Hvor Mye Tjener Norge På Olje / Norge Tjener Nå Mer På Gass Enn Olje – Nrk Troms Og Finnmark – Lokale Nyheter, Tv Og Radio

Fisker på Røst raser mot politikere: – De fleste er noen «rævhøl» Varsler oljesjokk i kommunene Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) sier Iris-statistikken bør få alarmen til å gå. – La meg bruke ett eksempel: Kommunens frie inntekter og statlige overføringer utgjør 60 000 kroner pr. innbygger. I statsbudsjettet utgjør inntektene fra petroleumsvirksomheten 42000 kroner pr. Det betyr at 2/3 av inntektsstrømmen fra staten til kommunene kommer fra oljen. Dette går til barnehager, helsetilbud og skole i alle landets kommuner. Dette er tjenester som vil bli rammet hvis oljeselskapene ikke får felter å utvikle, sier han og legger til: – Når vi vet at norsk oljeproduksjon gir lavere CO₂-utslipp enn slik produksjon i andre land og gassen vår bidrar til store kutt av CO₂ i EU, ved at gass erstatter kull, så mener jeg klimadebatten i Norge er nødt til å inkludere at høy aktivitet innenfor norsk olje og gass gir gode klimaeffekter, sier Søviknes. Zero: Ikke riktig – En like interessant overskrift for denne artikkelen kunne vært «så sårbare er vi når oljeinntektene forsvinner»: Noe er Norge nødt til å gjøre dersom vi skal nå 2-gradersmålet.

Fondet i året

– Hvor lenge tror du Norge kommer til å ha gass øverst på eksporttrona? – Jeg tror ikke den vil ligge øverst lenge, fordi at jeg tror at oljeprisen vil gå opp. Men det er egentlig ikke det som er viktig. Det viktige er at gass er en ekstremt viktig eksportvare for Norge, og har blitt det for Finnmark også. Jensen forteller at det er all grunn til å tro at produksjonen på Melkøya vil vare i mange tiår fremover. Går så det griner Siden 2007 har Statoil forsynt Europa og Asia med gass fra Snøhvit-feltet i Barentshavet. I starten var det store innkjøringsproblemer med anlegget, og produksjonen måtte stadig stoppes. Gassbyen Hammerfest - Gassflammen fra Statoils anlegg på Melkøya lyser opp nattehimmelen. Foto: Jan Harald Tomassen / NRK Men nå produseres det mer naturgass per måneden enn man før trodde var mulig. Økninga er nok til å forsyne en by på størrelse med Tromsø med energi et helt år. Norge selger gass særlig til Storbritannia, Tyskland og Nederland, der den brukes i alt fra tyske og engelske gasskomfyrer til industri­­produksjon, blant annet ved Hydros tyske aluminiumsverk.

Norge tjener halvparten så mye på olje-eksport Klar nedgang i januar. Redusert: Lav oljepris gjør at Norge inntekter faller. (Bilde: Colourbox) Olje og gass 16. feb. 2015 - 11:08 Norge eksporterte råolje for 13, 2 milliarder kroner i årets første måned. Det er under det halve sammenlignet med for ett år siden, og forklaringen er det kraftige prisfallet. Ifølge de foreløpige tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er oljeinntektene de laveste på 13 år. Les også: Nå starter kampen om Sverdrup-jobbene – Nedgangen skyldes hovedsakelig en svekkelse i oljeprisen fra 671 kroner til 371 kroner i perioden januar 2014 – januar 2015. Dette er en nedgang på 44, 7 prosent, skriver SSB. For januar 2014 var verdien av råoljeeksporten 29, 1 milliarder kroner. Eksporten av gass beløp seg til 24, 1 milliarder kroner i januar i år, en nedgang på 2 prosent sammenlignet med januar 2014. Den lave oljeprisen påvirket utenrikshandelen kraftig. I årets første måned ble det eksportert varer for 71, 6 milliarder kroner, et fall på 20, 9 prosent.

På tv norge

– Denne statistikken viser hvorfor det er farlig for Norge å stoppe konsekvensutredning av olje og gass-områder, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass. Les også: NHO-oljetopp anklages for å ha bidratt til Ap-kompromiss – Når Arbeiderpartiet innstiller på at de ikke vil konsekvensutrede områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja og VG presenterer en måling som viser flertall i alle partier utenom Høyre og Frp, mot oljeboring i disse områdene, så mener vi det er viktig å fortelle det norske folk om konsekvensene ved å stanse opp vår olje- og gassvirksomhet, sier Schjøtt-Pedersen. Bakgrunn: Arbeiderpartiet vil verne deler av Lofoten Han sier videre at Iris-oversikten viser at statens skatter og avgifter fra petroleumsvirksomheten er så omfattende at en stopp i konsekvensutredninger og leting vil få alvorlige følger for det norske samfunn. – Vi har prosjekter frem til rundt 2020, men blir det ikke gjort funn eller iverksatt prosjekter fremover nå, så vil inntektsstrømmene falle, sier Schjøtt-Pedersen.

  • Saaya av
  • Emil iversen og heidi weng
  • Hvor mye tjener norge på olje 4

Cbd olje norge

I år har oljeprisen ligget høyere enn i fjor, men det er stor usikkerhet knyttet til om den går opp eller ned i tiden fremover. Med mindre oljeprisen gjør et hopp opp igjen, ligger det an til at oljefondets finansielle avkastninger bare blir større og større enn de direkte oljeinntektene. Det er imidlertid ikke ensbetydende med at Norge ikke trenger oljeinntektene lenger. Rent teknisk går ikke pengene direkte fra oljebransjen til statsbudsjettet. Pengene går fra petroleumsvirksomheten til oljefondet, og så overføres det penger fra fondet til statsbudsjettet for å dekke det oljekorrigerte underskuddet. I Revidert nasjonalbudsjett 2017 er det forventet at realavkastningen av fondet vil vokse med 2 til 3 milliarder 2017-kroner årlig de neste 10 til 15 årene. Anslaget forutsetter at fondet øker sin verdi takket være inntektene fra petroleumsvirksomheten. - Dersom statens oljeinntekter blir lavere enn lagt til grunn i disse anslagene vil det følgelig gi et mindre fond og dermed lavere avkastning målt i kroner som kan overføres til statsbudsjettet i årene fremover, sier Storeng.

Stove

For første gang eksporterer Norge gass for større verdier enn olje. I løpet av de siste 12 månedene er det eksportert naturgass for 232 milliarder kroner mot 216 milliarder kroner i oljeeksport, det skriver Dagens Næringsliv. Dermed er gass nå Norges største eksportartikkel. Thina M. Saltvedt, sjefanalytiker i Nordea, sier til avisa at årsaken til at gass nå er større enn olje nesten utelukkende skyldes den lave oljeprisen. Det får hun støtte i fra Arvid Jensen, som er direktør for næringspolitikk i bransjenettverket Petro Arctic. – Det som er helt klart er at gass er en svært viktig eksportvare for Norge, sier Jensen til NRK. Olje eller gass? Arvid Jensen i bransjenettverket Petro Arctic. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix Eksperter Dagens Næringsliv har snakket med er uenige om utviklingen kommer til å fortsette om det er olje eller gass som blir viktigst for Norge i framtiden. – Det er mange faktorer her, og det er nok ingen analytikere som sitter med fasiten. Det er avhengig av hvor hurtig man vil makte, og ønske, å redusere kullkraftverkene blant annet, sier Arvid Jensen.

Ved billettsalg; hvis ikke annet er oppgitt, er det normalt salg i døra.

Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024