Hvor Lenge Varer Forkjølelse — Så Lenge Varer En Luftveisinfeksjon Hos Barn - Nhi.No

Med høstmørket kommer den snikende. Akkompagnert av sildring fra rennende neser og skrall fra vonde halser. Du kan ikke unngå den, forkjølelsen, verdens mest utbredte infeksjonssykdom hos mennesker. Sykdommen opptrer i de øvre luftveiene, i nesen og halsen. Hold avstand! Det er ikke uvanlig at voksne kan ha to til fire forkjølelser per år. Barn så mange som opptil ti. Hyppigheten hos barn oppstår fordi de stadig blir smittet av forskjellige typer virus de ikke har vært utsatt for tidligere, og som de ikke har utviklet immunitet mot. Forkjølelsesvirus inntar kroppen via munn, nese og øyne. – For å unngå å bli smittet selv, er det god håndhygiene som gjelder, spesielt før du spiser eller tar hendene til ansiktet. Hold deg på god avstand fra folk som er forkjølet, sier overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet. Er man forkjølet, bør man unngå å hoste rett mot andre, unngå nærkontakt med andre og vaske hendene hyppig og grundig. Fastlegeleder Petter Brelin er enig i at god håndhygiene er det viktigste, både for å unngå å bli smittet selv eller for å unngå å smitte andre.

And tobago

Ifølge Brelin er det dessverre ingenting som tyder på at kjerringrådene virker. Bruun stemmer i: ­– Det er dårlig eller ikke noe vitenskapelig grunnlag for å si at slike midler har effekt mot forkjølelse. Finnes det en kur? Forkjølelsen lusker seg altså videre gjennom livene våre. Stikker innom både hjemme og på jobben. Den opptrer gjerne flere ganger i året og vi har lært oss å godta dette som en del av noe uunngåelig som vi ikke kan komme unna her i livet. – Det finnes ingen kur for forkjølelse. Antibiotika hjelper ikke mot virus, sier Tone Bruun. Nåværende medisinsk behandling består i å lindre symptomene. De mest brukte preparatene er avsvellende nesespray, medisin mot hoste og febernedsettende. Ta det med ro, vær tålmodig og søk lege dersom du får mer kraftige symptomer, er rådene.

Det store mangfoldet av virus gjør at forkjølelse kan oppstå gjennom hele livet. Så selv om du utvikler immunitet mot det viruset som gjør deg syk akkurat nå, mangler kroppen din forsvar mot de tallrike andre virusene som kan gi deg forkjølelse. Influensa? Sannsynligvis bare forkjølelse Forkjølelse forveksles lett med influensa, men det er altså forskjeller på de to sykdommene. Tone Bruun forklarer: ­– Forkjølelsesvirus setter seg i slimhinnene i nese og hals, og gir først og fremst sår hals og rennende nese, av og til hodepine og feber eller frysninger. Influensa har vanligvis et mer alvorlig sykdomsbilde, starter typisk plutselig og man kan gå fra å være frisk til å føle seg skikkelig dårlig i løpet av noen timer. Influensa gir som regel feber, tørrhoste, muskelverk, hodepine og slapphet. Mageplager, snørr og sår hals er sjeldnere. Men ikke alle blir veldig syke av influensa heller, og da kan det være vanskelig å skille mellom influensa og forkjølelse. Hvor kommer alt snørret fra? Når du er frisk, produseres det slim som blir til vanlig, tørt snørr.

And caicos

– En forkjølelse varer fra noen få dager til en drøy uke på cirka 10 dager. Dette varier litt. Sommerforkjølelse Forkjølelse er en øvre luftveisinfeksjon forårsaket av virus. Forkjølelse er ofte forbundet med kulde, men du kan også bli smittet med forkjølelsesviruset om sommeren. Kilde: Farmasøyt og fagrådgiver i Apotek 1, Toloo Saki. Legen opplyser om at du ikke trenger lege hvis du bare er litt uggen og nesa renner. Lurer du på om det er noe mer alvorlig, er det dog lurt å kontakte lege. – En forkjølelse går over av seg selv, men kan utvikle seg til en halsbetennelse. Og har halsbetennelsen kommet, trenger du kanskje en antibiotikakur. Vær obs på små barn med sommerforkjølelse – Med spedbarn skal du raskere til lege hvis de er syke, sier Brelin og fortsetter: – Barn må drikke nok, ikke bli overopphetet og holde seg unna sola. Saki er enig i dette. – Barn må også ta det med ro og drikke rikelig med vann. Pass på kroppstemperaturen og gi febernedsettende dersom temperaturen stiger. Håndhygiene er viktig, så desinfiser hendene med desinfeksjon, sier farmasøyten.

Er det ikke typisk at du får sommerforkjølelse midt i fellesferien? Men hvem har vel tid til det! En sommerforkjølelse kan være vanskelig å bli kvitt. Uansett er det godt å komme seg ut! Foto: iStock En sommerforkjølelse i varmen er virkelig ikke gøy. Endelig skulle du bade, sole deg og kanskje reise. Huset skulle males og sommernetter skulle nytes. Hvorfor måtte en sommerforkjølelse dukke opp akkurat nå og hvor lenge vil en sommerforkjølelse vare? Sommerforkjølelse er bedre enn vinterforkjølelse Petter Brelin er fastlege og leder for Norsk forening for allmennmedisin. Foto: Privat Først en god nyhet; sommerforkjølelse er lettere å håndtere enn vinterforkjølelse. I utgangspunktet er de like, men nettopp fordi det er varmere i luften kan symptomene kjennes mildere. – Forkjølelse er forkjølelse, og det er ingen forskjell i viruset du får om sommeren. Men om vinteren kan forkjølelsen oppleves litt annerledes på grunn av kulde og vind. Det sier fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.

  • Hvor lenge varer forkjølelse west hartford
  • Hvor lenge varer forkjølelse lyrics
  • Hvor lenge varer forkjølelse
  • Hvor lenge varer forkjølelse florist
  • Hvor lenge varer forkjølelse and morty
  1. Kirke i paris på 13 bokstaver
  2. Fjorden cowboys sesong 6
  3. Star wars musikk
  4. Bygge oppbevaring under seng
  5. Camping ved strømstad videos
  6. Dikt til datter 6
  7. Test av tv 2017
  8. Hva er dabbing
  9. Nagasaki og hiroshima song
  10. Fiat 500 klubb norge
  11. Høyttaler med vann center
  12. A kortet aftenposten video
  13. Billetter urbane totninger
  14. Norsk rikstoto v75
Wednesday, 21 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024