Piercing I Navlen Fakta

Det er svært viktig at selve piercingen foretas under hygieniske forhold, og at hullet renses ofte og grundig, spesielt mens såret gror. Piercing er en av flere metoder for såkalt kroppsmodifisering, som også bl. a. omfatter tatovering, omskjæring, arrmønstre og forlengelse av blant annet lepper og øreflipper.

Er piercing farlig? | illvit.no

Ja, piercing er farlig, men heldigvis er det sjelden at det går virkelig galt. Det finnes ingen sikker statistikk, ettersom inngrepene ikke blir registrert noen steder. Men 95 prosent av alle praktiserende leger har behandlet personer som har fått problemer fordi de har piercing. Ved piercing lages det hull i huden, som er en viktig del av immunsystemet, og dermed øker risikoen for infeksjoner. Dessuten er infeksjonene ofte mer kompliserte enn vanlig, fordi smykkene jo er fremmedlegemer som bakteriene kan sette seg fast på. I verste fall kan det oppstå blodforgiftning, og i tillegg kommer risikoen for å overføre sykdommer som hiv og hepatitt via instrumentene. Videre kan det skje mekaniske skader på stedet der man blir piercet. Særlig sårbare områder er brusken i nesen og ørene, som ikke tåler at det oppstår større blodansamlinger. Vevet går ganske enkelt til grunne, noe som etterlater skjemmende arr. Tungepiercing utgjør et spesielt problem fordi det gir en betydelig risiko for tannskader.

I aldersgruppen 16-24 år oppga nesten halvparten av kvinnene at de hadde eller hadde hatt piercing. Av de totalt 1934 piercingene som ble registrert i undersøkelsen, var 33 prosent i navlen, 19 prosent i nesen, 13 prosent i øret (ikke øreflippen), 9 prosent i tungen, 9 prosent i brystvorten, 8 prosent i øyebrynet, 4 prosent i leppen, 2 prosent i kjønnsorganet og 3 prosent i andre kroppsdeler. Hos kvinner var navlepiercing vanligst, fulgt av piercing i nesen, øret, tungen, øyebrynet og leppen. Hos menn var piercing i brystvorten vanligst, fulgt av piercing i øyebryn, øre, tunge, nese, lepper og kjønnsorgan. Halvparten av de som piercet tungen opplevde komplikasjoner Fire av fem piercinger var utført hos "spesialist" i piercing, men hele ni prosent av piercingene som ble foretatt i tungen, var ikke utført av en med erfaring i dette. Det ble rapportert om komplikasjoner i forbindelse med 28 prosent av de ulike piercingene. De vanligste problemene var i følge undersøkelsen hevelser, infeksjoner og blødninger.

I følge en artikkel som ble publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening i april 2004 2, er ikke alltid den hygieniske standarden ved klinikkene der piercinger blir utført, god nok. Dette har ført til to dødsfall i Norge, hvor begge hadde tatt piercing i tungen. Det ene dødsfallet var en gutt som fikk streptokokkinfeksjon etter piercingen, mens det andre dødsfallet var en jente som ble kvalt av hevelsen i tungen etter piercingen. Stilles få krav til piercing-utøverne En amerikanske studie har vist at hele 45 prosent av de som får en piercing, opplever å få hudinfeksjoner, men bare 13 prosent oppsøker helsetjenesten i den forbindelse. Forfatterne bak artikkelen i Tidsskriftet påpeker at det er satt få begrensninger for virksomheter som utfører piercing, utover generelle hygieniske krav. "Til tross for at aktiviteten spesielt innenfor visse piercingformer klart grenser mot kirurgiske inngrep, og at faren for infeksjoner er stor, blir det ikke stilt kompetanse- eller kunnskapskrav til utøverne", skriver de.

Man kan heller ikke bli steril av å pierce navlen, eller bli lam av å pierce øret. Nerver har vi praktisk talt over alt på kroppen (utenom negler, hår og tannemaljen). Det er derfor man kjenner at man kommer borti noe, og også derfor man får litt vondt når man tar en piercing. Nervene som fanger opp disse signalene er de veldig tynne endene på de litt større senoriske grenene som ligger dypere inne i kroppen. Det er ikke farlig å pierce i disse, og ikke til å unngå. De eneste tradisjonelle piercingplasseringene som ligger i nærheten av litt tykkere nerver, er venoms (gjennom sidene i tungen), og kinnpiercing. Så når man setter disse er det viktig å være godt kjent med anatomien. Noen ganger kan et piercingsmykke bli sittende nærme en litt tykkere forgrening av de tynneste nervetrådene. Da kan man oppleve strålende ubehag, særlig når man beveger på smykket. Dette kan gå over når hudkanalen begynner å dannes, og det blir mer vev mellom smykket og nerven. Om man skulle oppleve ubehag som kommer av at smykket sitter for nærme en nerve, pleier dette å gå over om man fjerner smykket.

Piercing – Store norske leksikon

Det vil være vondt å ta på piercingen, og det kan sive gult, illeluktende puss fra hullet. Har du slike symptomer, eventuelt også feber, bør du kontakte lege. Behandling Mindre infeksjoner kan behandles med reseptfrie, desinfiserende stoffer som du har på huden (eks. Brulidin). Ved hissige infeksjoner kan det være påkrevd med reseptbelagt medisin som antibiotikasalve (eks. Fucidin). I noen tilfeller dannes en byll som må stikkes hull på og tømmes. Hvem bør lage piercingen din? Det er viktig å få utført piercingen hos en profesjonell som driver virksomheten etter strenge hygieniske vilkår og som har få komplikasjoner. Påse at det brukes rent og desinfisert utstyr. Ikke utfør piercingen selv, og la heller ikke noen som ikke er profesjonelle, gjøre det. Ikke la innfall bestemme at du piercer deg. Velg sted på kroppen og type smykke med omtanke. Vil du vite mer? Komplikasjoner til kroppspiercing - for helsepersonell

  • Hvor tidlig kan man sjekke inn bagasje
  • Sverige håndball damer
  • T bane sognsvann youtube
  • Hilde selvikvåg ulykke
  • Piercing i navlen
  • Kjøre på rødt lys saint
  • Piercinger og komplikasjoner - NHI.no
  • Eksempel

Det ble rapportert om flest problemer med tungepiercing - 50% av de som hadde slik piercing, opplevde komplikasjoner. Deretter fulgte piercinger i kjønnsorganet - der 45% opplevde komplikasjoner, mens 38 prosent av de med piercing i brystvortene opplevde komplikasjoner. Det ble oftest søkt hjelp hos helsetjenesten i forbindelse med komplikasjoner ved piercing i kjønnsorganet (45%), fulgt av komplikasjoner ved piercing i brystvorten (25%) og tungen (24%). Det var større sannsynlighet for å utvikle komplikasjoner i forbindelse med piercinger som ble utført av en som ikke var spesialist. Det samme gjelder alvorlige komplikasjoner. Nesten en av hver 100. piercing resulterte i sykehusinnleggelse. To dødsfall i Norge etter piercing i tungen Selv om de fleste problemer med piercinger er små og selvbegrensende, er noen komplikasjoner alvorlige, og de kan til og med være dødelige, skriver forfatterne. De påpeker at det er nødvendig med mer forskning på området for å avgjøre hvilke faktorer som øker risikoen for komplikasjoner, slik at denne informasjonen kan bli brukt til å øke oppmerksomheten om problemet hos de som foretar piercinger, kundene deres, helsetjenesten, og for å forbedre tryggheten ved kroppspiercinger.

Hvilke deler av kroppen kan pierces? Piercing innebærer å lage et hull i huden slik at du kan sette inn et lite smykke eller pyntegjenstand. Piercing i øreflippen er den vanligste typen. Noen velger å pierce ørebrusken - den hardere delen rundt kanten av øret. Andre vanlige steder å pierce er øyebryn, nese, tunge, leppene, navlen, brystvortene og kjønnsorganene. De fleste piercing-gjenstandene er små ringer, store ringer, dobber og staver med kuleformede endestykker. Størrelse og form avhenger av hvilken kroppsdel som er piercet og personlige preferanser. De fleste smykker beregnet for kroppspiercing er laget av metall - vanligvis rustfritt stål, gull, niobium, titanium eller legeringer. Nikkel kan finnes i en rekke av disse materialene og innebærer risiko for allergi. Er piercing av kroppen farlig? Piercing er sjelden farlig, men komplikasjoner er ikke uvanlig. De vanligste komplikasjoner er blødning, betennelser og arrdannelser. Allergiske reaksjoner forekommer også. Oppflising av tenner og skader mot tannkjøttet kan oppstå hos personer med tunge- eller leppepiercing.

Piercinger og komplikasjoner - NHI.no

piercing i navlen

8. Jeg har sett litt på youtube, på hvordan man tar en navle piercing, er dette vondt? 9. Jeg har vært inne på en del forum og diskusjon sider ang. dette, og de snakker om at såret må gro, hva betyr dette? 10. Hvor lang tid tar det før man kan bade, og slikt? 11. Hva er det lurt å holde seg unna når man har navle piercing? 12. Hvor tar lenge tar det før man kan ligge på magen? 13. Hvilken type piercing er å anbefale? Da mener jeg slik som stang, ring, barbell, bananabell osv... (Jeg har ikke peiling på navle piercing, bare så det er sagt. ) 14. Titan, gull, sølv, eller kirurgisk stål, hva bør jeg velge? (Dette er sikkert bare få av alle typene, så viss det er noe bedre, bare si ifra. ) 15. Må man ha spesiell type navle for å ta navle piercing, i så fall, hvilken? Hehe... 16. Hvor tykk og hvor lang skal den første navle piercingen man setter inn være? Noe mer jeg bør vite når det gjelder dette? 17. Jeg er ganske ung, og det er lenge til jeg skal ha barn, men når man er gravid: burde man ta den ut, bruke piercing for gravide eller bare la den være sånn?

Piercing, det å lage huller forskjellige steder på kroppen, vanligvis i brusk eller hud, for å feste ringer eller andre smykker. Metoden er blitt brukt i mange kulturer, både som ledd i overgangsriter og med rent dekorativ hensikt. Gjennomhulling av øreflipper er kanskje den formen som er mest utbredt. Mange moderne subkulturer har tatt i bruk piercing som en del av det personlige uttrykket; punkernes bruk av sikkerhetsnåler på ulike steder i ansiktet var for eksempel en måte å provosere og virke truende på, mens ulike former for kroppspiercing ble populært innen mange homofile miljøer i USA i 1970-årene. Piercing og bruk av smykker i nese, øyebryn, brystvorter, lepper/tunge, navle og kjønnsorganer har i senere tid gått fra å være et undergrunnsfenomen til å bli en del av motebildet. Faktaboks etymologi: engelsk 'gjennomboring' Problemer som kan oppstå etter piercing er spesielt infeksjoner, men også ubehagelige arrdannelser og dessuten allergiske reaksjoner på smykkematerialene som brukes.

Saturday, 17 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024