Gult Slim I Avføring: Blod Og Slim I Avføring|Hvordan Arter D... - Mage-Tarm

På finner du pasientinformasjoner, nyhetsartikler og intervjuer. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Alle artikler i NEL og på er skrevet uavhengig av eksterne kommersielle interesser. arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Alt journalistisk arbeid blir gjennomgått av en av NELs medisinske redaktører. Alle artikler er publisert med dato – enten for opprettelse av dokumentet eller revidert dato. Nyhetsartikler og intervju som er eldre enn to år, er merket med dette. Vi fjerner ikke arkiverte nyhetsartikler, fordi vi mener at de har en historisk verdi.

  1. Watch

Watch

Samtaler med en ernæringsfysiolog kan være til god hjelp. Noen trenger kosttilskudd for å sikre at de får i seg nok næringsstoffer. Tilskudd i væskeform kan være til hjelp, spesielt for barn. Barn som ikke får i seg nok næring, vokser ikke tilstrekkelig. Behandling av smerter Har du problemer med magesmerter, bør du spørre legen din om råd. Sterkere smertestillende enn paracetamol, må forskrives av lege. Du bør unngå ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDS) som for eksempel ibuprofen og naproxen. Disse kan forverre Crohns sykdom. Betennelsesdempende legemidler Betennelsesdempende legemidler er viktig for å holde betennelsen under kontroll. Kortisonpreparater (metylprednisolon, prednisolon og budosenid) er ofte førstevalget. Alternativt kan man velge aminosalisylater (sulfasalazin eller mesalazin), men disse virker dårligere enn kortisonpreparater. Ved alvorlige symptomer kan du få kortisonpreparater som injeksjoner eller klyster. I en studie ble 8 av 10 kvitt symptomene med kortisontabletter sammenlignet med 4 av 10 som fikk en tablett uten virkestoff (placebo).

Crohns sykdom kan også føre til at det dannes såkalte fistler. Dette er forbindelser mellom to hule organer i kroppen, for eksempel tarmen og urinblæren. Antibiotika og immunhemmende midler kan få fistlene til å gro, men hvis det ikke hjelper, må de opereres. Kirurgisk behandling kan også brukes til å fjerne en skadet del av tarmen. Prognose Opptil 1 av 5 personer med Crohns sykdom har lange perioder uten symptomer. Selv de som har sterke plager vil også ha gode perioder. Det er vanlig å gå til regelmessig sjekk hos legen. Dette innebærer av og til koloskopi. Du kan også bli anbefalt å undersøke deg for mer alvorlige sykdommer, som for eksempel tarmkreft. De fleste med Crohns sykdom trenger på et eller annet tidspunkt en operasjon på grunn av komplikasjoner. Dette kan imidlertid ta mange år, og dette vil forhåpentligvis endre seg med mer effektiv legemiddelbehandling. Crohns sykdom kan bli bedre dersom man slutter å røyke. Du bør kontakte lege ved forverring av sykdommen. Får du feber, sterke smerter, blod i avføringen, svimmelhet eller blir uttørret, bør du kontakte lege så raskt som mulig.

Crohns sykdom er en kronisk tarmsykdom som kan gi alvorlige komplikasjoner. Sykdommen kan gi betennelse i hele tarmsystemet, fra munn til endetarmen. De vanligste symptomene er diare og magesmerter. Legemidler kan holde symptomene i sjakk, men noen trenger også kirurgisk behandling. Crohns sykdom er en av sykdommene som går under samlebetegnelsen inflammatorisk tarmsykdom, på engelsk inflammatory bowel disease (IBD). En annen sykdom i denne gruppen er ulcerøs kolitt. Inflammasjon er det samme som betennelse, men ikke infeksjon. Infeksjon skyldes bakterier og er bare én av flere årsaker til betennelse. Crohns skyldes ikke en infeksjon. Plagene ved Chrons sykdom kommer og går, og det er derfor sannsynlig at du vil få perioder helt uten symptomer. Når sykdommen går i dvale, kalles dette en remisjon. Det er usikkert hva som forårsaker Crohns sykdom, men trolig er det en kombinasjon av ulike faktorer, blant annet en genetisk sårbarhet. Symptomer Diaré som kommer og går over lengre tid, er et vanlig symptom ved Crohns sykdom.

Kortisonpreparater påvirker kroppen din på flere måter. For eksempel kan langvarig kortisonbehandling gi beinskjørhet, svekket immunforsvar, «månefjes», endringer hvor fettet legger seg på kroppen, økt behåring og svekket muskulatur. Derfor anbefales ikke behandling i mer enn noen måneder av gangen. Immunhemmende legemidler Ved Crohns sykdom er det immunsystemet som reagerer for kraftig. Hvis kortison ikke virker, kan du prøve immunhemmende midler. Eksempler på disse er azathioprin, mercaptopurin og metotrexat. I de mest alvorlige tilfellene kan du få infliximab eller adalimumab. Immunhemmende midler kan også gi bivirkninger. Eksempelvis hemmer de kroppens evne til å bekjempe infeksjoner. Dersom du får en infeksjon, er det viktig å oppgi at du bruker immundempende midler. Du kan da få antibiotika om nødvendig. Kirurgisk behandling Dersom betennelsen i tarmen blir svært alvorlig, kan det være nødvendig å operere deler av den. Går det hull på tarmen, lekker tarminnhold ut i bukhulen. Da trenger du en akuttoperasjon for å hindre lekkasjen, og antibiotika mot tarmbakteriene som er kommet ut i bukhulen.

gult slim i avføring work

Ved Crohns sykdom får du flekkvis betennelse i tarmen. Alvorlig betennelse i tarmen kan gi komplikasjoner, som for eksempel tarmslyng (ileus), det vil si full stopp i tarmen. Det kan også gå hull på tarmveggen. Disse tilstandene krever rask behandling. Ileus kjennetegnes av magesmerter, forstoppelse og noen ganger oppkast. Mange føler seg også oppblåst. Går det hull på tarmen, får du magesmerter, feber og generell sykdomsfølelse. Behandling Det finnes ingen legemidler som kurerer sykdommen helt, men de kan lindre symptomene og forlenge symptomfrie perioder. For noen er det på sikt nødvendig å operere deler av tarmen. Nøyaktig hvilken behandling du får, kommer an på hvilken del av tarmen som er rammet og hvor sterk betennelsen er. Mat og næringstilskudd Betennelsen kan skade tarmen slik at den ikke tar opp nok næringsstoffer fra maten (malabsorpsjon). Mange mister også appetitten. Derfor er det viktig med et næringsrikt og balansert kosthold. Ernæringen påvirker også hvor godt kroppen din takler sykdommen.

  1. Nora mørk blogg
  2. Oljefondet kvitter seg 30 nye versting-selskaper
  3. Gult slim i avføring watch
  4. Gult slim i avføring play
  5. Gult slim i avføring open
  6. Mye gult slim i avføringen
  7. Kule norske ord
  8. Gult slim i avføring download
  9. GLAVA® Takfall for avrenning på tak | GLAVA®

Lykke til! Hilsen legen Jeg synes også du bør lese: attach_file Fastlege Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege. Les mer attach_file

Når bør jeg søke lege? Blod i avføringen med eller uten slim bør føre til legeundersøkelse med mindre det allerede er undersøkt og årsaken klarlagt. Det er viktig å være oppmerksom på at blødninger fra hemorroider av og til kan skjule at det samtidig er blødning fra svulst. Hvis du har hemorroider og blødningsmønsteret endrer seg er det derfor viktig å søke lege igjen. Hva kan legen hjelpe med? Med avføringsprøver kan legen i tvilstilfeller fastslå om det virkelig er blod på avføringen. I så fall vil nærmere undersøkelser være nødvendig, i første rekke av endetarmen og tykktarmen med røntgen eller tarmskop. Legen kan på den måten finne ut om det foreligger betennelsessykdom eller svulst og avføringsprøver kan påvise hva slags bakterier som har forårsaket en tarminfeksjon. Dermed kan det startes nødvendig behandling for de som trenger det, mens de fleste kan beroliges med at blødningen ikke skyldes alvorlig sykdom. Hva kan jeg gjøre selv? Det viktigste er å oppdage blod på avføringen. Det betyr at du av og til må se på avføringen.

SVAR Besvart 05. 09. 2017 20:34:40 Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid. Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål. Hei! Det er ikke godt å svare på hvorfor akkurat du har slim i avføringen, men dette kan ofte fastlegen gi et godt svar på. Han/hun vil stille en del spørsmål, kjenne på magen og ta blodprøver og avføringsprøver hvis legen synes det er grunn til det. Ofte finner man ikke noen grunn, slim i avføringen kan komme og gå av seg selv uten at man er syk. Noen ganger kan det skyldes irritasjon av slimhinnen i tarmen. Dette kan være fordi man har spist matvarer man ikke tåler så godt, hvis man har cøliaki, laktoseintoleranse eller irritabel tarm-syndrom (IBS). Noen tarmsykdommer (Crohns sykdom, ulcerøs colitt) kan også gi slimete avføring, men ofte også blod samtidig, så det tenker jeg er mindre sannsynlig. Hvis du ikke har noen plager av dette (magesmerter, feber, oppkast, dårlig form), kan du nok trygt se det an litt og gå til lege hvis det ikke går over eller du er bekymret.

gult slim i avføring voksen
Saturday, 17 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024