Konflikten I Nord Irland

Samtidig var det mange som ønsket dem velkommen, ettersom protestantiske grupper flere steder hadde brent ned store mengder katolske hjem. I Belfast hadde flere hundre familier i området nær Falls Road blitt hjemløse etter brannbombeangrep mot hjemmene deres. Nokså raskt gikk PIRA over til en offensiv rolle, og de tok da i bruk den metode IRA tidligere hadde brukt mot britene, terrorisme. Først var de begrenset til attentater i Nord-Irland, men de begynte snart også å plassere ut bomber i England. Terrorhandlingene var både målrettede bomber mot sikkerhetsstyrker og politikere, og rene terrorbomber som også rammet tilfeldige sivile. Myndighetene forsøkte i 1971 å få problemet under kontroll ved å bruke en metode som tidligere var utprøvd mot IRA, nemlig internering uten rettssak. Personer som var mistenkt for å ha tilknytning til terroristgrupper kunne interneres på ubestemt tid, inntil det ble avklart om de utgjorde en sikkerhetsrisiko eller ikke. Det er i ettertid klart at mange uskyldige ble offer for denne ordningen, og den skapte stor bitterhet og dermed grobunn for økt rekruttering til PIRA.

  1. Konflikten i nord ireland scotland

Konflikten i nord ireland scotland

konflikten i nord ireland airport

• På 1990-tallet har det vært gjort flere forsøk på å få i stand en fredsprosess. Et gjennombrudd kom i 1998 med en fredsavtale mellom de stridende partene (Langfredagavtalen). • 1999: Provinsen fikk selvstyre etter 27 års styre fra London. Den første koalisjonsregjeringen utnevnt. • 2001: IRA manglet vilje til å avvæpne. David Trimble trakk seg som førsteminister, og regjeringen i London overtok igjen det direkte styret over Nord-Irland. • Totalt har stridighetene krevd rundt 3000 menneskeliv. (Kilde: Caplex og Dagbladets tekstarkiv) Lyst til å diskutere? Lik Dagbladet på Facebook Magasinet

Disse små, men dødelige gruppene går under navn som Real IRA (Det virkelige IRA), eller Continuity IRA (Fortsettelses-IRA). Mistro Fredsprosessen nyter bred støtte både blant det protestantiske folkeflertallet og det voksende katolske mindretallet i Nord-Irland. De ytterliggående republikanerne spiller på sin side på en dyp mistro som fortsatt preger forholdet mellom de to gruppene. Dette vil Gerry Adams fra partiet Sinn Fein, tidligere regnet som IRAs politiske fløy, nå gjøre noe med. Sinn Fein ønsker fortsatt at Nord-Irland skal forenes med republikken Irland, men vil ikke lenger føre væpnet kamp for å oppnå en slik forening. – Det fins en fredelig og demokratisk vei mot et forent Irland, og det overveldende flertallet av republikanere følger i dag denne veien, het det i en kunngjøring som Adams nylig sendte ut. Adams fastslår at fredsarbeidet ikke er forenlig med væpnede aksjoner. – De som står bak den nye bølgen slike angrep, tjener i virkeligheten bare de mest uforsonlige lojalistene og andre som helst vil stanse endringsprosessen, framholdt Gerry Adams.

  1. Konflikten i Nord-Irland
  2. KONFLIKTEN I NORD-IRLAND: - Dagbladet
  3. Konflikten i nord ireland live
  4. Stig andre berge kjæreste
  5. Dette er konflikten i Nord-Irland
  6. Gave 40 år
  7. Utvendig trapp garasje
  8. Konflikten i Nord-Irland eskalerer – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer
  9. Fly fra oslo til stavanger youtube
  10. Konflikten i nord irlandais
  11. Våre firbente venner

Konflikten i Nord-Irland Jeg hadde problemstillinger om: hva er bakgrunnen for konflikten, hva har den utviklet seg til, hvilke konsekvenser har konflikten ført til og fortelle litt om noen grupper og litt om partene i konflikten. Jeg har valgt å dele det inn i først litt om partene i konflikten, bakgrunn og historie om konflikten, og litt om hvordan den er i dag. Bakgrunns historie I dag tror de fleste at konflikten står mellom katolikker og protestanter, og det gjør den også. Men før stod det med mellom unionister/lojalister (de som ville fortsette å være sammen med storbritania, og nasjonalister/republikanere (de som vil forene hele landet) Og da begynner jeg med å fortelle litt om de forskjellige partene. PARTENE Katolikker: Det er de som bekjenner seg til den katolske tro eller som er født inn i et katolsk samfunn. De tror på en treenig Gud (Fader, Sønnen og Den hellige Ånd), og på at Jesus er Guds sønn, og Paven er den katolske kirke's overhodet. Det er en mer gammeldags religion enn mange andre, og er lite åpen mot den moderne verden.

Har vært med i mange oppgjør, og har drept 52 stk, og mistet over 300 menn i konflikten. British Army: De hadde hovedansvaret for sikkerheten fram til 1975, da de ble til støtte for RUC. 500 soldater har blitt drept, og de har drept 316 stk. Og da gjennstår bare konklusjonen min, som på en måte blir en liten oppsummering, for det er en del forskjellig og huske. Konklusjon; Protestantene ser på seg selv som britiske, og vil være en del av storbritannia. Katolikkene ser på seg selv som irer, og vil gjenforene hele landet. Det begynte med at protestantene dro til nord-irland for å få nytt land, mens katolikkene ble tvunget dit. Og derfor ble katolikkene undertrykt av protestantene som da allerede hadde bra jord og land, og var lite igjen til katolikkene. Men konflikten har ikke bare opphav i det, det handler også om forskjellige religioner, kultur og politikk som har kommet på samme sted. Vi kan jo prøve å tenke oss selv hvordan det ville vært å dele ett landområde med noen med motsatt synspunkt på alle ting som oss.

1609 ->: England starter systematisk kolonisering av Ulster. 1640-tallet: Oliver Cromwell styrer i England, og har flere felttog som skal undertrykke det han oppfatter som primitive, brutale og overtroiske katolikker. Han tvangsflytter og transporterer de vekk. 1695-1728: Flere lover mot katolikker blir vedtatt. de nektes å være med i hæren, p holde offentlige kontorer, ha et lovlig yrke eller stemme i valg. 1782-1793: Katolikkene får igjen noen av rettighetene sine. å stemme, være jurister og å få arv. 1795: Orange-ordenen, som ble opprettet til ære for William, blir stiftet etter et sammenstøt mellom protestantiske og katolske grupper. 1801: Irland blir formelt en del av England, og katolikkenes ytringsfrihet blir begrenset. 1823: Den katolske forening blir dannet av Daniel O`Connel som motvekt til Orange-Ordenen. Disse religiøse gruppene ble forbudt to år senere. 1829: Loven blir endret igjen, nå får katolikker lov til å være med i folketinget. 1868: Den irske protestantiske kirken blir nedlagt av statsminister Gladstone.

Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024