Hennes Løgnaktige Ytre

Romanen beskriver hva forfatterstanden i Norge var opptatt av på Anna Munchs tid, og hva slags rolle Knut Hamsun hadde i sin samtid. Romanen skildrer også kvinneliv på slutten av 1800-tallet, og hva det kunne koste å være en kvinne som gikk utover de sosiale konvensjonene og forventningene som samfunnet la på henne. Romanen er interessant i et historisk perspektiv, men også fordi den forteller en skikkelig god historie. I sentrum befinner det seg to svært fascinerende karakterer hvis forhold bidrar til å gi teksten dynamikk og spenning. Om Anna Munch virkelig var en stalker, eller om hun rett og slett er misforstått er delvis opp til leseren å avgjøre. Lønning Aarø tegner et bilde av at hennes forhold til Hamsun var mer sammensatt enn som så, og hun har funnet spennende dokumentasjon når hun har researchet historien. I boken skildres blant annet den skjøre linjen mellom normalitet og galskap. Vi ser en kvinne som utvikler seg til å bli mer og mer manisk, en mani som også Knut Hamsun speiler i utførelsen av sitt forfatterskap.

Bokanmeldelse: Hennes løgnaktige ytre - Bokelskerinnen

Vi møter en nedslått Signe i 1945, på vei ut fra fangenskap, med ektemannen som er død, og der hun ser tilbake. Det er et krevende grep. Anna Munch forfulgte Knut Hamsun. Hun reiste etter ham til Paris, oppsøkte ham på en rekke hoteller og pensjonater i Norge der han bodde for å skrive. Hun la seg inn på de samme stedene der han var. Hun skal ha bombardert Hamsun og mange andre prominente personer med brev med beskyldninger om at Hamsun var en horebukk, hadde utuktig omgang med gifte kvinner og andre kvinner. I 1897 anmeldte Knut Hamsun henne til politiet i hovedstaden, hun ble innkalt til avhør. Men politiet avviste at det var Anna Munch som sto bak alle brevene. Tvert om mente politiet, og meddelte Anna Munch den gang, at de mente det var Knut Hamsun som hadde skrevet brevene. Så dypt gikk dette inn på Hamsun at han tiår senere ba om å få gjenopptatt brevsaken, som da endte i hans favør. Aarø har også gått til i arkivene, og har sparret med de beste Hamsun-forskerne og -kjennerne. I denne dokumentariske romanen gis en ny fremstilling av mennesket Anna Munch, nydelig skrevet og krevende komponert.

Tine sin blogg - litteratur, kultur og tur: Hennes løgnaktige ytre av Selma Lønning Aarø

  1. Bokanmeldelse: Hennes løgnaktige ytre - Bokelskerinnen
  2. Til ltd
  3. Matvaretabellen | Verktøy | matportalen.no - Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter
  4. Høyeste fjell i russland
  5. H og m no man
  6. Julens beste gløgg - Aperitif.no
  7. Hver gang vi møtes 2020 lat for lat
  8. Leie leilighet mallorca
  9. Hennes løgnaktige ytre pass
  10. Hennes løgnaktige ytre funeral home
  11. Topp filmer 2014

Anna, som utgir sine egne bøker, møter motstand og rykter, avvises. Hva er sant? Hva kan være riktig? Hva vet vi? Anna Munch (1856-1932) er omtalt i litteraturhistorien og i en rekke bøker og biografier om Knut Hamsun. Var hun bare en moderne kvinne som levde i en mannssjåvinistisk tid, evig ulykkelig forelsket i en mann? Var hun gal? Erotisk besatt, besatt av tvangstanker, irrasjonell, med følelser hun ikke kunne styre – slik flere har omtalt henne? Kunstnerromanen som Selma Lønning Aarø nå har skrevet, har en annen angrepsvinkel. Aarø lar Anna Munch selv komme til orde, ser verden fra hennes synsvinkel. Aarø har nylest Anna Munchs brev og romaner der hun skrev om kvinners forhold til utdannelse, ekteskap og «fri kjærlighet», om motsetningen mellom seksualitet og platonisk kjærlighet. Et kameratforhold mellom kvinne og mann har et sikrere fundament, erotikken er flyktig. Det tar noe tid før leseren kommer inn i stoffet. Aarø veksler vinkel mellom Anna Munch og datteren Signe, som ble forlatt av sin mor, da Anna brøt med sin veletablerte ektemann.

Johnson

Han meldte saken til og var sikker på at Anna Munch sto bak, ja, endog teosofisk selskap som hun var medlem i en stund. Anna hadde vært i København i tre av de ukene brevskrivingen var på sitt mest intense og hevdet at hun ikke kunne stå bak brevene. Hun ble uglesett og utsatt for ryktespredning og mistet sin status. Hun ble innlagt på et psykiatrisk sykehus i Sverige og ble nektet å skrive siden det brakte henne så mye problemer. Politiet henla forøvrig saken da de mente Hamsun selv sto bak skriveriene. Hva som er sant, vites enda ikke med sikkerhet, siden Hamsun senere engasjerte en egen skriftekspert som hevdet at Anna Munch virkelig hadde skrevet brevene. Historien er også fortalt gjennom Annas datter Signe, som sliter voldsomt over å bli forlatt av sin mor. Vi får også innblikk i Signes historie. Dette er en absolutt leseverdig og interessant roman, som bør finne veien til mange lesere. Den er også gripende og trist, trist fordi den viser hvor vanskelig det var å være kvinne på denne tiden.

Saturday, 17 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024