Hvor Gammel Ble Buddha: Buddha – Store Norske Leksikon

Beretningene om hans liv ble fra første stund innvevd med overnaturlige hendelser: nedstigning som bodhisattva fra Tushita -himmelen, fødsel fra morens høyre side, samt prøvelser utsendt av frister-demonen Mara mens han satt under fikentreet. Disse har gjennom tidene vært et kjært emne for buddhistisk kunst og litteratur. I mahayana -buddhismen fikk Buddha-skikkelsen en ny dimensjon, idet den ble kosmisk, evig og guddommelig. Sakyamunis fødsel og død blir betraktet som en illusjon, et skuespill utført for å undervise og derved frelse menneskene, og læren om Buddhas trikaya ('tre legemer') – det absolutte eller kosmiske dharmakaya ('lærens legeme'), det paradisiske eller himmelske sambhogakaya ('nytelsens legeme') og det jordiske nirmanakaya ('illusjonens legeme') – ble utarbeidet. Samtidig ble den gamle tanken om at Buddha bare var én i en uendelig rekke tilsvarende skikkelser som fra tid til tid fremstod i verden, utvidet til også å gjelde rommets dimensjon; et stort antall andre buddhaer tenkes i mahayana-buddhismen å trone hver i sitt paradis eller verdenssystem.

  1. Lounge
  2. For sale
  3. Lyrics

Lounge

De skulle gå gjennom Buddhas lære, og sørge for at den ble bevart. For å bli ferdig med alt brukte de 7 måneder. Produktet ble samlet i Tripitaka, som betyr: "De tre kurvene". Tripitaka finnes på tre språk: sanskrit, kinesisk og pali, og alle de tre utgavene regnes som autorative. De omfatter 55 bind og er oppdelt etter tema: - Regler for munker og nonner i klosterlivet - Buddhas liv og lære gjennom taler og samtaler - Lengre tekster om filiosofiske og psykologiske emner.

Siddharta Gautama var en prins i Nord-India som ble født for nesten 2500år siden. Han var sønn av en fyrste, og familien tilhørte hinduismens krigerklasse. Da Siddharta ble født fikk faren høre en spådom som sa at: "Siddharta ikke ville bli konge, men en asket hvis han så fire tegn; et sykt menneske, et gammelt menneske, et lik og en asket. " Faren ble redd for at Siddharta skulle se disse fire tegnene. Derfor byggde han et palass som isolerte Siddharta fra alle disse fire tegnene, han lot ingen syke, gamle, døde eller asketer. Han levde et flott og luksuriøst liv frem til han for første gang gikk utenfor murene. Da fikk han se alle disse fire tegnene ble det hans vendepunkt i livet. Han bestemte seg for å forlate palasset, sin kone og sitt nyfødte barn, for å leve som en asket. Han barberte av håret, kastet alle smykker og klær og kledde seg i en enkel oransjefarget kjortel. Fra den tid søkte Siddharta opplysning og kunnskap om mennesket og verden. I flere år gikk han i lære hos ulike læremestere, han fastet og mediterte og hele tiden prøvde han å finne svar på hans spørsmål.

For sale

  1. Buddha – Store norske leksikon
  2. Hvor gammel ble buddha wikipedia
  3. Beskjæring av rips
  4. Vil ikke love at alle får pengene tilbake
  5. Blødning etter mensen de
  6. Hvor gammel ble buddha movie
  7. Pirates og the caribbean
  8. Hvor gammel ble buddha youtube
  9. Kjøp JBL JBL GO Bluetooth-høyttaler Svart, 1 stk - Kolonial.no
  10. Akvariet i drøbak

Lyrics

Siddhartha dro til Bodh Gaya, en annen plass langs Ganges. Han satte seg under et tre for å meditere, men demonen Mara prøve å hindre ham. Siddhartha berørte jorden med alle fingrene på høyre hånd, og fikk henne bort. Etter lang tid med meditasjon fikk han et gjennombrudd en fullmånenatt. Han fikk innsikt i tre grunnleggende forhold: - Siddhartha husket alle sine tidligere liv gjennom 91 eoner, som hver hadde vart uendelig lenge. - Han så den karmiske sammenhengen mellom ett liv og det neste, og hva som gav god og dårlig karma. - Han innså de fire edle sannhetene og virkeliggjorde nirvana. Det var disse forholdene som gjorde ham til en "oppvåknet", altså en Buddha. Han motsto Maras fristelse om øyeblikkelig nirvana, og bestemte seg for å undervise i det han hadde lært. De neste 45 år reiste Buddha rundt hele India og underviste. Ofte var undervisningene hans samtaler med mennesker han møtte. Han systematiserte undervisningen punktvis, de fire edle sannhetene. Da Buddha døde samlet ble 500 munker samlet i et rådsmøte.

Buddha Født 8. april 563 Lumbini Død 483 Kushinagar Ektefelle Yasodharā Far Śuddhodana Mor Maya Søsken Nanda, Nanda Barn Rahul Beskjeftigelse Bhikkhu, filosof Nasjonalitet Kapilavastu Buddha på Commons Siddharta Gautama (trolig 563 – 483) var en indisk prins som betraktes som grunnleggeren av buddhismen. Siddharta Gautama fikk ærestittelen Buddha, som på sanskrit betyr «den oppvåknede», fordi han ifølge buddhismen på et tidspunkt innså hvordan alt henger sammen og fant en metode for å kunne gjøre slutt på lidelsen i tilværelsen og oppnå nirvana. Liv og lære [ rediger | rediger kilde] Siddharta Gautama var sønn av kong Suddhodana i Sakya-dynastiets hovedstad Kapilavastu (i Nepal-distriktet Kapilvastu, på grensen mellom det nåværende Nepal og den indiske provinsen Bihar). Som ung levde han et bekymringsløst liv i luksus. En plutselig erkjennelse av sykdom, alderdom og død fremkalte en åndelig krise. Det fikk ham til å dra bort og søke etter svar på åndelige spørsmål. Han utøvde lenge en streng askese, men ble skuffet over dette også.

Han nektet å reise seg før han hadde gjort det. Dette fiken treet var ved Bodh Gaya i India. Ifølge buddhistiske fortellinger prøvde døden, som blir kalt Mara i buddhismen, å lure han opptil flere ganger. Etter den fjerde natten, ved soloppgang fikk Siddharta et glimt av hvordan alt hang sammen. Da ble han Buddha. Han hadde funnet ut hav han ville finne ut etter mange år som asket. Buddhistene har fester for å feire Buddhas fødsel, oppvåkning og død. Denne festen kalles vesak og er i vaisakha. Vaisakha er april/mai. De feirer dette nesten som vi feirer De har god mat, går i tog og går i tempelet. Også har de underholdning som sang og teater med temaet Buddha. En viktig tanke de har er å vise omtanke for alt som lever, altså være omtenksom ovenfor alt som har et liv. 368 f. v. t. døde Siddharta Gautama i Kushinagara med disiplene rundt seg.

Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024