Vegen Og Vi — Vegen Og Vị Ô

Vegen og Vi var et tidsskrift som ble utgitt av Statens vegvesen. Avisen var en kanal for nyheter og debatt om veg- og trafikkspørsmål. Opplaget var cirka 15 000 eksemplarer (november 2010), og avisen kom er ut 11 ganger i året. Vegen og Vi var en gratisavis. Avisen redigeres på uavhengig grunnlag i henhold til prinsippene i Redaktørplakaten, men avisen «skal bidra til å styrke Statens vegvesens omdømme» [1]. Redaksjonen består av redaktør Mark S. Berger samt tre reportere. I 2015 ble avisen erstattet med nettavisen [ trenger referanse] Referanser [ rediger | rediger kilde] Eksterne lenker [ rediger | rediger kilde] Vegen og Vi

  1. Vegen og vị ô
  2. Vegen og Vi - Statens Vegvesen - Trollheimsbrua

Vegen og vị ô

Samtidig har vegdirektøren vært ute og beklaget håndteringen av ulykkesrapportene i internmagasinet «Vegen og vi» og «tatt til motmæle», for å bruke magasinets egne ord, og polemisert mot VGs dekning. Det er etter vår mening i beste fall uryddig å ikke svare på kritiske spørsmål fra mediene under henvisning til at man venter på en granskningskommisjon, samtidig som man driver uimotsagt polemikk mot den samme mediedekningen. Det underminerer mildt sagt også argumentasjonen for nødvendigheten av å ikke uttale seg. Det er ikke uvanlig at det oppstår uenighet mellom medier og myndigheter og institusjoner om virkelighetsoppfatningen og om hva som er vesentlig i pågående saker. Derfor er det viktig med åpenhet og tilgjengelighet under prosessen, slik at alle spørsmål kan bli skikkelig belyst. Det er derfor viktig at en granskningskommisjon kommer på plass og at den utstyres med et mandat så snart som mulig, slik at offentligheten kan få svar på Publisert: 07. 06. 14 kl. 12:09 Kommersielt samarbeid: Rabattkoder Euroflorist rabattkode Stormberg rabattkoder rabattkode Ellos tilbudskode Eurodel rabattkode

Natur og naboer Rallarvegen ligger i et unikt område, og vi ber deg gjøre ditt for å ivareta natur og kulturminner. Respekter båndtvangen og la dyr og planter være i fred. Husk å ta med deg all søppel, og rydd fint opp hvis du tenner bål eller lager leirplass. Dekk til om du må på toalettet utenom de oppsatte toalettene. Respekter teltforbudet i utvalgte områder: Mellom Haugastøl og Tunga, og på Finse. Ellers er det gode muligheter for å telte langs hele veien. Ta hensyn til hyttefolk og deres privatliv – unngå å raste på private tun og rett utenfor hytteveggen.

Recent Submissions Vegen og vi [2007] ( Journal article, 2007) Her ligger alle heftene av Vegen og vi utgitt 2007. Vegen og vi [2008] Statens vegvesen ( Journal article, 2008) Her ligger alle heftene av Vegen og vi utgitt i 2008 Vegen og vi [2009] Statens vegvesen ( Journal article, 2009) Her ligger alle heftene av Vegen og vi utgitt i 2009. Vegen og vi [2010] Statens vegvesen ( Journal article, 2010) Her ligger alle heftene av Vegen og vi utgitt i 2010. Vegen og vi [2013] Statens vegvesen ( Journal article, 2013) Her ligger alle heftene av Vegen og vi utgitt i 2013. Vegen og vi [2011] Statens vegvesen ( Journal article, 2011) Her ligger alle heftene av Vegen og vi utgitt i 2011. Vegen og vi [2014] Statens vegvesen ( Journal article, 2014) Her ligger alle heftene av Vegen og vi utgitt i 2014. Vegen og vi [2012] Statens vegvesen ( Journal article, 2012) Her ligger alle heftene av Vegen og vi utgitt i 2012. Vegen og vi [2015] Statens vegvesen ( Journal article, 2015) Her ligger alle heftene av Vegen og vi utgitt i 2015.

Vegen og Vi - Statens Vegvesen - Trollheimsbrua

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning Artikkelen er over fem år gammel Veidirektør Terje Moe Gustavsen. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG Foto:, Gjennom en serie artikler den siste tiden har VG dokumentert at Statens vegvesen har hemmeligholdt granskningsrapporter fra de siste ti årene, rapporter som viser at etaten mener at feil ved veien i 14 ulykker var avgjørende for at liv gikk tapt. I går kunne vi avsløre at rapportene også har kommet med konkrete forslag til forbedringer og strakstiltak som kan gjøre veiene tryggere, men at disse rådene kun har nådd frem til et fåtall mennesker. Og at de aldri er blitt fulgt opp, heller ikke Vegdirektoratet har fulgt med på om tiltakene er blitt innført. Dette utbredte hemmeligholdet og mangelen på oppfølging av selv egne forslag til forbedringer, gir liten grunn til håp om en snarlig forbedring i etaten. Vegdirektør Terje Moe Gustavsen har gitt utrykk for til VG at han ikke vil kommentere sakene, fordi man venter på mandatet til den regjeringsoppnevnte granskningskommisjonen som fremdeles ikke er konstituert, før man vil si noe.

Fra fredag 29. november blir det nytt kjøremønster på fv. 546 Fanavegen. Det nærmer seg ny, midlertidig omlegging av fv. Vegen blir lagt om natt til fredag 29. november på strekningen mellom det nye krysset som er under bygging i Rådal og ca. 1 kilometer sørover. Arbeidet starter opp torsdags kveld kl. 21:30. Det blir manuell dirigering under omleggingen, og vegen kan bli stengt i korte perioder på inntil 10 minutter. Sør for Bygger'n skal dagens fylkesveg 546 Fanavegen erstattes av ny fylkesveg. Det er etablert en omkjøringsveg på ca. 500 meter som skal brukes i byggeperioden. Nord for Bygger'n legges vegen om for å fullføre byggingen av nytt vegsystem.

  1. Coop Obs butikker i Oslo | Åpningstider og butikker
  2. Vegen og vi wikipedia
  3. Vegen og vi 2017
  4. Toll i norge
  5. Vegen og vi download
  6. Vegen og vi 1
Haugastøl Sykkelutleie og Finse 1222 Rallarvegen I villreinens rike Rallarvegen går mellom to nasjonale villreinområder, og er du ekstra heldig kan du få øye på reinsdyr. Før Bergensbanen kom, trakk villreinen i store flokker mellom fjellområdene rundt Hardangerjøkulen og Hallingskarvet/ Aurland vestfjell. Etter at Finsetunnelen åpnet i 1993 har dyrene gradvis begynt å bruke de gamle trekkvegene igjen. Villrein er sky dyr og holder seg unna mennesker hvis de kan. For å gi dem ro og pusterom bør du ikke sykle på høyfjellet mellom klokka 19. 00 og 9. 00. Reinsdyrene i nærheten av Rallarvegen er ikke berørt av skrantesjuke, og det er håp om at disse kan redde villreinbestanden i regionen etter at hele stammen i Nordfjella måtte slaktes våren 2018. Det betyr derfor mye at dyrene får beite og vandre uforstyrret. Nyt synet, men ikke følg etter reinsdyrene. De reagerer enda sterkere på menneskelukt enn på synet av folk, så vindretningen er viktig. Hvis du kan velge, er det en fordel om du har vinden mot deg når du passerer reinsdyr.

Publisert: 06. januar 2020, kl. 16:46 Sist oppdatert: 07. 09:56 – Bussjåføren gjorde en kjempejobb etter at vi hadde havnet ut av vegen, sier skoleelevene.

Vær spesielt oppmerksom på disse tre stedene: Grjotrust, Klevagjelet og Myrdalsvingane. Barn på Rallarvegen For barnefamilier er strekningen mellom Haugastøl og Finse den beste. Den er 28 kilometer lang, stort sett i god stand og egner seg godt som dagstur. Hvis dere vil sykle hele Rallarvegen, er det anbefalt at barna er minst tolv år gamle. Når det er sagt, har vi sett sjuåringer som klarer seg fint, og 16-åringer som synes turen blir svært tøff. Uansett anbefaler vi å beregne god tid, slik at dere kan trille sykkelen der det trengs. Bagasjetraller, barneseter og barnetraller anbefales ikke på strekningen mellom Finse og Flåm. Villrein. Foto: DNT Mange brukere av vegen Hvis du tar deg god tid på Rallarvegen, får du en trygg sykkeltur med fantastiske opplevelser. Vær oppmerksom på at du kan møte både dyr på beite, fotturister og syklister som holder et annet tempo enn deg selv. Deler av vegen er merket tursti for fotturister. Hold til høyre på vegen når du møter noen, og tilpass farten så du kan stoppe rundt neste sving hvis det trengs.

  1. Sykkellykt best i test questions
  2. Friidretts vm 2010 relatif
  3. Klesbutikker oslo menu.com
  4. Teppe til båt tomorrow
  5. Badeland hovden åpningstider oil
  6. Hva betyr isak
  7. Hvordan fungerer aksjesparekonto
  8. Nordland
  9. Hotel i tromsø
  10. Marit berger røsland
  11. Stikkende smerter i hodet venstre side
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024