Solør Odal Bunad Brodert

Det fins i dag i tre ulike bunnfarger - rødt, beige eller svart - med samme mønster. Tidligere var det ulike mønstre på de tre bunnfargene, men to av stoffene har gått ut av produksjon og er erstattet av ulike farger på samme stoff. Livet er kantet med lyst, glatt skinn, som det gamle livet. Originalen har hull til å snøre med ei snor, mens det på bunaden ble tilført sølvmaljer som snøres med ei sølvlenke. stakk: Stakken er utformet i samråd med Lands­nemnda for bunadsspørsmål, uten belegg i gamle plagg. Stakken er i toskaft-vevd ullstoff, og lages i fargene svart, grønt eller blått. Nå har en lansert stakken i rødt i tillegg. Stakken har brei midtfold foran og er for øvrig rynket til linninga. Da bunaden ble lagd, var en opptatt av at det skulle være noe variasjons-mulighet, og en kan derfor kombinere farger i liv og stakk som en ønsker. skjorte: Ermet fra ei brudgomsskjorte fra Odalen dannet utgangspunkt for bunadskjorta. Skjorta er: ubleiket lin, har oppstående krage, og på krage cg mansjetter er det brodert tagger.

Hva betyr ons

Av idon

Basis for designen var gamle klær fra distriktet, men det var aldri meningen å gjøre en nøyaktig kopi. Arbeidet ble utført i henhold til Hulda Garborgs prinsipper. Målet var en bunad med lokal identitet basert på gamle drakter. Utformingen ble ferdig sommeren 1940, men på grunn av krigen ble det ikke noen vesentlig produksjon før 1946. På den tiden besto bunaden av en livkjole med broderi, en skjorte og en løs vesken Luen, capen, den korte jakken og sølvet er lagt til senere. Bunadsbroderiet er hentet fra en silkelue fra Solør. Originalen har silkebroderi på silkestoff, mens på bunaden er det ul broderi på ullstoff. Mønsteret er preget av rokokkostil, med stilistiske blomster og gittermønster. Etter at motivet ble overført til bunaden, har noen hevdet at mønsteret forestiller blomster og kongler og at det skal symbolisere skogdistriktene i Solør-Odal. For mer informasjon om bunaden ovenfor: Beausy, Parken Kjøpesenter, 2100 Skarnes Telefon: +47 62 96 14 83 email

Vondt i øvre del av ryggen

Det lages en understakk i solid bomullsstoff, som må til for at stakken skal føre seg ordentlig. Denne er imidlertid ikke kopiert etter gamle forbilder. Det brukes tette svarte strømper til bunaden.

Norske Bunader - Solør og Odal

Den har rynket pull og glatt pannestykke kantet med en hvit blonde langs forkanten. Den har knytebånd som også kan henge løst ned. Som ytterplagg brukes et svart, hjemmevevet ullsjal med frynser. Svarte strømper og bunadsko hører til. Sølvet til Solør-Odal-bunaden består av sølvmaljer som, sammen med den lange sølvsnora hører med i vesten. Kun en sølje brukes, og det er utformet mansjettknapper til. Alt etter kopier av gammelt sølv fra distriktet. I senere år har vi laget fingerring og ørepynt. Veska er kommet etter år 2000 og modellen stammer fra en gammel selskapsveske fra Odal, med 1700-talls messinglås og brokade forstykke med tyll over, samt skinn bakstykke. Vår modell er tilpasset brokaden i vesten. Mannsbunad fra Solør-Odal Bunaden ble utarbeidet i slutten av 1950-årene av bl. a. Klara Semb. Mønsteret er kopiert etter ei knebukse og ei trøye fra Solør, som i dag er på Norsk Folkemuseum. Mannsbunaden for Solør-Odal har mange fellestrekk med Østerdalsbunaden. Så blir det da også sagt at i gamle dager var det vanskelig å se forskjell på mannfolkene fra Østerdalen og Solør.

Bunader – Vingerlaget Oslo

Festdrakten finnes i svart, blått og hvitt klede. Den har broderier i vakre fargekombinasjoner og en enkel draktfasong med påsydd, foldelagt skjørt som gir rom for litt fleksibilitet i kroppsfasong. Ytterplagget er ei kort jakke med vide ermer i samme stoff som drakten. Den lukkes foran med fire tinnhekter. Jakka skal ikke ha broderier. Skjorta er ei enkel bomullskjorte med nupereller på kraven og mansjettene. Til den hvite drakten brukes ei ecrüfarget skjorte i natursilke med nupereller i samme farge. Sølvet til Lundebydrakten består av tre søljer i ulik størrelse. Det betyr ikke at man skal velge mellom tre søljer på én bunad, men velger to av tre mulige. Veskelås og mansjettknapper hører med, og alt vårt sølv er norskprodusert sølvsmedkunst. Råmaterialet er av beste nordiske kvalitet. Veska er brodert med samme broderier som drakten og har forsølvet veskelås. En liten hette, uten hakebånd, men med broderier, er hodeplagget til Lundebydrakten. For mer informasjon om bunadene ovenfor: mail Brodert kvinnebunad fra Solør-Odal Den broderte kvinnebunaden ble utviklet i 1930-årene av en komité med medlemmer fra Kongsvinger Omegns Husflidforening.

Opprinnelig ble lua lagd i tre ulike farger; svart, blått og grønt, men i dag fins den bare i svart. Det ble også forsøkt å kopiere ei lue til, men en greide ikke å lage gode nok kopier, og den ble derfor ikke satt i produksjon. Lua knytes under haka med svarte band. Meta ll: Det er utarbeidet eget sølv til denne bunaden. Sølja som forhandles, kalles Mariasølja, og er kopiert etter ei sølje funnet i Solør. Opprinnelig skulle det være tre ulike søljer å velge mellom, men bare den ene ble satt i produksjon. Ingen av de tre søljene ligner det tradisjonelle draktsølvet fra distriktet, men er trolig søljer som er kjøpt i hoved- staden på et seinere tidspunkt enn den perioden resten av bunaden har utgangspunkt i. Forhandler av bunaden anbefaler også at folk bruker gammelt arvesølv som passer stilmessig til bunaden, om dehar slikt. Mansjettknapper, sølvlenke og maljer ble valgt ut fra hva som var i handelen da bunaden var ny. ytterplagg og annet tilbehør: Det er lansert et svart ullsjal med frynser som ytterplagg, kopiert etter et gammelt sjal fra Solør.

  1. Elektrisk rullestol til salgs
  2. Bunader – Vingerlaget Oslo
  3. Hvordan bygge utedo ta
  4. Bamse (tegneserie) – Wikipedia
  5. Asterix og obelix møter cæsar full
  6. Hva skjer i svolvær
  1. Skal vi danse vinner 2016
  2. Casino tv norge påmelding news
  3. Urmaker oslo sentrum
  4. Hvaler kommune jobb
  5. Norsk folkehjelp tromsø
  6. Frisør oslo s river
  7. Grisen av lars saabye christensen
  8. Strekkmerker på rumpa
  9. Brystkreft symptomer bilder vs
  10. Kursen på svenske kroner conversion
  11. Gave til babyshower
Thursday, 12 January 2023

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024