Sør-Georgia

Det kirkelige arbeidet på øya Sør-Georgia i Antarktis bød på store utfordringer i et beinhardt hvalfangermiljø for sjømannsprestene som virket her i perioden 1925–1932. Det norske hvalfangsteventyret på Sør-Georgia startet i 1904, da nordmannen Carl Anton Larsen etablerte fangststasjonen Grytviken som representant for det argentinske selskapet Compania Argentina de Pesca. Og selv om kapitalen hovedsakelig var argentinsk, var industrien i praksis norsk ettersom både utstyret og hvalfangerne var norske. Allerede første sesongen ble det skutt til sammen 195 hval, som gav over 5000 fat olje. Denne eventyrlige fangsten gjorde at flere utenlandske og norske selskaper etablerte nye stasjoner på øya. Og også ved disse stasjonene var flesteparten av hvalfangerne norske. Helt fram til 1965 ble det drevet hvalfangst i Antarktis med Sør-Georgia som base. Fangsten ble gjort på konsesjoner fra Storbritannia, som hadde gjort krav på øya. Toppsesongen i Antarktis var 1930–1931, med en fangst på til sammen 40 000 hval.

Dental sør

  • Sør-georgia state
  • Kroppen og toppen youtube
  • Norge vm håndball. Norges herrelandslag i håndball. 2020-02-15
  • Massasje i oslo

» (Sitatet er hentet fra boken «Hvalfangerkirken» av Svend Einar Hansen). At det var fullpakket sal kan imidlertid ha å gjøre med at Knudsen arrangerte foredragskvelder og lysbildefremvisninger. For i følge sjømannspresten selv, var det få av hvalfangerne som viste interesse for det åndelige. Lettere sjokkert over det hardbarkete miljøet på øye og i tvil over sin egen evne til å utrette noe blant disse mennene, sa sjømannspresten opp stillingen sin da fangstsesongen var over. Del Da sjømannsprest Knudsen dro fra Sør-Georgia, trakk også Hvalfangerforeningen tilbake den økonomiske støtten til videre finansiering av en prestestilling på Sør-Georgia. Ny sjømannsprest ankom derfor ikke øya før i 1929. Da hadde Sjømannskirken besluttet at organisasjonen selv skulle ta på seg prestens lønnskostnader, mot at selskapene tilbød gratis opphold ved fangststasjonene. Det var tidligere sjømannsprest fra Liverpool, Sverre Eika, som ble bedt om å ta over stillingen. Eika fant seg umiddelbart til rette blant hvalfangerne.

Sør korea

I tillegg til å holde gudstjenester måtte den aktuelle kandidaten også bidra med høytopplesing av skjønnlitteratur og foredrag om nyttige og interessante tema. Pastor Kristen Løken fra Den norske kirke fikk jobben, og ankom Sør-Georgia i 1912. Allerede i desember 1913 hadde den unge pastoren også en kirke å holde gudstjenestene sine i. Kirken i Grytviken ble finansiert av Larsen selv, i tillegg til innsamlede midler fra hvalfangerne – til tross for at hvalfangerne ikke viste seg å bli spesielt trofaste kirkegjengere. Den ble levert av norske Strømmen Trævarefabrik, og satt opp i rekordfart. Da Løken forlot Sør-Georgia i 1914 etter endt kontraktsperiode, ble han etterfulgt av en teologistudent som ble værende på øya fram til 1916. Bestyrer Larsen hadde selv betalt prestelønn, men ønsket at det argentinske fangstselskapet skulle være med på å dele byrden. På grunn av manglende vilje fra fangstselskapet Pescas til å betale prestelønn, kom det dermed ikke flere prester til Grytviken på en stund.
sør cup

Cafe sør

— Et problem — Vi har et reinsdyrproblem, og et rotteproblem, sier Martin Collins som representerer den britiske guvernøren for Falklandsøyene og Sør-Georgia. - Vi er dessverre nødt til å drepe reinsdyrene først, deretter rottene, sier han, og legger ikke skjul på at norsk aktivitet i Sørishavet har «æren» for å ha innført både rotter og rein. Likevel betaler de for innleid ekspertise fra Norge. januar startet siste del av reinutryddelsen. I februar i fjor drepte norske skarpskyttere og reindriftssamer ca. 3500 reinsdyr, nå gjenstår drøyt 2000. I løpet av en hektisk måned regner man med at den siste reinen er drept. Det høye antallet rein skaper et økologisk problem. Dyrene beiter ned den naturlige vegetasjonen og man frykter erodering. I tillegg skremmer reinen bort de fuglene som naturlig vil hekke i området. Åtseletere Rottene er også en trussel mot fugler, blant annet har bestanden av ender gått sterkt ned, når antallet rotter har økt. Seks mann har reist fra Norge for å delta i utryddelsen av reinsdyr.

cafe sør

Sør korea flagg

Hvalfangststasjonen Husvik i 1927. Kart over Sør-Georgia med tidligere hvalfangststasjoner og dagens forskningsstasjoner avmerket. Husvik er en tidligere hvalfangststasjon på nordkysten av Sør-Georgia i Sør-Atlanteren. Hvalfangststasjonen ble etablert 24. desember 1907 av A/S Tønsbergs Hvalfangeri. Virksomheten i Husvik ble nedlagt i 1931. I de 24 årene det var drift i Husvik ble 16 200 hval fanget og 900 000 fat hvalolje og 380 000 sekker guano produsert. [1] I 1945 ble fangsten til Husvik gjenopptatt, og med etablering av et stort kjøttfryseanlegg i 1957 startet den første norske kjøttproduksjonen i Antarktis. Kjøttproduksjonen ble kortvarig og i 1960 overtok Albion Star stedet. Stasjonen ble delvis demontert og kjøttfryseanlegget flyttet til Grytviken [1]. I 1979 ble Husvik solgt til det skotske selskapet Christian Salvesen & Co. I 1992 ble stedet gitt tilbake til britiske myndigheter. I sesongen 2005-2006 ble norske håndverkere engasjert av South Georgia Heritage Trust for å restaurere noen av bygningene.

Del I 1925, nesten ti år siden det sist hadde vært prest på øya, anmodet Den norske Hvalfangerforening Sjømannskirken om å ta opp virksomhet på Sør-Georgia. Fangstselskapene ville selv stille midler til rådighet for å dekke alle utgiftene. Dette var etter at Sjømannskirkens hovedstyre i flere år hadde oppfordret selskapene til å sette i gang en slik ordning. Det var 24 år gamle Fredrik Knudsen som ble oppnevnt til stillingen. Og den nyutdannede presten la med stor entusiasme ut på den over tretti dager lange sjøreisen. Det ser også ut til at sjømannspresten ble populær på øya. I et brev til Sandefjord blad fra en av fangststasjonene beskrev hvalfangerne deres møte med den nye presten, som de i utgangspunktet hadde vært heller skeptisk til. I brevet stod det: «Han besøkte oss på barakken om aftenen og snakket ganske som et almindelig menneske. Og jeg skal si møtene hans blev besøkt. Fuldpakket sal hver eneste gang. Han tok hvalfangerne paa den rette maaten. Jeg tror det overhodet var den beste mand som kunne sendes herned.

Mur i sør

sør

Samtidig håper han at øyas naturlige vegetasjon vil komme tilbake. Men nye utfordringer venter. Antallet pelssel har økt fra noen få hundre i 1940, til ca. 4, 5 millioner i dag. I tillegg øker antallet elefantsel. Dyrene opptrer i store mengder langs kysten. Dette kan skape nye økologiske problemer. Ny rein-øy — Målet er å ta ut alle reinsdyrene på Sør-Georgia. Våre folk er på plass den første arbeidsdagen i det nye året, sier direktør Pål Prestrud i Statens Naturoppsyn, SNO. Han regner med at alle de resterende ca. 2000 rein vil bli funnet og skutt. Sør-Georgia er ikke alene om å ha et reinsdyrproblem. Norske hvalfangere etablerte også fangststasjoner på den franske øya Kerguelen, også dit innførte man rein. Der har bestanden nå vokst til 5-6000 dyr. — Franske myndigheter følger med hva som nå skjer på Sør-Georgia. Så vil de vurdere hva som kan gjøres med det høye reintallet, sier Pål Prestrud.

Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024