Tenke Fort Og Langsomt – Tenke, Fort Og Langsomt - Daniel Kahneman - Innbundet (9788253035529) » Bokklubben

Magefølelse eller tankevirksomhet? Kahneman viser at vi tenker i ett av to systemer - enten raskt, intuitivt og følelsesdrevet, eller langsomt, rasjonelt og logisk. Begge systemene er nødvendige, og de utgjør en uslåelig kombinasjon. Stort sett. Imidlertid har begge systemene også sine svakheter. Kahneman demonstrerer hvordan selv statistikkstudenter ved Harvard og MIT går fem på selv de enkleste oppgaver, fordi de lar seg lure av sin egen måte å tenke på. Intuisjonen svarer nemlig alltid raskest, og den har ikke alltid rett! Har du for eksempel tenkt over hvor ekstremt villige vi er til å generalisere? Vi gjør oss gladelig opp en mening om en bestemt sak eller gruppering basert på svært få tilfeller, kanskje helt nede i et par stykker. Denne feilaktige måten å resonnere på er kanskje ikke så farlig blant lekfolk, men Kahneman viser at også forskere og tunge akademiske institusjoner gang på gang tillegger vekt til undersøkelser med for lite tallmateriale. En annen felle som er lett å gå i, er å erstatte logisk tenkning med andre måter å fatte slutninger på - for eksempel med representativitet.

House

Daniel Kahnemans Tenke, fort og langsomt er blitt for psykologien det Thomas Pikettys Kapitalen i det 21. århundret er blitt for økonomifagene. Begge er store bøker som har truffet et mye bredere publikum enn emnet skulle tilsi. I skrivende stund er det fire reserveringer på Kahnemans bok. (Det er mye til å være en tre år gammel sakprosautgivelse, ifølge kontorkollega Mette, Sølvbergets statistikkekspert. ) Sammenhenger hvor det ikke er noen Kahneman er opptatt av hvordan hjernen fungerer. Det grunnleggende i Tenke, fort og langsomt er at vi har to tankesett, begge med sine svakheter og styrker. En av svakhetene våre er at vi ser sammenhenger hvor det ikke finnes noen, ifølge Kahneman. Vi overtolker og analyserer, trekker slutninger og lager historier i hodene våre - selv om datagrunnlaget kan være spinkelt. Vi forveksler korrelasjon (det at ting samsvarer) og kausalitet (det at en ting skjer på grunn av noe annet). Vi overser hvor stor rolle flaks og tilfeldigheter spiller, både i egne liv og i verdenshistorien.

Vi ser det vi vil se, og det eneste som kan hjelpe mot det, er mer systematisk bruk av langsom system2-tenkning. Jeg finner språket i boken til tider omstendelig og tungt tilgjengelig. Det er ikke en kritikk i seg selv, men mange lesere vil nok bli skuffet om de i likhet med meg møter slik unødvendig motstand i teksten. Temaet er imidlertid viktig og boken fortjener mange lesere.

Tenke, fort og langsomt

Kjenn deg selv Gjennom å forstå de to systemene, og hvordan de kan balanseres og virke sammen, skjønner vi mer av oss selv og hverandre - og lærer samtidig hvordan vi kan ta bedre avgjørelser, personlig og økonomisk. Tenke, fort og langsomt forklarer hvordan vi tenker og tar beslutninger, gjerne stikk i strid med vedtatte «sannheter» i psykologi og økonomi. Ukonvensjonell og utradisjonell, overraskende og overbevisende - denne boka vil endre hvordan du tenker om å tenke for alltid.

Grunnlaget for teorien bygger blant annet på at mennesker prøver å unngå tap som de ikke er sikker på vil skje. Selv om man risikerer et tap eller nederlag som er ennå større og mer usikkert. Vi overvurderer små sannsynligheter og undervurder det som er mer sannsynlig. Vi tar raske beslutninger som bygger på enkle prinsipper. Dette kan forklares evolusjonsmessig. Som art har vi en tendens til å tro at alt henger sammen og at virkeligheten kan forklares ut fra årsakssammenhenger. Vi har en tendens til å avvise tilfeldighet som forklaring. Kahneman mener at mennesket både kan være late, lette å lure, lette å lede og ekstremt påvirket av de sammenhengene vi lever i. Han mener at det fins to måter å tenke på. Det ene kaller han for system 1. Dette er raskt og reagerer umiddelbart. Det reagerer automatisk og uten bevisst kontroll. Han hevdet at system 1 har en viktig oppgave i å holde ved like et bilde av det som er normalt og alltid til stede – enten vi vil eller ikke. Det er et autonomt system som fungerer uten vår rasjonelle kontroll.

Pictures

Mangfoldig bok om den norske Grønlands-ekspedisjonen i 1889-89. En ubehagelig sannhet av Al Gore (fredsprisvinner i 2007). Om klimakrisen som verden må forholde seg til. Finnes også som film. Israelsk-amerikansk psykolog og Nobelprisvinner i økonomi i 2002. Mest kjent for sitt arbeid innen beslutnings-psykologi, atferdsøkonomi og lykkeforskning.

Han peker blant annet på hvordan optimisme lett kan lede til handlinger og ikke til ettertanke. Overmot og optimisme konkurrerer lett ut risikotenkningen i et prosjekt. Kahneman er ikke optimist på menneskets vegne og på vår evne til å lære av våre feil. Kunnskap synes ikke å ha noen beskyttende funksjon for oss. Det er morsomt når han nevner eksempler som at aper har like stor evne som analytikere og psykologer til å forutse den økonomiske utviklingen på børsen. Det er de usikre og intuitive vurderingene som gjelder. Boken inneholder et vell av nyttig kunnskap om vår tenkemåte og rasjonelle svakheter. Hvor ofte ser vi ikke hvordan stereotype forstillinger om andre mennesker og kulturer får dominere vår atferd i dagliglivet? Enda mer skremmende blir det når dette blir til massefenomener og gruppetenkning i nazismen og andre totalitære ideologier. Som jøde har Kahneman selv opplevd hvordan stereotypier har blitt knyttet til hans eget folk. Vi ser også tendenser i vårt samfunn til framvekst av stereotyper og system 1-tenkning overfor grupper som er ulike oss selv.

Tenke, fort og langsomt på iBok.no

Omtale fra forlaget Hvorfor gjør vi feil? Og hvorfor i all verden fortsetter vi å gjøre de samme feilene gang på gang? Daniel Kahneman viser at vi tenker i ett av to systemer- enten raskt, intuitivt og følelsesdrevet, eller langsomt, rasjonelt og logisk. Begge systemene er nødvendige, og begge har sine svakheter. Gjennom å forstå de to systemene, og hvordan de kan balanseres og virke sammen, skjønner vi mer av oss selv og hverandre - og samtidig lærer vi hvordan vi selv kan ta bedre avgjørelser, personlig og økonomisk. Tenke, fort og langsomt forklarer oss hvordan vi tenker og tar beslutninger, gjerne stikk i strid med vedtatte sannheter i psykologi og økonomi. Ukonvensjonell og utradisjonell, overraskende og overbevisende - boken vil endre hvordan du tenker om å tenke for alltid. Bokdetaljer Forlag Pax Utgivelsesår 2012 Format Innbundet ISBN13 9788253035529 EAN Språk Bokmål Sider 551 Utgave 1

  • Tenke fort og langsomt daniel kahneman
  • Tenke fort og langsomt ark
  • Tenke fort og langsomt 2
Saturday, 17 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024