Hva Er Co2 – Co2 - Skurken Som Alle Trenger

Men denne CO2en var jo en del av kretsløpet da disse plantene levde? Ja, men da var klimaet på Jorden helt, helt annerledes enn det er nå. Det var veldig mye varmere her. Nesten ingen av de plantene og dyrene som lever nå fantes den gangen. Heller ikke mennesker. Mange av vår tids planter og dyr ville ikke overlevd i et så varmt klima. Derfor er det irrelevant å sammenligne CO2-nivået nå med før-historisk tid for mange hundre tusen år siden. Hvorfor kalles CO2 for klimagass? I atmosfæren, som omgir og beskytter Jordkloden, finnes flere forskjellige gasser som passer på at klimaet på Jorden ikke blir for varmt. Og ikke for kaldt. Gassene kalles både for drivhusgasser og klimagasser. Det betyr det samme. Når det blir for mye av dem fører det til klimaendringer. Derfor kalles gassene også for klimagasser. CO2 er en av disse gassene. Hvor kommer våre CO2-utslipp fra? Våre CO2-utslipp kommer hovedsakelig fra to kilder: Brenning av kull, olje og gass og fra avskogning. Når vi brenner kull, olje og gass, brenner vi plante- og dyrerester som i millioner av år har ligget lagret langt under jordoverflaten.

Conversion

smp-stories-top-widget Denne artikkelen ble først publisert i 2015. Hva er CO2? En naturlig gass. Plantene trenger CO2 for å vokse, mens vi mennesker og alle andre dyr puster ut CO2. Men CO2 er også den viktigste årsaken til at drivhuseffekten øker, at det blir varmere på Jorden og at klimaet forandres. Hvordan kan samme gassen både være bra og farlig? Akkurat som kroppen din trenger passe mengde næringsstoffer, trenger Jorden og naturen akkurat passe mengde CO2. Når plantene vokser binder de CO2. Når plantene dør, og etter hvert råtner frigjøres CO2, og nye planter kan bruke den på nytt. På den måten går CO2 i et naturlig kretsløp. Men når vi brenner kull, olje og gass slippes det ut CO2 som ikke er en del av kretsløpet. Da blir det mye mer CO2 enn det naturen trenger, og mengden CO2 i atmosfæren øker. Hvorfor slippes det ut CO2 når vi brenner olje? Olje, kull og naturgass er egentlige gamle planter som levde for mange millioner år siden. Når vi brenner dette å lage eneri – i kraftverk, båter, biler og fly, frigjøres den CO2en de forhistoriske plantene en gang brukte til å vokse.

  1. Hva er co2 pressure
  2. Hva er co2 pump
  3. Kvinner og stemmerett - adressa.no
  4. Hva er co2
  5. Brukt bildeler norge stove
  6. Hva er co2 lagring
  7. Hva er co2 sensor
  8. Hva er co2 utslipp

Tanks

Ja, CO 2 er naturlig. Jordas atmosfære har alltid inneholdt CO 2, og gassen er nødvendig for plantevekst og fotosyntese. Uten CO 2 hadde jorda vært helt annerledes. Men mengden CO 2 er ikke naturlig. I førindustriell tid var CO 2 -mengden cirka 275 deler CO 2 per milliondel luft. Nå har vi passert 400 deler per million, og våre utslipp fortsetter. Dagens utslipp har en klimaeffekt i minst 100 år fremover, vi kan således si at våre utslipp akkumuleres i atmosfæren. Om vi kuttet alle utslipp i dag, ville vi ikke se effekter på klimaet før om flere tiår. CO 2 går i kretsløp: via hav, planter og luft. Men dette kretsløpet klarer ikke å fordøye store mengder ekstra CO 2 -utslipp på kort tid, uten alvorlige konsekvenser. Havet tar opp mesteparten av CO2-utslippene, noe som gjør havet surere. Når havet blir varmere, minsker dets evne til å ta opp CO2, og de atmosfæriske nivåene vil øke raskere. Vi vet at CO 2 har en oppvarmende effekt. Dette ble beskrevet allerede i 1896, og er gammel vitenskap.

hva er co2 conversion

Hva er uber

Norsk Presseforbund, logo. Vi arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot mediene i presseetiske spørsmål.

Når vi hugger ned og fjerner skog uten å plante ny, frigjøres CO2 som før var lagret i trærne. Omtrent en tredjesel av våre utslipp kommer fra avskoging og annen endret bruk av landområder. Hvor blir det av det vi slipper ut? Omtrent 45 prosent av den CO2-mengden vi har sluppet ut, har havnet i atmosfæren, ca 30 prosent er tatt opp og bundet i de store verdenshavene, mens resten, ca 25 prosent, er tatt opp i jord og planter på jordoverflaten. Dersom ikke så mye var blitt tatt opp i planter og hav, hadde den globale oppvarmingen vært betydelig større. Hvor mye har CO2-nivået økt? Forskerne mener at konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren i førindustriell tid, altså før 1750, var ca 280 ppm (parts per million, måleenhet for konsentrasjon av et stoff i milliondeler). I 2007 ble konsentrasjonen beregnet til 383 ppm – altså en økning på 100 ppm i løpet av 250 år. I 2013 ble det for første gang registrert over 400 ppm CO2 i atmosfæren. Til sammenlikning økte CO2-konsentrasjonen bare med 20 ppm i løpet av 8000 år forut for 1750.

Utslipp

Dette isotopet finnes i det naturlige CO2-kretsløpet, men ikke i fossilt brensel. Når mengden av dette isotopet i atmosfæren reduseres, føres det som bevis for at den økte CO2-mengden kommer fra fossilt brensel. CO2-innholdet øker raskere på den nordlige enn på den sørlige halvkule, noe som stemmer overens med at de største utslippene skjer nord for ekvator. Hvor lenge blir CO2 værende i atmosfæren? Det er ikke mulig å definere en fast levetid for CO2-molekylene i atmosfæren. Det beste vi kan si er at en typisk levetid er rundt 300 år. Men hele 25 prosent av CO2-molekylene blir i atmosfæren i mer enn tusen år. Derfor vil en menneskeskapt drivhuseffekt vare lenge etter at vi har redusert, og eventuelt stanset utslippene av CO2.

Den første halvparten av økningen i nyere tid skjedde fra 1750 til ca 1970, som en følge av menneskenes utslipp i over 200 år. Den andre halvparten har funnet sted fra en gang i 1970-årene og frem til i dag, altså på bare drøyt 40 år. Hvordan vet forskerne at økt CO2 i atmosfæren skyldes våre utslipp? Dette er litt komplisert. Men: Forholdet mellom tunge og lette karbonatomer i den CO2 som måles i atmosfæren, stemmer overens med den CO2 som frigjøres når kull, olje og gass brennes. Forholdet mellom nitrogen og oksygen i atmosfæren er akkurat som forventet i forhold til hvor mye oksygen som bindes når CO2 frigjøres ved fossil forbrenning. Det måles mer av det spesielle isotopet karbon-13 i atmosfæren. Det finnes mer av dette tunge karbonisotopet i planter og fossilt brensel enn i andre CO2-kilder. Når det måles mer av dette isotopet, tyder det på at kilden er planter på landjorden og "gamle" planter i form av fossilt brensel. Analyser av CO2-målinger i atmosfæren viser redusert innhold av det sjeldne radioaktive isotopet karbon-14.

Meter

Jeg har to hypoteser, som jeg tror gjelder de fleste, (men ikke alle). Man ønsker ikke å tjene noe særlig mindre. Man bruker omtrent alle pengene man tjener på lang sikt. Så selv om å "bruke mindre" i utgangspunktet er et godt miljøråd, så er det ikke så lett om man antar disse to hypotesene er noenlunde sanne for mange. Så hvorfor finnes det ikke en "CO2-per krone"-verdi for produkter? Dette hadde gjort det mye enklere å velge miljøvennlig. Jeg oppfatter meg som mer enn snittet oppegående på denne typen ting, men jeg aner ikke hva som bruker mest CO2 for 1000 kroner, kjøpe en jeans, eller kjøpe en reiseradio. Eller for den saks skyld, kjøpe biff og potet. Hvorfor er det så vanskelig å få vite dette, så man kan faktisk gjøre valgt basert på dette om man ønsker? Ja, jeg skjønner livsløpsregnskap ikke er helt trivielt, men det er ikke uoverkommelig heller.

  1. 25 uker gravid 2017
  2. Hvorfor faste før operasjon
  3. Test av felleski
  4. 60 års gave til mamma
  5. Dypeste innsjø norme iso 26000
  6. Ferge til gdansk hotel
  7. Sør-øst politidistrikt telemark
  8. Erotikk på netflix
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024