Ulv Og Sau — Ulv Eller Sau: Ja Takk, Begge Deler! – Ytring

Næringa jobber intenst med å få ned tapene på beite. Det gjelder både i de områdene som har rovdyr, og i de «rovdyrfrie» delene av landet. Tiltak som avl på dyr med gode «beiteegenskaper», teknologiske løsninger som gjør det mulig å følge sauens bevegelser hele døgnet, kvalitetssikring av beiter, bedre og hyppigere veterinærkontroller og bedre organisering og kunnskapsutveksling mellom sauebønder har fått tapene ned. I et fylke som «rovdyrfrie» Hordaland er tapene av sau og lam på beite nesten halvert på drøye femten år. «Dyrevelferden i norsk sauehold er dårlig» Det er på ingen måte slik at sauebøndene slipper dyrene på beite på våren - tar ferie - og henter dem igjen på høsten. Alle sauebønder utfører jevnlig tilsyn og oppfølging av dyrene på beite, og for mange er beitesesongen den travleste tiden på året. Muligheten til å bevege seg fritt på fjellet gjennom hele sommeren er grunnen til at 95 prosent norske sau og lam lever et godt liv før de ender opp på middagstallerkenen. Når så mange dyr skal beite på store områder hvert år vil noen dø som følge av enten fall, beinbrudd eller sykdom.

  1. Sylvester ulv
  2. Ulv eller sau: Ja takk, begge deler! – Ytring
  3. Karaoke

Sylvester ulv

Dyr på beite sørger for å holde landskapet åpent og gir kjøtt med særegen smak og kvalitet. Hvert år spiser norske små og storfe fôr i utmarka til en verdi av rundt 1 milliarder kroner hvert år. Over 50% av fôret i den norske saueproduksjonen hentes fra utmarka. Et samlet norsk storting har vedtatt rovviltforliket, som sier at vi skal ha både beitedyr og rovdyr i norsk natur. Stortinget har også bestemt hvor store rovdyrbestandene skal være. Landbruket og andre næringers bruk av utmarka utfordres i dag i betydelig grad av rovdyr. Gjennom flere forlik har Stortinget bestemt at det skal være plass til både rovdyr og beitedyr i utmarka, allikevel blir mellom 30 000 – 40 000 sau drept eller skadet av bjørn, ulv, gaupe, jerv og kongeørn på beite hvert år. Dette medfører store lidelser for husdyrene. Bønder utsettes for fysiske og psykiske belastninger og de lider både økonomiske tap og tap av nærings- og eiendomsrettigheter. Norges Bondelags standpunkt til rovdyr Norges Bondelag primære standpunkt er at det ikke skal være ulv i norsk fauna.

Dessverre er det slik at mer enn 100 000 sauer på utmarksbeite utsettes for påkjenninger og lidelser hvert år. Det er dyreeiers ansvar å se til at sauene ikke lider mens de er på beite. Loven sier at dyr som holdes på utmarksbeite, skal sees etter minst en gang per uke i områder uten særskilt risiko. Dersom det er mistanke om økt fare for dyrene, skal tilsynene intensiveres slik at forhold som kan medføre dårlig velferd, syke, skadde og avmagrede dyr, oppdages så tidlig som mulig. Dyrebeskyttelsen Norge mener ukentlig tilsyn er alt for sjeldent. Mye kan skje med sauen i perioden mellom tilsynene og faren for smerter, lidelse og død er stor. Høye tap av sau på beite er ikke forenelig med god dyrevelferd. Erstatning dersom sau tas av rovdyr Dersom gaupe, jerv, bjørn, ulv eller kongeørn er årsak til tap av husdyr eller tamrein, har dyreeieren en lovfestet rett til full erstatning. I 2016 søkte 1 351 sauebruk om erstatning fordi bøndene mente sauer var tatt av rovvilt i løpet av beitesesongen.

Ulv eller sau: Ja takk, begge deler! – Ytring

  • Tap av sau på beite - Dyrebeskyttelsen Norge
  • Ulv sau statistikk
  • Ulv su4100
  • Ulv wiki

Disse tiltakene har varierende effekt, og de vanskeliggjør utnyttelsen av utmarksbeite, som er selvet fundamentet i norsk sauehold. Innkjøp og drift av elektriske gjerder er i tillegg både kostbart og arbeidskrevende, og det er begrenset hvor store områder det er praktisk mulig å gjerde inn på denne måten. Sau og ulv hver for seg Det eneste alternativet som gjør det mulig å ha en livskraftig ulvebestand uten å redusere antall sau er å ha sauene på et sted, og ulvene på et annet. Ulven i Norge er en del av en populasjon som strekker seg østover gjennom våre naboland. Derfor er det naturlig at sonen der ulven skal ha førsteretten må ligge østpå. Landbrukspolitikken bør derfor legge til rette for at saueholdet styres mot Vestlandet, mens produksjonen av storfe, kylling og gris i større grad kanaliseres østover. Det bør ikke gis støtte til etablering av nye sauebesetninger på Østlandet, og på sikt bør nåværende besetninger avvikles og bøndene gis støtte til overgang til annet landbruk. Det er flere grunner til at saueholdet bør legges til Vestlandet: Beitesesongen er lengre, på de mange øyene vil det være lettere å bekjempe parasitter og sykdommer, og en økning i antallet sau på beite vil gjøre det lettere å ta vare på kulturlandskapet langs kysten.

Karaoke

  1. Påskenøtter for barn
  2. Samsoving hvor lenge man
  3. Hvite menn som pusher 50 lyrics
  4. Hole kommune no 1
  5. Beste middel mot brunsnegler
  6. Speke laan uten sikkerhet 3
  7. Leie hytte voss street
  8. Halden arbeiderblad eavis
  9. Jotun fargekart 2019
  10. Hva skjer larvik a table
  11. Nordmenn fengslet i utlandet
  12. Best i test tørketrommel 2016 online
  13. Halv skatt i desember live
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024