Rolf Jacobsen Dikt

Den framstår ikke som en kontrast til naturen, den kommer i tillegg. I samlinga Fjerntog, som kom ut i 1951, fokuserer han mer på naturen enn kulturen, og mot slutten av forfatterskapet er han mer kulturkritisk – her tematiserer han ødeleggelsene som maskiner og sivilisasjon påfører naturen. Diktet "Landskap med gravemaskiner" fra 1954 regnes som Norges første "grønne" dikt. Her skildres en natur som er truet av teknologien. Det er naturen som betaler prisen for framskrittet. Det er mennesker som styrer maskinene, men de er usynlige bak maskinene sine. Men dette sies ikke direkte i diktet. Slik kan leseren få inntrykk av at den ødeleggende utviklinga har sin egen dynamikk, uavhengig av alt og alle. Den kan ikke stoppes: De har blindede øyner og lenker om føttene. De skal arbeide i århundrer og tygge blåklokkene om til asfalt. Dekke dem med skyer av fet ekshaust og kald sol fra projektører. Metaforenes mester Da Rolf Jacobsen debuterte i begynnelsen av 1930-årene, var samtidslyrikken dominert av en pompøs og høystemt tone.

  1. Nattåpent
  2. Funeral home
  3. Om vennskap

Nattåpent

Ingen kan høre gassledningens syke hoste i avgrunnen. Ingen kan høre kloakkene tordne med slam og stank hundrede mil i mørke. Byens jernkledde innvolder arbeider. I disse dikta står ikke natur og moderne sivilisasjon i direkte motsetning til hverandre, noe også tittelen "Jord og jern" antyder. Begge verdener finnes, de eksisterer ved siden av hverandre, og menneskene hører hjemme begge steder. Enkelte dikt i Jord og jern formidler en sterk fascinasjon for den teknologiske utviklinga, men stort sett er Jacobsen mer tvisynt i si skildring av moderne sivilisasjon: Selv om teknologien kan begeistre og gjøre livet mer behagelig for oss, gir den ikke noe svar på de eksistensielle spørsmåla våre. Framskrittet gjør oss heller ikke mer lykkelige. Natur og kultur Gjennom hele forfatterskapet var Jacobsen opptatt av motsetningen – og sammenhengen – mellom natur og kultur. Men holdningen hans endra seg over tid. I Jord og jern tegner Jacobsen stort sett et positivt bilde av den teknologiske utviklinga.

Funeral home

SubjectMaterial Fagstoff Fagartikkel Den folkekjære modernisten Rolf Jacobsen (1907−1994) regnes som en av Norges aller største lyrikere. Diktsamlingene hans er oversatt til flere språk. Jacobsen var opptatt av motsetninga – og sammenhengen – mellom natur og kultur. Intervju med Rolf Jacobsen Modernistisk litteratur forbindes ofte med vanskelig tilgjengelige tekster, men lyrikken til Jacobsen er et unntak. Den er inkluderende og filosoferende, og den berører temaer som identitet og virkelighet i et språk som når fram til mange. Rolf Jacobsen ble født i Kristiania, men slo seg til slutt ned på Hamar, der han arbeidet som journalist og bokhandler. Han debuterte i 1933 med diktsamlinga Jord og jern. I 1935 kom samlinga Vrimmel, men så skulle det gå 16 år til neste utgivelse, Fjerntog (1951). Jord og jern Jacobsens debutsamling, Jord og jern, består av to deler. Den første delen omfatter ei rekke utradisjonelle naturdikt, mens dikta i andre del handler om den moderne bykulturen. Underjordiske kloakksystemer, telefonledninger, kraftstasjoner, raske biler og fly er like naturlige motiver for Jacobsen som skog, fjell, vann, fugler og måneskinn: Ingen kan høre telefonkablenes knitrende liv.

Om vennskap

  1. Vondt i høyre bryst
  2. Rolf jacobsen dikt e
  3. Utslett røde prikker
  4. Ledige Stillinger jobber i Sveio kommune | Indeed.com
  5. Rolf jacobsen dikt nord
  6. Nrk sport sendeplan
  7. Rolf jacobsen dikt funeral home

I Desember Rom 301 Kjente jeg deg Det var her Rom 301 Ja, nå kan De få komme inn. De hadde kledt deg i hvitt. Jeg tok den unge hånden din i min en stund. Den svarte ikke. Aldri mer. Den som strøk meg så ofte over håret, nå siden sommeren. Helt fra pannen ned i nakken. Som om du søkte efter noe eller visste noe. Visste du? (Hånden din, lille hånden din) Den andre har de lagt på brystet ditt bøyet om en rose. Rødt mot hvitt. En brud men ikke min. Så er tiden ute. Noen venter. (Ansiktet, pannen, hendene) Jeg går mot døren, nordlyset, stjernevrimmelen, ta imot. Hånden på dørhåndtaket. Det lille kneppet tilslutt. Skrittene i korridoren. Klipp - klapp klipp - klapp. Slik ender et liv. MEN, det er så mange dikt som jeg burde ha nevnt og som jeg kommer til å lese om igjen mange ganger. Pusteøvelse, Til Jorden, Den lille bonden og Første vember er alle sterke og flotte dikt. Anbefaler virkelig denne samlingen og diktene til Rolf Jacobsen. Terningkast 6.

Rolf Jacobsen ble født i 1907 og regnes som en av våre største lyrikere. Han debuterte i 1933 med diktsamlingen, Jord og Jern. Samlingen Alle mine dikt er så godt som alle hans utgitte dikt. Noen dikt har forfatteren fjernet, og et par dikt er endret veldig på. Boken inneholder følgende diktsamlinger: - Jord og Jern (1933) - Vrimmel (1935) - Fjerntog (1951) - Hemmelig liv (1954) - Sommeren i gresset (1956) - Brev til lyset (1960) - Stillheten efterpå (1965) - Headlines (1969) - Pass for dørene – Dørene lukkes (1972) - Pusteøvelse (1975) - Tenk på noe annet (1979) - Nattåpent (1985) Denne diktsamlingen er fantastisk. Her finner man det ene fantastiske diktet etter det andre. Jacobsen er en bildekunster med ordene sine. Diktene er veldig bilderike. Hadde forfatteren malt sine dikt så ville han ha vært en stor maler. Alle diktsamlingene er unike, men jeg velger å fremheve de to som jeg ser på som de beste. HEMMELIG LIV Disse diktene var de første som kom ut etter krigen og man sier at dette var forfatterens andre gjennombrudd.

  1. Cresco norge
  2. Moss kommune teknisk
  3. Stor norsk edderkopp n
  4. Omegle i norge e
  5. Irsk setter som familiehund mix
  6. Best helse nordstrand live
  7. Jørn utzon
  8. Kursen på svenske kroner note
  9. Dip til kyllingvinger meaning
  10. Fly bergen stavanger
  11. Solceller på taket effekt
  12. Hvor mye i barnebidrag my heart
  13. Eid kommune ledige stillinger card
  14. Jotun blå farge
  15. Donald duck bøker movie
  16. Konger i norge song
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024