Hva Er Velferd – Velferd Definisjon | Finn Definisjon På Velferd Hos Definisjoner.No

SubjectMaterial Fagstoff Fagartikkel Hva er velferd? Kanskje ser vi ikke at Norge er en velferdsstat, siden vi tar mange av velferdsgodene for gitt? Alle barn har for eksempel rett til skolegang betalt av staten. Og hvis du må være borte fra jobben på grunn av sykdom, får du sykelønn i den perioden du er syk. I den norske velferdsstaten tar vi vare på innbyggerne, slik at alle er sikret et minimum av levestandard, uavhengig av egen eller foreldrenes inntekt. Velferdsstaten har vært kjempet fram politisk over lang tid, spesielt i etterkrigsårene. Mange bruker uttrykket «velferdsstat fra vugge til grav», men hva ligger i det? Alle foreldre har rett til betalt foreldrepermisjon eller økonomisk støtte. Barn og unge har rett til barnehage og skolegang finansiert av staten. Vi har rett til behandling hos en fastlege, og vi mister ikke nødvendigvis lønnen dersom vi blir syke og må være borte fra arbeidet. Dette er bare noen av elementene som inngår i begrepet velferdsstat. Velferden blir finansiert blant annet gjennom skatter og avgifter som vi alle må være med på å betale inn til fellesskapet.

  1. Price
  2. Chart

Price

Er det en form for profitt man vil til livs? For KrF er ikke det viktigste hvem som leverer velferden, men at vi har det vel. Det ideelle hadde vært at ingen ønsket eller krevde fortjeneste på den jobben de gjør. Derfor ønsker KrF å jobbe for å bedre vilkårene for de ideelle aktørene som gjør en god innsats for den norske velferden. Men å si at man ikke skal kunne drive velferd med overskudd blir å gå for langt. Til det sier selskapsformen for lite om intensjonene til den som leverer velferdsgoder. For hva er profitt, og hva er en velferdsprofitør? Bokmålsordboka definerer ordet «profitør» slik: «person som skaffer seg fortjeneste på umoralsk vis». Det å kalle de som bidrar til å skape den norske velferden for velferdsprofitører mener jeg er ufint. Det rammer alle de som har lagt ned en innsats gjennom sine bedrifter ved å bidra til at vi har nådd de velferdsmålene som er satt. For eksempel alle de som har bidratt til at de aller fleste kommuner nå har full barnehagedekning. De fleste steder har man vært avhengig av ideelle og private aktører for å nå dette målet.

I tillegg får du vite litt om kostnadene ved å få folk ut av fattigdommen. De fleste av oss kommer før eller siden til å ha kontakt med Nav. Og Nav-kontorene er ikke vanskelige å finne, for det er slike kontorer i alle kommuner og bydeler. Nav er en dør inn til mange viktige velferdsgoder. Her skal vi nevne noen eksempler på hvordan mange unge kan ha nytte av ytelser fra Nav. Noen tjenester er rettigheter som er like for alle – altså universelle. Andre tjenester gis bare til dem som har ekstra behov. Disse tjenestene kalles behovsprøvde. Til slutt skal vi se på sammenhengen mellom levestandard, livskvalitet, lykke og økonomisk vekst.

Innlegg Børge Lund tar utfordringen fra kampanjen «Velferd uten profitt». Debatt Publisert: 07 september 2017 10:13 Sist oppdatert: Jeg har på linje med alle andre stortingskandidater fått henvendelse fra en kampanje som kaller seg «Velferd uten profitt». De vil at jeg skal svare på følgende spørsmål: «Støtter du prinsippet om at felles midler avsatt til barnehage, barnevern, skole, sykehus og omsorgstjenester skal gå til felles velferd, ikke privat profitt? » Dette er et spørsmål som jeg ikke kan svare ja/nei på. Hva er velferd og hva er profitt? For det første er begrepet velferd veldig snevert i spørsmålet som stilles. For meg er velferd summen av alt rundt meg som gjør at jeg føler meg vel. Innlagt vann, bredbånd og strøm. Butikker som har alt det jeg trenger, og mere til. Helsevesen og utdanning for alle. Listen er lang. En del har vi definert som et offentlig ansvar, mens andre velferdsgoder stort sett tilbys av private aktører. Fastlegen min driver for egen regning og risiko, og kan ta ut utbytte hvis han ønsker det.

Chart

Det offentlige som innkjøper kan og bør stille krav til de det inngås avtaler med. Det er viktig at det stilles krav om blant annet lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår i kontraktene. KrF ser på valgfriheten som en berikelse for velferden. Så får det være opp til det offentlige å fremforhandle avtaler om sikrer at mest mulig av pengene går direkte til tjenester for oss innbyggere. Om noen bedrifter klarer å levere tjenester til samme kvalitet og vilkår, og samtidig tjene penger på det, så må det offentlige se hva de kan lære av det istedenfor å kritisere. «Lik lønn for likt arbeid» har lenge vært en kampsak. Rettferdig fortjeneste for lik risiko og innsats er etter min mening et like selvfølgelig krav for de som driver firma, uavhengig av hvilken bransje de driver i. KrF er enige i at pengestrømmene i velferden bør kartlegges, men å frata enkelte bransjer mulighet til avkastning på det de har investert i egen bedrift er å gå for langt. KrF verdsetter innsatsen fra alle som bidrar til å skape det norske velferdssamfunnet.

hva er velferd 2017
  1. Oslo Bysykkel - Medlem | OBOS
  2. Ro og fred med støydempende vinduer
  3. Hva er velferd chart
  4. Maidstone mot
  5. Hva er velferd pictures
  6. Lillefot og vennene hans jordan
  7. Hva er velferd meaning
  8. Hva er velferd full
  1. Inger kragh nyhus
  2. Drikking på offentlig sted
  3. Smokk til nyfødt
  4. Søke studentbolig oslo
  5. Knop til ms
  6. Bjørnearter i norge
  7. Trondheim gdansk wizzair
  8. Fly oslo mosjøen
  9. Hva er hovedstaden i australia
  10. Beste middle mot brunsnegler lyrics
  11. Lang kjole bryllup
  12. Oslo kommune trafikketaten
  13. Hitler's vei til makten song
  14. Mann spist av slange
  15. Alvdal saken mette
  16. Hva er oecd
  17. Japonese av
  18. Kvadraturen videregående sole 24
  19. Historiske bilder osso bucco
Saturday, 17 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024