I Eller På Stedsnavn: På Eller I . - Språk - Vg Nett Debatt

Korrigerer Innlegg: 574 Da jeg voks opp var folk f eks i Oslo i Drammen i Stavanger i Ringebu, og i Tromsø. men de var på Lillehammer på Hamar på Rorøs, og på Vinstra Nå later det til at mange er både i Lillehammer og i Hamar. Sannelig er de også på Ringebu og i Vinstra også. Hva er når de befinner seg innenfor Røros' bygrenser vet jeg ikke. Hvorfor er det slik? Hvorfor ikke ganske enkelt si det samme som de fastboende eldre gjør? Da blir det en ting (preposisjon) mindre og bekymre seg og tenke over. (Innlegget ble redigert 18. 09. 11 17:00) TURBRA Innlegg: 40161 Jeg ville ha sagt "i Stavern" og ikke "på"... "På" brukes kanskje på steder som ligger noe høyere i terrenget enn "i" byene ved sjøen? Ellers så er jeg enig i at det godt kunne ha vært samme preposisjon.. Korrigerer Innlegg: 574 TURBRA: Jeg ville ha sagt "i Stavern" og ikke "på"... "På" brukes kanskje på steder som ligger noe høyere i terrenget enn "i" byene ved sjøen? Ellers så er jeg enig i at det godt kunne ha vært samme preposisjon.. Stavern er langt fra min "hjemmebane", så det kan godt hende du har rett.
  1. Address
  2. Movie
  3. College
  4. I eller på om stedsnavn
  5. På eller i ved stedsnavn

Address

på eller i ved stedsnavn

» Deretter sier du: «Her var tydeligvis Tone helt PÅ jordet. » OK? Herregud, jeg blir gaaaal. Heter det PÅ Irak eller I Irak? Generelt om «i» og «på» Noen ganger kan vi velge mellom i og på uten at det gir (særlig stor) betydningsforskjell, mens det andre ganger er viktig å skille, fordi betydningen blir (svært) forskjellig alt etter hvilken preposisjon som velges. Hvordan brukes de i forbindelse med stedsnavn?

Movie

susilu Innlegg: 37113 Tror det er vanskelig å finne en klar regel. Jeg har tenkt at man er i en by og i et land, men på en øy eller et sted. Altså er man i Oslo og Bergen og i Sverige eller Tyskland men på Rena og på Tynset, på Senja og på Munkholmen. Men dette går ikke, for steder blir til byer, og selv før de blir, passer ikke en sånn regel. Man er i og ikke på Ski, man er ikke på Volda, man er ikke engang på Island, lenger, tror jeg? Og man er slett ikke på Afrika, selv om man er på et kontinent. Så man må vel lære seg hva det heter i forbindelse med hvert enkelt sted? Eller har noen en tommelfingerregel? susilu: Eller har noen en tommelfingerregel? TURBRA: Her fant jeg noe om det; Språkrådet Interessant. Men regelen later til å være at det ikke er noen regel. I alle fall når det gjelder stedsnavn. Norsk er et vanskelig språk. Bl a på grunn av slike ting. Likevel mener jeg at det beste er å akseptere at det bare er slik. Noen standardisert regel er likevel umulig å lage. Og her er vi sakens kjerne: Hvorfor denne hangen til å endre?

i eller på stedsnavn live

College

Espresso (ikke ekspresso) på Sicilia. Foto: Per-Erik Skramstad © Enkelte er usikre på bruken av preposisjonen på når det er tale om øyer. Det er det ingen grunn til. Hovedregelen er at det i norsk brukes på ved øyer. Et særegent tilfelle danner dog Haiti, som du kan lese om i artikkelen om geografiske navn. På eller i ved geografiske navn Du kan lese mer om bruk av preposisjonene på og i ved geografiske navn her: Finn-Erik Vinje: Moderne norsk s. 133–134 Språkvett s. 282 («På eller i ved stedsnavn») Språkrådet: Preposisjoner ved stedsnavn Hovedregelen er at det i norsk brukes på ved øyer på Sicilia på Cuba på Grønland på Filippinene på Island på Svalbard på Hovedøya («det hender så mangt på Hovedøen») på Kreta på Madagaskar på Hitra på Hispaniola Det skal også brukes på når sisteleddet er -øy (unntak: Tromsø) på Bygdøy på Andøya Merk disse: i Australia i England i Indonesia i Irland i Japan i Lofoten i Storbritannia i Tromsø Relaterte saker: Geografiske navn

  • Sut navn
  • I eller på stedsnavn park
  • I eller på stedsnavn song
  • Telia forsikring knust skjerm 2017
  • Høyeste fjell på mars rock
  • I eller på stedsnavn series
  • Sex på første date? Vente med å ringe? Hvilke datingmyter stemmer?
  • I eller på foran stedsnavn
  • Bærekraft Arkiver - Stine Friis
  • I eller på stedsnavn store
  • I eller på stedsnavn school
  • «The Voice»-kontraktene - Endrer kontrakten etter Dagbladet-avsløring: - Villeder deltakerne - Dagbladet

I eller på om stedsnavn

Foran navngitte bygater er i det vanlige, men på er fast ved visse navn: på Drammensveien, på Karl Johan o. a. Dessuten brukes på om torg o. l. : på Solli plass, på Torgalmenningen. Om gateadresser er i likevel det vanlige, også der på ellers brukes: kontorer i Karl Johans gate 28, leilighet i Parkveien. Grunnen er nok at det her vises til bygningsmassen der gata går. Foran fjelltopper brukes på: på Galdhøpiggen, på Gaustatoppen, på Knutshø osv. Et tredje unntak utgjør de fleste øyer, øygrupper og øystater: på Bokn, på Cuba, på Filippinene, på Fyn, på Færøyene, på Grønland, på Hawaii, på Hitra, på Island, på Jeløya, på Kanariøyene, på Lanzarote, på Madeira, på Malta, på Moster, på Ny-Zealand (eller New Zealand), på Orknøyene, på Rodos, på Runde, på Sardinia, på Senja, på Sjælland, på Smøla, på Sri Lanka, på Sumatra, på Taiwan, på Vikna, på Øst-Timor, på Åland Det heter likevel: i Indonesia, i Irland, i Japan, i Lofoten, i Storbritannia. Kilde: Språkrådet Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg».

menu Meny account_circle Gutt, 20 år SPØRSMÅL Jeg har alltid lurt på bruken av "på" og "i" i bruken av stedsnavn. EKSEMPLER: PÅ iSLAND. I AUSTRALIA. PÅ LILLEHAMMER. PÅ FORNEBU. I OSLO. I HAMAR. SVAR Besvart 30. 04. 2012 14:33:33 Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid. Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål. Hei Språkrådet har en god artikkel om denne bruken av preposisjonene "i" og "på". Kikker du litt lenger ned i den artikkelen står reglene for bruken i forbindelse med stedsnavn. Hilsen redaksjonen, Jeg synes også du bør lese: attach_file SPØRSMÅL OG SVAR SOM LIGNER er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Vi gir deg informasjon om dine rettigheter, muligheter og plikter. Sist oppdatert: 15/05/2020

På eller i ved stedsnavn

- På ser ut til å ha en tendens til å ete seg innpå og ta over for andre preposisjoner, sier han. Hemmelighetsfullt språk På har også overraskende dukket opp i en dal i Telemark, til tross for at navn som slutter på -dal, som Hallingdal og Østerdalen, pleier å ha i foran seg. - Det har de ettersom det er snakk om en fordypning i terrenget. Unntaket er tettstedet Dalen i Telemark - der heter det "på Dalen", trass i at Dalen utvilsomt ligger i en svært dyp dal, sier Arne Torp. To kjente sørlandsbyer er blant de som kanskje burde ha hatt preposisjonen på, dersom man automatisk hadde latt navnets opprinnelse styre. - Det heter jo for eksempel "i Kristiansand" trass i at byen ligger på en sand. Tvedestrand har fått navnet fra en strand, men det heter jo likevel ikke "på Tvedestrand". - Det er veldig mye i språket som ikke så lett kan forklares og gis regler for, og preposisjonsbruk er avgjort et slikt felt, sier Torp til Kilde: "I" eller "på"? Språkrådets nettsider

i eller på stedsnavn login

Det blir nok eit bel til neste gong... nissedøl3: Ja, kvar gong du skriv eller talar om desse mikroøyane, kan du bruke preposisjonen "i". Det blir nok eit bel til neste gong... Isla de la juventud i Cuba, kjenner mange Cubavener til... Ashtead Innlegg: 7344 «I Vinstra» må bli å forstå som at man er ute og bader i elva.... Ellers virker det som det gjerne er «på» et sted med navn etter gårder, og «i» byer, kommuner og fylker. (På Stabekk, i Sandvika, i Asker, i Akershus, men så heter det i Heggedal også) Men noen deler av landet er det mer rot med: Man er på Vestlandet eller Sørlandet, men man befinner seg i Sør-Norge. Jeg vet ikke om noen universell regel her som stemmer overalt. Ashtead puma1 Innlegg: 21110 Ashtead: Man er på Vestlandet eller Sørlandet, men man befinner seg i Sør-Norge. -rike og -land tar som oftest preposisjonen på. På Hadeland, på Romerike osv. Dette så lenge vi ikkke snakker om adminstrative enheter, som f eks Rogaland, Hordaland og Nordland. Jfr også i Hedmark, men på Hedmarken.

Saturday, 17 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024