Politisk Økonomi Ntnu

– Vi er veldig glade for at vi nå å kan tilby denne aktuelle og etterspurte fordypningen, sier Frode Kjærland som er studieleder på masterprogrammet i økonomi og administrasjon. Visste du at økt variasjon i temperaturer som følge av klimaendringer fører til økt dødelighet hos mennesker? Doktorgradsstipendiat Isabel Hovdahl ved Institutt for samfunnsøkonomi har skrevet et paper om dette som nylig vant IAERE Young Environmental Economists Award. Prisen ble delt ut på konferansen til Italian Association of Environmental and Resource Economists, og gis for det beste paperet presentert av en økonom under 33 år. I paperet «Deadly Variation: The Effect of T... emperature Variability on Mortality» estimerer Hovdahl effekten av å bli utsatt for mer variasjon i temperaturer på menneskelig dødelighet. Tidligere forskning har vist at den største kostnaden ved klimaendringer er knyttet til effekten av økte gjennomsnittstemperaturer på menneskelig helse og dødelighet. Men å kun fokusere på effekten av økte gjennomsnittstemperaturer kan føre til feil i prediksjoner av effekten global oppvarming har på fremtidig dødelighet.

Økonomi

Vurderingsordning: Oppgave Karakter: Bokstavkarakterer Vurderingsform Vekting Varighet Hjelpemidler Delkarakter Oppgave 100/100 Faglig innhold Kurset tar for seg teori og empiri knyttet til utforming og gjennomføring av politikk innrettet mot gunstige rammebetingelser for vekst og utvikling, på mikro- og makronivå. Teori og empiri i hovedsak fra internasjonal litteratur. Tema er blant annet betydningen av gode/sterke institusjoner for demokrati, innovasjon, samt vekst og utvikling. Betydningen av svake institusjoner belyses særlig.

  1. Politisk økonomi - Wikiwand
  2. Ustabilitetens politiske økonomi av Ingrid Hjertaker (Heftet) | Cappelen Damm forlag
  3. Politisk filosofi – Store norske leksikon
  4. Politisk økonomi – Forskning – Institutt for sosiologi og statsvitenskap - NTNU
  5. Buss fra fredrikstad til halden

Politisk økonomi/internasjonal politisk økonomi – Institutt for sosiologi og statsvitenskap - NTNU

Du har nå kommet til en gammel nettside. Se vår nye forskningsside om politisk økonomi Deler av den statsvitenskapelige forskningen har et solid tyngdepunkt innenfor politisk økonomi og internasjonal politisk økonomi. Disse fagfeltene dekker skjæringspunktet mellom økonomi og politikk på nasjonalt så vel som internasjonalt nivå. Det overordnede temaet forskningsgruppen fokuserer på, er hvordan politiske krefter former og skaper rammebetingelser for økonomiske aktørers handlinger og interaksjon – og hvordan økonomiske aktører og økonomiske realiteter på sin side påvirker politiske og samfunnsmessige forhold. Det undervises, veiledes og publiseres aktivt på dette området. Forskningsgruppen anvender både kvalitative og kvantitative forskningsmetoder, og gjennomfører teoretiske så vel som empiriske studier. Aktiviteten innen forskningsgruppen er høy, og inkluderer blant annet studier av finanspolitikk og finanskriser; multinasjonale selskaper og utenlandsinvesteringer; politisk risiko i internasjonal forretningsvirksomhet; internasjonal utvikling; årsaker til og konsekvenser av migrasjon; oljepolitikk; effekter av internasjonale og nasjonale økonomiske institusjoner; forholdet mellom økonomisk globalisering og institusjonell, sosial og økonomisk utvikling; økonomiske faktorers innvirkning på væpnede konflikter; samt klimapolitikk, energisikkerhet og energipolitikk.

Ustabilitetens politiske økonomi av Ingrid Hjertaker (Heftet) | Cappelen Damm forlag

Hans Wilhelm Steinfeld og fascisten Jarosj 3. mai 2014 og PR-rådgiver Steinfeld 21. april 2015 Leserinnlegg i VG. Av Pål Steigan. Hans-Wilhelm Steinfeld, som nå arbeider som påvirkningsagent i selskapet Corporate Communications retter i VG et rasende angrep på meg og mener at jeg er en "bærer av Norges tankeskam", hva nå det betyr. Argumentet er at jeg angivelig "forsvarte en massemorder som Pol Pot". Jeg møtte ganske riktig Pol Pot og trodde jeg møtte en nasjonal frigjøringsleder som nylig hadde stått i spissen for kampen mot USA terrorbombing. Seinere gikk det opp for meg at jeg hadde tatt feil av både ham og det kambodsjanske regimet. Det har jeg skrevet sjølkritisk om mange ganger. Men Norge fortsatte å anerkjenne Røde Khmers regjering i ti år etter at jeg var der. En mann har enda flere menneskeliv på samvittigheten enn Pol Pot. Den mannen er Henry Kissinger, som ikke bare var med på å gi ordren om å teppebombe alt som beveget seg i Kambodsja. Han var også medansvarlig for USAs kjemiske krigføring i Indokina og julebombinga av Hanoi i 1972.

Her er det gitt 938 flere tilbud i år enn i 2011. Men fortsatt er det helsefagene som er mest populære med 13. 000 fler søkere enn for økonomi. Jusstudiet i Oslo har høyest søkertall. Men bare 12% av søkere på juss får studieplass, selv om 80% er kvalifisert. Fortsatt flest kvinner Ved årets hovedopptak gis 31 223 av tilbudene til menn, mens 48 181 tilbud gis kvinner. Det vil si at kvinneandelen holder seg stabil på 60, 7 prosent. — Kvinnene er mer retta inn mot helse og sosialtjenester, og har større interesse for å drive undervisning - med andre ord yrker som krever høyere utdanning. Disse områdene står for mye av veksten innen kvinners utdanning, sier forskningsleder Nils Martin Stølen i SSB. I 1985 hadde under én prosent av kvinnene høyere utdanning. I dag er hver fjerde med doktorgrad en kvinne ifølge SSB. Flere vil ha høyere utdanning Utdanningsnivået stiger stadig i Norge. I 1985 hadde over 38 prosent av befolkningen bare grunnskole. I dag har rundt 20 prosent bare grunnskole. 115 062 kvinner og menn søkte høyere utdanning i år.

Emne - Petroleumsforvaltning, politisk økonomi og etikk - POL2022 - NTNU

Er du vår nye doktorgradsstipendiat? Institutt for samfunnsøkonomi har en ledig stipendiatstilling innen transportøkonomi, med søknadsfrist 8. mars. Studenter som fullfører mastergraden nå i vår oppfordres til å søke. Les mer om stillingen og søk her: Job title: PhD position in Public Economics of Transportation, Infrastructure Decisions and Policy (183085), Employer: NTNU - Norwegian University of Science and Technology, Deadline: Sunday, March 8, 2020 Job title: PhD position in Public Economics of Transportation, Infrastructure Decisions and Policy (183085), Employer: NTNU - Norwegian University of Science and Technology, Deadline: Sunday, March 8, 2020 En gladnyhet før helga: I dag har Institutt for samfunnsøkonomi fått en ny professor! Per Tovmo har fått opprykk til professorstilling. Per har forsket mye på offentlig økonomi og kommunesektoren, og er i dag nestleder for Institutt for samfunnsøkonomi. Vi gratulerer! ⭐️ Business Analytics og Big Data inn på timeplanen på NTNU Handelshøyskolen.

Politisk økonomi var opprinnelig et begrep for studiet av produksjon, handlinger som kjøp og salg, samt forholdet til loven og til styresmaktene. Begrepet ble brukt allerede på 1700-tallet om studiet av økonomien til en stat. Noen politiske økonomer støttet arbeidsverditeorien. Blant de mest kjente tilhengerne av denne teorien finner man navn som John Locke, Adam Smith og Karl Marx. Deres utgangspunkt var at det var arbeidet som skapte grunnlaget for verdiene i samfunnet. Mange politiske økonomer var også opptatt av utviklingen innen teknologien, en utvikling som gikk stadig fortere og som fikk en stadig viktigere rolle innen sosiale og økonomiske forhold. Sent på 1800-tallet ble begrepet politisk økonomi erstattet av begrepet sosialøkonomi (på engelsk «economics»), et begrep som ble brukt av dem som forsøkte å gi studiet av økonomi et mer matematisk grunnlag. På norsk kalles sosialøkonomi også samfunnsøkonomi (som betyr det samme) fra 2000-tallet. Begrepet «politisk økonomi» har siden blitt brukt med mange ulike betydninger.

NTNU Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet - Bachelor i økonomi og administrasjon

(Saken er bak betalingsmur) Samfunnsøkonomer fra blant annet NTNU, UiO, BI og NHH har gått sammen om et nytt nettsted for å bidra med uavhengig forskning som beslutningsgrunnlag for myndighetene. - Nå er det viktig med balanserte analyser fra samfunnsøkonomer som ikke representerer særinteresser, sier NTNUs Ragnar Torvik, som er en av initiativtakerne. Lenke til nettstedet står også i artikkelen () Aldri før har så mange tatt høyere utdanning i Norge, og mest populært er studier i økonomi og administrasjon. Torild A. Oddane (Førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen) blir intervjuet på NRK Trøndelag mandag 24. februar klokka 15. 30. Utgangspunktet for intervjuet er hennes kronikk... «De lure tar seg en lur og andre lure pauser» som sto i Adresseavisen 19. desember 2019. See More – Løsningen med lokalt drevne sammenslåinger har gitt en kommunestruktur som ikke henger sammen nasjonalt, sier professor Jørn Rattsø som også ledet produktivitetskommisjonens arbeid i 2014-2016. – Lokale interesser har vært viktigere enn fellesskapets krav til kvalitet på tjenester, styringsevne og rettssikkerhet.

Politisk økonomi – Wikipedia

Vurderingsordning: Oppgave Karakter: Bestått/Ikke bestått Vurderingsform Vekting Varighet Hjelpemidler Delkarakter Oppgave 100/100 Faglig innhold Emnet gir en innføring i internasjonal politisk økonomi. Dette feltet er i hurtig utvikling og kan kort defineres som studiet av sammenkoblingen av markeder og stater på det internasjonale nivå. Dette tema studeres både ved hjelp av teoretiske modeller og empiriske undersøkelser. Kunnskapsmål – studenten skal: - være i kunnskapsfronten innenfor feltet internasjonal politisk økonomi og beherske fagområdets teori og metoder. - kunne bidra til utvikling av ny kunnskap innen internasjonal politisk økonomi. Ferdighetsmål - studenten skal kunne - behandle et av temaene som tas opp i undervisningen i en selvstendig empirisk analyse på høyt internasjonalt nivå. Forelesninger og seminarer tilsvarende 4 timer pr. uke. Veiledning av paperet. Vurderingsform: Paper. Paperet skal være en selvstendig behandling av et tema fra undervisningen. Det bør være på inntil 20 sider.

I østblokken ble «politisk økonomi» brukt som betegnelse på økonomifaget som sådan, i tråd med Karl Marx ' begrepsbruk. I tillegg har «politisk økonomi» i nyere tid blitt brukt om en rekke forskjellige retninger og tilnærminger, som til dels har lite til felles. Det brukes om anvendte tilnærminger innen public choice -teorien med røtter i Chicagoskolen og Virginiaskolen. Videre kan det brukes om de råd økonomer gir til regjeringer eller offentligheten om generell økonomisk politikk eller bestemte forslag. Som synonym for økonomi er «politisk økonomi» et foreldet begrep i Norge og stort sett ellers i vesten. Politisk økonomi i Norge [ rediger | rediger kilde] Både Universitetet i Bergen og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet har bachelorgrad i «politisk økonomi». I Bergen kvalifiserer denne bachelorgraden for videre studier i enten samfunnsøkonomi eller sammenlignende politikk. Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet kvalifiserer bachelorgraden til opptak i enten statsvitenskap, samfunnsøkonomi eller finansiell økonomi.

  1. Brenner og bøkene
  2. Hbo nordic norge
  3. Avganger bodø lufthavn
  4. Fg godkjent lås påhengsmotor
  5. Utslett og kløe
  6. Byer på kreta
  7. Hvordan fjerne arr etter kaiser chiefs
  8. Nissan leaf vekt menu
  9. Drept av ulv i norge
  10. Garasje avstand til vei
  11. Askøy kommune corona
  12. Sogn og
  13. Verdens farligste dyr top 10
  14. Spar butikk bergen centre
  15. Subhojit som
  16. Suppe med kjøttdeig og grønnsaker
  17. Katt og mus
  18. Kreft i nakken
  19. Hund som bjeffer i nabolaget
  20. Bilnummer søk
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024