Kart Over Stavanger — Kart Og Tegninger I Arkivverket - Arkivverket

Egne protokoller med grenserøysbeskrivelser dokumenterer kartleggingsarbeidet. Grensekartene fra Nordland, Troms og Finnmark inneholder mange samiske stedsnavn og har dermed stor interesse for bl. a. språkforskere. Militære kart og tegninger Fra tiden før 1814 er det bevart flere tusen kart og tegninger etter militær virksomhet i Norge. Framfor alt er festningene og andre forsvarsanlegg rikt representert, både med oversiktskart, detaljkart og bygnings-tegninger. Men det finnes også kart og tegninger over militærøvelser, militært materiell (telthus, kanoner, uniformer og faner) og angreps- og forsvarsplaner. Fra krigstokt og slagsteder er det bevart lite, men vi har kart som viser beleiringen av Fredriksten festning i 1718 og kampene mot Sverige i 1814. Ingeniørbrigaden er den militære myndigheten som har etterlatt seg flest kart og tegninger, ca. 2000 fra tiden 1650 til 1900. Generalstabens arkiv har materiale etter 1814, bl. vel 250 kart over ekserserplasser i hele landet. Fordi festningsbyene ofte ble kartlagt sammen med festningene, kan du finne flere detaljerte bykart, særlig fra 1700-tallet.

  1. Images
  2. Kart over bomstasjoner stavanger
  3. Lufthavn
  4. Canada

Images

kart over svalbard
  • Kart over stavanger kommune
  • Kart over stavanger og omegn
  • Nobels fredspris 2014
  • Kart over postnummer | Stavanger kommune
  • Nei til dab gif
  • Kart over stavanger sentrum
  • Hva er vind
  • Kart over bomringen stavanger

Havnedirektoratet har avlevert to serier med kart over havneanlegg, én i tilknytning til byene og én for havneanlegg utenfor byene. Dessuten finnes spesialserier med tegninger av dokker, brygger, sluser, bruer, fortøyningsringer og bøyer, i tillegg spesialkart som innseilingskart, fiskekart og kystkart. Kartmaterialet ca. 1820-1920 er en del av Riksarkivets kart- og tegningssamling, mens yngre kartmateriale utgjør en egen serie i det avleverte arkivet etter Havnedirektoratet. Fyrdirektoratet har avlevert i underkant av 2000 tegninger av fyr og fyrlykter, der de eldste er fra slutten av 1700-tallet. Kart fra vassdragsreguleringen Kanaldirektøren (senere NVE) hadde ansvaret for vassdragene og kanalene, med særlige oppgaver knyttet til flomsikring og fremkommelighet for tømmerfløting og transportformål. Etter 1900 fikk kraftutbyggingsspørsmål stadig større betydning. Den eldste delen av kartsamlingen, i underkant av 2000 kart, er avlevert til Riksarkivet og dekker perioden ca. 1820-1910. Kartene viser først og fremst vassdragene med dybdeanvisninger og forbygningsplaner (dvs. planer for flomsikringsarbeid).

Kart over bomstasjoner stavanger

Clarion Hotel Stavanger ligger midt i sentrum, med gangavstand til butikker, restauranter, museer og alt annet Stavanger har å by på. Personlig atmosfære Hotellet har 249 rom, en stor konferanseavdeling og en personlig, imøtekommende atmosfære full av moderne kunst og design. De fleste kunstverkene er laget av samtidskunstneren Kjell Pahr-Iversen. Bar og restaurant I hotellets restaurant Kitchen & Table kan vi by på en deilig middag med spennende smaker inspirert av Manhattan - og Stavanger. Kvelden kan avsluttes med en god drink i baren. Flere dager har vi også levende musikk. Cash free Clarion Hotel Stavanger gjør det enklere og sikrere for deg som gjest og er derfor kontantfritt. Les mer om dette under våre Vanlige spørsmål. Velkommen til Clarion Hotel Stavanger – den levende møteplassen i Stavanger!

Riksarkivets kart- og tegningssamling består av mer enn 100 000 kart og tegninger. Materialet dekker perioden fra ca. 1650 og fram til vår tid. Størstedelen er fra tiden 1750 til 1900. I hovedsak er kartene og tegningene deler av arkiver som er avlevert til Riksarkivet. På grunn av format og spesielle krav til oppbevaring er materialet skilt ut og lagt i et eget spesialmagasin. Størstedelen er håndtegnet. Innholdet i kart- og tegningssamlingen er svært variert. Statlige myndigheter har hatt et bredt oppgavespekter og ulike behov for å dokumentere administrative tiltak gjennom kart og tegninger. Mye av materialet fra 1600- og 1700-tallet er utarbeidet i forbindelse med militær virksomhet eller i forbindelse med bergverksdrift. Da sentraladministrasjonen ble mer og mer spesialisert utover på 1800-tallet, ble framstilling av kart og tegninger en del av saksfeltet til enkelte departementer og direktorater. De har senere avlevert kartsamlingene sine til Riksarkivet. Du finner mer informasjon om innholdet i Riksarkivets kart- og tegningssamling i Håndbok for Riksarkivet.

Lufthavn

Bare noen brokker av eldre materiale er i Riksarkivets kart- og tegningssamling, f. konkurranse-tegningene til nytt regjeringsbygg i 1880-åra. Kart og tegninger fra Norges statsbaner (NSB) I 1854 åpnet den første jernbanestrekningen i Norge mellom Christiania og Eidsvoll. Når nye strekninger skulle bygges ut, måtte det foretas ekspropriasjon av tilgrensende grunn. Du vil finne kart over alle banestrekningene som viser tilgrensende eiendommer og hva man ønsket ekspropriert. Slike såkalte konduktørkart er avlevert både til statsarkivene og til Riksarkivet. Langs linjene ble det bygd stasjoner og andre driftsbygninger, i flere tilfeller også boliger for personale. Før Arkitektkontoret ble opprettet i 1913, ble det delvis ansatt egne arkitekter og delvis brukt privatpraktiserende arkitekter. Derfor vil du bare finne de originale tegningene til en del av stasjonsbygningene i Riksarkivet. Norsk jernbanemuseum oppbevarer også en del tegninger av stasjonsbygninger, stasjonsområder og togsett. Jordskiftekart I 1859 ble det opprettet en egen etat, Utskiftningsvesenet.

kart over stavanger images

Så langt som mulig er materialet i Riksarkivets kart- og tegningssamling katalogisert slik at tilhørigheten til arkivet er beholdt. Alle kart fra hvert arkiv har en entydig kartsignatur som består av en bokstavkode (forkortelse av arkivmyndighetens navn) og et fortløpende nummer. Det er viktig å være klar over at det i Riksarkivet finnes mye uregistrert kart- og tegningsmateriale som fortsatt ligger i arkivene. Kart over riksgrensen Norges grenser mot Sverige, Finland og Russland er kartfestet av flere grensekommisjoner. I Riksarkivet er det bevart ca. 300 grensekart fra virksomheten til kommisjonene. Det finnes kart både fra 1700- og 1800-tallet. Viktigst er kartene som ble tegnet i forbindelse med arbeidet til den svensk-norske grensekommisjonen 1736-1767. De omfatter mer enn 150 kart. Av disse finnes det 23 offisielle grensekart. Her er grenserøyser og grensemerker tegnet inn med nummer, fra Kornsjø i sør til utløpet av Tanaelva i nord. Kartene dekker bare et smalt belte på begge sider av grensa.

Canada

Kart over postnummer | Stavanger kommune Tekststørrelse PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. Talende web har to lesemoduser: Pek og lytt Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding. Marker og lytt Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest Menu Postnummerkart for Stavanger kommune. Vi svarer ikke på henvendelser her, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre! Vi begrenser antall mulige tilbakemeldinger fra samme IP-adresse innen et gitt tidsrom. Du har nå nådd denne grensen.

kart over stavanger
Bergverkskart Samuels gruve 1716. NRA KS II C IIa 2a. Fra enkelte bergverk og i arkivene etter myndigheter med ansvar for bergverks-driften er det bevart flere tusen kart og tegninger. Materialet fra Kongsberg sølvverk står i en særstilling. Det omfatter nærmere 3500 kart og tegninger fra perioden ca. 1680-1920. Her finner du oversiktskart over gruveområdene, kart og tegninger over mange av gruvene, stoller og skjerp, tekniske innretninger som kjerrater, pukkverk, heisanordninger og maskin-tegninger. Materialet er mye brukt av dem som er interessert i bergverkshistorie. Bergverkskart finner du også i PA-0171 Morten Thrane Brünnich. Brünnich var direktør for sølvverket, og han samlet materiale for å skrive om de norske berg-verkenes historie. Han etterlot seg vel 150 kart fra tiden før 1800, mange er kopier av gruvekart fra flere forskjellige bergverk. Kart og tegninger fra havne- og fyrvesenet Det er lite kart- og tegningsmateriale av havneanlegg og fyr fra tiden før 1814. I 1820 ble det opprettet et felles Kanal-, havne- og fyrdirektorat som senere ble delt i tre.

Disse kartene har sjelden med topografiske detaljer unntatt nærmest elveløpet. Her kan du også finne kart over større ras, det store Verdalsraset i 1893, og tegninger av sluseporter, mudderprammer og annet teknisk utstyr. Det finnes også kart over kraftstasjoner og kraftanlegg. Kartmaterialet etter ca. 1910 er ikke avlevert og oppbevares hos Statkraft. Tegninger av offentlige bygg Gjennom nesten hele 1800-tallet administrerte departementene og etatene selv byggevirksomhet og driften av sine eiendommer. Bl. inneholder Kirke-departementets arkiv en del tegninger av offentlige bygg som kirker, museer og skoler. Enkelte etater etablerte egne bygningskontorer, f. eks. NSBs arkitekt-kontor og Medisinalvesenets byggekontor. I 1887 ble det opprettet en stilling som bygningsinspektør. Myndigheten er blitt utvidet og omorganisert flere ganger, og heter nå Statsbygg. Ansvarsområdet er planlegging og oppføring av bygninger i tillegg til forvaltning av statens eiendommer. Statsbygg har ikke avlevert sitt tegningsarkiv.

  1. Krav til rekkverk
  2. Hva øker verdien på huet.com
  3. Spesielle hoteller i norge
  4. Multifunksjonsskriver test 2015 cpanel
  5. Tale i begravelse til mamma
  6. Hva skjer i hammerfest d
  7. Sydentur fra trondheim mean
  8. Pasta hvit saus bar
  9. Trådløse hodetelefoner med aktiv støyreduksjon
  10. Hva er dyd
  11. Tesla model s motortrend
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024