Kull Og Stålunionen

Gjennom samarbeid i ulike arbeidsgrupper og prosjekter skjer det også en utveksling av erfaringer som er med på å utvikle et bedre statistikkprodukt. Aktiv medvirkning i det europeiske statistikksamarbeidet har derfor hatt, og vil fortsatt ha, en positiv effekt også for norsk statistikk. Aktuelle lenker

Formålet med

Jean Monnet ville skape et Europas Forente Stater i 1953, men han ville det skulle skje raskt, så folk ikke forsto hva som skjedde. Slik gikk det ikke. Det begynte med Kull- og stålunionen og deretter EEC og Roma-traktaten i 1957. Gjennom Marshallplanen presset USA på for å samle Europa i en blokk basert på markedsliberale prinsipper til det beste for flernasjonale selskaper, de globale finansinstitusjonene og deres nettverk av finansfyrster og spekulanter. Den kriminelle etterretningsorganisasjonen CIA, finansierte Europabevegelsen, som sto bak propagandaen for å selge ideen om EU som et fredsprosjekt. EEC eller fellesmarked ble de første skritt på veien. Det begynte med de seks, – Vest-Tyskland, Frankrike, Italia og de tre Be-Ne-Lux landene. Det ble etablert en frihandelssone EFTA, med Storbritannia, Sveits, Østerrike, Portugal og de skandinaviske landene. Hensikten var at de skulle smelte sammen til en enhet. Norge ble med i EFTA-samarbeidet. Debatten om Norges tilslutning til Fellesmarkedet/EEC var opprivende med klare skillelinjer, mellom by og land og den politisk og økonomiske eliten mot folk flest.

Restaurant

  1. Europeiske kull og stålunionen
  2. Kull og stålunionen
  3. Formålet med kull og stålunionen
  4. Kull og stålunionen game

Kull- og stålunion i vest-europa

Den amerikanske finansministeren Henry Morgenthau ville pasifisere Tyskland etter andre verdenskrig. Opprettelsen av Kull- og Stålunionen innebar en forandring i den tidligere etterkrigspolitikken mot Tyskland som blant annet hadde til hensikt å senke levestandarden, demilitarisere og avindustrialisere landet. En av arkitektene bak planen om å pasifisere det beseirede Tyskland var den amerikanske finansministeren Henry Morgenthau. Trusselen fra Sovjetunionen gjorde imidlertid at den tidligere okkupasjonspolitikken mot Tyskland måtte revurderes. En alternativ løsning skisseres i idéen om Det europeiske kull- og stålfellesskap, som ble presentert av Frankrikes utenriksminister Robert Schuman på en pressekonferanse der andre europeiske land ble tilbudt medlemskap. Traktaten om Kull- og Stålunionen strakk seg femti år frem i tid til den 23. juli 2002 da eiendelene ble overført til EU.

kull og stålunionen map

Season

kull og stålunionen logo

HISTORIE Den 18. april 1951 ble traktaten om Det europeiske kull- og stålfellesskap, eller Kull- og Stålunionen, undertegnet. EU-prosjektet som startet med Kull- og Stålunionen profileres ofte som et forsøk på å «sikre freden». Den europeiske unions (EU) offisielle historie begynner rett etter andre verdenskrig med traktaten om den såkalte Kull- og Stålunionen i 1951. Motivet til dette samarbeidet var å «sikre freden» i Europa. Frankrikes utenriksminister Robert Schuman presenterte idéen om Kull- og stålunionen. Traktaten om Kull- og Stålunionen ble undertegnet av seks land (Belgia, Frankrike, Luxemburg, Italia, Nederland og Vest-Tyskland) den 18. april i Paris og trådte i kraft den 23. juli 1952. Kull- og Stålunionen blir dermed et mektig overstatlig organ som styrer store deler av Europas industri. På tiden for opprettelsen av Kull- og Stålunionen har Forbundsrepublikken Tyskland nylig blitt opprettet etter at de britiske, franske og amerikanske okkupasjonssonene ble slått sammen. Sovjetunionen har omgjort sin okkupasjonssone til Den tyske demokratiske republikk (DDR).

Internasjonalt samarbeid Publisert: 17. september 2002 Utvidelsen av EU med flere nye land vil stille betydelige krav også til statistikksamarbeidet. Dette gjelder både for å sikre at statistikken i disse landene blir tilpasset EUs krav og at det løpende samarbeidet mellom deltakerlandene fungerer. I september møtes de ulike landenes statistikkledere til toppmøte i Italia for å diskutere den videre utviklingen av det europeiske statistikksystemet. Forfatter: Jan Byfuglien Eurostat bearbeider og produserer statistikk fra de fleste emneområder. Organet publiserer blant annet "Eurostat Yearbook" som inneholder en lang rekke sammenlignbare data på emner som befolkning, naturressurser og miljø, økonomi og næringsliv. Eurostats websider er også en god kilde til oppdatert, samordnet og harmonisert statistikk for de ulike landene: Begrepet 'det europeiske statistikksystemet' har først fått gjennomslag de siste 10-15 årene, men utviklingen av et statistisk system på europeisk nivå startet 50 år tilbake samtidig med etableringen av Den europeiske kull- og stålunionen.

Forsyningskjeder vil bli brutt, produksjon vil bli flyttet, det blir mindre reising, og samhandelen vil gå ned. Planen om å bli rikest, og dermed også etterhvert mektigst og sterkest, ved å eksportere til vestlige land som har nedlagt store deler av sin egen industri, går nå høyst sannsynlig i vasken. Dette ser kinesiske myndigheter selv klarere enn noen andre. De er kort og godt pissredde for at utsiktene til å lykkes med den skjulte krigføringen skal svekkes. I panikken driver de en sjarmoffensiv i form av assistanse til europeiske land som prøver å bekjempe epidemien. Det er imidlertid ikke overfor store land som Spania eller Italia at panikken kommer klarest til syne, selv om Kina ser seg nødt til å vise klør mot en italiensk vinprodusent som tilla landet ansvar. Panikken er enda tydeligere i de siste dagenes ultraklønete kinesiske diplomati i Norge, både i form av den kinesiske ambassadens tonedøve og latterlige brev til Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum, og den rasende reaksjonen på Aftenpostens oppslag om defekt kinesisk smittevernutstyr.

Det er noen som hevder at planene om Europas Forente Stater ikke er virkeligheten, men en konspirasjonsteori for å skade EU. Kommisjonens nye leder, Ursula van der Leyen, har uttalt at planene om et føderalt Europa, med en europeisk hær, står øverst på hennes og Kommisjonens handlingsprogram for EUs framtid. Det må ikke være noen tvil om hvilke utfordringer vi står overfor i kampen mot EU. Ursula von der Leyen til Der Spiegel: «My aim is the United States of Europe — modelled on federal states like Switzerland, Germany or the U. S., » EU-Kommisjonen har enerett på å fremme forslag til behandling i EU. Ministerrådet tar de store beslutningene, mens EU-parlamentet med sine 751 representanter valgt fra EU-landene, har begrenset innflytelse på den politiske utviklingen. European Court of Justice, er det høyeste rettsorganet. Det gjelder også for Norge på grunn av EØS-avtalen. EU har en egen valuta og egen pengepolitikk. Egen forsvars- og utenrikspolitikk, med diplomatisk korps som en statsdannelse.

Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024