Hva Er Koloni

SubjectMaterial Fagstoff Fagartikkel Før du skal lære mer om det globale spillet som førte til europeisk dominans i 1914, er det viktig å se nærmere på sentrale begreper knyttet til kolonialismen. Det britiske imperiets utstrekning i 1910 Kolonisering og imperialisme Det er viktig å forstå hvordan koloniseringen er nært knyttet til imperialismen. Ordet imperialisme kommer fra det latinske ordet imperare, som betyr «å lede» eller «å styre». Imperialisme kjennetegnes ved at en herskerstat eller en gruppe mennesker kontrollerer flere folkegrupper og nasjoner enn det som i utgangspunktet er deres eget område. Kontrollen kan være både av økonomisk, politisk og kulturell art. Særlig hadde det stor betydning for den kulturelle utviklingen i mange av koloniene at europeerne innførte sine egne språk som offisielle språk både i skolen og i styringen av landet. Karikaturtegningen "The Rhodes Colossus" har blitt stående som et symbol på den europeiske imperialismen i Afrika. Den europeiske imperialismen i årene 1870–1914 har tre hovedkjennetegn.

Hvilke områder ble kolonisert? / Spørsmål og svar / Nord-Sør-Biblioteket / Læring

I Afrika ble hele kontinentet delt mellom kolonimaktene, utenom Etiopia (okkupert før og under deler av 2. verdenskrig av Italia) og Liberia som ble dannet (eller kolonisert) av frigjorte amerikanske slaver. Koloniseringen av det meste av Amerika skjedde stort sett mye tidligere enn på de to andre kontinentene. Landene fikk også sin uavhengighet tidligere, men da var det meste av den opprinnelige urbefolkningen blitt presset bort. Etter 1783 sto USA for erobringen av mye av det som skulle bli deres eget territorium. Her er et kart med områder kolonisert i 1750. I Asia og Midtøsten er det mer komplisert. Russland koloniserte deler av Asia i sine grenseområder. Noen av områdene som ikke ble kolonisert av vestlige makter var Japan, og det meste av Kina ble aldri kolonisert men de var under sterke innflytelse fra stormaktene i vesten. Noen andre områder som ikke ble kolonisert men var under sterk innflytelse av først og fremst Storbritannia var deler av Persia (Iran), Afghanistan, Thailand og Saudi Arabia.

Det var geografisk avstand mellom kolonien og kolonistaten, og styrkeforholdet mellom kolonien og kolonistaten var skjevt. Kolonistaten kunne styre politikken i kolonien. Det nederlandsk-ostindiske handelskompani hadde mange handelskolonier i Asia. Her fra et såkalt handelskontor i Bengal. En handelskoloni var et område under kontroll av europeiske handelskompanier. Mange av handelskoloniene hadde historiske røtter tilbake til den første europeiske oversjøiske ekspansjonen, som startet på 1500-tallet. India er et eksempel på en koloni som i utgangspunktet var styrt av det britiske Ostindiske kompani. Dette handelsselskapet kontrollerte produksjonen og salget av bomull, te og krydder til Storbritannia. De sørget også for at britiske ferdigvarer ble solgt til det indiske markedet. «Pieds-Noirs» Symbolet for Pieds-Noirs, brukt av franske grupper etter Algerie ble selvstendig. Et av sporene som den franske settlerstrategien etterlot seg, er den franske folkegruppen med familiebånd til Algerie, svartføttene, Pieds-Noirs.

hva er koloni restaurant

Finnes det fortsatt kolonier i verden i dag, og hvorfor er de ikke blitt selvstendige? Det finnes knapt ordinære kolonier i verden i dag, derfor blir det litt vanskelig å svare på spørsmålet ditt. Det finnes noen rester fra kolonitiden, det er områder som er okkupert som vi kanskje kan kalle for kolonier og det finnes territorium som har mer eller mindre sterke frigjøringsbevegelser. Årsaken til at de finnes er ganske forskjellige. Områder uten selvstyre Det er noen små områder som fremdeles kanskje kan kalles for kolonier, eller territorium uten selvstyre. FN opererer med denne listen: Non-self-Governing Territories. Stort sett er dette små øysamfunn og mange av dem har ikke utpregede ambisjoner om uavhengighet, men de fleste av områdene har omfattende indre selvstyre. En kan vanskelig si at de blir utbyttet, eller befolkningen undertrykket, på den måten vi forbinder med kolonialisme. Holdningene i områdene i forhold til uavhengighet varierer mye, det gjør også graden av selvstyre for de politisk og administrative systemene.

KRONIKK: I 2017 feires 100-årsjubileet for salget av Dansk Vestindia til USA. Den sorte befolkningen, som to generasjoner tidligere hadde blitt kvitt slaveåket, ble solgt på ny. Og vi snakker ennå om «seilskutetiden». Publisert: Publisert: 8. mars 2017 Det tidligere dansk-norske slavefortet Cape Coast Castle (Carolusborg) er med på Unescos verdensarv-liste og er nå en av Ghanas største turistmagneter. Foto: Shutterstock/Scanpix Debattinnlegg Denne artikkelen er over tre år gammel Ved forrige valg proklamerte Jens Stoltenberg at «Norge er så høyt verdsatt ute i verden fordi vi ikke har noen kolonial fortid». I årets nyttårstale sa Erna Solberg at «vi var verdens tredje største sjøfartsnasjon i seilskutetiden». Industrialismen startet ikke med spinnemaskinen Jenny, men hundre år tidligere, da europeiske gründere opprettet den såkalte trekantruten, hvilket besto av (a) slavetransport fra Afrika til Karibia, (b) frakt av sukker og andre plantasjevarer fra Karibia til Europa, (c) retur med våpen og brennevin til Afrika.

Jeg lurer på hvilke områder og land som ble kolonisert av vesten, var koloniseringen forskjellig på de ulike kontinentene og hvilke land ble kolonisert av hvem? Hvilke områder ble kolonisert De fleste områder i Afrika, Amerika og Asia ble kolonisert eller lagt under de vestlige kolonimaktene sin innflytelse i ulike perioder. Koloniseringen var ulik på de forskjellige kontinentene. Særlig skiller koloniseringen på det amerikanske kontinentet seg fra Afrika og Asia. De fleste av statene vi kjenner i dag fra områdene som ble kolonisert eksisterte ikke før de ble kolonisert. Det er ikke alltid like lett å definere om områder var kolonisert eller bare under sterk innflytelse av en kolonimakt. Særlig britene styrte gjerne områder som protektorat eller gjennom lokale ledere som mer eller mindre var avhengig av britisk militær og/eller økonomisk støtte. Det blir derfor vanskelig å gi et presist svar på spørsmålet om hvilke land som ble kolonisert. Hvilke land ble ikke kolonisert Det blir enklere å ta for seg hvilke områder som ikke ble kolonisert enn hva som ble kolonisert.

Les også «Vi eide flere slavefort og borger på Gullkysten enn både franskmenn, spanjoler og tyskere til sammen. » PS. I sin siste nyttårstale kommenterte Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen den dansk-norske slavehandelen slik: Foto: Skjermdump fra Statsministeriet Publisert: Publisert: 8. mars 2017 21:04

Her er India og andre britiske områder i Sør-Asia kanskje de beste eksemplene. Koloniale frigjøringskriger ble kjempet mot Frankrike i Vietnam (1945–1954) og Algerie (1954–1961), mot Nederland i Indonesia (1946–1949). Fra 1950-tallet startet en avkoloniseringsprosess som på kort tid medførte selvstendighet for de aller fleste kolonier. Kolonitiden og imperialismens tidsalder har satt sitt merke på svært mye av relasjonene mellom rike og fattige land i tiden etter andre verdenskrig. Norge Også Norge har vært kolonimakt. I middelalderen hadde Norge kolonier som var norske skattland, blant annet på Shetland, Orknøyene, Hebridene og Man. Under dansketiden på 1700-tallet deltok norske skip og sjøfolk i Danmarks koloniøkonomi og slavehandel mellom Vest-Afrika og Karibia. Les mer i Store norske leksikon

  • Kun få timer mellom operasjon og hjemsending - adressa.no
  • Kvoteflyktninger, Fremskrittspartiet | Verden har drøyt 70 millioner flyktninger - Norge tar imot 0,004 prosent av dem
  • Løvenes konge simba
  • Koloni – Store norske leksikon
  • Alkohol og legemidler | Vitusapotek
  • Når er det fullmåne test
  • Hva er koloni 2
  • Laks til barn coupons
Se lenkene i margen for mer informasjon.
Noen hevder at begrepet kommer av at de franske soldatene i Algerie hadde svarte støvler, mens arabiske soldater i den franske soldathæren kjempet barbeint. Mange har brukt begrepet for å vise at dette var en gruppe som ikke ble regnet som fullt ut franske. Båndene til Algerie ble knyttet da den franske staten satset på å gjøre koloniene sine så franske som mulig. I siste halvdel av 1800-tallet ble det lagt til rette for at folk fra Europa kunne flytte til Algerie. Det var stor folkevekst i Europa. Derfor var det mange som var på leting etter nye steder å slå seg ned, der de kunne få et bedre liv. Jøder, franske militære, byråkrater og andre fra Middelhavsregionen valgte å slå seg ned i Algerie. Etterkommerne etter de franske soldatene var den første generasjonen innvandrere fra Europa som fikk sin egen måte å være fransk-algeriske på. I Algerie fikk disse menneskene et eget fransk statsborgerskap. Det viste seg at statsborgerskapet ikke ga samme status som vanlige franskmenn hadde i Frankrike.
Thursday, 29 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024