Grapefrukt Og Medisiner – Juice Og Interaksjonspotensiale Med Legemidler

Studien ble forhåndspublisert på nett i Canadian Medical Assosiation Journal i november 2012.
  1. Advarer mot å blande - NHI.no
  2. Og cholos

Advarer mot å blande - NHI.no

  1. Juice kan hindre medisiner
  2. Om Innsikt - Google Min bedrift Hjelp
  3. Er sjøgrens syndrom farlig
  4. Advarer mot å blande grapefrukt og medisiner - NHI.no
  5. Hvordan skru av mobilsvar telenor
  6. Grapefrukt og medisiner
  7. Og gaiden
  8. Minnekort til gopro

For eplejuice er det kun interaksjonen med feksofenadin som hittil er beskrevet (3, 5b). I en liten studie med friske frivillige fant man at appelsinjuice gav signifikant økt absorpsjon av pravastatin. Dette er altså den motsatte effekten av det som er beskrevet for andre legemidler i kombinasjon med appelsinjuice. Mekanismen for denne interaksjonen er ikke kjent, men OATP kan være involvert også her (6). Et oppslagsverk om interaksjoner skriver imidlertid at interaksjonen mellom pravastatin og appelsinjuice synes å ha liten klinisk signifikans hos de fleste pasienter, men at dette må bekreftes (3). Det har vært kjent lenge at grapefruktjuice kan øke absorpsjonen av visse legemidler, bl. a. felodipin, og dermed øke serumkonsentrasjonen av disse. Det er foreslått at dette skyldes grapefruktjuice sin hemmende effekt på det legemiddelmetaboliserende enzymet CYP3A4 i tarmen. Når denne metabolismehemmingen skjer i tarmen øker mengde legemiddel som er tilgjengelig for absorpsjon og dermed øker også serumkonsentrasjon av aktuelle legemidler som metaboliseres av CYP3A4 (7).

Uten at det finnes statistikk på antall overdoser, kan Madsen fortelle at det forekommer fra tid til annen. – Det har vært flere tilfeller av slike overdoser i Norge, jeg kjenner ikke til noen dødsfall, men det har vært flere alvorlige tilfeller hvor pasientene har fått langvarig behandling på sykehus med blant annet kunstig nyre, sier han. HEMMER ENZYMET: På bildet kan du se enzymet CYP3A4 som blir hemmet av grapefrukt. Foto: Molekuul_be/Shutterstock/NTB scanpix. Les også: Slik kan du øke testosteronnivået i kroppen - uten medikamenter Pasientene bør sjekke opp selv Forfatterne av en kanadisk studie mener at det er mange i helsetjenesten som ikke er klar over at denne kombinasjonen kan gi bieffekter. Madsen mener dette ikke er tilfelle i Norge, men det er ofte pasientens ansvar å sjekke det opp i pakningsvedlegget selv. – Jeg tror nok norske leger er blitt klar over at grapefrukt ikke er det lureste man spiser ved siden av medisiner, problemet er ofte at pasienten ikke vet det. Men hvis du tar et legemiddel, så vil det som oftest stå i pakningsvedlegget at man ikke skal kombinere det med grapefrukter.

og cholos
Dette ifølge en artikkel i BBC News fra november 2012. Forskerne som først fant denne sammenhengen, sier at antallet medisiner som de ser kan gi denne potensielt farlige effekten, blir stadig flere. I 2008, da de først oppdaget sammenhengen, fant de 17 medisiner som kunne gi alvorlige bivirkninger/overdosering sammen med grapfrukt. I dag er dette tallet justert opp til 43. Medisinene det gjelder, inkluderer blant annet kreftmedisin, blodtrykksmedisin, kolesterolsenkende statiner, og immundempende medisiner gitt etter en organtransplantasjon. Kan gi 5-10 ganger sterkere effekt Det som skjer i kroppen, er at kjemikalier som finnes i grapefrukt, eliminerer et enzym som normalt bryter ned medisiner. Det betyr at mer av medisinen enn kroppen kan håndtere, kommer over i blodbanen fra fordøyelsessystemet. En av forskerne sier til BBC at en tablett og et glass grapefrukt-juice, kan tilsvare det å ta 5-10 tabletter sammen med et glass vann. Forfatterne av studien mener at det er mange i helsetjenesten som ikke er klar over at denne kombinasjonen kan gi en slik effekt.

Og cholos

I verste fall kan grapefrukt gi medisinene du bruker 16 ganger mer effekt og dermed risiko for overdose. Sjekk om du kan spise grapefrukt i kombinasjon med dine medisiner! Ikke mindre enn 106 ulike medikamenter står på listen over medisiner som ikke skal eller bør tas dersom du er glad i grapefruktjuice. Om du tar medisinen om morgenen og et glass juice av den velsmakende frukten på ettermiddagen, hjelper lite, siden effekten av juicen kan vare i over 24 timer. Sjekk nederst i artikkelen om dine medisiner står på listen. Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør og spesialist i indremedisin og hjertesykdommer hos Statens legemiddelverk, opplyser til nettstedet at grapefrukt både kan ødelegge for opptak av visse medisiner, mens den hos andre kan gi 16 ganger sterkere effekt. Et glass grapefruktjuice kan føre til livstruende overdose mens den hos transplanterte kan redusere effekten av livsnødvendige medisiner. Hemmer enzym Den negative effekten av grapefrukt i kombinasjon med legemidler, skyldes at frukten hemmer enzymet CYP3A4 som finnes i leveren din og har til oppgave å bryte ned halvparten av alle legemidler.

og obey

Marevan er en blodfortynnende medisin som virker ved å blokkere effekten av vitamin K. Vitaminet spiller en viktig rolle for blodets evne til å koagulere. Bruker du Marevan, kan større endringer i mengden vitamin K du får i deg gjennom maten påvirke effekten av Marevan. Et plutselig større inntak av vitamin K kan senke INR-verdien. INR-verdien forteller hvor mye blodlevringstiden har økt i forhold til det normale. Da vil blodet levre seg lettere. Derfor er det viktig med et mest mulig stabilt inntak av vitamin K fra kosten. I dypgrønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, broccoli og bladsalat, og spesielt i dypgrønne bladsalater som romano og ruccola, finner du ekstra mye vitamin K. Kål, rosenkål, nesler og japanske alger inneholder også mye vitamin K. Tidligere frarådet man pasienter som fikk Marevan-behandling, å spise disse matvarene. Men nå vet vi at disse grønnsakene har en sentral del i et sunt kosthold. For å sikre en stabil blodfortynning, er det derfor viktig at du bruker omtrent like mye grønnsaker av denne arten hver uke.

Spørsmål RELIS har fått spørsmål vedrørende en artikkel som omhandler interaksjonspotensiale mellom ulike juicer (grapefrukt-, eple- og appelsinjuice) og legemidler. Det er ønskelig med en vurdering av når appelsin- og eplejuice bør unngås. Er det kun absorpsjon som blir påvirket eller er det også metabolisme? Svar Artikkelen som det refereres til er et norsk referat (1) av en pressemelding som ble gitt i forbindelse med årsmøtet til American Chemical Society (2). Her omtales nye resultater fra forskningsgruppen til professor David Bailey. Forskningen viser at juice av grapefrukt, eple og appelsin kan redusere absorpsjonen av legemidler. Ved søk i tilgjengelig litteratur finner vi støtte for dette. I det følgende refereres det både til den nevnte pressemeldingen og til aktuelle studier. Professor Bailey sin forskningsgruppe har vist at den aktive ingrediensen i grapefruktjuice, naringin, synes å kunne blokkere en viktig legemiddeltransportør, OATP1A2, som er involvert i opptak av legemidler fra tynntarmen.

Metabolisme av legemidler i leveren synes ikke å påvirkes av grapefruktjuice. Vi har ikke funnet beskrevet at eple- eller appelsinjuice kan påvirke CYP3A4-metabolisme. Seville (sur) appelsinjuice kan imidlertid gi tilsvarende hemming som grapefruktjuice på CYP3A4 (7). Som en generell anbefaling bør legemidler tas sammen med vann for å unngå eventuelle interaksjoner med fruktjuicer (7). Ved tilfeller av utilstrekkelig effekt av legemidler ved normal dosering kan det være aktuelt å undersøke pasientens inntak av fruktjuicer. Konklusjon Grapefruktjuice er vist å både kunne øke og redusere serumkonsentrasjonen av visse legemidler. Ved redusert serumkonsentrasjon er årsaken trolig at grapefruktjuice hemmer en legemiddeltransportør i tarmen og reduserer absorpsjonen. Også appelsin- og eplejuice synes å kunne hemme denne transportøren og dermed gi mulig redusert klinisk effekt. I kombinasjon med pravastatin synes appelsinjuice imidlertid å kunne øke absorpsjonen. Grapefruktjuice kan hemme metabolisme i tarmen av visse legemidler og dette antas å være mekanismen for økt serumkonsentrasjon.

Kaffe, te, hjerterytme og lungesykdommer Koffein kan gi økt hjerterytme. Det interagerer derfor muligens med medisiner mot unormal hjerterytme. Kakao og te inneholder også koffein. Te inneholder også et stoff som heter teofyllin, som har mange virkninger til felles med koffein. Noen medisiner mot kroniske lungesykdommer har teofyllin som virkestoff. Snakk med legen din om dette dersom du er i tvil. Kalium og blodtrykksmedisiner Noen medikamenter som gis mot høyt blodtrykk eller ved hjertesvikt, påvirker kaliumutskillelsen fra kroppen, og kan derfor påvirkes uheldig hvis du spiser mye kaliumrike matvarer. Ved bruk av ACE-hemmere, som er en type blodtrykksmedisin, kan du få en for høy konsentrasjon av kalium i blodet dersom du spiser mye kalium. Dette gjelder også noen typer vanndrivende medikamenter. Salterstatninger, slik som seltin, er rike på kalium. Matvarer som er rike på kalium er for eksempel banan, appelsin, grønne bladgrønnsaker (grønnkål, spinat, brokkoli med mer), brunost, fennikel og nøtter.

  1. Gullpriser i dag
  2. Hva er ct
  3. Når er det eu kontroll tv
  4. Bompenger bergen 2017
  5. Thailand nyheter i dag t
  6. Morgan freeman filmer og tv programme tv
  7. Oppleve det på engelsk
  8. Store norske pupper
  9. Sende pakke fra utlandet til norge
  10. Hilde selvikvåg sykdom de
  11. Ta opp fag oslo
  12. Hva hjelper mot matforgiftning 10
  13. Missoni håndkle salgado
  14. Nav midtbyen trondheim 2018
  15. Hjerte og lunge forening
  16. Kjøpe bil med heftelser list
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024