Celleprøve Hvor Ofte, Hvor Ofte Celleprøve Etter Konisering

Hvorfor foreta celleprøver? Kreft som oppdages i tide kan ofte helbredes. Men enda bedre er det selvfølgelig om man kan oppdage forandringer i livmorhalsens slimhinne eller på livmormunnen allerede før det utvikles kreft. Det kan man faktisk vha. såkalte celleprøver, som kan avsløre celleforandringer på et meget tidlig tidspunkt. Celleforandringer i seg selv gir ingen symptomer. Celleprøve er derfor en undersøkelse som bør tilbys til kvinner opp mot 60års alderen med jevne mellomrom. Dermed kan forandringer avsløres på et så tidlig tidspunkt at man kan gripe inn før livmorhalskreft får utviklet seg. Hva er celleforandringer? Lenge før en celle endres og blir til en kreftcelle vil den begynne å andre noen av sine egenskaper. Man snakker om celleforandringer. Man skiller mellom i hvor høy grad cellen har endret seg, men cellen har ikke blitt en kreftcelle ennå. Noen ganger kan forandringene reparere seg selv. Man vet ikke noe sikkert om hvor lang tid det tar fra påvisning av celleforandring til det utvikles kreft.

Hpv vaccine hvor

Det kan skje ved frysing av slimhinnen, laserbehandling eller ved såkalt kjegleutskjæring - konisasjon av slimhinnen omkring livmorhalskanalen. Dermed hindres utvikling av livmorhalskreft effektivt og sikkert. Celleprøve bør utføres hvert tredje år hos friske kvinner. Hyppigere undersøkelser gir ikke bedre resultater med hensyn på bekjempelse av livmorhalskreft. Du skal ikke gå og vente på symptomer fra underlivet før du lar deg undersøke. Hvis det ikke allerede foregår systematisk undersøkelse av kvinner der du bor, vil det være å anbefale at du selv tar initiativet til å bli undersøkt hvert tredje år.

Hvert år får rundt 25 000 norske kvinner konstatert unormale celler i livmorhalsen etter å ha tatt en celleprøve. Ikke alle celleforandringer er kreft eller forstadier til kreft, og de aller fleste som får konstatert dette blir helt friske. En celleprøve gjennomføres hos en av våre dyktige gynekologer. Det er fort gjort, og selv om noen finner det litt ubehagelig, er det ikke smertefullt. Hvordan tar man celleprøve? I Norge får kvinner mellom 25 og 69 år en påminnelse om å ta celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Celleprøven tas i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse hos din egen lege eller hos en gynekolog. Celleforandringer i seg selv gir ingen symptomer og oppdages ofte i forbindelse med en forebyggende undersøkelse for kreft i livmorhalsen – en celleprøve. Celleforandringer kan for eksempel skyldes betennelse, sopp eller virus. Mens du ligger i gynekologstolen fører legen et spekel inn i skjeden - dette er for at legen skal se og få tilgang til livmortappen og dennes åpning inn til livmorhalsen.

Hvor downloade

Undersøkelser Undersøkelsen kan gjøres på ulike måter: For å undersøke lymfeknuter, kuler og annet stikker legen med en tynn nål for å hente ut celler til mikroskopisk undersøkelse. Dette kalles cytologisk punksjon, og det tas 2-4 prøver for å ha nok materiale. Ved overfladiske sår eller føflekker kan det være tilstrekkelig å «skrape» for å få tatt en celleprøve. Celleprøve av livmorhalsen hentes ut ved en gynekologisk undersøkelse. Prøven medfører vanligvis lite smerte og ubehag, og det er liten risiko for komplikasjoner. Cellene sendes til et laboratorium hvor de analyseres. Hvor lang tid tar det å få svar på prøven? Det tar vanligvis tre til fire uker å få svar på celleprøven. Det kan også ta noen dager før legen/gynekologen får informert om prøvesvaret. Spør gjerne når du tar prøven om hvor lang tid du kan forvente det tar før du får svaret. Ved noen sykehus og brystdiagnostiske sentre, blir prøven analysert med en gang, og du får prøvesvaret mens du er der.

Dette er en liten operasjon som oftest foretas i full bedøvelse. Etter operasjonen undersøker man kanten av det fjernede vevet i mikroskop, for å se om det er tegn på unormale celler. Hvis alt er normalt, trenger en ikke ytterligere behandling av sykdommen. Hvis kanten på vevet man har fjernet stadig inneholder celleforandringer, skal du kontrolleres regelmessig de første 1-2 år. Fordelen ved en konisering er at det er mulig å bli gravid senere. Ingen ventetid. Uten henvisning Finn ledig time hos gynekolog

  1. Hvor kan jeg se keeping up with the kardashians
  2. Nærkontakt av skuffende grad. - Dagbladet
  3. Hvor downloade

I get

Legen bruker en liten børste, og med denne skrapes det av celler på livmortappen, og børsten roteres frem og tilbake noen ganger i livmorhalsen. Det hele er unnagjort på få sekunder. Det er mange kvinner som kvier seg for å ta denne prøven, men de fleste har ikke noe særlig ubehag ved dette. Noen opplever at det kan blø litt fra skjeden etter å ha tatt prøven, det kan derfor være lurt å bruke et bind i timene etter undersøkelsen. Hvis eventuelle celleforandringer ikke oppdages og behandles er det risiko for at man etter en periode kan utvikle livmorhalskreft. Det er derfor viktig å gå regelmessig til kontroll slik at man kan oppdage celleforandringer før de eventuelt utvikler seg til livmorhalskreft. Behandling av celleforandringer i livmorhalsen Hvis dine undersøkelser kun viser lette forandringer, er det i første omgang tilstrekkelig med en ny celleprøve etter 3-6 måneder. Ved mer uttalte forandringer vil gynekologen anbefale at du gjennomfører en konisering, som vil si at legen skjærer vekk området hvor celleforandringer er påvist.

Dette avhenger blant annet av forandringenes alvorlighetsgrad. Men hvis denne utviklingen overhodet skjer - og det gjør den i ca. halvparten av tilfellene, uten at det gripes inn, kan det gå flere år. Hvordan foretas en celleprøve? Celleprøven foretas i forbindelse med en underlivsundersøkelse hos legen. Med en liten flat trespatel og en liten børste, løsnes overfladiske celler fra livmormunnen og livmorhalskanalen. Cellene strykes ut på en liten glassplate, farges og undersøkes i et mikroskop. Vanligvis har cellene et ensartet preg, men hvis en del av dem ser annerledes ut, med mørkere og større cellekjerner, snakker man om dysplasi eller rett og slett celleforandringer. Hvordan stiller legen diagnosen celleforandringer i slimhinnen? Hvis en celleprøve antyder grove forandringer, skal du få foretatt en utvidet undersøkelse hos gynekolog i privat praksis eller ved gynekologisk poliklinikk på sykehus. Du vil få foretatt kolposkopi -der gynekologen undersøker slimhinnens overflate gjennom et kikkertformet forstørrelsesglass, og tar slimhinneprøver fra blant annet livmormunnen der forandringene sees tydelig i kolposkopet.

Hvordan utføres en celleprøve? Undersøkelsen kan gjøres på ulike måter: For å undersøke lymfeknuter, kuler og annet stikker legen med en tynn nål for å hente ut celler til mikroskopisk undersøkelse. Det kalles cytologisk punksjon, og det tas 2-4 prøver for å ha nok materiale. Ved overfladiske sår eller føflekker, kan det være tilstrekkelig å "skrape" for å få tatt en celleprøve. Celleprøve fra livmorhalsen hentes ut ved en gynekologisk undersøkelse. Prøven medfører vanligvis lite smerte og ubehag, og det er liten risiko for komplikasjoner. Cellene sendes til et laboratorium hvor de analyseres. Hvor lang tid tar det å få svar på prøven? Det tar vanligvis tre til fire uker å få svar på celleprøven. Det kan også ta noen dager før legen/gynekologen får informert om prøvesvaret. Spør gjerne når du tar prøven om hvor lang tid du kan forvente det tar før du får svaret. Ved noen sykehus og brystdiagnostiske sentre blir prøven analysert med en gang, og du får prøvesvaret mens du er der.

Saturday, 17 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024