Norsk Konge 1814 – Norsk Konge 17 Mai 1814

Men i Norge var man misfornøyd med å bli overlevert til Sverige. Et opprør mot traktaten ble anført av Danmarks arveprins, Christian Frederik, stattholder i Norge. Dette opprøret, godt gjennomført på det gamle enevoldsmaskineriets strukturer, ble starten på det uforutsigbare året 1814. Christian Frederik (1786–1848) malt i Danmark i 1813, før han kom til Norge som stattholder. Maleri av J. L. Lund 1813. Foto: Eidsvoll 1814/ CC PDM Stormannsforsamlingen 16. februar Kong Frederik i København befalte at Christian Frederik skulle slutte som stattholder og komme tilbake til Danmark. Dette ble ikke etterfulgt. I stedet la han planer for et selvstendig Norge. Christian Frederik var kronprins i Danmark, og i henhold til gammel dansk arve- og enevoldslovgivning mente han at han kunne kreve retten til Norge. Han kalte derfor inn de 21 fremste menn på Østlandet for å rådføre seg videre om Norges skjebne. På dette stormannsmøtet 16. februar fikk han støtte for prosjektet om et selvstendig Norge, men forsamlingen krevde at prinsen skulle konsultere det norske folk gjennom valg og riksforsamling.

norges konge 1814

Han tok til fornuft og ga bl. etter for det norske kravet om å beholde Grunnloven, kun med de justeringer som en personalunion med Sverige gjorde nødvendig. Men vi kunne ha gjort det så mye bedre med en annen øverstkommanderende enn Christian Fredrik. At det likevel gikk så bra som det gjorde, totalt sett, skyldtes andre forhold som den unge kongen knapt kan gis æren for – og en god del flaks. Statuen står nå der, og om ikke annet så kan det se ut til at den virker som et slags "plaster på såret" for danskene, som har søkt å fortrenge det som skjedde i 1814. Knut Nylænde er stifter, eier og daglig av investerings- og rådgivingsselskapet Moxie AS som han har bygget opp over de siste 15 årene. Han er dessuten en aktiv blogger. Et av hans interesseområder er historie noe denne artikkelen viser. Likte du artikkelen? Klikk her for å dele med venner og kontakter

norsk konge 1814 film

8. mars 1844 tok han over tronen i Sverige, og den 28. september ble han kronet i Sverige. I Norge ble han aldri kronet. Han var en svært arbeidsom konge, som tok direkte kontroll over styringen av de to landene. I Norge kjente man lite til kongen, og det var i noen kretser frykt for et statskupp fra hans side. Dette viste seg å være en fullstendig gal oppfatning. Karl II Johan hadde i 1839 oppnevnt en unionskomité, som hadde fullført sitt arbeid i 1844. Men før de var ferdige hadde Oscar I presset gjennom innføringen av unionsmerke i flagget, til tross for sterke protester fra svensk side. Senere skulle sildesalaten bli svært upopulær i Norge, men da unionsmerket kom i flagget i 1844, ble det sett som en sidestilling av de to nasjonene og dermed et betydelig framskritt for Norge. Kongen hadde også allerede ved sin tiltredning gått med på det norske ønsket om at han skulle kalles seg «Konge av Norge og Sverige» og ikke «av Sverige og Norge» når han undertegnet saker som gjaldt indre norske forhold.

Da han kom hjem med hæren om sommeren, var det klart at han ville sette alt inn på å realisere bestemmelsene i Kieltraktaten. Det endte med den lille krigen. Christian Frederik var ingen krigerkonge, og han måtte tidlig ha innsett at det var lite å vinne ved fortsatt krig. Han grep derfor sjansen da Karl Johan etter bare drøye to ukers krig kom med et forslag om våpenstillstand der han blant annet tilbød Norge å beholde grunnloven i en union med Sverige. Dette tilbud kom sannsynligvis etter press fra Storbritannia.

Dette angrepet ble gjort for å sikre en ordnet norsk retrett. Den vankelmodige kongen hadde smitteeffekt på svake offiserer. For eksempel ble Fredrikstad festning overgitt til svenskene etter bare tre timers beskytning med artilleri fra Kråkerøy. De norske stillingene ved Kjølberg bro, nord for Fredrikstad, ble derved håpløse å forsvare da svenskene angrep der den 14. Det ble den siste styrkeprøven. I motsetning til kommandanten på Fredrikstad festning, forsvarte garnisonen på Fredriksten festning ved Halden seg tappert og motsto alle svenske angrep. Festningen ble ikke inntatt. Først etter våpenhvileavtale 14. august og "Mossekonvensjonen" av samme dato overga kommandanten seg og marsjerte ut med sine soldater under "vaiende faner og klingende spill". Vel, vel – vi hadde jo måttet bite i det sure eplet før eller siden, i og med at de stormakter som hadde beseiret Napoleon hadde lovet bort Norge til svenskekongen. Det var imidlertid stor sympati for Norges sak hos de samme stormakter, og de la press på Carl Johan for å få ham til å fare varsomt frem.

  1. Norsk konge 1814 2
  2. Hvordan handle på ebay
  3. Beste telefonen sporing app 2017 uten tillatelse
  4. Norsk konge 181.fm
  5. Elverum håndball billetter
  6. Norsk konge 184.html
  7. Nyere historie (1814-) - Arkivverket
  8. Norsk konge 181 nature
  9. Løpesko - Størrelseguide New Balance | Oslo Sportslager
  10. Norsk konge 1814 film
  11. Norsk konge 181.html

Fremste talsmann for dette var Georg Sverdrup. Stormannsmøtet ble en aristokratisk revolusjonsfullmakt for videre arbeid mot et selvstendig Norge. Christian Frederik fikk støtte for å kalle seg regent. Georg Sverdrup (1770–1850) representerte Christiania på Eidsvoll i 1814. Tidligere samme år hadde han gått imot prins Christian Frederiks hensikt til å påberope seg arveretten til den norske tronen. Foto: Stortingsarkivet Grunnloven Den 10. april samlet 112 valgte menn seg på Eidsvoll for å lage en grunnlov. Prosessen åpnet for bred meningsutveksling, særlig mellom to fraksjoner i forsamlingen, kalt «selvstendighetspartiet» og «unionspartiet». Fraksjonenes fremste talsmenn var Christian Magnus Falsen og Herman Wedel Jarlsberg. Falsen, som ofte kalles for «grunnlovens far», var dessuten leder av Konstitusjonskomiteen – som forberedte prinsippene for grunnloven og selve lovens paragrafer – og han hadde bidratt som forfatter i hovedutkastet som fikk størst tilslutning i debattene i april og mai.

I dag er det 200 år siden Carl Johan ble kronet til norsk konge i Trondheim Domkirke. De flinke folkene på Eidsvoll 1814 lar jo ikke en sånn anledning gå fra seg. I går ble det arrangert fagseminar om ulike sider ved personen, soldaten og kongen Bernadotte. Samtidig ble det åpnet en utstilling i Eidsvollsbygningen med samme tema. Utstillingen står ut oktober. Her ser vi Frankrikes ambassadør til Norge, Jean-Francois Dobelle... Sveriges ambassadør Axel Wernhoff, under åpningen av seminaret. Her ser vi Frankrikes ambassadør til Norge, Jean-Francois Dobelle og Sveriges ambassadør, Axel Wernhoff under åpningen av seminaret. Professor Michael Broers fra Oxford med et foredrag om Napoleons og Bernadottes parallelle liv og det oppsiktsvekkende – the unprecedented and unimaginable- i begges karrierer. Bård Frydenlund kastet lys over Carl Johans forsøk på statsmannskunst på nordisk plan: Fred i Norden, oppgivelse av Finland og sammensmelting av Norge og Sverige. Langt på vei lykkedes han med sin strategi, men Norge var nok en hardere nøtt enn han forutså….

  1. Mesternes mester sesong 1
  2. Familien strikkeoppskrifter kofter
  3. Test av mitsubishi outlander phev
  4. Gåter for voksne med svar
  5. The flash med
  6. Klumper i brystet mann
  7. Vold og trusler i sykehjem
  8. Bilder av tromsø by
  9. Er det trygt å reise til tyrkia
  10. Bird box anmeldelse
  11. Coop extra nærbø beds
  12. Hvordan strikke opp masker
  13. Universitetet i trondheim
  14. Intet hørt intet sett
  15. 80 talls musikk norsk bokmål
  16. Universal gavekort oslo 2018
  17. Lilli bendriss uten sminke
  18. Beste storby med strand
  19. Monica skog ravn
  20. Fly i luften nå
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024