Båt Bergen Newcastle – Båt Fra Bergen Til Newcastle

Familien min kommer fortsatt til Norge hver sommer. Nå flyr de, og de bruker like lang tid fra dør til dør som de brukte på å kjøre opp til Newcastle i gamle dager. Det er dessverre lenge siden tante Inger sluttet å reise. Heldigvis lever minnet om både henne – og Englandsbåten – videre. Publisert Publisert: 15. juli 2018 14:22 Oppdatert: 16. juli 2018 14:29

  1. Båt fra bergen til newcastle

Båt fra bergen til newcastle

Fra 27. april kan nostalgiske bergensere igjen besøke Newcastle i Storbritannia - elleve år etter at Englandsbåten hadde sin siste seilas over Nordsjøen. Da starter nemlig flyselskapet Loganair en direkte flyrute mellom Bergen og Newcastle. – Newcastle ligger geografisk tett på Bergen, og de to byene har utviklet tette bånd både innen næringsliv og kultur opp igjennom, blant annet grunnet båtforbindelsen som har vært mellom de to byene i over 130 år, uttaler lufthavndirektør på Bergen lufthavn, Helge Eidsnes, som synes det er gledelig at tradisjonen nå tas opp igjen. Flyruten skal gå fire ganger i uken, hele året. Målgruppen er forretningsreisende og turister på helgetur. Men der hvor turene med båten krevde både overnatting, festing og lynshopping i Newcastle før hjemreisen, tar flyturene i overkant av halvannen time. Stavanger har allerede flyrute til Newcastle. – Vi er sikre på at bergenserne nå vil nyte det samme tilbudet, sier kommersiell direktør i Loganair, Kay Ryan, i en pressemelding.

  • Den nordiske motstandsbevegelsen - Her konfronterer MDG-politikeren den kjente nynazisten:- Folk blir kvalme - Dagbladet
  • Verdens lengste tunge
  • Båt bergen newcastle upon
  • 👨 Netflix og chill! â € "Hvordan gjør du den riktige veien 👩 - UNDERHOLDNING - Magazine - Livet I Full Størrelse 2020
  • Gratis filmer på nett pc
  • Mineraler og vitaminer
  • Vil du vite mer om din score? – NRK Livsstil – Tips, råd og innsikt
  • Båt bergen newcastle hotel
  • Bergensavisen - 11 år etter Englandsbåten forsvant kommer erstatningen
  • Båt bergen newcastle united
  • 20 nye år med Skeidar på ALNA Senter - Estate Nyheter

- Det kommer tre vandringsmenn på vegen. Den ene er så halt. Den andre er så blind. Den tredje sier alls ingen ting. Han snudde seg og så på meg. Og jeg husket at jeg var åtte år og lå i kveldsmørket og tenkte på døden. Og så rant de på, den ene etter den andre, mollstemte nattasanger som handler om død, ensomhet og tapt kjærlighet. «Vinden blæs synna, og vinden blæs norda / lyset og skuggen er syskjen på jorda / Sommarn er stutt, og vintern er lang / Danse mi vise, gråte min sang» Og: «Hvem kan seile foruten vind / Hvem kan ro uten årer / Hvem kan skilles fra vennen sin / uten å felle tårer? » Og til slutt den vakreste og tristeste av dem alle, den om villanden som dukket ned på havets bunn for en stille og verdig død. Som alltid fikk meg til å begynne å grine etter at mamma var gått. Og som jeg til slutt la ned forbud mot. Den som begynner slik: «En villand svømmer stille / ved øyens høye kyst/ de klare bølger spille /omkring dens rene bryst». Og ender slik: «I sjøens dype grunne / gror tangen bred og frisk/der under vil den blunde / der bor den stumme fisk».

– 1, 2 millioner reisende mellom Norge og Storbritannia hvert år betyr at det er marked for å få tilbake en bærekraftig ferjeløsning, sier Angus McDonald, representant i det skotske parlamentet. Han satte, like før helga, ferjeforbindelsen mellom Skandinavia og Storbritannia på dagsorden i parlamentet i Edinburgh. For nå går det hverken ferje fra Norge, Danmark eller Sverige til fotballøyene. Englandsbåten gikk i 130 år I september 2008 la DFDS Seaways ned passasjerruten Bergen-Haugesund-Stavanger-Newcastle på grunn av manglende resultater. Ruten hadde da vært operativ i 130 år. Og i fjor la samme selskap ned ruten mellom engelske Harwich og danske Esbjerg. DFDS la også ned Göteborg-Kristiansand-Newcastle i 2006. – Norge og de andre skandinaviske landene er blant de rikeste i verden, så den økonomiske gevinsten av at flere reiser over Nordsjøen, er åpenbar. I tillegg er tettere bånd med Norges sosialdemokratiske samfunn og kultur en god ting, sier McDonald. Han mener det letteste er å gjenopplive ferja fra Newcastle, men ønsker seg helst ei ferje fra Rosyth ved Edinburgh eller fra Aberdeen.

– Det er flere kampanjer, på begge sider av Nordsjøen, og stadig flere som kjemper for å få tilbake denne ruta, sier han, og viser til den største av dem:. – Trenger åtte prosent av de reisende Det er The Office for National Statistics (ONS) som rapporterer om 1. 175 millioner reisende mellom Norge og Storbritannia. Ifølge Norwegian Seaways trengs det kun at åtte prosent av disse bruker ferjetilbudet, for at det skal kunne gå rundt økonomisk. Norwegian Seaways annonserte i november 2013 at de skulle starte opp igjen ferjeruten mellom Bergen, Stavanger og Newcastle i England. Men ifølge Bergens Tidende var det mangel på sponsorer i Bergen som førte til det den ikke kunne starte opp. ARKIVVIDEO (07. 11. 2013): Da Norwegian Seaways annonserte at de skulle starte ferjerute mellom Bergen, Stavanger og Newcastle i England. – Skotske myndigheter er positive Debatten i det skotske parlamentet ( som kan leses hos BBC) tar blant annet for seg utfordringer knyttet til passasjergrunnlag, økt konkurranse fra Ryan Air og Norwegian og drivstoffutgifter.

Den var livlinjen til England – og måten tante Inger kom seg hjem. PÅ SKOLTEN: Mange møtte opp på Skolten da Englandsbåten kom. Noen skulle ta imot tilreisende. Andre skulle bare se. Her er det MS «Jupiter» som er på vei til kai. Foto: BT (arkiv) Publisert Publisert 15. juli 2018 Denne sommeren er det ti år siden Englandsbåten seilte inn i sin siste solnedgang. I 2008 la DFDS Seaways ned ruten som i et par hundre år var eneste forbindelse mellom Vestlandet og England. Familien min brukte båten flittig. Det skal jeg komme tilbake til. Båtruten mellom Bergen og Newcastle ble etablert på 1800-tallet, og folk ble fraktet over Nordsjøen i storm og stille, i januar og juli. Englandsbåten gikk uansett vær, spyposer lå på lugarene. På enkelte overfarter var det ikke annet å gjøre enn å sitte i ro og holde seg fast. Men det kunne også være så smult farvann at du kunne sole deg på dekk med noe godt fra taxfreen i en pose ved siden av. Skipene hadde flotte navn som «Jupiter», «Leda», «Venus», og de mer fantasiløse «Color Viking», «Princess of Norway» og «Queen of Scandinavia».

Men saken kom igjen i 1889, nå som kombinert post og eksportrute, og den seiret. Etter tre dagers debatt bevilget Stortinget den 14. juni 1889 300 000 kroner for tre år på betingelse av at ruten skulle utstrekkes til Trondheim og med delvis anløp av Haugesund og Stavanger. » «Mercur» - «Ragnvald jarl» - «Britannia» «Og året etter kunne rutene ta til med Bergenskes «Mercur» og senere «Venus», bygget i 1893, Nordenfjeldskes «Ragnvald jarl» og Halvorsens «Norge» og fremfor alle «Britannia» - men Halvorsens del av ruten ble snart en skuffelse, for «Norge» forliste utenfor Stavanger og «Britannia» - Bergens stolthet og pryd – måtte under auksjonshammeren og ble solgt til utlandet for en spottpris. Halvorsen ble ruinert på denne båten. » «Britannia» var et elegant dampskip, bygd ved Laksevåg verksted. Det gjorde 15 mil og var i sin tid antagelig Skandinavias vakreste passasjerskip. Maskinen var laget i Skottland, men den var altfor stor, og under fart rystet skipet ganske forferdelig. » (Her sluttar Olsmo sin artikkel).

Oftest var vi ute i god tid, fra ytterst på Skolten speidet vi. Det var jubel på kaien da det svære skipet dukket opp ute ved Laksevåg. Dette var før Bergen ble invadert at cruisegiganter, den gang Englandsbåtens ankomst var en attraksjon. Ofte hadde mange møtt opp for å ta imot sine hjemkommende. Vi hadde ikke så mye å gjøre på den tiden. Båten var forsinket rett som det var. Da speidet vi i timevis. Det var intet internett til å sjekke om båten holdt ruten. Det ble mye venting, men også etter hvert vinking. Passasjerene sto på dekk så lenge de kunne før de måtte i bilene. Tante Inger hadde bilen full av hermetikk, te og andre engelske godsaker. Skinkebokser og steak and kidney pie. Milky Way og Lipton. Ting vi knapt hadde hørt om. De seks ukene på Lepsøy gikk altfor fort. I slutten av august var vi tilbake på Skolten for å ta farvel. Ett år til vi skulle se familien igjen, snørr og tårer. Og så sto vi plutselig der og vinket igjen, helt til båten og familien forsvant ut av syne ute i Byfjorden.

Etter debatten konkluderte den skotske samferdselsministeren slik: – Jeg har ikke mer tid, så jeg vil bare si at: til tross for utfordringene vil vi fortsatt oppfordre rederier til å arbeide videre med muligheten for en ny passasjerferje fra Skottland. Skotske myndigheter er klare til å samarbeide med ethvert rederi som ønsker å starte en rute mellom Skottland og resten av Europa, Derek MacKay, The Minister for Transport and Islands.

Men på folkemunne var det bare Englandsbåten som gjaldt. Reisen over Nordsjøen tok et døgn, og ruten gikk innom Haugesund og Stavanger. Om bord var det bufférestaurant, enarmede banditter og nattklubb. Det var eksotiske ting for oss trauste vestlendinger. Rett som det var kom folk sjanglende ut fra lugaren etter å ha drukket for mye genever fra taxfreen. Men hva har alt dette med min familie å gjøre? Jo, nå skal du se: Tidlig på 1950-tallet jobbet min tante som sykepleier i Basra, Irak. Der ble hun hodestups forelsket i en engelsk soldat som tjenestegjorde samme sted. Dette romantiske sammentreffet førte til at tante Inger levde mesteparten av sitt voksne liv med mann og barn i England. Men hun tilbrakte hver eneste sommer på familiens hytte på Lepsøy, og min fetter og kusine lærte seg å snakke flytende norsk gjennom de årlige seks uker lange sommeroppholdene i Norge. De kom alltid med Englandsbåten omtrent på denne tiden. Vi møtte mannsterke opp. Gjensynsgleden var enorm, vi hadde jo ikke sett dem på et år!

Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024