Regler For Bygging I Strandsonen: Bygging I Strandsonen – Siste Nytt –&Nbsp;Nrk

Alle byggetiltak omfattes av PBL § 1-8, og er i utgangspunktet forbudt (dersom du ikke har tomt i et regulert område med byggegrense). Man vil altså ofte måtte søke om dispensasjon fra byggeforbudet, for å bygge noe som i seg selv ikke er søknadspliktig. I tillegg kan også Friluftsloven komme til anvendelse, og denne loven regulerer enkelte forhold som ikke Plan- og bygningsloven tar stilling til. For eksempel kan oppføring av et gjerde eller planting av en hekk, som er greit ifht PBL defineres som et sjikanøst stengsel og være forbudt ihht Friluftsloven. Det er i det hele tatt en rekke mulige utfordringer dersom man ønsker å starte byggearbeider ved sjøen, selv om prosjektet ditt i seg selv virker aldri så moderat. Det hele kan ofte kan oppleves i overkant byråkratisk, og det kan være frustrerende å oppleve at man har mindre råderett over egen eiendom enn man kanskje egentlig trodde. Men det at retten til fri ferdsel og tilgang til sjøen står så sterkt i Norge, er spesielt i internasjonal sammenheng.

Lyrics

30. september 2019 kl. 03:10 Tusener av byggesaker feilbehandlet Flere enn 10 000 byggesaker i strandsonen skal være behandlet etter gammel lovforståelse. Det skriver Dagens Næringsliv. Kommunaldepartementet mener vedtakene, som ble gjort i årene 2008 til 2017, er gyldige. Det er ikke sivilombudsmannen enig i. 23. september 15:01 Vil sjekke lovlighet på strandsti Kontrollutvalget ber kommunestyret i Vennesla om å undersøke allmennhetens rett til strandsonen langs den nye strandstien, skriver Vennesla Tidende. Det er satt opp gjerder som forbyr nå bygdefolk å ferdes i vannkanten.

Statsministeren, kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) og miljøvernminister Erik Solheim (SV) møtte fredag pressen i det populære strandområdet Huk på Bygdøy utenfor Oslo, for å presentere de nye retningslinjene. – Dette sikrer muligheter for utvikling i distriktene. Vi opprettholder en streng praksis for bygging i sentrale strøk, men åpner mer for kommunale prosjekter, særlig innen næringsutvikling, i områder med mindre press på arealene, sier Stoltenberg. Fortsatt strengt på Sørlandet De nye retningslinjene gir rom for større geografisk differensiering, samt mulighet til å differensiere innad i den enkelte kommune. Men det skal fortsatt være en streng praksis for bygging i strandsonen på Sørlandet og i Oslofjord-regionen. Det er store forskjeller mellom kommunene, og retningslinjene deler derfor kysten inn i tre kategorier. Sørlandskysten har havnet i den nest strengeste kategorien. Det er strengest føringer der det er størst press på arealene. Den første kategorien er Oslofjordregionen, som skiller seg ut med størst press.

Departementet endrer på denne bakgrunn tolkingen og vil legge Sivilbudsmannens standpunkt til grunn. Det betyr at byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjøen vil gjelde for byggeområder avsatt i tidligere vedtatte planer dersom det ikke er fastsatt byggegrense. Bygging i samsvar med slike planer uten byggegrense kan bare tillates etter dispensasjon, planendring eller ny plan med byggegrense. Som understreket i brevet 15. april 2015, er det viktig at kommunene i planleggingen framover vurderer behovet for å fastsette byggegrense mot sjøen for byggeområder i 100-metersbeltet langs sjøen etter plan- og bygningsloven § 1-8 tredje ledd, slik loven krever. Dette gjelder ved rullering av kommuneplanens arealdel, ved endring av reguleringsplaner og ved vedtak av nye planer. Vi ber om at fylkesmannen videreformidler denne tolkingen til kommunene. Departementet vil for øvrig ta opp spørsmålet om tidligere gitte byggetillatelser med lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. Med hilsen Jarle Jensen (e. f. ) ekspedisjonssjef Bjørn Casper Horgen avdelingsdirektør

Denne sier at det i utgangspunktet er et byggeforbud i 100-metersbeltet, og det er også et forbud mot å dele eiendommer. Etter at juristene hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet i 2017 besluttet at denne lovbestemmelsen skulle tolkes annerledes enn tidligere, er det nå slik at bygge- og deleforbudet også gjelder der man har reguleringsplaner, dersom disse ikke har et plankart med en inntegnet byggegrense mot sjøen. I nye reguleringsplaner er det som regel slike byggegrenser, og det er da er tillatt å bygge på arealene som ligger innenfor denne grensen. I eldre planer var det derimot mindre vanlig å ha byggegrenser, og i sørlandskommunene er det veldig mange slike eldre planer langs kysten. Resultatet av dette er at det plutselig ble forbudt å bygge, selv i mange etablerte hytteområder, og på arealer som er regulert til nettopp bebyggelse. Selv om mindre tiltak som for eksempel boder, mindre tilbygg, enkelte terrasser, levegger i et vanlig boligområde ofte vil kunne settes opp helt uten søknad, er det ikke like enkelt i 100-metersbeltet.

Jeg er for at staten skal ha et overordnet ansvar for forvaltningen av kysten vår, sier Thygesen. – Men Sørlandet har ikke havnet i den strengeste kategorien i denne soneinndelingen? – Jeg har ikke lest denne rapporten, men tror at situasjonen blir den at vi får fortsatt klare statlige retningslinjer for å hindre en videre utbygging av strandsonen for å forsvare allmennhetens rett til tilgang og ta vare på den flotte naturen vi har, sier Thygesen. Han legger til at reglene vil bli klarere for hva kommunene kan forvalte i forhold til staten. Mer fleksibelt Eirin Sund som er energi- og miljøpolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet sier at man nå skal få et mer fleksibelt system. – For meg er det viktig at hver enkelt skal kunne komme seg på stranden. Vi lever i et langstrakt land med store regionale forskjeller. Til og med innenfor en kommune kan det være forskjell i pressområder. Derfor er det bra at vi gjør systemet mer fleksibelt og sikrer et lokalt selvstyre, sier Sund. Hun legger til bygging i strandsonen ikke bare gjør områder mindre tilgjengelige.

Tolkningsuttalelse | Dato: 08. 03. 2017 | Kommunal- og moderniseringsdepartementet Mottager: Fylkesmennene Vår referanse: 17/1150-1 I plan- og bygningsloven § 1-8 andre ledd er det et generelt byggeforbud i 100-metersbeltet langs sjøen. Etter tredje ledd gjelder ikke forbudet dersom det er fastsatt en annen byggegrense i kommuneplanens arealdel eller reguleringsplan. Det vises til brev 15. april 2015 om byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjøen og virkning for eldre planer uten byggegrense. Kommunal- og moderniserings­departementet endrer tolking av plan- og bygningsloven, etter at forslag til lovendring ikke ble vedtatt i Stortinget. Det betyr at byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjøen vil gjelde for byggeområder avsatt i tidligere vedtatte planer dersom det ikke er fastsatt byggegrense. Departementet har fram til nå lagt til grunn at reguleringsplaner vedtatt etter tidligere plan- og bygningslov uten byggegrense gjelder inntil de blir endret, opphevet, erstattet eller satt til side av ny plan etter plan- og bygningsloven av 2008.

regler for bygging i strandsonen will

E r det ikke mange mindre tiltak som nå kan bygges uten søknad? Og dersom området er regulert til fritidsbebyggelse, så må det jo være avklart at det kan bygges der? Strandsonen er gitt et spesielt vern, og arealene langs kysten skal forvaltes på en streng måte, av flere grunner. Blant annet finnes noe av vårt viktigste kulturmiljø langs kysten. Det skal tas hensyn til sårbar flora og fauna, og det skal demmes opp for et byggepress som av naturlige årsaker er stort langs sjøen. I tillegg til å bevare natur- og kulturmiljø, er man i Norge svært opptatt av å sikre at allmennheten også i fremtidige generasjoner skal ha tilgang til sjøen. I de forskjellige kommunenes kommuneplaner er det lagt ulike føringer for forskjellige områder, og det er som regel vedtatt en rekke begrensninger for de mest sårbare arealene. Der man i tillegg har reguleringsplaner, vil disse normalt også ha til hensikt å beskytte miljøene langs sjøen. Et av de viktigste verktøyene for å beskytte strandsonen mot nedbygging er imidlertid Plan- og bygningslovens § 1-8.

Vi bør huske på at dette stort sett gagner alle, og gir en stor verdi for et samfunn som vårt. Og det er ikke slik at man ikke kan få til noe som helst der det lukter tang og saltvann. Det kan imidlertid lønne seg å kontakte en profesjonell aktør på et tidlig tidspunkt. Da kan man få realitetsorientert seg så tidlig som mulig, og unngå å bygge opp urealistiske forventninger. Og man kan få hjelp til å forme et prosjekt som faktisk kan godkjennes, og få hjelp på veien mot en godkjenning.

  1. Justin bieber klær
  2. Norsk motor import login
  3. Holmenkollen høyde over havet
  4. Bygging i strandsonen
  5. De norske bokklubbene
  6. Lego friends sykehus
  7. Regler for bygging i strandsonen need
  8. Bilder av bjørg thorhallsdottir
  9. Regler for bygging i strandsonen lyrics
  10. Økonomi: Bli rik på oppfinnelser - DinSide
  11. Volvo p1800 til salg i sverige 2018
  12. Regler for bygging i strandsonen use
regler for bygging i strandsonen just
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024