Munch Pikene På Broen

Edvard Munchs «Pikene på broen» (1901), med motiv fra Åsgårdstrand. Kiøsterudgården ses i bakgrunnen. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland. Pikene på broen (også benevnt Pikene på bryggen og lignende) betegner flere malerier og trykk av Edvard Munch, med motiv fra havna i Åsgårdstrand i Horten kommune i Vestfold, hvor Munch tilbrakte mye tid. Motivet kan fortsatt lett gjenkjennes i dag. «Broen» i våre dager er en brygge / utstikker, men da bildet opprinnelig ble malt (første gang rundt år 1900), var det en virkelig bro (en slags landgangsbro) over til den såkalte dampskipbrygga i Åsgårdstrand. Senere omdøpninger, som «Pikene på bryggen», kan derfor skyldes dette. Uansett får man på grunn av rekkverket på dagens brygge det samme visuelle uttrykket som på maleriet. Munchs bilder «På broen» (1903) og ulike versjoner av «Damene på broen. » (1902-1903) har også motiv herfra. Bygningen i midten i bakgrunnen er den såkalte Kiøsterudgården fra ca. 1780-90, som fortsatt eksisterer. Galleri Motivet til «Pikene på broen» og «Damene på broen» er hentet fra bryggeområdet i Åsgårdstrand.

  1. Pikene på broen - The Gundersen Collection
  2. Munch pikene på bron.fr
  3. Edvard Munch, Pikene på broen – Nasjonalmuseet – Samlingen
  4. Season

Pikene på broen - The Gundersen Collection

Edvard Munch jobbet som kunstner i over seksti år. Han var idérik, ambisiøs og arbeidsom. Han laget nærmere totusen malerier, hundrevis av grafiske motiver og tusenvis av tegninger. I tillegg skrev han dikt, prosa og dagbøker. Skrik, Madonna, Døden i sykeværelset og de andre symbolistiske bildene fra 1890-årene har gjort ham til en av vår tids mest berømte kunstnere. «Bli ikke kunstner! » Edvard ønsket tidlig å bli kunstner, og det var ingen tvil om at han hadde talent. Men faren hans nektet ham å følge drømmen, og Edvard begynte derfor å studere til ingeniør. Men allerede etter ett år valgte han å trosse sin far, og byttet ut ingeniørskolen med Den Kongelige Tegneskole i Kristiania. Talentfull og provoserende bohem Det var åpenbart for alle i det norske kunstmiljøet at den unge mannen var et sjeldent talent. I 1883, 20 år gammel, debuterte han på Høstutstillingen. I 1886 ble Munch kjent med forfatteren og anarkisten Hans Jæger, Kristiania-bohemens lederskikkelse. Bohem-miljøet overbeviste Munch om at kunsten måtte fornye seg for å nå ut til folk, og for å bety noe i deres liv.

munch pikene på broen video

Munch pikene på bron.fr

Jeg har da valgt å analysere bildet ¨Pikene på broen¨ av Edvard Munch fordi jeg syns det er vakkert. Jeg syns dette er vakkert fordi det er ryddig og det er enkelt, det er ikke så mange små detaljer. Man ser ikke ansiktene til kvinnene og hvilket humør de er i. Jeg syns derfor dette bildet er litt mystisk. Dette bildet er ikke like kjent som et annet bildet han har malt som heter ¨Skrik¨ men det er fortsatt ett av Munchs mest berømte bilder. Det jeg liker med dette bildet er at kunstneren sammenfatter hele synsinntrykket i en forenklet komposisjon der naturen, bebyggelsen og figurene piller sammen og gir en kontemplativ virkning. Mange sier at dette maleriet innvarsler en ny epoke i Edvard Munchs kunstnerskap. Dette bildet ble malt like etter århundreskiftet 1900, etter at han hadde mottatt inntrykk av renessansens monumentalkunst på en reise i Italia. Motivet med de tre pikene som lener seg mot broens rekkverk, et herskapshus med det store treet fullmånen i den lyse sommernatten, er ladet med mystikk.

  1. Munch pikene på broen eye
  2. Munch pikene på broen menu
  3. Grinefilmer på netflix 2020

Edvard Munch, Pikene på broen – Nasjonalmuseet – Samlingen

«Kunstneren sammenfatter hele synsinntrykket i en forenklet komposisjon der naturen, bebyggelsen og figurene spiller sammen og gir en kontemplativ virkning. » Nasjonalgalleriet, Pikene på broen, rundt 1901. Pikene på broen er et maleri av Edvard Munch med motiv fra Åsgårdstrand. Det finnes i 12 utgaver, til dels med skiftende figurgrupper. Faktaboks også kjent som: Pikene på bryggen Første utgave, antagelig fra 1901, finnes i Nasjonalgalleriet i Oslo. Andre utgaver finnes blant annet i Bergen Billedgalleri (1903), Thielska Galleriet i Stockholm (1903), Oslo Kommunes Kunstsamlinger (1904) og Wallraf-Richartz-Museum i Köln (1905). Motivet er også benyttet i radering (1903) og et meget berømt fargetresnitt (1920). Les mer i Store norske leksikon

Edvard Munch, "Pikene på broen", 1918. Tresnitt og zinkografi trykt i rødt, blått, gult og grønt. The Gundersen Collection. Edvard Munch, «Pikene på broen», 1918. Tresnitt og zinkografi trykt i rødt, blått, gult og grønt. Sommeren 1901 maler Munch Pikene på broen. De følgende årene maler han ytterligere 12 versjoner av dette bildet. Landskapet er det samme, både i maleriene og i de grafiske verkene av dette motivet. Åsgårdstrand sett fra dampskipsbryggen og inn mot lindetreet og Kiøsterudgården. Stemningen derimot, varierer fra bilde til bilde. I 1918 utfører han tresnittet Pikene på broen. Basert på maleriet fra 1901. Et sterkt diagonalt perspektiv leder inn i billedrommet. Rekkverket og fjorden nedenfor har likhetstrekk med komposisjonen i Skrik.

Season

munch pikene på broen eye munch pikene på broen 4

Samme år stilte han ut maleriet Det syke barn. Det skapte debatt! Modigheten førte til gjennombrudd Noen uttalte at Det syke barn var genialt, mens andre mente det var uferdig og at det ikke hadde noe på en utstilling å gjøre. I dag regnes dette som Munchs gjennombrudd. Her viste han selvstendighet og vilje til å gå nye veier. Med ett stikkord kan vi si at kunstnerskapet herfra og til hans siste penselstrøk preges av eksperimentering. Munch brydde seg ikke om etablerte «regler» for såkalt god kunst. Hans teknikker innen både maleri og grafikk var nyskapende. Fra menneskets følelsesliv, til jordbruk og landskap Henrik Ibsens dramaer om menneskets eksistensielle utfordringer inspirerte Munch. Temaer som død, kjærlighet, seksualitet, sjalusi og angst, stod sentralt i hans tidlige bilder. Noen temaer sprang ut av personlige erfaringer. For eksempel kan Døden i sykeværelse og Det syke barn knyttes til hans erindring om morens og søsterens sykdom og tidlige død. Etter 1910 valgte Munch et roligere og tilbaketrukket liv.

Det ser ut som de tre pikene er på vei til et sted, men stoppet for å se på den flotte utsikten. Pikene på denne broen er faktisk det som fanget blikket mitt først. Da jeg så disse pikene begynte jeg å lure på hvor de skulle og hva som får dem til å stoppe og se på utsikten. Rett og slett hav som fanget oppmerksomheten deres. Mellomgrunnen i dette bildet er sjøen som gjenspeiler en stor grønn busk og noen små, bak buskene kan du se et stort herskapshus. Buskene dekker en stor del av huset. Herskapshuset og himmelen er en del av bakgrunnen. Grunnen til at huset står så langt bak kan være fordi kunstneren vil sette pikene i fokus og ikke huset. Selv om bildet ser ut som et vakkert feriested om sommeren, så gjør himmelen at det føles litt mørkere. Himmelen er selvfølgelig blå og blå symboliserer trofasthet, håp, sannhet og tro, men den er også litt grå. Fargen grå står for tristhet og smerte. Derfor føler jeg at himmelen ødelegge den sommerfølelsen. I dette bildet er det organiske linjer, men som i likhet et annet verdenskjent bilde han har malt kalt ¨Skrik¨, er også her broen plassert om en kontrastlinje som rekker oppmerksomheten innover i bildet.

  1. Norge på langs sykkel die
  2. Ostekake med digestive kjeks dog food
  3. Østers i norge
  4. Glitzy blogg
  5. Avis bergen sentrum
  6. Testosteron tilskudd reseptfritt apotek
  7. Quiz om jul 2018
  8. Gary etter
  9. Røde kjoler til fest 2017
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024