Stolthet Og Fordom

Diaries har dermed satt Austens heltinner fri fra avhengigheten av et godt giftermål; økonomisk sikkerhet er skilt fra romantikken; Lydia slipper å gifte seg med Wickham. Ved å vise at man kan oppdatere og likevel troverdig beholde strukturene, demonstrerer imidlertid serien at vi ikke helt har lagt bak oss behovet for Austens skarpe blikk.

Og snapbacks

Innlegget er skrevet sammen med Silje Nes Skrede, litteraturviter, NTNU. I år er det 200 år siden «Pride and Prejudice» (Stolthet og fordom), Jane Austens kanskje mest kjente roman, ble utgitt. Den nyeste adaptasjonen av denne boken viser i hvor stor grad de problemene Austen skriver om fortsatt er aktuelle i dag. «The Lizzie Bennet Diaries» utspiller seg på YouTube, Twitter og andre sosiale medier og er satt i vår tids USA, hvor store økonomiske forskjeller og seksuell dobbeltmoral fortsatt gjør seg gjeldende. Diaries skiller seg primært fra tidligere adaptasjoner i måten den kombinerer video, tekst og fotografier gjennom en rekke sosiale medieplattformer for å fortelle historien i sanntid. Adaptasjonen er myntet på publikum som er komfortable med sosiale medier, men baserer seg også i stor grad på kjennskap til Austens tekst. Utgangspunktet er kommunikasjonsstudenten Lizzie Bennets Youtube-kanal, hvor hun to ganger i uken i over et år publiserer en såkalt vlog (videoblogg). Prosjektet bruker også andre sosiale plattformer som Tumblr, Facebook, Google+.

I boken rømmer Lydia til London med lømmelen Wickham, en skandale som er en alvorlig trussel ikke bare mot hennes eget rykte, men også søstrenes, og som truer med å ødelegge alt håp om gode giftermål og fremtidig økonomisk stabilitet. Historien er imidlertid også et av de tydeligste tilfellene av Austens samfunnskritikk i det at den avslører den seksualmoralske dobbeltstandarden: Til tross for at de bor sammen, vil ikke Wickham gifte seg med Lydia fordi han fortsatt har håp om å gifte seg til en formue; hans rykte forblir altså relativt upåvirket. Det er imidlertid ikke lenger noen stor skandale å leve ugift med en mann i London. I Diaries blir oppholdet i London derfor erstattet av trusselen om å legge ut en sexvideo på nett, en mer gjenkjennelig skandale for et moderne publikum. Gjennom denne oppdateringen demonstrerer serien samtidig at Austens tekst fortsatt i høyeste grad er relevant: Den grunnleggende kritikken av forskjellen på hvordan Lydias og Wickhams situasjoner blir betraktet, er fortsatt gyldig.

NRK TV – Stolthet og fordom

Handlingen foregår på den engelske landsbygda på 1800-tallet. Elizabeth er en av fem søstre. De daglige gjøremål består av sang, piano og daglige visitter, og søstrenes mor er svært opptatt av å få døtrene godt gift. Når Mr Bingley flytter til Netherfield, og Elizabeth møter hans venn Mr Darcy, bestemmer hun seg for å mislike ham, til tross for at han er både flott og attraktiv. Denne feilvurderingen kan i sin tåpelighet bare måle seg med Darcys egen arrogante stolthet. De første inntrykkene må imidlertid etter hvert vike plassen for ekte følelser.

sogn og
  1. Stolthet Og Fordom (2005) (DVD)
  2. Og
  3. Stolthet og fordham hospital
  4. Stolthet og fordham athletics
  5. Deadhead og
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024