Spioner I Norge – Spooner I Norge Stand

Året etter, ved lov av 24. januar 1915, ble det innført bestemmelser om fremmedkontroll, oppholdsbok for og utvisning av utlendinger. Passtvang og visum ble ikke innført før i september 1917, da flere store spionaffærer var avdekket. Mot slutten av 1917 ble også maksimalstraffene for spionasje hevet fra ett til seks år. Spionaffærer [ rediger | rediger kilde] Et av brevene spionen Alfred Hagn sendte til en dekkadresse i Lørenskog mens han oppholdt seg i London 1917. Fra saksmappen i Riksarkivet De som arbeidet med spionasjesaker var politiet i Bergen og i Kristiania (under Joh. Søhr), samt en egen etterretningsavdeling i generalstaben. De norske myndighetene mente til å begynne med at det var best å la all straffeforfølgelse av spioner foregå i hemmelighet, av hensyn til de krigførende maktene. Således ble tolv siktede tyskere, som hadde spionert på norske sjøfolk og sendt opplysninger om skipstrafikken i Bergen til Tyskland, avhørt i februar 1916. De tolv ble utvist fra landet uten videre straffeforfølgelse.

  1. Norge i bilder
  2. Lett spill for spioner og sabotører - Innenriks
  3. Ferie i norge

Norge i bilder

- Jeg kan se at hans karriere kan tyde på at han er én av dem som kan lett ha latt seg forføre, sier han. EU-kommentator Paal Frisvold kjenner til vedkommende som blir utpekt som hovedmistenkt i etterforskningen. Foto: Geelmuyden Kiese - Tilbakekalt fra Sør-Korea The Washington Post, som henviser til en anonym EU-kilde, skriver at vedkommende ble tilbakekalt fra posten som EU-utsending i Sør-Korea i 2016 etter at hans sikkerhetsklarering opphørte, og at han avsluttet EU-karrieren i 2017 og startet i et lobbyselskap, som også har kontorer i Brussel. Det var den tyske avisen Der Spiegel som først brakte nyheten om at en tidligere EU-diplomat var mistenkt for å ha overlevert industrihemmeligheter og fortrolige opplysninger til kinesiske spioner. - En offensiv kinesisk politikk Trump-administrasjonen har advart europeerne mot å benytte tjenesten til den kinesiske teknologigiganten Huawei, som er i ferd med å etablere 5G-nettverket på kontinentet. Amerikanerne har påstått at kineserne kan bruke utstyret til Huawei til å spionere på Vesten eller forstyrre infrastrukturen.

De kan eksempelvis hindre deg i å nå en webside ved å generere så mye trafikk inn på siden at serveren går ned. Dermed blir den funksjonen websiden har, utilgjengelig. Ledere svikter Flere terrorangrep viser med all sin grufulle tydelighet at Norge og norske interesser i utlandet er blitt mer attraktive mål for terrorister de seneste årene. I henhold til sikkerhetsloven skal bygninger, anlegg og andre lignende objekter som anses å være essensielle for nasjonale sikkerhetsinteresser, sikres mot spionasje, sabotasje og terrorhandlinger. IKT-tiltak er en viktig del av dette. Men det kan synes som om ledere på alle nivåer ikke har innsett betydningen av slikt vern. Da fristen for sikring gikk ut 1. januar i år, var fremdeles svært mye ugjort. - Vi har forståelse for at det kan ta tid å iverksette tiltakene, men dette er et arbeid som er viktig. Det gjelder særlig bygg og installasjoner som må skjermes spesielt mot terror, understreker Veire. Flere virksomheter og departementer har nå søkt om forlenget frist til å sikre seg, men av årsmeldingen til NSM går det tydelig fram at man der ikke er fornøyd med tingenes tilstand: * Evnen til å forebygge mot og håndtere spionasje, sabotasje og terror er mangelfull hos flere.

sovjetiske spioner i norge

Lett spill for spioner og sabotører - Innenriks

I 1985 ble Arne Treholt dømt til 20 års fengsel for spionasje på vegne av Irak og Sovjetunionen. Treholt var byråsjef i det norske utenriksdepartementet, noe som gjorde det naturlig for ham å møte myndighetspersoner fra andre land. Her møter han russerne Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin i Wien i august 1983, i et bilde som ble fremsatt som et viktig bevis i rettssaken mot ham. Spion er en person som i hemmelighet eller under falske foregivender søker å skaffe seg informasjon som er ment å bli holdt hemmelig, for å så overlate denne informasjonen til en oppdragsgiver (kalt spionasje). Spionasje er den eldste formen for etterretningsaktivitet og har vært vanlig i krig så langt tilbake som vi har skriftlige kilder. Spion-yrket blir ofte omtalt som verdens eldste. Men det ble først profesjonalisert på begynnelsen av 1900-tallet med etableringen av de første nasjonale etterretningstjenestene. Aktører som utøver spionasje består både av et lands egne etterretningsoffiserer samt utenlandske statsborgere som spionerer på eget land på vegne av et annet lands etterretningstjeneste.

iranske spioner i norge

hovedårsaken til de sterke følelsene var at deres hovedoppgave i Bergen hadde vært å sende opplysninger om skipsavganger til De britiske øyer til tyske ubåter i Nordsjøen. Dommene ble senere anket, og pressens forferdelse var stor da flere straffene ble senket av lagretten. [3] En annen aktiv tysk agent var Erik Lawendel (som i Norge opptrådte under dekknavnet Erich Lavèn), som ble dømt til fem års fengsel i det som ble kalt «den lille spionsaken i Bergen» høsten 1917. Hans medhjelpere tyskeren Karl Schwartz og en ung nordmann fikk dommer på henholdsvis tre og to år. I mai 1917 ble den norske journalisten Alfred Hagn arrestert i London av det britiske overvåkningspolitiet MI5. Han hadde ankommet Storbritannia fra Norge noen måneder tidligere og hadde blitt rekruttert av tysk etterretning i Kristiania året før. Dekkadressen som Hagn skulle sende sine spionmeldinger med meldinger i usynlig blekk til var en ung kvinne i Aker. Hun ble forhørt av norsk politi og oppdagelsessjef Joh. Søhr, men ble ikke tiltalt.

Ferie i norge

  1. Iranske spioner i norge
  2. Spill på hest
  3. Rundtur i norge
  4. Spooner i norge now
  5. EU, Spionasje | Angivelig spionasjemistenkt har vært EU-ambassadør i Norge
  6. Skifer – Store norske leksikon
  7. Hvordan tilberede pinnekjøtt
  8. Spooner i norge 3
  9. Spooner i norge e

De fem mennene var alle medlemmer av et hemmelig marxistisk debattsamfunn på universitetet i Cambridge og ble rekruttert på 1930-tallet. Tvang – John Vassall Vassall jobbet for Storbritannias utenriksdepartement og ble sendt til ambassaden i Moskva i 1952. Her ble Vassall offer for en klassisk KGB «honningfelle». Vassall var homofil, noe som fremdeles var forbudt i Storbritannia og Sovjetunionen på denne tiden. Mens han befant seg i Moskva, ble han invitert på en fest hvor han ble skjenket og fotografert i avslørende situasjoner med andre menn. KGB brukte så disse bildene for å presse Vassall til å spionere for Sovjetunionen og truet med å avsløre hans seksuelle legning hvis han ikke spilte med. Vassall ble arrestert i 1962. Ego – Robert Hanssen Hanssen spionerte for Sovjetunionens (og deretter Russlands) etterretningstjeneste GRU fra 1979 til 2001. Hanssen jobbet for FBI, men oppsøkte GRU i 1979 for å tilby sine tjenester som spion. Ifølge etterforskere hadde Hanssen et skadet ego og søkte anerkjennelse, og hans arbeid for GRU fikk ham til å føle seg viktig.

  1. Vårt land forlag definition
  2. Hva er stereotypier video
  3. Børskrakket i 1929 car
  4. Rolf erik nielsen
  5. Rikstv dekoder med opptak
  6. Ncs farger jotun 2018
  7. Gave gutt 9 år
  8. Kjenne liv uke 13
  9. Narsissistisk personlighetsforstyrrelse symptomer
  10. Monsen og hundene logo
  11. Oslo kebab og pizzahus
  12. Størst av alt er blåhvalen
  13. Brekstad trondheim båt
  14. Diana prinsessen av wales
  15. Norge nå nrj.fr
  16. Særfradrag for store sykdomsutgifter mall
  17. Søke om gjeldsordning
  18. A vitaminsyre krem
  19. Beste hotell i oslo
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024