Giftig Fisk I Norge

Hva tenkte du ville bli den største utfordringen rundt det å spise fjesing? Var det betryggende å høre at Havforskningsinstituttet og Giftinformasjonen ikke hadde noe info om hva som kunne skje om du spiste fisken? Betryggende var det ikke, men desto mer spennende å gjøre det. Her snakker vi om noe som ikke er prøvd før, og som ikke engang forskere i landet kunne si noe om et eventuelt dårlig utfallet av. Dårskap og totalt galskap, ja kanskje.. men som artisten Seal synger i sangen Crazy << we're never gonna survive unless we get a little crazy". Men igjen, det er jo dette jeg har tatt på meg, å teste slike ting. Man kan ikke bare kjøre "safe" når man har et prosjekt som heter "kan det spises". Hvilke tiltak gjorde dere i forkant av å spise fisken? Det gikk litt i små tester. Davidsen, prøvde på forhånd noen sashimi stykker fra halepartiet (helt frivillig), mens jeg studerte andre type giftfisker. I land som Japan blir fisk med en mye større giftighetsgrad enn fjesing brukt til sushi. Lionfish for eksempel.

Blogger i norge

Til museum for fremtiden Når HI får tak i arter som er nye i norske farvann eller spesielt sjeldne, skal de alltid sendes til ett bestemt sted: Universitetsmuseet i Bergen. – Der blir den det vi kaller et beleggeksemplar. Så har vi et individ for ettertiden, sier Wienerroither. Rupert Wienerroither viser fisken som skal legges på sprit og lagres hos Universitetsmuseet i Bergen. (Foto: Anders Jakobsen) På museet tar de vevsprøve av fisken før den legges over på sprit med et unikt samlingsnummer. – Dermed vet vi for ettertiden når det første eksempelet av dvergfjesingen ble registrert i Norge, og fremtidens forskere kan undersøke fisken og sammenligne den med fremtidens dvergfjesinger, sier Bjelland. – Har for eksempel arten endret seg om noen 100 år? Det vil et beleggeksemplar av arten kunne gi svar på. Varme og mobiler Wienerroither forteller at Havforskningsinstituttet sender eksemplarer av nye eller sjeldne fisker til museet et par ganger i året. – Vi finner nye arter i norske farvann stadig oftere.

Lyrics

I Norge har vi et rikt dyreliv – både til land og til sjøs. I Norge kan vi ferdes ute helt trygt uten å være redd for at det skal komme noe å spise eller forgifte oss. Det er nemlig veldig lite dyr på listen som kan være livstruende for oss om vi sammenligner med mer eksotiske strøk. Men som alltid her i Sjøliv, så skal vi konsentrere oss om livet i og ved sjøen – og det er faktisk noen arter du ikke skal provosere. Artikkelen fortsetter under annonsen Fjesing Fjesing er spesielt utbredt i Danmark og Sverige – men er ikke uvanlig å treffe på i Norge. Den er mye å finne på sørlandet. Den liker seg godt de samme stedene som vi oppsøker, nemlig stranden. Fjesingen gyter på grunt vann i perioden juni-august. Den gjemmer seg i sanden på grunt vann, og er ikke en utenkelig art og være uheldig å tråkke på i badeferien. Fjesingen er i hovedsak en bunnfisk som ellers i året liker seg på 100 meters dyp. Den kan bli opptil 40 cm langt og en halv kilo tung. Ikke dødelig Er du så uheldig og blir stukket av en Fjesing, så må du komme deg opp av vannet så fort som mulig.

Rundtur i norge

Her gjelder det å være kjapp før smertene tar over. Rens såret godt for rester av piggen og andre urenheter. Fyll en beholder med varmt vann og plasser kroppsdelen ned i vannet. Smør deg med tålmodighet, for her gjelder det å sitte så lenge som mulig 30-60 minutter. Du vil kjapt merke at smerten gradvis blir borte. Vannet bør være så varmt som mulig, men ikke så varmt at du brenner deg. Temperaturen bør ligge på 40-45 grader. Om smerten ikke gir seg etter å ha behandlet med tålmodighet å varmt vann bør du oppsøke en lege. Kjær fisk har mange navn, og etter hvor man omtaler den rundt om i landet. Havmus kalles også havkatt, gullhå, hågylling, spelstrenghyse, levremus og levrekulp Pigghå: Pigghå er en norsk haiart, som vi har skrevet om tidligere i artikkelen Hai i Norge. Denne arten har giftige pigger på finnene, som du ikke bør berøre. Giften er ikke dødelig men er svært smertefull for de som blir stukket. Har du vært uheldig å bli stukket av en Pigghå på fisketur bør du oppsøke lege. Stonefish (steinfisk) – Verdens mest giftige fisk Dette er heldigvis ikke en fisk vi trenger å bekymre oss over i norske farvann.

Symptomer lignende det en ser ved Raynauds fenomen (lokal vasokonstriksjon fører til nummenhet, smerte, lokal cyanose ev vekselsvis bleke ekstremiteter) er også beskrevet i etterkant av et stikk (11, 12). Behandling Innledende behandling er lik ved stikk fra alle giftige fiskearter. På stedet: Fjern eventuelle synlige rester av pigger og fiskehud og plasser affisert kroppsdel så raskt som mulig i varmt vann: Vannet skal være så varmt som man kan tåle uten å skolde seg, det vil si 40-45 o C. Den intense smerten kan gjøre at man ikke så lett føler varmen i vannet, og man bør derfor sjekke med en frisk kroppsdel. La stikkstedet være dekket av det varme vannet. Etterfyll med varmt vann slik at temperaturen holder seg. Ofte vil det komme en momentan bedring. Det er ikke uvanlig at smertene vender tilbake når varmtvannsbehandlingen avsluttes. Hvis dette skjer reintroduseres varmvannsbehandlingen. Innen 30-45 minutter i varmt vann vil vanligvis smerte og lokal reaksjon forsvinne. Hvis ikke smertelindring har blitt oppnådd innen 90 minutters behandling bør varmtvannsbehandlingen avbrytes og annen smertelindring må vurderes.

  1. Ferie i norge
  2. 17 mai nrk super
  3. Leif einar lothe randi sørum
  4. Tilbake til Norge, tilbake i hektene | René
  5. Leie båtplass oslo
  6. Hundrevis av giftig fisk observert i Norge - dette må du gjøre om du blir stukket
  7. Oversettelser norsk engelsk
  8. Giftig fisk i norge still
  9. Giftig fisk i norge 1
  10. Giftig fisk i norge like
  11. Giftig fisk i norge lyrics
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024