Hva Er Ytringsfrihet

Freedomhouse: Freedom in the world Lese og skriveferdigheter Hvis en leser artikkel 19 så står det også at enhver har rett til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsemiddel. Det er ikke mange som er opptatt av dette når de snakker om ytringsfrihet, men det betyr at grunnleggende skrive og leseferdigheter samt tilgang til meddelelsemiddel er grunnleggende for enhvers rett til å ytre seg og være informert. For store deler av verden er dette på ingen måte en selvfølge. I 2012 var det over 123 millioner ungdommer uten lese og skriveferdigheter og over 781 millioner voksne. FN-sambandet: Sikre utdanning for alle - Status Tusenårsmål 2 UN: Millenniumgoals - Education

  1. Hva er ansa
  2. Center

Hva er ansa

Vi arbeider for at folk skal kunne kommunisere fritt på nett uten å å bli spionert på Straffet for å ytre seg Fengslet for å snakke om overgrep på Facebook. Amal ønsket at sønnen hennes skulle vokse opp i et tryggere i Egypt. Derfor valgte hun å uttale seg om seksuell trakassering og overgrep. I en facebook-video fortalte hun om sine opplevelser med overgrep. Hun ba myndighetene ta overgrep mer på alvor. Innen 48 timer stormet politi inn i huset og arresterte henne. Amal ble dømt til to år i fengsel for å "publisering av falske nyheter" og "spre ideer som oppfordrer til terrorisme". Amal har nå blitt løslatt, men må fortsatt rapportere til politistasjonen to ganger i uka - fire timer hver gang. Hun står fortsatt i fare for å bli fengslet når som helst.

  1. Hva er ct scan
  2. Hva er uber
  3. Hva er ytringsfrihet chart
  4. Quiz 12 år
  5. Varemessa på lillestrøm
  6. Hva er ytringsfrihet price
  7. Hva er ytringsfrihet hospital
  8. Hva er ytringsfrihet center
  9. 50 års humor sitater
  10. Amming og røyking
  11. Ratt til båt song

Det er ingen klar grense for hvor langt foreldrenes oppdragelsesrett går, sett opp mot retten din til ytringsfrihet. I barnekonvensjonen artikkel 5 står det at landene skal respektere foreldrenes ansvar, rettigheter og forpliktelser for å gi barnet veiledning og støtte tilpasset dets gradvise utvikling, under barnets utøvelse av rettighetene i barnekonvensjonen. Det er viktig å vite at selv om foreldrene dine bestemmer over deg frem til du fyller 18 år, så har du krav på at de skal lytte til meningene dine. Etter at du har fylt 12 år skal foreldrene dine legge stor vekt på hva du mener ( barneloven § 31). Du skal gis mer og mer ansvar og frihet jo eldre du blir. Hvordan diskutere på nett?

hva er ytringsfrihet song
For å nå gjennom er det viktig å bli oppfattet som en troverdig avsender. Raftoprisen, som har vært delt ut siden 1987, har fått stor oppmerksomhet internasjonalt. Prisen har flere ganger gått til mennesker og organisasjoner som senere har markert seg sterkt for arbeidet med menneskerettigheter i verdenssamfunnet. Vi forsøker å være en pådriver i arbeidet for menneskerettigheter ved å løfte frem mennesker som gjør et modig arbeid for menneskerettigheter, men som ikke får den oppmerksomheten av verdenssamfunnet som kampen deres fortjener. Dette har gjort at vi flere ganger har vært tidlig ute med å sette fokus på modige mennesker og viktig arbeid. Et kjent eksempel er fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi i Burma, som fikk Raftoprisen allerede i 1990. I 2009 gikk prisen til journalisten Malahat Nasibova fra Aserbajdsjan. Hun er en modig forkjemper nettopp for ytringsfrihet og frie og uavhengige medier i et område der disse står svakt. En rekke av prisvinnerne har måttet kjempe for å nå fram med sine budskap, og flere har risikert liv og helse i kampen.

Center

Misbruk Men ytringsfrihet kan også misbrukes. Vi er vel alle klar over at Internett og sosiale medier kan misbrukes og være redskap for kriminalitet, undertrykkelse og propaganda. Man er hele tiden nødt til å være forsiktig med hva man legger ut og formidler, og å være kritisk til det man leser. Men dette gjelder ikke bare de nye mediene. Alle former for ytringer og uttalelser kan skade og skape konflikt, både tilsiktet og utilsiktet. Noen former for ytringer, for eksempel de som oppfordrer til rasistisk vold, må derfor begrenses for å beskytte andre menneskerettigheter, eller ytringsfriheten selv. Samtidig er det viktig å huske at ytringsfriheten er en fundamental rettighet, og at det derfor må være særdeles sterke grunner for å begrense den. Denne balansen er en av demokratiets viktige utfordringer. Er ytringsfrihet og trykkefrihet fremdeles verdt å kjempe for? En oppgave om medienes forhold til ytringsfrihet og ytringsfrihetens grenser. Skriv et debattinnlegg for eller mot retten til frie ytringer i sosiale medier.
Alle mennesker i Norge har ytringsfrihet. Retten til ytringsfrihet står i Grunnloven § 100 og i menneskerettighetskonvensjonen artikkel 10. Den står også i barnekonvensjonen artikkel 13, som gjelder spesielt for barn. Alle barn og unge har i utgangspunktet rett til å søke, motta og å meddele alle typer opplysninger gjennom alle typer uttrykksmåter. Retten til ytringsfrihet henger tett sammen med andre rettigheter du har etter barnekonvensjonen, særlig retten til å uttale deg i viktige saker som angår deg (artikkel 12), retten til tanke-, samvittighets – og trosfrihet(artikkel 14) og retten til informasjon (artikkel 17). LES OGSÅ Hvordan kan du påvirke? Hvorfor har vi ytringsfrihet? Det finnes flere gode grunner til at vi har ytringsfrihet. Ytringsfrihet er en forutsetning for demokratiet vårt. Det er viktig for den politiske debatten og utviklingen i samfunnet at alle skal kunne si hva de mener uten å risikere å bli straffet for det. For at den enkelte skal kunne danne seg egne frie meninger, er det nødvendig å få høre argumentene og synspunktene til mennesker som mener forskjellige ting, slik at man selv kan gjøre seg opp en mening.

Straff og erstatningsansvar Hvis du er over 15 år, kan du straffes for å ytre noe som er ulovlig. Hvis du er under 15 år kan du ikke straffes, men politiet kan likevel etterforske saken, og innkalle deg og foreldrene dine til en samtale. Du, eller foreldrene dine, kan også blir erstatningsansvarlig, for ærekrenkelse eller krenkelse av privatlivets fred ( skadeerstatningsloven §§ 1-1 og 1-2, jf. § 3-6 og § 3-6a). Har foreldrene dine rett til å begrense ytringsfriheten din? Det står i barneloven § 30 at foreldrene dine har rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige forhold, og at de skal ivareta dine interesser og behov. Kanskje har foreldrene dine bestemt at du ikke får surfe fritt på nettet etter informasjon, bilder og videoer? Kanskje sier foreldrene dine at du ikke får lov til å legge ut bilder, dele personlig informasjon, eller skrive politiske ytringer på bloggen din eller på sosiale medier? De aller fleste foreldre har gode grunner for slike regler og begrensninger. Grunnen kan være at de vil skjerme deg mot skadelig informasjon, eller at de vil beskytte deg mot å legge ut noe på nett som du senere kan angre på, men som blir liggende der for alltid.

Det betyr ikke at alle disse landene har ytringsfrihet. Det er heller ikke nødvendigvis bare myndighetene og stater som legger begrensninger på ytringsfrihet. Militante aktører, trusler og økonomiske forhold kan også ha innflytelse på ytringsfrihetens kår. Å måle ytringsfrihet på tvers av land blir vanskelig, men det finnes to anerkjente internasjonale organisasjoner som prøver å rangere land etter pressefrihet. Det blir kanskje det nærmeste vi kommer et konkrete mål for ytringsfrihet. Nedenfor finner du lenker til tabeller fra Freedom House og Reporters Without Borders. Freedomhouse: Global Press Freedom Rankings På denne rangeringen kategoriseres 63 land med fri presse, 70 land som delvis fri og 64 land som ikke fri. Hvor en drar grensen for fri/delvis fri blir selvsagt et spørsmål om skjønn. Reporters Without Borders: Press Freedom Index Hvis du bruker dette kartet fra 2014 kan du se hvordan Reporter Without Borders kategoriserer landene. Freedomhouse har også andre rangeringer som kan være aktuelle: Freedomhuse: Freedom on the net 2013 Det er mange land som er utelatt fra denne indeksen.

Du har rett til å poste din mening på facebook, være uenig med de som styrer landet, eller delta på en fredelig demonstrasjon - uten å bli straffet for det. Hva er ytringsfrihet? Ytringfrihet er retten du har til å: Ytre din mening - så lenge den ikke er hatefull eller diskriminerende Motta og gi informasjon. Ytringsfriheten er beskyttet av artikkel 19 i FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, som støttes av hele verden. Problemet Til tross for at retten til ytringsfrihet er anerkjent av alle verdens land, blir mennesker straffet, forfulgt og drept – bare for å si sin mening. De kan ha skrevet et blogginnlegg, postet en status på facebook, eller ha deltatt på en fredelig demonstrasjon. Dette kan være journalister, grupper som jobber aktivt for menneskerettighetene og pressefrihet, eller helt vanlige privatpersoner. I mange land bruker myndighetene også ulovlig sensur og overvåking, ulne terrorlover eller svertekampanjer for å tvinge sine motstandere til taushet. Maktmisbruket kommer ofte fra: Regjeringer Sikkerhetsstyrker Bedrifter Væpnede grupper Familiemedlemmer Slik forsvarer vi ytringsfriheten: Vi jobber både med å få løslatt samvittighetsfanger og å legge press på myndigheter og selskaper som undergraver ytringsfriheten.

hva er uber
  1. Tur til glittertind life
  2. Reise til indonesia
  3. Hvem bor her deltakere
  4. Utesteder 18 år oslo lørdag
  5. Leder i krf
  6. Gutta fra havet
  7. Svøping av baby blog
  8. Vm genser 2017 skiskyting
  9. Båt fra bergen til stavanger
  10. Til seed
  11. Bergen tingrett når går saken lyrics
  12. Ticket to ride brettspill free
  13. Fjelloverganger sør norge yr 2017
  14. Vin til pinnekjøtt 2016 free
  15. Voltarol gel bivirkninger pills
  16. Røde bær i skogen t
  17. Strekkmerker på rumpa
  18. Ute av verdun.fr
  19. Trondheim gdansk wizzair
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024