Hvordan Oppstår Nordlys - Nordlys – Wikibøker

Størmer bestemte høyden til nordlyset ved å ta bilder av nordlyset fra flere geografiske punkter på samme tidspunkt. Hans målinger er ennå grunnlag for vår kunnskap om høyden til nordlyset. De fleste nordlys opptrer mellom 90 og 150 km over bakken. Etter flere år med målinger kartlag Lars Vegard 40 ulike nordlysfarger og bidro sterkt til vår forståelse av sammensetningen av nordlysspekteret. Vegards viktigste oppdagelse var proton-nordlyset. I 1939 oppdaget han nordlys med bølgelengdene 486, 1 nm og 656, 3 nm. Kilden til dette nordlyset er hydrogenatomer. Ettersom det er veldig lite hydrogen i den høyden nordlyset opptrer, må protonene komme fra solvinden. Vegard beviste dermed at nordlys skyldes kollisjoner mellom solvindpartikler og gasser i atmosfæren. I dag er Andøya Rakettskytefelt en hjørnestein i bakkebasert nordlysforskning. Fra bakken kan en bare studere nordlyset nedenfra. Fra satellitt kan en studere det ovenfra, men ved hjelp av raketter kan en gjøre målinger inne i selve nordlyset.

  1. Hvordan bli kvitt lus

Hvordan bli kvitt lus

Hvordan oppstår nordlys? Nordlys som opptrer en stjerneklar vinternatt er et fasinerende skue. Med raske skiftninger i styrke, form og farger brer nordlyset seg over himmelen. Nordlys er et fenomen som opptrer i Nord-Norge, Nord-Russland (Sibir), Alaska, Grønland og Nord-Canada. Men hvordan oppstår egentlig nordlys og hvorfor har Norge alltid vært et sentralt land i forhold til nordlysforskningen? Nordlys oppstår når ladde partikler fra sola kolliderer med atomer og molekyler i jordas atmosfære. Det er tre ting som er nødvendig for at nordlys skal oppstå: Sola sender ut en solvind som består av elektrisk ladde partikler Jordas magnetfelt styrer partiklene i solvinden mot jordas polområder Jordas atmosfære består av atomer og molekyler som eksiterer og sender ut lysglimt når de blir truffet av solvinden Nordlys over Finnmark. Eksitering av atomer og molekyler gir nordlys. Atmosfæren inneholder en rekke gasser hvorav nitrogen og oksygen tilsammen utgjør 99%. Høyt oppe i atmosfæren vil gassmolekylene (O2 og N2) spaltes, og det blir frie atomer (O og N).

hvordan bli kvitt maur

says: Slik fotograferer jeg nordlys: Lukkertid: 15 til 30 sekunder ISO hastighet: 200 til 400, avhengig av hvor sterkt lyset er. Det går greitt med 800 også, men det blir litt mer støy. Iblant kan jo det også være med på å lage et røft uttrykk, og man kan ha kortere lukkertid som medfører at et hurtig skiftende nordlys ikke blir for uklar på bildet. Jeg bruker da 800 dersom det blir skarpe linjer i nordlyset, og jeg vil ha dem med. Da er lukkertiden bare 6-8 sekunder. Blenderåpning: Mest mulig lys inn, derfor er jeg nede på 2. 8 F til 5. 6F. 1. 4 til 1. 8 er drømmen. Jeg bruker alltid stativ. Eller legger kamera i snøen eller fast underlag. Jeg slår av autofokus og fokuserer på forhånd til innstillingen "uendelig". Må få med mest mulig og er nede på 18mm. 10-20mm er også selvsagt bra. Komposisjon: Må alltid få med meg noe annet enn bare himmel. ellers fatter man ikke storheten eller dimensjonene. Derfor er alltid deler av landskapet med. Trær er bra å få med om man peker mest mulig oppover, da får man også med vinklingen som viser vei opp i sfæren.

Hva, hvor og når? På et grunnleggende nivå er det ganske enkelt å forklare hva nordlys er: Et lysfenomen som oppstår når elektriske partikler fra sola kolliderer med jordas atmosfære. Lysene kan ses når himmelen er mørk. Rundt midten av desember gjør;mørketiden at du kan oppleve fenomenet store deler av døgnet. Det er som en himmelsk ballett av lys som danser over nattehimmelen. Fargen er som oftest lysende grønn, gjerne med et snev av rosa langs kanten, og noen ganger med en dyplilla kjerne. Noen ganger danser nordlyset sidelengs, andre ganger i ring, og noen ganger stråler det ut mot deg fra et punkt på himmelen – nesten som om det kommer og tar deg! Det er lettest å oppleve lysshowet i Nord-Norge fra slutten av september til slutten av mars, når det er mørkt fra tidlig ettermiddag til sent på morgenen. Nord-Norge er stort, men det er heldigvis veldig enkelt å reise til denne delen av landet – og ikke minst å komme seg rundt i landsdelen. Og husk at det ofte er mange timer med utrolig vakkert lys i «mørketiden» også, siden solen ofte holder seg tett over eller under horisonten, og lyser opp skyene og himmelen med de vakreste fargespill.

Selskapet Nussir planlegger å dumpe 30 millioner tonn giftig gruveslam i den nasjonale laksefjorden Repparfjord. Dumpinga av gruveslam som inneholder både kobber og giftige kjemikalier vil kunne ha store konsekvenser for livet i fjorden, og menneskene som i dag lever av kystfiske i området. Gruva vil også gjøre store inngrep i reinbeiteområder. I lederartikkelen til Nordlys argumenteres det på en måte som virker som de har slukt gruvenæringas argumenter rått. Nordlys' leder skriver at siden dette er ei kobbergruve, så er det et paradoks at man ikke skal tillate gruvedrift dersom man også vil løse klimakrisa. Men hele premisset til lederartikkelen blir feil. Det er klart at kobber trengs for elektronikk, men det er jo ikke likegyldig hvordan man utvinner den. Vi kan ikke akseptere gruvedrift for enhver pris, slik regjeringa nå har gjort. Man må dessuten også tenke på at mineraler er begrensede ressurser, og en stor andel er allerede utvunnet. I Norge er vi i verdenstoppen på å forbruke elektronikk, og selv om mye blir gjenvunnet er det også mye som ikke blir riktig resirkulert.

hvordan oppstår nordlys a m
  • Hvordan bli kvitt maur
  • Hvordan oppstår nordlys nrk
  • Høyeste bygning i verden love
  • Hvordan bli gravid
  • Hva er en nonne

Beskriv nordlys ( Gå til denne siden) Oppgave 1 Oppgi fire ord som dere mener beskriver nordlys. Svar: Ikke besvart Oppgave 2 For en som aldri har sett bilder av nordlys eller opplevd nordlys, kan det være vanskelig å forestille seg hva dette er. Gi en beskrivelse av hvordan nordlys kan se ut. Oppgave 3 Hvilke av følgende fenomener tror dere er nødvendig for at nordlys skal oppstå på jorda? Dere kan krysse av flere alternativer. Beskriv hvordan nordlys oppstår ( Gå til denne siden) Oppgave 4 Beskriv hva som skjer når nordlys oppstår. Bruk følgende ord i beskrivelsen: solvind, elektrisk ladde partikler, magnetfelt, polområde, atmosfære og eksitering. Oppgave 5 Hva vil det si at et atom eksiteres? Oppgave 6 Tidligere i programmet ( Beskriv nordlys) ble følgende oppgave gitt: Hvilke av følgende fenomener tror dere er nødvendig for at nordlys skal oppstå på jorda? Gå tilbake og se hva dere svarte. Er dere enige i svaret dere ga? Hva vil dere eventuelt rette på og hvorfor? Oppgave om nordlysfarger ( Gå til denne siden) Oppgave 7 Foto: Katja Gottschewski Her ser dere et bilde av nordlys.

Noen atomer er ionisert (et elektron er sparket helt ut). Det gir positive ioner av nitrogen og oksygen. Det er hovedsakelig denne blandingen av atomer, molekyler og ioner av nitrogen og oksygen som solvinden kan eksitere og som gir nordlys. Nordlyset tennes når solvindpartiklene treffer atomer og molekyler i atmosfæren (merket M). Solvindpartiklenes energi avgis i støtprosesser som gir eksiterte atomer og molekyler, M*, samt ioner og frie elektroner, M+ + e-. De eksiterte atomene og molekylene, M*, sender ut overskuddsenergien sin i form av lys. Det er dette som er nordlys. Vi kan skrive prosessen slik: Solvindpartikler + 2 M → M* + M+ + e - Fil:NASA Nordlys sett fra verdensrommet. Foto: NASA Birkeland, Størmer og Vegard - våre første store nordlysforskere [ rediger] Den norske forskeren Kristian Birkeland la fram den første teorien for hvordan nordlys oppstår i 1896. Teorien gikk ut på at elektriske partikler fra sola fanges opp av jordas magnetfelt og styres mot atmosfæren i polområdene.

hvordan kvitt
  1. Dårlig i magen etter mat 2017
  2. Lolo ferrari død
  3. Fn filuren spill
  4. Ring rundt flåttbitt
  5. Tabell tippeligaen 2014
  6. Ferge skjaerhalden stromstad
  7. Når bør man ta graviditetstest
  8. Hvordan bygge bod inntil veggiepride
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024