Dikt Om Fjellet - Dikt Om Fjell Og Vidde

Skoggrensen varierer fra 0 meter helt nord i Finnmark, til over 1200 meter (over havet) i sør. 44% av Norges areal er definert som fjell og vidde. [5] Fjell i klassisk forstand er tilnærmet synonymt med alpin tundra, men det er mange eksempler på det motsatte, for eksempel heter en skogkledd ås i Halden på 175 moh. Fjellet. Vidde, fjell eller -heim? [ rediger | rediger kilde] Norge har mange fjellområder, og det er ulike betegnelser på tilsynelatende like områder. Noen navn er gamle og tradisjonsrike, Vassfaret, Norefjell og Hardangervidda. I nyere tid har blitt vanlig å betegne fjellområder som -heim, antakelig var Jotunheimen den første fjellheimen, og siden er det blitt en flora, Trollheimen, Stølsheimen og bare Fjellheimen. Overført betydning [ rediger | rediger kilde] Uformelt og i enkelte dialekter kan fjell brukes som begrep på alle større høyder [6] [7] Det er da gjerne sånn at alle topper som har en viss høyde regnes som fjell. Mange steder var vegetasjonsmønsteret annerledes da navnene ble satt.

Images

dikt om fjell og fjord
  • Fjelldikt
  • Fjell - Siterte sitater
  • Dikt om fjellet images
  • Dikt om fjellet online
  • Dikt om fjellet movie
  • Dikt om fjelltopper
  • Dikt om fjellet song
  • Speilegg i ovn go
STUNTPOET: Arne Torget fra Kvinnherad, som lenge kommenterte nyheter med dikt for lokalaviser, har nå fått kjemperespons på sitt dikt «LOTHEPUS OG MANNEN» på Facebook. Foto: PRIVAT Da Lothepus tilbød seg å hjelpe til med å sprenge fjellet Mannen, fikk dikteren Arne Torget inspirasjon til sitt nye verk. Artikkelen er over to år gammel Så skjedde det altså igjen. Farenivået på fjellet Mannen ble hevet til rødt, lokalbefolkningen ble evakuert, og folk over hele landet ventet i spenning. Skulle Veslemannen endelig falle? Nei, ikke denne gangen heller. Tålmodighetsprøven i Rauma kommune har ført til mange kreative løsningsforslag. Sjefgeolog Lars Harald Blikra må ofte forklare hvorfor man ikke bare sprenger det ustabile fjellpartiet med vannbomber, dynamitt og jagerfly. Tirsdag tilbød rikskjendisen og skytebasen Leif Einar Lothe, bedre kjent som Lothepus, sin assistanse. – Det er bare å bruke nok sprengstoff, sa han til VG. – Så for meg Lothepus lade dynamitten Én av dem som fikk med seg tilbudet fra Lothepus, var dikteren Arne Torget fra Kvinnherad.
dikt om fjelltopper

Dikt om fjell og fjord

Snøfjon i høyden. I håret mitt striler en regnskur. Jeg sitter ved steinbordet. Og kjenner det rygger som i drøm med våte ruter av levende skygger - Regnperler triller i krekling og mørkegrønn einer. Brunspraglet rypestegg spansker seg morskt i kvist og kvast, lokker kom herr! på en skarefonn med mosesteiner og skjener lydløs, som en lysflamme, i tverre kast. Bekker fosser. Jord-eim og sevjelukt fra vidjekjær og neverblanke bjørkegreiner med friske grønnskjær. En dansende solstreng streifer pannen min, ømt og vilt, stuper i stride bekker og snøvann som sikler stilt. Regn sprener i sprøde fonner, kvisker: Landet er ditt, skinner mot deg med tinder som klarner - sprakende kvitt med skydrift og skygger og is som gnistrer - fabelblått, - og fra himlen lyser i ild et drypende gullslott! Kjenn luften og jorden møtes. Jeg blir andektig stemt, blusser som en elsker fra uro til skjebnetung fred - Hemmelige spirer lengter, i … Morgen Fra månehimlen en ny dag gryr i sol, åpner mitt land - og åpner livets hjerteslag dypt i meg, en ensom mann.

Fell stammer fra det norske ordet fjell, men brukes litt forskjellig i engelsk. Fjellene i Lake District kalles eksempelvis for fells, men fell kan også brukes om bakker og områder som ikke har noe med fjell å gjøre. Fjelltopper [ rediger | rediger kilde] For å skille mellom ulike fjelltopper, brukes begrepene primærfaktor og sekundærfaktor. Innen fjellklatring er dette ofte avgjørende. En vanlig definisjon er at en topp må ha en primærfaktor på minst 100 meter for å kunne regnes som en selvstendig topp. Rangering [ rediger | rediger kilde] Fjell er et yndet rangeringsobjekt: Galdhøpiggen og Mount Everest er de høyeste i henholdsvis Norge og på Jorden målt i høydemeter over havet. Olympus Mons på Mars er trolig det høyeste fjellet i solsystemet med sine ca. 27 000 m. På grunn av det beskrevne definisjonsproblem er det uklart hva som er det laveste. Blant det som er kategorisert som fjell, vil det danske Himmelbjerget (147 moh. ) være blant de lavere fjell. Vegetasjonssoner [ rediger | rediger kilde] Man deler ofte fjellområdene inn i tre deler, avhenging av hvor mye vegetasjon som finnes der.

Det er blitt temmet, ikke minst gjennom utstrakt hytteutbygging. Bare i Valdres-kommunene finnes det 17. 500 hytter i dag – og folketallet i Valdres er 17. 955. Nasjonale symboler De norske fjellene er mer enn fysiske størrelser. De er sterke og virksomme symboler på menneskenes forhold til landet. Mange vet hva tallet «2469» står for (Galdhøpiggens høyde). Da Nordryggen skulle få navn, var Trollfjella, Jutulfjella og Eventyrfjella noen av konkurrentene – symbolladede navn. Og selvsagt har Norge til og med et nasjonalfjell: Stetind i Nordland ble kåret for et tiår siden. Det blir også kalt «Vårherres ambolt». På bloggen finner jeg en overveldende mengde norske dikt med fjellet som motiv. Ett av dem er «Paa vidderne» av Henrik Ibsen: Mitt lavlandsliv har jeg levet ud; her oppe på vidden er frihet og Gud, der nede famler de andre. Er det norsk frihetslengsel som slik finner sitt sterkeste symbol i fjellet? Fjellene ble iallfall kjernesymboler i det nasjonalromantiske bildet av Norge fra 1800-tallet av.

Restaurant

Hvis en plate skyves under den andre ( subduksjon), får man fjell som i Alpene. Erosjon, folding, press fra is og befolkning gjør at det som opprinnelig var fjell, i dag fremstår som flatmark. I silur ble den kaledonske fjellkjeden dannet fordi jordplaten med Grønland traff den norske og dannet overskyvninger, hvis rester finnes i dagens norske fjellbefengte vestkyst. Lenger øst var presset mindre, men også her resulterte det i folding. Fjell kan forøvrig dannes på meget kort tid, ved at vulkaner bryter ut, ofte i det området der jordplatene møtes. Økonomisk og nasjonale anliggender [ rediger | rediger kilde] For mennesket har fjell tradisjonelt vært uinteressante økonomiske objekt, grunnet vanskelig tilgjengelighet og liten jordbruksverdi. Etterhvert som transport har blitt enklere, og mennesket i økende grad har anledning til, og interesse for friluftsliv, har fjell blitt interessant økonomisk, spesielt for reiselivet. Globalt og nasjonaløkonomisk sett er fjell viktige for forsyningen av vann.

For kommunen, se Fjell (kommune). Fjell er en større landskapsformasjon, en landskapstype eller geografisk område. Det benyttes først og fremst om høyere lender og åser, eller områder som ligger så høyt at de er naturlig fri for skog. Det er i Norge ingen spesifikk høyde som avgjør om en høyde er en ås eller et fjell, men i Storbritannia er det 2000 fot (610 meter). [1] Norges høyeste fjell er Galdhøpiggen, mens det høyeste fjellet i verden er Mount Everest. Fjell er i anleggsbransjen masse som ikke kan fjernes uten å sprenges. Definisjon [ rediger | rediger kilde] Klassisk betydning [ rediger | rediger kilde] I norsk språk brukes gjerne begrepet fjell om høydedrag som befinner seg over tregrensen, [2] og som derved er bare. Denne betydningen dominerer også i ordbøkene. [3] Kunnskapsforlagets definerer for eksempel et fjell til å være en "topp el. område over tregrensen" [4] I formelle sammenhenger regnes imidlertid gjerne fjell for å være det som ligger over skoggrensen (se for eksempel avsnittet Vegetasjonssoner nedenfor).

Lengst nede har vi den lavalpine sonen, deretter den mellomalpine (hvis fjellet er høyt nok), og øverst den høyalpine sonene. [8] Lavalpin sone («lavfjellet») [ rediger | rediger kilde] Dette er området rett over skoggrensen. Her kan det finnes busker, blåbærlyng og enkelte spredte trær. Mellomalpin sone («mellomfjellet») [ rediger | rediger kilde] Område med sammenhengende vegetasjon, men uten trær, busker og blåbærlyng. Høyalpin sone («høyfjellet») [ rediger | rediger kilde] Her er det ingen sammenhengende vegetasjon, men stort sett bare stein og ur. Eksempel [ rediger | rediger kilde] Som et eksempel på hvor høyt de ulike sonene går, kan vi se på fjellet Snota i Trollheimen. Lavalpin sone starter her ved ca. 700 meter over havet (moh) og går opp til ca. 1100 moh. Mellomalpin sone finnes fra. ca. 1100 moh til ca. 1400 moh, og høyfjell over ca. 1400 moh. Geologisk opprinnelse [ rediger | rediger kilde] Fjell og fjellkjeder kan spores tilbake til jordplater som kolliderer. [9] Dette kan gjøre at jordskorpen foldes oppover (danne topp) eller nedover (gi en dal, en synklinal), eventuelt foldes opp og legges vertikalt, slik at eldre fjell legges over yngre fjell.

Det var forfatteren Aasmund Olavsson Vinje som ga fjellområdet navnet Jotunheimen, og han bygget den første hytten på Eidsbugarden. Den står ennå. De siste årene er Eidsbugarden revitalisert gjennom en av Norges fineste sommerlige musikkfestivaler, Vinjerock. Den gjør et sært og fascinerende inntrykk: 4000 ungdommer ikke minst fra sentrale Østlandet, i siste alpint-klesmote, tilbringer en helg midt i Fjell-Norge for å høre for eksempel en dialektsyngende småbrukersønn fra Telemark (Odd Nordstoga). Det meste er fjell... «Det meste er nord», skriver poeten Rolf Jacobsen. Jeg kunne like gjerne si «Det meste er fjell». 44 prosent av Norges landareal er fjell eller vidde. Og Norge består av enda mer fjell enn du vanligvis tenker på: En 1300 kilometer lang fjellkjede strekker seg faktisk helt fra Sørlandet til Finnmark. Kjeden var lenge navnløs. Nå heter den Nordryggen. Mye av det norske fjellet er arktisk. Det er vilt, vegetasjonsgrensen går lavt. Samtidig er det fjellet ikke bare rå, uforutsigbar og farlig natur lenger.
dikt om fjellet hot

« 1 2 » Treff 1 til 8 av 14 sitater.

Wednesday, 11 January 2023

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024