Lønnsoppgjør 2019 Staten

Lønnssamtale Arbeidstaker har rett til en årlig samtale om kompetanse, ansvar, lønn og karriereutvikling. Samtalene skal bidra til likelønn mellom kjønnene. Dette er hjemlet i Hovedtariffavtalens fellesbestemmelser § 3 pkt. 5. Ledere bør i samtalen orientere den ansatte om enhetens og virksomhetens mål og utfordringer. Videre bør leder orientere om hva som forventes av medarbeideren og hva som er virksomhetens lønnspolitikk. Den ansatte kan i samtalen gi uttrykk for sine forventninger i denne sammenheng. Samtalen er ikke forhandlinger om lønn. Innføring av slike samtaler endrer ikke den eksisterende forhandlingsordning som er nedfelt i hovedtariffavtalene, men vil bidra til at partene lokalt kan forhandle ut fra mer kunnskap om den enkelte ansatte. Arbeidsgiver avgjør når slike samtaler skal avholdes. Utbetaling etter lønnsopprykk Ny lønn etter ansiennitetsopprykk Lønnssystemet skal gi ny lønn automatisk fra dato for ansiennitetsopprykk. Slike opprykk gis bare til personer som har stillinger med såkalt lønnsstige.

Lønnsoppgjør staten 2019 sykepleier

  • Hva skjer med gjeld når man dør
  • St. Hallvard videregaende skole
  • Gt nyheter
  • Pulsklokke polar
  • Lønnsoppgjør 2019 staten unio
  • Pensjonskrav kan skape trøbbel i statsoppgjøret | ABC Nyheter
  • Lønnsoppgjør staten 2019 lo
  • Tilhenger på engelsk
  • Trykkstigning i hodet - Lommelegen
lønnsoppgjør 2019 staten karaoke

Lønnsforhandlinger - Emneside | DN

lønnsoppgjør 2019 staten lyrics

Norsk Sykepleierforbund har rundt 1200 medlemmer i det statlige tariffområdet. De fleste av dem jobber ved høgskoler, i forsvaret eller i departementer, direktorater, fylkesmannsembeter, Nav og Bufetat. Kravene levert klokka 12. 00 Unio leverte sine lønnskrav til Staten i dag, 23. april, klokka 12. Unio har litt over 33 000 medlemmer i statlig tariffområde. De største gruppene er politiet og forskerne. Forhandlingsleder i Unio stat er Guro Elisabeth Lind fra Forskerforbundet. Fra Norsk Sykepleierforbund er det assisterende forhandlingssjef Kari Tangen som er med i forhandlingsutvalget til Unio stat. LO, YS og NHO ble tidligere i vår enige om en lønnsramme på 3, 2 prosent. Dette legger føringer for alle forhandlinger som kommer etter. Frist 1. mai Partene har frist på seg til å bli enige innen midnatt 30. april. Lykkes ikke forhandlingene, blir det mekling fra 21. til 23. mai. Blir man ikke enige der heller, blir det streik. – Streik er et verdifullt verktøy, men mitt hovedmål er alltid å komme til enighet.

Eksempel er tilbud om annen ekstern jobb, men hjemmelen kan også brukes i tilfeller hvor det ikke foreligger et reelt tilbud. Merk: Ved tilbud om jobb annet sted ved UiO brukes ikke denne hjemmelen. UiO er én virksomhet og skal ikke konkurrere med seg selv. Arbeidstakere som har gjort en ekstraordinær arbeidsinnsats Med begrepet "ekstraordinær" menes innsats langt utover det en ville kunne forvente i vedkommendes stilling. Det skal også være en del av arbeidsoppgavene tillagt stillingen og ikke oppdrag og verv den ansatte har påtatt seg utenfor UiO. Lønnsvurdering i første ansettelsesår og ved overgang til fast stilling Arbeidsgiver skal inntil 12 måneder etter tilsetting, og ved overgang fra midlertidig til fast tilsetting, vurdere arbeidstakerens lønnsplassering på ny. Vurderingen må ligge innenfor den lønnsrammen eller det lønnsspenn som gjelder for den aktuelle stillingskoden. Dette er hjemlet i Hovedtariffavtalens punkt 1. 5 for Akademikerne og i Hovedtariffavtalens punkt 2. 5 for LO Stat, Unio og YS Stat.

Pensjonskrav kan skape trøbbel i statsoppgjøret | ABC Nyheter

Lokale lønnsforhandlinger ved UiO høsten 2019 Lønnsforhandlinger på særlig grunnlag (HTA pkt. 3) Det kan føres lønnsforhandlinger på ulike særgrunnlag utenom den årlige runden hjemlet i Hovedtariffavtalens punkt 1. 3 for Akademikerne og i Hovedtariffavtalens punkt 2. 3 for LO Stat, Unio og YS Stat. Også slike krav kan kanaliseres gjennom egen fagforening, eller det er arbeidsgiver som fremmer kravet. Disse forhandlinger foregår vanligvis 5-6 ganger i året. For 2020 er følgende datoer satt av til lønnsforhandlinger på særlig grunnlag: Vår: 6. februar, 2. april, 11. juni Høst: 3. september, 3. desember Arbeidsgiver sender inn sine krav til Avdeling for personalstøtte 14 dager i forkant av forhandlingene. De viktigste grunnlag er: Vesentlige endringer av arbeidstakeres oppgaver Kravet må være dokumentert slik at det er mulig å måle endringene. Det avgjørende er at arbeidstakeren får oppgaver som krever noe kvalitativt mer enn tidligere, og at de nye oppgavene ligger på et høyere nivå. Problemer med å rekruttere eller beholde spesielt kvalifisert arbeidskraft Hvis lønnskravet er begrunnet i rekrutteringshensyn, må det dokumenteres at det er en reell risiko for å miste spesielt verdifull kompetanse.

Det kan gi ytterligere vekt bak kravene i årets forhandlinger. Også i år bør lønnsoppgjøret gi økt kjøpekraft til alle, men mest av alt de lavtlønnede som har hatt lavest lønnsvekst de siste ti åra. I fjor ble det dessverre motsatt. Da kom administrerende direktører og toppledere i både offentlig og privat sektor bedre ut enn snittet. Full lønnsfest bør det likevel ikke bli. Selv om norsk økonomi går godt, er det større usikkerhet rundt veksten hos våre viktigste handelspartnere. Dårligere tider rundt oss, betyr dårligere muligheter for norske eksportbedrifter. Den økonomiske veksten her hjemme er også skjør, og bør ikke kveles av for høy lønnsvekst. Men at norske arbeidstakere ser 3-tallet, og med det får et bedre oppgjør enn i fjor, er rett og rimelig. Lyst til å diskutere? Lik Dagbladet på Facebook Meninger

Informasjonskapsler og personvern Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern. Les mer Ok, jeg skjønner
Saturday, 17 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024