen Si «takk skal du ha! » for bedre helse og personlige forhold

Sjelden monsterveps observert i Norge

Vulkaner og turister Flere av artene lever i sidene på aktive vulkaner. Ett uheldig utbrudd – og mesteparten av leveområdet kan være svidd av, skriver forskerne i tidsskriftet Zookeys. Noen av artene er funnet i dette regnskogsområdet, i Halimun National Park på Java. (Foto: Alexander Riedel) I tillegg er mange av områdene på Bali, Java og Sundaøyene tett befolket, og noen av innbyggerne kan nok være fristet til å lage åkrer av noe av det fruktbare landet som en del av skogen står på. Ikke minst er øyene yndede mål for turister som vil ut i naturen. Og det kan for eksempel øke risikoen for at en uheldig kastet sneip eller gnistene fra et leirbål skal starte skogbrann. Forskerne konkluderer temmelig klart: - Med nesten hvert område av gjenstående urskog som ødelegges, så mister vi noen flere arter – med eller uten navn. Referanse: A. Riedel, R. Tänzler, M. Balke, C. Rahmadi, Y. R. Suhardjono, Ninety-eight new species of Trigonopterus weevils from Sundaland and the Lesser Sunda Islands, Zookeys, 22. desember 2014. doi: 10.

Forskere studerte bille-peniser og oppdaget nesten hundre nye arter på noen øyer i Indonesia. Skjønt oppdaget og oppdaget, fru Blom. Oddsen er vel at en og annen lokal innbygger har observert noen av disse krypene kravle over noe vissent løv i øyekroken. Men vitenskapen har ikke visst om dem før nå. Sant og si var bare en eneste art av billeslekta Trigonopterus tidligere fanget av forskere i disse områdene, som omfattet både Java, Bali og flere av de små Sundaøyene i Indonesia. Men i løpet av de siste åra har et team av tyske og indonesiske forskere lett i skogbunnen, på flere ulike steder i disse områdene. Og resultatet er altså intet mindre enn 98 nye arter i Trigonopterus-slekta. Ulike kjønnsorganer For et utrent øye er det ikke lett å se forskjell på mange av de nye artene. Men forskerne mener likevel at det er snakk om ulike arter. De har også brukt DNA-kartlegging av deler av arvematerialet til de små insektene for å gjøre det lettere å skille artene fra hverandre. I de fleste tilfellene mener forskerne at de fant greie skiller mellom billeartene, for eksempel i utformingen på kjønnsorganene.

Dersom insektene er for forskjellige til å pare seg med hverandre, kan de jo heller ikke høre til samme art. Her er de 98 nye artene av Trigonopterus, i selskap med T. amphoralis (rad 1, plass sju fra venstre), en art som forsvant i 1922. (Foto: Alexander Riedel) Er du interessert, kan du faktisk se alle billartene – og penisene deres – nederst i den fritt tilgjengelige forskningsartikkelen i Zookeys. I noen få tilfeller måtte imidlertid flere undersøkelser til før forskerne kunne konkludere med at det var snakk om to arter og ikke individuelle variasjoner innen samme arten. Kan forsvinne igjen Det var ikke slik at de nyoppdagede artene levde på alle stedene forskerne undersøkte. Tvert imot så mange av billetypene ut til å finnes bare i begrensede områder: Én art i en fjellside her, og en annen i en flekk av lavlandsskog der. Det betyr at vi slett ikke kan være sikre på at tallet på Trigonopterus-arter kommer til å holde seg på 99 så lenge, mener forskerne. Små, begrensede populasjoner er nemlig temmelig sårbare overfor endringer og ulykker.

Hold deg fast! Det fins så mange som 5500 ukjente flue- og vepsearter i Norge. Nå håper forskere å finne to til tre hundre av dem ved Oslofjorden i sommer. I løpet av sommeren håper insektforsker Geir Søli å finne to til tre hundre nye arter, halvparten fluer og halvparten veps. Foto: Yngve Vogt, Apollon/UiO Les hele saken i Apollon Saken er også publisert på Les mer om Oslofjordprosjektet Publisert 2. juni 2010 10:35 - Sist endret 8. des. 2019 10:37

Saturday, 14 January 2023

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024