Invasjonen Av Norge | Invasjonen Av Norme Iso 26000

«Altmark» grunnstøtte i et forsøk på å komme seg løs. De første skuddene i kampen om Norge ble avfyrt. I alt syv tyske sjømenn mistet livet, og da reaksjoner fra det nøytrale Norge uteble, ble det klarere for Hitler og Tyskland at Norge kunne bli et lett offer for de allierte. Tidlig i april klargjorde de allierte skip som skulle til Norge, og kort tid etter startet mineleggingen av det norske farvann – utenfor Stavanger, Bergen og i Vestfjorden som var en viktig passasje inn til havnen i Narvik hvor jernmalmen ble hentet ut. Pålitelige kilder rapporterte for Hitler hva fiendens intensjoner var og et detaljert tysk motsvar ble forberedt. Kampanjen mot Norge og okkupasjonen av Danmark skulle bli ledet av General von Falkenhorst. Tropper og utstyr ble i all hemmelighet lastet ombord i krigsskip. Den tyske flåten var under kommando av Generaladmiral Carls og nesten hele den tyske marinen var klar for strid. Dette var også tyskernes eneste mulighet til å raskt frakte så mange soldater til Norge.

  1. Norge karta
  2. Norge krone
  3. Norge kart
  4. 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet

Norge karta

09. 04. 2015 · Tillatt for alle · 39 min I dag er det 75 år siden den tyske krysseren Blücher seilte inn Oslofjorden. I Drøbaksundet ble fartøyet beskutt fra Oscarsborg festning og sank. Senkningen av Blücher ble avgjørende for at Kong Haakon og regjeringen kom seg unna. Se også Mer informasjon Tilgjengelig fra: 9. april 2015 kl. 19:44 Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig Tilgjengelig i: Verden Aldersgrense: A Lengde: 39 minutter

Luftwaffe sikret foruten om dette også transport og forsyninger til marinen. Spaningsfly holdt hele tiden et øye de fiendens bevegelser på sjøen, samtidig som stridsfly beskyttet beskyttet transporten av de tyske troppene. Til å begynne med var det vanskelig å nå Oslo via sjøveien, da Oscarsborg festning blokkerte veien. Krigsskipet Blücher ble senket i Drøbakssundet, men festningen ble så angrepet med tungt artilleri fra den tyske krysseren Lützow, samt bombet fra luften, og motstanden opphørte. Sjøveien til Oslo var så klarert. Blücher fraktet dog styrker som skulle ta kontroll over det politiske apparatet i Norge, og senkningen forsinket således tyskerne slik at konge og regjering rakk å rømme fra Oslo. Norske soldater som nettopp hadde kapitulert lar østerrikske soldater passere fritt. Mens troppene fraktes igjennom Oslofjorden, ankommer tropper også i Kristiansand. Igjennom tykk tåke uskadeliggjorde de en sterk motstand slik at troppene skal kunne gå i land. Fallskjermjegere marsjerer inn i Narvik.

bodo norge

Norge krone

  1. Invasjonen av norme iso
  2. B post leveringstid
  3. Norge fridge
  4. Hvordan skrive innholdsfortegnelse a woman
  5. Webasto norge
  6. Invasjonen av Norge | Frihetskamp.net
  7. Norge freezer
  8. Ikea norge
  9. Invasjon av norge 2 verdenskrig
  10. Invasjonen av norme afnor
  11. Invasjonen av norge - blüchers siste reise

FLERE SAKER: Heier seg hes når barnebarna gamer – Jeg lærer noe nytt hver gang, jubler mormor Anne Gudrun (55). I familien Redalen deler oldemor, mormor, mamma og døtre samme interesse: dataspill. Av Mari Aftret Mørtvedt og Patrick da Silva Sæther Stine var ikke psykisk utviklingshemmet likevel Her hadde Stine (24) diagnosen lettere psykisk utviklingshemmet. To uker senere ble hun kvitt den. Det er fint, men trist det jeg nå skal fortelle deg. Av Helene Sandvig – De presset meg som en sitron I avhørene like etter at Arne Treholt ble arrestert i 1984, forteller han om grovt press, mikrokameraer i lightere og fyllepenner og hvilken kontakt han hadde med KGB. NRK har innsyn i de unike dokumentene. Av Ståle Hansen Tenk om 2010 og 2020 kunne snakke sammen Så mye har livene våre forandret seg de siste ti årene. Av Martin Holvik og Christoffer Holm Kampen mot smeltingen Over hele Norge forsvinner flere tusen år gammel is. Dag Inge Bakke (42) er blant dem som kjemper for å redde fortidens frosne arkiv.

Norge kart

Kapringen av de viktigste havnene på den norske kysten var både vanskelig og dristig. Den norske kysten er meget lang og det var snakk om enorme avstander, for ikke å snakke om forskjellene mellom den tyske og den britiske flåten. I april 1940, inkluderte den britiske flåten 14 slagskip, Tyskland hadde to. Britene hadde 15 tunge kryssere, Tyskland hadde fire. Mot britenes 49 lette kryssere hadde Tyskland seks. Mot britenes 193 jagere hadde Tyskland 20. I tillegg hadde den britiske marinen 9 hangarskip og Tyskland ingen. Mot denne overlegne makten skulle Tyskland gjennomføre sin invasjon av Norge. Tyske styrker planla i detalj sine avganger slik at de skulle ankomme på nogen lunde samme tid, slik at de kunne ivareta overraskelsesmomentet. For første gang i historien ville også store styrker bli transportert via fly. For eksempel ble den viktige byen Stavanger beleiret kun ved hjelp av styrker som ble fraktet med fly. I alt ble hele 10. 000 tropper flydd til Norge i løpet av de første dagene.

Ingen markering av de alliertes første seier Senkingen av Blücher var viktig i begynnelsen av invasjonen, men utover våren 1940 ble kampen om Narvik et enda viktigere symbol internasjonalt. De hardeste kampene på norsk jord ble utkjempet her, og en av de alliertes første seiere i hele krigen kom 28. mai, da norske og franske styrker lyktes i å gjenerobre byen fra tyskerne. Men markeringen av gjenerobringen er avlyst. – Vi står i en alvorlig situasjon, og det er viktig at vi alle tar del i dugnaden for å forhindre spredningen av koronaviruset. Vi ser oss derfor dessverre nødt til å kansellere markeringen 28. mai i sin planlagte form, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en pressemelding. Også her åpner man for en mindre markering senere. Men kun dersom situasjonen tillater det. Stille på Akershus festning Forsvarsdepartementet opplyser at de ikke hadde planlagt noen markeringer av invasjonsdagen 9. april. Forsvarsmuseet, som ligger på Akershus festning i Oslo, holder seg til den digitale arenaen.

600-1000 Germans dead». Det seks år lange prosjektet begynte 31. august i fjor, samme kveld som Tyskland invaderte Polen 72 år tidligere. Til BBC har Collison sagt at han bruker øyenvitneskildringer, bilder og video for å gi folk følelsen av at meldingene kommer rett fra krigens dager. Det er ikke bare en vossing som har latt seg inspirere av Collisons prosjekt. Også forliset til «Titanic» er i ferd med å dokumenteres «direkte». «Skipet som ikke kunne synke» sank 15. april for 100 år siden, og de 50. 000 som foreløpig følger med på «TitanicVoyage» går hendelsesrike dager i møte. Hva synes du om krigsmeldingene på Twitter? Si din mening i kommentarfeltet! 1940: Slagskipet «Blücher» er beskutt og synker i Oslofjorden. Foto: SCANPIX Publisert Publisert: 9. april 2012 13:47 Oppdatert: 23. september 2015 23:12

80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet

Skjærtorsdag er det 80 år siden Norge ble invadert av Tyskland, men det blir ingen offentlige markeringer av dagen. 9. april 2020 08:32 10:18 smp-stories-top-widget Ved 75-årsmarkeringen for invasjonen i 2015 var daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på Oscarsborg festning i Oslofjorden, der det tyske krigsskipet Blücher ble senket 9. april 1940. Slik blir det ikke i år. – I utgangspunktet var det ikke planlagt noen markering på dagen, siden den faller på skjærtorsdag. Men vi vet ikke om det blir noe senere heller. Det avhenger av om myndighetene tillater det, sier markedssjef Gry Larsson ved festningen. Oscarsborg, som ligger ved Drøbak, er kanskje det mest omtalte stedet i fortellingen om invasjonen av Norge. Natt til 9. april fikk de Blücher i sikte. Oberst Birger Eriksen valgte å åpne ild, senket skipet og sørget med det for en forsinkelse i de tyske invasjonsplanene som antakelig var nok til at kongen og regjeringen kom seg i sikkerhet.

På vei til Narvik ble de tyske styrkene fanget i en kraftig storm. Mannskap og skip ble utfordret til det ekstreme, men de lykkes takk være deres utholdenhet. Uten pilot eller navigasjonshjelpemidler måtte jagerne komme seg inn i Ofotfjorden. Nær Narvik havnet de i en tykk tåke og uten hjelp av fyrtårn. Men den dårlige sikten gjorde det også lettere for de å komme frem til havnen ubemerket. Kvelden den 9. april er alle viktige havner kapret. Tyskland har sikret tilgangen til jernmalm, samt forhindret de allierte i å invadere Norge og Sverige for så å skape en front i Nord – hvorfra de kunne angripe Tyskland. Les også: Hvorfor kom 9. april 1940?

Kjøp bøker på Google Play Se gjennom verdens største e-bokbutikk og kom i gang med lesing på nettet, nettbrettet, telefonen eller e-bokprogrammet ditt i dag. Gå til Google Play nå

Sunday, 25 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024