Gud Er Død

Hvor beveger vi oss? (…) Finnes det lenger et «oppe» og «nede»? Kommer ikke natten og stadig mer natt! Må vi ikke tenne lykt om formiddagen! Hører vi ennå ikke støyen fra graveren som har gravlagt Gud! Merker vi ikke røken fra guddommens utslettelse? Også guder går til grunne! Gud er død! Gud forblir død! Og vi har drept ham! Hvor finner vi trøst vi som er morderen fremfor alle mordere? » Når jeg leser dette kjenner jeg den lysende begavede prestesønnens fortvilelse over at Gud er død for ham. Men spørsmålet melder seg: Hvilken Gud er det som er død? For selv om astronomien i 1882 hadde åpnet universet betydelig for samtiden, var det et langt steg frem til den «kartlegging» av universet vi er vitne til i våre dager. De siste bilder av universet, tatt av de nyeste romfartøyer, gir overveldende utsyn over den enorme mengden kloder i den del av universet vi kan se. Og vi aner enorme mengder og dimensjoner utenfor dette. Ettersom Gud ikke lenger er «en gammel mann ovenfor skyene», og ufattelig om Gud ikke selv åpenbarer seg – gir seg til kjenne – er det grunn til å stille spørsmål ved Nietzsches proklamasjon av Guds død.

Price

Selv teologiske forskere og skrivebordsteologer har låst seg inne på sine kontorer og vært forbausende tause. Noen unntak finnes, men enten har svarene vært så forstemmende at de fortjener å bli tiet i hjel, eller så har de vært så intetsigende at de gjør hverken godt eller ondt. Når representanter fra en del frimenigheter mener flodbølgen er «et tegn på at Jesu gjenkomst er nær», og «at Gud tillot flodbølgekatastrofen slik at folk skulle vende seg i retning kristendommen» (VG 3. 1. ), er dette uttalelser som etter min mening snur evangeliet på hodet og skaper mer frykt enn trygghet. Men også uttalelser om at «Ingen er glemt av Gud», og at «Vi overgir i Guds hender også den døde i havets og jordens ukjente massegraver» (Gunnar Stålsett, kronikk i Aftenposten, 2. ), kan lett bli oppfattet som innholdsløse ord i en vanskelig tid. For sannelig er det mange som nettopp i disse dager føler seg glemt av Gud! Det er fint å komme til kirken for å tenne lys, være sammen og oppleve fellesskapets varme.
gud er død nietzsche

Video

Friedrich Nietzsche: Liv og levnet Født i: Röcken i Sachsen. Studier: Teologi i Bonn, men byttet i 1865 til klassisk filologi, som han studerte i Leipzig. Jobb: Professor i klassisk filologi i Basel. Mest kjente verker: «Slik talte Zarathustra» (1883) og «Moralens genealogi» (1887). Sivilstatus: Ugift, ingen barn. 3 høydepunkt for Nietzsche Som 14-åring begynte han på kostskole. Langt unna sin konservative prestefamilie begynte han å lese blasfemiske dikt, og her tok han det første skrittet mot ateismen. I 1869 ble Nietzsche utnevnt til professor i klassisk filologi ved universitetet i Basel. Samme år fikk han tittelen æresdoktor ved universitetet i Leipzig. I årene 1879 til 1888 reiste Nietzsche Europa rundt med skrivemaskinen i bagasjen. På reisene skrev han flere av sine mest berømte verker, inkludert «Moralens genealogi». I hovedverket skrev Nietzsche de berømte ordene: «Gud er død». © Shutterstock.. en nedtur: Migrene, nærsynthet og fordøyelses­besvær plaget Nietzsche hele livet.

  • Gud er død nietzsche
  • Ol programmet 2018
  • Kreftforeningen rosa sløyfe
  • Gud er død list
  • «Gud er død»-teologen er død
  • Gud er død på spansk
  • Meg og deg movie
  • Nostradamus spådommer 3 verdenskrig d
  • Kong olav død

Man aner her et lite ekko av det gale mennesket i Nietzsches fortelling. Den postmoderne teologiske tenkningen er klart preget av relativisme, av pluralisme og en dyp mistillit til bibelen, bekjennelsen og tradisjonens begrunnelser og narrativer. I denne postmoderne kameleon-utgaven av kristen teologi spesielt ( og religion generelt for øvrig) gir det ikke lenger noen mening å hevde at den ene teologien er mer sann enn den andre; alt er egentlig å se på som språklige konstruksjoner: Det finnes ingen sannhet. Det finnes derfor heller ingen Gud. Bare «guder». Den postmoderne teologiens oppgave er derfor egentlig bare å dekonstruere, tømme alt for innhold. Med den konsekvens at folk flest mister tilliten til kirken, bibelen og bekjennelsen. Alt handler bare om språk og det er derfor i retorikkens og spekulasjonenes akademiske templer at de postmoderne teologene trives. Rent prinsipielt kan derfor alle teologier og religioner plasseres i samme samleskuff hvor det er språket og den individuelle deltager som alltid er øverste instans.

Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024