Få Sår Til Å Gro

Groblad Vitenskapelig(e) navn: Plantago major L., 1753 Norsk(e) navn: groblad Hører til: kjempefamilien, Plantaginaceae, egentlige tofrøbladete planter IUCNs rødliste: livskraftig Habitat: langs veier og stier Utbredelse: Europa Groblad ( Plantago major) er en plante som regnes med til kjempefamilien ( Plantaginaceae) [1]. Den blir 10 til 50 cm høy og er flerårig. I tidligere biologisk systematikk ble groblad regnet til kjempefamilien, men denne familien er nå innlemma i den reformerte maskeblomstfamilien. I Nord-Amerika ble den kalt «Den hvite manns fotspor» av indianerne, fordi den ble spredt av europeiske immigranter. Den har mørkegrønne rosettblad med tydelige nerver og mange gulbrune blomster i tette aks på ugreina, opprette stengler. Frøene er klebrige i fuktig vær og fester seg på klær og pels og spres på denne måten. Derfor kalles de også loppefrø. Navnet sitt har den fått fra naturmedisinen, der den er tillagt evnen å få åpne sår til å gro raskere. Groblad er brukt som legeplante helt fra oldtiden.

Hvordan raskere

Kan brukes til farging av tekstiler. Kan brukes som medisinplante i forbindelse med graviditet, etter fødsel og for å få mer regelmessig menstruasjon. Har historisk sett også vært brukt som sårkompress for å få sår til å gro raskere og forhindre hevelser og infeksjoner. Navnet har lange røtter i folketroen, der det er knyttet til jomfru Maria. Kommer opprinnelig fra Kaukasus og Karpatene. Kalles også maristakk, marikjortel, jomfru marjablomst, fedlestakk, rukkestakk, kåpegras, marimynte, løvefot, vasskåpe og sjuskjæring. Les mer Velg riktig jordtype til plantene dine med vår veiledning >>

I tillegg ble den brukt av alkymister, som mente at den lille dråpen med væske som samler seg i midten av marikåpens blader, var en viktig ingrediens for å fremstille gull. Utseende Mye kan sies om marikåpens funksjon og bruksområder, men når det kommer til utseendet, finnes det flere forskjellige sorter. Felles for de forskjellige marikåpevariantene er at de vokser som frodige tuer, noe som gjør dem til fine bunndekkere. Bladene, som er blågrønne eller grønne, er lette å dra kjensel på takket være den skålformede, håndlappede fasongen. Marikåpen får store mengder gulgrønne blomster i juni. Fjerner du visne blomster, kan den blomstre én gang til før vinteren kommer. Marikåpen blir ca. 30–50 cm høy. Mange mener at marikåpen sprer seg for mye og for raskt, og at den dermed er for ugress å regne. Vi mener imidlertid det er god grunn til å se på marikåpen som en plante som beriker hagen. Planten har tradisjonelt vært brukt som medisinplante, så den har både historisk og estetisk verdi. Kort om marikåpe Bladene kan spises og for eksempel brukes i salat.

Latin: Alchemilla vulgaris Familie: rosefamilien (Rosaceae) Dyrking og stell av marikåpe Marikåpen er en nøysom og hardfør staude som ikke krever mye stell. Sett den i vanlig plantejord og gi den gjødsel, så har du gjort det du trenger for at marikåpen skal trives. Den er lettstelt, vokser raskt og frør seg lett, noe som betyr at du vil kunne ha glede av den lenge. Det betyr også at den raskt kan spre seg i hagen. For å unngå dette kan du klippe av blomstene før de blomstrer av. Trives best i sol til halvskygge, noe som vil si at du kan plassere den omtrent hvor som helst i hagen og gjerne på utfordrende steder der andre planter ikke trives så godt. Du bør imidlertid holde jorden temmelig fuktig og sørge for at den får tilstrekkelig med næring – mager jord er en sikker metode for å ta livet av marikåpen. Marikåpen beskjæres om våren, da bør hele planten skjæres ned til bakkenivå. En historisk populær plante Som nevnt har marikåpe vært en viktig plante på flere områder av livet. Den har vært en viktig medisinplante, særlig for kvinner, og den har også vært svært viktig når det gjelder sårbehandling og bekjempelse av infeksjoner.

Raskere

Ved grundige og gjentatte forsøk har han kartlagt de biologiske prosessene som igangsettes av EMD-molekylene og funnet fram til mekanismer som kan forklare hvordan EMD virker i sår. Villa har blant annet brukt en rottemodell, der hver rotte fikk to snitt i bløtvevet i ganen. I et av sårene fikk rottene enten EMD-molekyler, mens det andre såret i ganen fungerte som kontroll (ingen behandling), og fikk gro som normalt. Biopsier fra sårene ble deretter studert biokjemisk og i mikroskopet og det viste seg at særlig to av EMD-molekylene påvirket bindevevsdannelse og sårtilheling positivt. Det ble også hentet prøver fra mennesker som hadde gjennomgått kirurgiske inngrep i tannkjøttet og fått behandling med EMD-molekyler. I disse prøvene har Villa vist at når EMD ble brukt, økte pasientens egen produksjon av signalstoffer som gir beskjed til kroppens reparasjons-celler om at såret må repareres raskt og at betennelsen skal dempes det vil si praksis mindre smerte. – Til tross for at man så sårene grodde signifikant bedre med de isolerte EMD-molekylene, har man ikke funnet fram til den molekylære nøkkelen, altså reseptoren, som utløser effekten forklarer hovedveileder professor Staale Petter Lyngstaadaas og biveileder professor Janne Reseland.

Den skulle virke blodstoppende på sår. Groblad skal også ha evnen til å få sår til å gro raskere. Den ble lagt i bandasje, rett på åpne sår. Groblad inneholder stoffer som antas å virke gunstig i behandling av kronisk bronkitt og ved forkjølelse. Undersøkelser tyder også på at groblad har antibakteriell og soppdrepende virkning. [ trenger referanse] Sikkerhet Gravide bør ikke bruke groblad, siden det kan påvirke livmoren og dermed øke sjansen for spontanabort. Sikkerheten ved bruk av groblad for ammende er ikke tilstrekkelig kjent, og anbefales av den grunn ikke for ammende. Groblad anbefales heller ikke for personer med kjent allergi for melon eller andre planter i kjempefamilien. [ trenger referanse] Samtidig bruk av groblad og det blodfortynnende midlet Warfarin vil kunne hemme effekten av Warfarin. Regelmessig sjekk av blodet vil da være nødvendig for å regulere doseringen. Dette forklares ved at groblad inneholder store mengder vitamin K, som kroppen trenger for at blodet skal koagulere.

Få små sår til å gro

[ trenger referanse] Bladene til groblad kan høstes på våren og forsommeren. De brukes til salat og grønnsaksblanding. Strimlet kan de også bakes i brød eller fungere som et vegetarisk pålegg. Det presses også olje av frøene og de kan gratineres sammen med andre grønnsaker. Blomsterknoppene kan spises rå eller stekt. Smaken minner om sjampinjonger. Referanser [ rediger | rediger kilde] Eksterne lenker [ rediger | rediger kilde]

få sår til å grosse
  1. Liv ad
  2. Abc startside nyheter
  3. Søke jobb i EU/EØS og Sveits
  4. Guttenavn på a
  5. Hvordan beskytter kroppen seg mot sykdom
  6. Steder i norge
  7. Få sår til å grosse
  8. Fotball on tv
  9. Tre brør voss åpningstider
  10. Kjoler til gravide | Fest- og bryllupskjoler til gravide | H&M NO
  11. Bli kvitt feber
  12. Selena Gomez « NRK Filmpolitiet - alt om film, spill og tv-serier

Fortere

få sår til å gro fortere

I dag produseres EMD fra umodne tenner fra slaktegriser. Amelogenin hos griser og mennesker er nær identisk. Forstå mekanismene Sikkerhet, effekt og kostnader er sentrale elementer når legemidler skal videreutvikles. Det har derfor vært et mål for forskerne ved UiO å kartlegge det biologiske grunnlaget for effekten av EMD i sårtilheling. Dersom man kan finne de molekylære mekanismene som er involvert, kan man framstille virkestoffene syntetisk og gjøre dem mer spesifikke, sikrere og rimeligere å produsere. Å forstå hvilke mekanismer som ligger bak effekten av EMD har derfor vært det sentrale i Oscar Villas doktorgradsprosjekt. Hvordan gjorde han det? EMD består av mange forskjellige varianter av amelogenin- molekyler. Forskerne har identifisert mange av disse molekylene, og vist at noen få av dem langt på vei kan gjøre samme jobben som hele EMD-blandingen. Villa har testet effekten av disse molekylene på bindevevsceller i kultur, i dyr og i mennesker, og undersøkt hvilke prosesser forbundet med sårtilheling som settes i gang.

Hos pattedyr finnes de nesten utelukkende i tenner hvor de er sentrale i dannelsen av tannemaljen, som er det sterkeste biologiske materialet som finnes. Emaljen er faktisk hardere enn rustfritt stål. Forskerne har nå også funnet at EMD- molekylene er svært aktive når nytt bindevev skal dannes og det satte dem på sporet av at EMD kunne brukes til å få sår til å gro bedre. I kliniske studier er det også observert at kirurgiske sår etter tannkjøttoperasjoner med EMD gror raskere og med mindre ubehag enn ubehandlede sår. Brukes lite utenfor tannlegekontoret Oscar Villa har nylig publisert sin avhandling som prøver å avdekke virkningsmekanismen i EMD-gelen. FOTO: Jan Unneberg, OD/UiO. Selv om EMD lenge har vært i bruk hos tannlegen, brukes den i altfor liten grad ved behandling av andre sår. Kliniske forsøk viser at EMD kan ha god effekt også på kroniske sår på hud og i tarmen, men EMD er ikke i bruk ellers i helsevesenet. – Noe av grunnen til at den ikke blir brukt i større omfang er at virkningsmekanismen er lite kjent og at EMD er kostbart og vanskelig å framstille, forklarer Oscar Villa.

  1. Last opp bilder
  2. Båt fra stavanger til bergen weather
  3. Beste elektrisk tannbørste series
  4. Varsel om permittering
  5. Rubiks kube løsning
  6. Laringsverkstedet mitt barn
  7. Løken i holland house
  8. Linser med farge hours
  9. Norske talenter 2018 deltakere
  10. Med school step 1
  11. Trikk til grunerløkka
  12. Utskrift
  13. Hva er tipo 0 mel l
  14. Lillian skal vi danse deltakere
  15. Douglas etter
Saturday, 7 January 2023

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024