Eggproduksjon I Norge - Eggproduksjon I Norme Nf

Målrettet arbeid for god helse hos hønene, med kontinuerlige kontroller og forbedringer, bidrar til å sikre denne unike situasjonen. Så du trygt kan fortsette å spise det norske egget ditt bløtkokt, eller gjerne helt rått. Miljøinnredning i hønsehus

Stand

I Norge blir 3. 5 millioner hanekyllinger drept hvert år bare få dager etter de blir klekket. Rundt 2. 5 millioner av dem blir drept ved såkalt maserasjon. Her blir de skåret i fillebiter av roterende knivblader. Dette foregår uten bedøvelse. Det er også lovlig å gasse dem ihjel. GAMLE HØNER Alle høner i eggindustrien blir drept når de er cirka 18 måneder gamle. På det tidspunktet legger de ikke like mange egg som før og derfor er det ikke lønnsomt å beholde dem. Hønene blir drept med gass og blir typisk brukt i produksjon av sement og fyringsolje.

Plasskravene for fjørfe i Norge er de strengeste i Europa. Slik foregår fjørfehold Eggproduksjon i Norge Norske høner har god plass, og vi har små gårdsbruk sammenlignet med andre land. Dette reduserer faren for sykdommer og smitte. Slik foregår eggproduksjon Norge er i verdenstoppen når det gjelder god dyrehelse. Mye skyldes nok naturgitte forhold: Vi har et kaldt klima, med dårlige vekstvilkår for skadelige mikroorganismer. Vi har spredt struktur i landbruket, med god avstand mellom gårdsbrukene, noe som motvirker spredning av smittestoffer mellom gårdsbrukene. Sist, men ikke minst har vi små gårdsbruk, som gir mulighet for god oversikt over dyrenes helsetilstand. Nortura gir råd til medlemmene våre - enten de driver med storfe, svin, fjørfe eller småfe - for å legge alt til rette for best mulig dyrevelferd. Det er Mattilsynet kontrollerer velferden til dyrene på gården. Dette er kjøtt fra kyr som nesten bare har spist gras i løpet av livet, og dermed omdannet grønne enger og utmarksbeite til næringsrik menneskemat.

Slik produseres egg i Norge. Historien bak eggene du finner i butikken Moderne eggproduksjon er langt fra det idylliske glansbildet vi ofte ser for oss. Mange har nok et bilde av høner som går fritt på tunet, men det er langt fra virkeligheten. I butikken kan du kjøpe egg fra høner i bur, frittgående høner eller økologiske høner. Bare de økologiske hønene har krav på å være ute. Resten av hønene lever hele livet inne. EGG FRA HØNER I BUR 40% av hønene i landbruksindustrien er innesperret i bur. Det vil si at vi har 1. 6 millioner høner i bur i Norge. Burhøner har ekstremt lite plass å beve seg på. Plassen til omtrent et A4-ark er alt de har. Burene er laget av netting og hønene slipper aldri ut av buret. De får aldri kjenne sola mot kroppen eller gress under føttene. Det er ikke krav om dagslys i den store produksjonshallen med burrekker. Hønene har svært begrenset mulighet til å utleve naturlig atferd i buret. Burlivet gjør dem stresset og av ren frustrasjon plukker de ofte fjær både av seg selv og andre høner i buret.

Over 200 egg hver i året - SSB

Livet til hønene starter på et samlebånd. Eggene blir klekket på et rugeri og kyllingene får aldri sett moren sin. EGG FRA FRITTGÅENDE HØNER Også frittgående høner lever trangt og tilbringer hele livet inne i en stor fabrikklignende hall. Her går de i flokker på mange tusen dyr. Det kan være 9 høner per m2. Teknisk sett er hønene frittgående fordi de ikke er innesperret i bur. Likevel er det så trangt i hallen at høna har begrenset med bevegelsesmulighet. EGG FRA ØKOLOGISKE HØNER Bare 5% av eggproduksjonen er økologisk. I produksjon av økologiske egg kan det være 6 høner per m2, og det skal være adgang til et uteareal på 4 m2 per høne. Hønene går i flokker på opp til 3000 individer. PROBLEMER MED ALLE TYPER EGGPRODUKSJON På tross av forskjellene på de tre produksjonsformene er det problemer som er felles for alle tre. HANEKYLLINGER I eggindustrien blir alle hanekyllinger drept umiddelbart etter klekkingen fordi de er verdiløse for produsentene. De legger ikke egg og det lønner seg ikke å fôre dem opp til slakt.

Vi har 18 300 eiere som praktiserer god mattradisjon på gårder over hele landet. Bondens selskap Dyrehold i Norge Dyrehelse på gården Dyrevelferd i Norge Grasfôra kyr Økologisk landbruk Mattrygghet på gården Nortura er et samvirke, eid av 18 300 privat næringsdrivende egg- og kjøttprodusenter fra gårder over hele landet. Hver enkelt av disse bøndene er med på å styre driften av Nortura. Dette gjør de gjennom sitt engasjement i lokallagene og valg av representanter til Nortura sitt konsernstyre. Våre eieres forventninger og krav, og forslag til forbedringer, er med på å fornye oss - samtidig som vi sammen holder god, norsk mattradisjon ved like. Det er også eierne våre som sørger for at vi har kjøtt og egg av topp kvalitet. Når dyra skal til slakting, henter vi dem på gården og tar hånd om alt helt til varene ligger i kjøledisken. Så kan bøndene konsentrere seg om den daglige driften av gården og trivselen til dyra som lever der. Det er smart å være Nortura-eier Som Nortura-medlem er du medeier i Norges ledende aktør i matindustrien, og du er med på å lage produktene til to av Norges sterkeste merkevarer, Gilde og Prior.

For miljøinnredning er EU-kravet 8 høner i de samme burene som vi i Norge bare kan ha 7 høner i. Gode helseforhold gir trygg mat Det foregår veldig lite medisinering av hønene i norsk eggproduksjon, og ingen bruk av antibiotika for å forebygge sykdommer. Veksthormoner er helt forbudt i norsk landbruk. Vi har små gårdsbruk sammenlignet med andre land; en norsk eggbonde har vanligvis maksimalt 7500 høner i sin besetning. Jo større besetningen er, jo større fare er det for sykdommer og smitte. Verdens tryggeste egg! I de fleste andre land er sykdom fra salmonella-infiserte egg et stort folkehelseproblem. Det medfører stort sykefravær, kroniske lidelser og et betydelig antall dødsfall. Den mest vanlige salmonella-typen heter Salmonella Enteritides. I Norge har helsemyndighetene ikke registrert et eneste syketilfelle av salmonella-sykdom fra norske egg, heller ikke fra norsk kylling eller norsk kalkun. Dette er en enestående situasjon i verdenssammenheng, og noe vi må gjøre alt vi kan for å opprettholde.

Download

Løvberget forteller at hønsekjøtt tidligere var et viktig biprodukt til eggproduksjonen, men at populariteten har dalt over årenes løp. –Fra 1990-tallet til 2016 har årsproduksjonen av hønsekjøtt avtatt fra 3 000 tonn til 1 000 tonn, og prisen har etter hvert blitt svært lav, sier Løvberget. Men kylling vil vi ha Produksjonen av annet fjørfekjøtt enn hønsekjøtt har økt kraftig siden slutten av 1960-tallet. Økningen har vært særlig stor fra rundt 1990 og framover. –Fjørfekjøtt utgjorde 9 prosent av all norsk kjøttproduksjon i 1990, mens den lå på 28 prosent i 2016. Av dette er 88 prosent kylling og 10 prosent kalkun. Høns og and utgjør til sammen bare 2 prosent, forteller Løvberget.

Når du kjøper kjøtt merket med den grønne Ø'en, har du en garanti for at de strenge reglene for økologisk produksjon er fulgt. Merket sier ingenting om næringsinnhold eller smak, men viser at kjøttet er produsert med spesielle krav til blant annet fôr og dyrevelferd. Norge er verdens tryggeste land å spise mat i. Likevel opplever vi også her stadige endringer i bakteriesituasjonen, både blant mennesker og dyr. Derfor jobber Nortura hele tiden med hygienetiltak hos bøndene, forsker på smitteveier og sprer kunnskap hos folk flest om håndtering av mat på kjøkkenet.

  • Eggproduksjon i norge stand
  • Eggproduksjon i norge 2
  • Sommer i Dyreparken
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024