Cellegift Tabletter Bivirkninger

Det kan i noen tilfeller være lurt å spe på med næringsrike mellommåltider og/eller ulike typer næringsdrikker som du kan kjøpe på apoteket. Ved langvarig cellegiftbehandling kan spyttsekresjonen nedsettes. Dette gjør at man lettere kan få hull i tennene. Godt munnstell og forsiktig tannpuss er derfor viktig for å forbedre matlysten og øke velværet. Rett før en cellegiftkur kan det være lurt å spise et lett måltid, for eksempel ristet loff og en kopp te. Vi anbefaler at du unngår store og tungt fordøyelige måltider de første dagene etter en cellegiftkur. Det er imidlertid viktig at du drikker godt fordi avfallsstoffene etter cellegiften skilles ut gjennom urinen. Prøv å drikke endel vann, helst to liter i døgnet. Det er ikke noe forbud mot alkohol, men vis måtehold da grensen for hva du tåler kan være endret. Medisiner og kosttilskudd: Enkelte medisiner og kosttilskudd kan redusere effekten av cellegiftbehandlingen. Det er viktig å informere om hva du pleier å ta av medisiner og kosttilskudd, og spør gjerne om råd før du starter med noe nytt.

Generell informasjon om cellegiftbehandling

Kvalme og brekninger Flere cellegiftkurer kan gi kvalme og brekninger. Ubehaget kommer ofte noen timer etter avsluttet behandling og kan vedvare i 1-4 døgn etter siste behandlingsdag. De siste årene har vi fått meget effektive kvalmestillende medikamenter mot kvalme som er forårsaket av cellegift. Det er derfor svært viktig at du tar slike medikamenter som forordnet av din lege på sykehuset. Psykiske faktorer som stress og angst kan også påvirke opplevelsen av kvalme, bare tanken på neste kur kan være nok til å utløse brekninger hos enkelte. Slapphet Slapphet er en vanlig bivirkning av cellegiftbehandling de første 1-3 døgnene etter behandling. Deretter vil slappheten gradvis avta over de neste dagene. Håravfall Noen cellegiftkurer kan medføre varierende grad av håravfall på hodet og at kroppshår for øvrig fortynnes. Dette skjer vanligvis etter 1–2 kurer. Håret vil komme gradvis tilbake etter avsluttet behandling. NAV gir økonomisk støtte til parykk og hodeplagg når pasienten har attest fra lege.

Behandlingen som gis vil være tilpasset deg og din sykdom, og det er viktig at du vet hva som er hensikten med den behandlingen du får. Hvordan foregår behandlingen? Det er vanlig å ta blodprøve for å se om blodverdiene er i orden før behandlingen starter. Har lege bestemt at du skal ha medikamenter for å motvirke kvalme eller allergi, så skal du ta dem før du kommer til sykehuset for behandling. Cellegift kan gis på flere måter. Vanligst er direkte inn i blodet (intravenøst) eller som tabletter. Dosen cellegift som gis, er beregnet ut i fra en balanse mellom det man vet friske celler tåler og mengden som må til for å oppnå den ønskede effekt på kreftcellene. Det tas hensyn til høyde og vekt ved beregning av dosen. Ofte kombineres flere typer cellegift. Det gjør behandlingen mer effektiv, fordi de ulike stoffene angriper kreftcellene på forskjellige måter. Bivirkninger og komplikasjoner De forskjellige typer cellegift kan gi ulike bivirkninger. Hvilke bivirkninger den enkelte opplever er avhengig av flere forhold, blant annet hvilken type cellegift som gis.

I forbindelse med cellegiftbehandling er det viktig med god hygiene fordi nedbrytningsprodukter blir utskilt gjennom slimhinner, urin, avføring og oppkast. Dette gjelder særlig det første døgnet etter avsluttet kur. Her følger noen generelle råd: Vask hendene godt med varmt vann og såpe etter toalettbesøk Bruk papir for å tørke opp eventuelt søl, vask deretter med vann og såpe Kast bind og bleier i en egen plastpose Vask klær og sengetøy som tilsøles med en gang Ved seksuelt samvær bør man benytte kondom Ved å følge disse forholdsreglene, kan du trygt være sammen med andre akkurat som før – også barn og gravide. Du bør imidlertid unngå nærkontakt med personer som har symptomer på infeksjonssykdom. Ernæring under cellegiftbehandling Behandling med cellegift kan gi dårlig matlyst. Dersom du har vedvarende nedsatt matlyst over flere dager er det viktig at du kontakter din sykepleier eller annen kontaktperson på sykehuset. Det er viktig at du drikker godt, det vil si minimum to liter væske daglig, fordi mange av cellegiftene og deres nedbrytningsprodukter skilles ut med urinen.

Det skilles mellom akutt kvalme som oppstår de første 24. timene, og sen kvalme som oppstår senere enn 24 timer etter kur. Kvalmestillende medikamenter gis rutinemessig ved de fleste cellegiftkurene. Tretthet: Mange vil føle seg slitne og mangle overskudd i perioden med behandling. Det er vanlig å oppleve tretthet første uken etter en cellegiftkur. Noen opplever redusert hukommelse og oppmerksomhetsevne. Håravfall: Noen typer cellegift kan gjøre at man blir tynnere i håret, mens andre gjør at man mister alt håret på hodet og kroppen. Håret vokser ut igjen etter avsluttet behandling. Nedsatt immunforsvar: Immunforsvaret vil vanligvis bli svekket syv til fjorten dager etter at cellegiftkuren ble startet. Årsaken til at immunforsvaret svekkes er at de fleste cellegifter påvirker produksjonen av hvite blodlegemer. Lavt antall hvite blodlegemer øker risikoen for infeksjoner. Infeksjon i denne fasen kan utvikle seg raskt og bli svært alvorlig. Det viktigste tegnet på infeksjon er feber og/eller frysninger.
Man bør dog unngå nærkontakt med de som har symptomer på infeksjonssykdom.
  1. Hemmeligheten i deres øyne list
  2. Cellegift tabletter bivirkninger
  3. Hold driverne dine oppdatert og optimaliser spillinnstillingene | NVIDIA GeForce Experience
  4. Handelshøyskolen bi
  5. Cmiile Tannbleking startersett hos Med24.no
  6. Cellegift tabletter bivirkninger online
  7. Valg av yrke og utdanning | Kompetansebehovsutvalget
  8. Sydentur fra trondheim
  9. Sør-Koreas flagg - Wikiwand
  10. Nummenhet i fingrene

Det er vanlig at sårene leger seg selv etter noen dager og i god tid før påfølgende cellegiftbehandling. Påvirkning av kjønnskjertler Under behandling kan kvinner få uregelmessig menstruasjon, eller den kan stanse helt. Likevel bør kvinner bruke prevensjon både i behandlingsperioden og i cirka ett år etter behandlingen er avsluttet, på grunn av risiko for skader på eggcellene under behandlingen. Produksjon av sædceller hos menn påvirkes og dette gjør at befruktningsevnen kan bli nedsatt. Menn bør også bruke prevensjon for å hindre overføring av skadede sædceller til partneren. Graden og varigheten av nedsatt befruktningsevne er først og fremst avhengig av alder: jo yngre, desto bedre er sjansen for å bevare befruktningsevnen. Skade på nerver Det kan oppstå forbigående skade av små nerveforgreninger som kan gi følelsesløshet, nummenhet og kuldefornemmelse på tær og fingertupper. Dersom slike bivirkninger oppstår, forsvinner de vanligvis noen uker til måneder etter avsluttet behandling.

Rikelig inntak av væske kan også forebygge kvalme. Energiholdige drikker og vann er bra. Når det gjelder mat, er det ofte lettere å få i seg kald enn varm mat, salt mat fremfor søt og flytende fremfor fast. For eksempel kan salat og brød, eggerøre og røkelaks eller tomatsuppe smake godt. Det kan også være lurt å spe på med næringsrike mellommåltider, som ost, tørket frukt, nøtter og næringsrike drikker. Det finnes ulike typer næringsdrikker som du kan få eller kjøpe på apoteket. Du kan også tilsette næringspulver i matlagingen. Se også egne brosjyrer for mer informasjon om ernæring. Forsøk å lage appetittvekkende og innbydende måltider, men vær oppmerksom på at cellegiftbehandling ofte fører til at maten smaker annerledes enn før. Bivirkninger og komplikasjoner Cellegiftbehandling er forbundet med flere bivirkninger fordi behandlingen også påvirker kroppens normale celler. Intensiteten og varigheten av bivirkningene avhenger av type cellegiftkur og varierer fra person til person. Det er viktig at du nøye følger råd fra sykepleier og lege om når du skal ta kontakt med helsepersonell etter kuren.

  1. Krem mot kloeii
  2. Gravid uten positiv test
  3. Når kan jeg kjøre alkohol
  4. Hennes og mauriz
  5. Hva betyr jalla
  6. Skatteavtale norge spania 5
  7. Vg nett fotball
  8. Hva er ansa
  9. Svart lang kjole med ermer
  10. Busan sør korea map
Saturday, 14 January 2023

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024